Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Fødevareministeren skal forklare dansk import af soja til danske svin

På baggrund af en Danwatch-undersøgelse bliver den danske fødevareminister torsdag på et samråd bedt om at forklare, hvorfor Danmark fortsat importerer soja fra Argentina, selvom lokalbefolkningen lider.
Del på facebook
Del på google
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email

Sojamarker ligger spredt ud over Argentina og den lokalbefolkning, der bor tæt på lider under at Argentina har øget sit pesticidforbrug på de marker gevaldigt siden midthalvfemserne.

Men torsdag 26. september bliver Danmarks fødevareminister, Mogens Jensen (S) bedt om at forklare, hvad den danske regering “vil gøre ved de uacceptable forhold,” som det lyder i oplægget til samrådet.

I april kunne Danwatch i en undersøgelse redegøre for, hvordan det massive pesticidforbrug på de argentinske marker med gmo-soja fører til, at en del af den argentinske lokalbefolkning bliver dødeligt syge, og hvordan børn bliver født med misdannelser. Det er på baggrund af netop den undersøgelse, at den danske fødevareminister nu bliver kaldt i samråd.

Danmark er involveret, fordi danske landmænd årligt importerer over 1,6 mio. tons soja, primært til at fodre svin med.

Landbrugssektor benægter medansvar

Den danske landbrugssektor mener ikke, det er muligt at bevise, at det er pesticiderne og ikke noget andet, der bærer hovedskylden for de mange sygdomstilfælde. De fastholder, at den danske import lever op til seks såkaldte indkøbskriterier for bæredygtig soja. Også selvom Danmarks største sojaimportør, DLG, allerede i 2011 blev præsenteret for en undersøgelse, der påviste de mange problemer og dengang udtalte:

“Vi går i gang med at undersøge det her med det samme.” Og at: “Vi skal til bunds i det her.”

Danwatch har forgæves forsøgt at få svar på, hvad den undersøgelse førte til, men kunne allerede 15. april, få dage efter undersøgelsen udkom, berette, at to daværende ministre ville blive kaldt i samråd om sagen. Siden kom et valg til folketinget og bragte en ny regering til magten. Derfor er det nu Mogens Jensen (S), der skal svare på spørgsmål fra Christian Juhl (EL) i samrådet i Udenrigsudvalget.

Hele samrådet kan følges live på Folketingets hjemmeside fra 26. september kl. 11.30.

Relaterede nyheder

Få vores nyhedsbrev

Hjælp os med at forbinde dig til verden …​

Danwatch holder dig opdateret på, hvordan Danmark er forbundet til de mest sårbare mennesker i verden. Vi holder øje med de forhold, vores fødevarer, tøj og teknologi bliver til under, og vi holder øje med, hvad danske virksomheder laver i udlandet.

Vi tror på, at alle skal have fri adgang til kritisk journalistik, der forbinder os til verden. Derfor har vi som et af de eneste medier i Danmark valgt, at vores journalistik skal være gratis. Samtidig mener vi ikke, at vi troværdigt og kritisk kan dække danske virksomheder og samtidig være økonomisk afhængige af dem. Derfor er Danwatch fri for annoncer.

Danwatch har kun kunnet forblive uafhængige, kritiske, gratis og annoncefri, fordi vi får støtte fra fonde, donorer og støttemedlemmer. Nu mere end nogensinde har vi også brug for din hjælp. Støt Danwatch med et en enkelt donation eller et fast månedligt beløb.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.