Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

nyhedsoverblik

Verdens største regnskov er til salg på Facebook. Det fortæller en vigtig historie om problemerne med skovrydning

I dette nyhedsoverblik skal vi en tur i regnskoven. De fleste af os er næppe i tvivl om, at Amazonas står i en kritisk situation, men nu viser en række historier, hvor galt det står til, og hvordan vi er endt der.
Del på facebook
Del på google
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email

Velkommen til denne uges nyhedsoverblik, hvor vi skal en tur i regnskoven.  De fleste af os er næppe i tvivl om, at Amazonas står i en kritisk situation, men nu viser en række historier, hvor galt det står til, og hvordan vi er endt der.

Miljø og Klima

Verdens største regnskov er til salg på Facebook. Det fortæller en vigtig historie om problemerne med skovrydning

Den seneste tid har der floreret nogle ret vilde tilbud på Facebooks Markedsplads, som ellers bruges mest til at sælge brugte cykler og tøj, som ens barn er vokset ud af. Ifølge BBC har det været muligt at købe land i den brasilianske del af verdens største regnskov, Amazonas.

BBC har været undercover i Brasilien for at undersøge, hvordan det fungerer og har fundet grunde på størrelse med 1.000 fodboldbaner, der bliver solgt med henblik på at rydde regnskoven og drive landbrug. 

Hvis der skulle være nogen tvivl, er det selvfølgelig ulovligt, og det er en del af det interessante og foruroligende perspektiv, som historien gemmer på. De sælgere, der annoncerer på Facebook, frygter åbenlyst ikke, at myndighederne vil slå ned på dem – de har frit lejde til at fælde regnskoven.

Siden årtusindskiftet har verdens mistet næsten fem millioner hektar tropisk skov hvert år, og 75 procent af det er blevet fældet for at gøre plads til landbrug, især kvægdrift, men også palmeolie og sojabønner, skriver Our World in Data.

Det sker samtidig med, at der i videnskabelige kredse er bred enighed om, at skov er et af vores vigtigste våben i kampen mod klimaforandringer, fordi den optager CO2. Et nyt og ret bekymrende studie af Amazonas viser dog, at regnskoven kan være så skadet, at den kan forværre klimakrisen. 

Forskere har for første gang set udover selve spørgsmålet om CO2 og undersøgt alle aktiviteter i regnskoven, der påvirker udledningen af drivhusgasser. For eksempel vil skovbrande udlede kulstofpartikler, der absorberer sollys og øger opvarmningen, mens oversvømmelser og byggeriet af dæmninger udleder metan. Når man tager alt i betragtning, mener forskerne, at aktiviteterne i Amazonas som helhed “faktisk opvarmer det globale klima”, skriver National Geographic.

En række nylige historier viser, at det ikke bare har globale konsekvenser, men at årsagen til skovrydning i Brasilien (og den mulige løsning) også er global.

  • Det globale forbrug: En ny rapport fra Greenpeace viser, at slagterigiganten JBS, som vi før har beskæftiget os med på Danwatch, har købt kvæg fra farme, der i 2020 var med til at sætte ild til en tredjedel af verdens største vådområde Pantanal. JBS forsyner blandt andet McDonalds og Burger King med kød. Mens andre involverede brasilianske slagterier tidligere har solgt til danske supermarkeder. Det brasilianske undersøgende medie Reporter Brasil viste for nyligt, at de store franske supermarkeder Carrefour og Casino køber kød fra farme, hvor Amazonas er blevet ryddet.
  • De nye forbrugere: Selv om nogle vestlige virksomheder ikke vil have oksekød fra Brasilien længere, så forsvinder efterspørgslen ikke. Den kommer bare et nyt sted fra. For eksempel Kina, hvor importen af brasiliansk oksekød steg med 76 procent i 2019, skriver The Guardian
  • Overvågning: En af de store problemer er, at mange af de store fødevarevirksomheder i Brasilien ikke aner, om de medvirker til skovrydning, fordi deres leverandørkæden er så kompleks. Det vil firmaet Bunge, der eksporterer brasilianske sojabønner, nu finde en løsning på. Selskabet, som vi også har set på hos Danwatch, forsøger med et nyt initiativ at overvåge deres indirekte leverandører, skriver Reuters.
  • Internationalt pres: Den nye amerikanske præsident Joe Biden lægger pres på Brasilien for at få landet til at leve op til klimaaftalen fra Paris, og det lader nu til at have en vis effekt. Den brasilianske udenrigsminister anerkender i hvert fald problemerne med ulovlig skovrydning over for Reuters.

Andre nyheder:

1Klima

Klimaforandringer er nu den langt største årsag til intern fordrivelse

I løbet af de sidste seks måneder af 2020 er omkring 10,3 millioner mennesker blevet internt fordrevet på grund af klimaforandringer som oversvømmelser og tørke. Det er fire gange så mange som internt fordrevne på grund af konflikter. Især Asien er hårdt ramt. 60 procent af de interne fordrevne befinder sig nemlig her, skriver Reuters.

2Arbejdstagerrettigheder

Tekstilarbejdere i Europa modtager en løn langt under en leveløn

Det er ikke kun i det globale syd, tekstilarbejdere bliver betalt alt for lidt for deres arbejde. Det sker også i vores egen baghave. Ifølge en rapport fra ngo’en Clean Clothes Campaign modtager tekstilarbejdere i Europa en løn langt under den såkaldte leveløn. Og som det ofte er tilfældet i Asien, så er det også primært europæiske kvinder, der rammes af de dårlige lønninger, skriver Business and Human Rights Resource Center.

3Menneskerettigheder

Skibsophuggere i Bangladesh kan nu sagsøge britiske rederier for arbejdsrelaterede skader og dødsfald

I 2018 faldt Hamida Begums mand Khalid Mollah i døden, mens han arbejdede med at ophugge et britisk olietankskib på stranden Chittagong i Bangladesh. Og det kan hun nu sagsøge det britiske rederi for. Det har appelretten i England og Wales slået fast, som den første afgørelse af sin slags i verden. Helt konkret betyder det, at skibsophuggere fremover kan holde britiske rederier ansvarlige for kvæstelser og dødsfald under arbejdet, skriver The Guardian

4Arbejdstagerrettigheder

Mere end 200 organisationer kræver, at modebrands sikrer bedre vilkår for arbejdstagere efter COVID-19

Store modebrands annullerede i løbet af corona-pandemiens første tre måneder ordrer til en værdi af flere milliarder dollars. Som Danwatch har beskrevet, så har det medført, at millioner af tekstilarbejdere i Asien har mistet deres levebrød, hvoraf mange er endt i ekstrem fattigdom. Nu forlanger 200 rettighedsgrupper, at modebrands skal fikse “en ødelagt industri” ved at sikre arbejdstagerne fuld løn for perioden og sikre dem jobgaranti efter pandemien, skriver Reuters.

Det var alt for dette nyhedsoverblik.

Tak, fordi I læste med!

Del på facebook
Del på google
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email

Under fredagsbønnen blev 37 uskyldige afghanske shiamuslimer dræbt, da en bombe gik af i Afghanistans tredje største by Kandahar. Det er anden fredag i træk, at en bombe detoneres og dræber uskyldige shiamuslimske afghanere i provinshovedstaden Kandahar. Selvom ingen har taget ansvar for angrebet, menes Islamisk Stat at stå bag ifølge New York Times.

Sidste uge blev 40 shiamuslimer fra Hazara-minoriteten dræbt i et lignende terrorangreb i den nordafghanske by Kunduz.

Mere

Mindst seks mennesker er i dag blevet dræbt og 30 mennesker er blevet såret i Beirut, da væbnede kampe brød ud i den libanesiske hovedstad, skriver AlJazeera.

Skyderierne brød ud mellem ukendte rivaliserende grupper ved en demonstration, hvor Hizbollah-tilhængere havde samlet sig i den libanesiske hovedstad for at protestere for at kræve fyringen af en ledende efterforsker i sagen om havneeksplosionen i Beirut d. 4. august sidste år, som kostede 217 mennesker livet.

Mere

I et åbent brev bragt i den engelske avis The Guardian, fordømmer over 390 anonyme medarbejdere i techgiganterne Google og Amazon, at deres arbejdspladser vil sælge teknologi til det israelske militær, som bruges til at undertrykke palæstinensere. Ifølge brevet er medarbejderne anonyme, fordi de frygter repressalier fra deres to respektive arbejdsplader.

Det såkaldte “Project Nimbus” er en kontrakt på 1,2 milliarder dollars mellem Israel og Google/Amazon, hvor sidstnævnte techgiganter skal bygge et omfattende cloud-system med sensitive data, der bl.a. skal bruges af det israelske militær.

I det åbne brev advarer medarbejderne mod “et bekymrende mønster af militarisering, manglende transparens og opsyn” med henvisning til at deres arbejdspladser i stigende grad byder ind på militær- og sikkerhedskontrakter i USA og Israel.

“Vi kan ikke se den anden vej, mens vi bygger produkter, som bruges til at nægte palæstinensere deres basale rettigheder, tvinge palæstinensere ud af deres hjem og angribe palæstinensere i Gaza-striben,” skriver medarbejderne bl.a. i det åbne brev.

Mere

En ny meningsmåling fra YouGov viser, at 80 procent af borgere i forskellige EU-lande bakker op om at indføre nye EU-love, der holder virksomheder ansvarlige for menneskerettighedskrænkelser og miljøovertrædelser, som de begår i lande udenfor Europa.

Borgere i ni forskellige lande indgik i undersøgelsen – f.eks. Tjekkiet, Slovenien, Spanien og Holland – og der var i alle landene en opbakning på over 80 procent til, at europæiske virksomheder skal være juridisk bundet til at overholde menneske- og miljørettigheder, samt at ofre for sådanne overtrædelser skal kunne sagsøge virksomhederne, i landet hvor de har hovedsæde.

Mere

I et åbent brev kalder 12 direktører i prominente koncerner på politisk handling fra verdens regeringer. Business for Nature, som sammenslutningen kalder sig, tæller virksomheder, der ifølge dem selv sammenlagt repræsenterer over 4.7 billioner dollars i årlig omsætning. 

Blandt underskriverne findes både direktører for Unilever, H&M og Holcim.

“Vi må anerkende naturtab for den krise, det er”, lyder det i brevet, der lander på åbningsdagen for FN’s konference om biodiversitet, som afholdes i Kina disse dage. Der opfordres til, at der indgås en ambitiøs politisk aftale i stil med Paris-aftalen. 

Brevet opfordrer således  til, at verdens regeringer forpligter sig på at vende udviklingen i tab af natur og biodiversitet inden 2030. Desuden lyder det, at regeringer verden over skal opstille “ambitiøse og handlingsorienterede” mål, der kan danne rammer for alle typer af aktører.

“Vi opfordrer regeringer til at fjerne eller omlægge alle skadelige støtteordninger. Regeringer subsidierer stadig en masse industrier og initiativer, der er yderst skadelige for naturen”, udtaler Roberto Marquez, direktør i Natura & Co. til the Guardian.

Virksomheder: | | |
Lande:
Mere

FN’s Menneskerettighedsråd mener, at det skal være en menneskeret at have adgang til et sikkert og sundt miljø. Et forslag, som får stor opbakning fra lande, der især er sårbare over for klimaforandringer.

Der er dog også en række lande, som på nuværende tidspunkt ikke tilslutter sig forslaget. Det gælder lande som USA, Storbritannien, Brasilien og Rusland, hvoraf de to sidstnævnte er lodret imod.

Ifølge Verdenssundhedsorganisationen (WHO) dør cirka 13,7 millioner mennesker om året på grund af luftforurening og andre former for dårligt miljø. Det svarer til næsten hvert fjerde af det samlede antal dødsfald i verden.

Temaer:
Mere

Menneskerettighedsorganisationen Global Witness kan i en ny rapport “The true price of palm oil” dokumentere, hvordan store finansielle institutioner såsom BlackRock er med til at finansiere skovrydning og menneskerettighedskrænkelser i palmeoliens tjeneste i Papua Ny Guineas.

Undersøgelsen viser, hvordan tre af Papua Ny Guineas nyeste palmeolieproducenter er impliceret i alvorlig kriminalitet, mens deres praksisser har alvorlige konsekvenser for miljø og mennesker. Blandt andet kan medarbejdere i virksomhederne fortælle om bestikkelse af ministre, skatteunddragelse og brugen af børnearbejde.

Ifølge rapporten har flere store internationale brands, herunder Kellogg’s, Nestlé, Colgate og Danone, købt palmeolie fra de nævnte producenter.

Brancher:
Mere

To journalister, der begge sætter livet på spil for at afdække magtmisbrug og menneskerettighedskrænkelser, er i dag udnævnt til vinderes af Nobels fredspris.

Prisvinderne er Maria Ressa, som har startet det filippinske undersøgende medie Rappler, og Dmitrij Muratov, der er redaktør for det russiske undersøgende medie Novaja Gazeta.

Seks journalister fra Novaja Gazeta er blevet dræbt som følge af deres arbejde, blandt dem Anna Politkovskaja, som blev dræbt i oktober 2006.

Mere

FN’s generalsekretær advarede i går om, at konflikten i Tigray i det nordlige Etiopien nu har ført til, at omkring 400.000 mennesker står overfor en sultkatastrofe.

Op til syv millioner mennesker i det nordlige Etiopien er nu afhængige af nødhjælp, sagde han.

Mere

Et nyt studie fra IMF viser, at kul, olie og gasindustrien, der alle bidrager til den globale opvarmning når de fossile brændstoffer afbrændes, er endog meget tungt subsidieret.

Det skriver The Guardian. 11 millioner USD, tilsvarende cirka 70 millioner danske millioner kroner, modtager industrien i subsidier hvert eneste minut, døgnet rundt, viser IMF-rapporten.

Mere

En række store, multinationale selskaber er medlemmer af en lobbyorganisation, der forsøger at sætte kæppe i hjulene for en ny klimalov i USA, der skal bidrage til at begrænse den globale opvarmning.

Det gør virksomheder som Apple, Amazon, Microsoft og Disney, til trods for at de selv hævder, at de er optaget af at bekæmpe klimakrisen, skriver The Guardian.

Mere
Ikke flere "Kort Nyt"
No more articles to load

Få vores nyhedsbrev

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.