26. september 2019

Fødevareministeren skal forklare dansk import af soja til danske svin

På baggrund af en Danwatch-undersøgelse bliver den danske fødevareminister torsdag på et samråd bedt om at forklare, hvorfor Danmark fortsat importerer soja fra Argentina, selvom lokalbefolkningen lider.

Danmark importerer hvert år over 1,6 mio. tons soja fra Argentina. Her er det sojamel i hænderne på Gerardo Franke, regional chef for sojaolie hos den argentinske afdeling af Louis Dreyfus Company, der forsyner Danmark med soja. Pablo Ernesto Piovano

Sojamarker ligger spredt ud over Argentina og den lokalbefolkning, der bor tæt på lider under at Argentina har øget sit pesticidforbrug på de marker gevaldigt siden midthalvfemserne.

Men torsdag 26. september bliver Danmarks fødevareminister, Mogens Jensen (S) bedt om at forklare, hvad den danske regering “vil gøre ved de uacceptable forhold,” som det lyder i oplægget til samrådet.

I april kunne Danwatch i en undersøgelse redegøre for, hvordan det massive pesticidforbrug på de argentinske marker med gmo-soja fører til, at en del af den argentinske lokalbefolkning bliver dødeligt syge, og hvordan børn bliver født med misdannelser. Det er på baggrund af netop den undersøgelse, at den danske fødevareminister nu bliver kaldt i samråd.

Danmark er involveret, fordi danske landmænd årligt importerer over 1,6 mio. tons soja, primært til at fodre svin med.

Landbrugssektor benægter medansvar

Den danske landbrugssektor mener ikke, det er muligt at bevise, at det er pesticiderne og ikke noget andet, der bærer hovedskylden for de mange sygdomstilfælde. De fastholder, at den danske import lever op til seks såkaldte indkøbskriterier for bæredygtig soja. Også selvom Danmarks største sojaimportør, DLG, allerede i 2011 blev præsenteret for en undersøgelse, der påviste de mange problemer og dengang udtalte:

“Vi går i gang med at undersøge det her med det samme.” Og at: “Vi skal til bunds i det her.”

Danwatch har forgæves forsøgt at få svar på, hvad den undersøgelse førte til, men kunne allerede 15. april, få dage efter undersøgelsen udkom, berette, at to daværende ministre ville blive kaldt i samråd om sagen. Siden kom et valg til folketinget og bragte en ny regering til magten. Derfor er det nu Mogens Jensen (S), der skal svare på spørgsmål fra Christian Juhl (EL) i samrådet i Udenrigsudvalget.

Hele samrådet kan følges live på Folketingets hjemmeside fra 26. september kl. 11.30.

Flere artikler fra serien:

Gå ikke glip af den næste afsløring

Leave this field blank
heartexit-upmagnifiercrosschevron-downchevron-leftchevron-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram