Verdens største regnskov er til salg på Facebook. Det fortæller en vigtig historie om problemerne med skovrydning

I dette nyhedsoverblik skal vi en tur i regnskoven. De fleste af os er næppe i tvivl om, at Amazonas står i en kritisk situation, men nu viser en række historier, hvor galt det står til, og hvordan vi er endt der.


Velkommen til denne uges nyhedsoverblik, hvor vi skal en tur i regnskoven.  De fleste af os er næppe i tvivl om, at Amazonas står i en kritisk situation, men nu viser en række historier, hvor galt det står til, og hvordan vi er endt der.

Miljø og Klima

Verdens største regnskov er til salg på Facebook. Det fortæller en vigtig historie om problemerne med skovrydning

Den seneste tid har der floreret nogle ret vilde tilbud på Facebooks Markedsplads, som ellers bruges mest til at sælge brugte cykler og tøj, som ens barn er vokset ud af. Ifølge BBC har det været muligt at købe land i den brasilianske del af verdens største regnskov, Amazonas.

BBC har været undercover i Brasilien for at undersøge, hvordan det fungerer og har fundet grunde på størrelse med 1.000 fodboldbaner, der bliver solgt med henblik på at rydde regnskoven og drive landbrug. 

Hvis der skulle være nogen tvivl, er det selvfølgelig ulovligt, og det er en del af det interessante og foruroligende perspektiv, som historien gemmer på. De sælgere, der annoncerer på Facebook, frygter åbenlyst ikke, at myndighederne vil slå ned på dem – de har frit lejde til at fælde regnskoven.

Siden årtusindskiftet har verdens mistet næsten fem millioner hektar tropisk skov hvert år, og 75 procent af det er blevet fældet for at gøre plads til landbrug, især kvægdrift, men også palmeolie og sojabønner, skriver Our World in Data.

Det sker samtidig med, at der i videnskabelige kredse er bred enighed om, at skov er et af vores vigtigste våben i kampen mod klimaforandringer, fordi den optager CO2. Et nyt og ret bekymrende studie af Amazonas viser dog, at regnskoven kan være så skadet, at den kan forværre klimakrisen. 

Forskere har for første gang set udover selve spørgsmålet om CO2 og undersøgt alle aktiviteter i regnskoven, der påvirker udledningen af drivhusgasser. For eksempel vil skovbrande udlede kulstofpartikler, der absorberer sollys og øger opvarmningen, mens oversvømmelser og byggeriet af dæmninger udleder metan. Når man tager alt i betragtning, mener forskerne, at aktiviteterne i Amazonas som helhed “faktisk opvarmer det globale klima”, skriver National Geographic.

En række nylige historier viser, at det ikke bare har globale konsekvenser, men at årsagen til skovrydning i Brasilien (og den mulige løsning) også er global.

  • Det globale forbrug: En ny rapport fra Greenpeace viser, at slagterigiganten JBS, som vi før har beskæftiget os med på Danwatch, har købt kvæg fra farme, der i 2020 var med til at sætte ild til en tredjedel af verdens største vådområde Pantanal. JBS forsyner blandt andet McDonalds og Burger King med kød. Mens andre involverede brasilianske slagterier tidligere har solgt til danske supermarkeder. Det brasilianske undersøgende medie Reporter Brasil viste for nyligt, at de store franske supermarkeder Carrefour og Casino køber kød fra farme, hvor Amazonas er blevet ryddet.
  • De nye forbrugere: Selv om nogle vestlige virksomheder ikke vil have oksekød fra Brasilien længere, så forsvinder efterspørgslen ikke. Den kommer bare et nyt sted fra. For eksempel Kina, hvor importen af brasiliansk oksekød steg med 76 procent i 2019, skriver The Guardian
  • Overvågning: En af de store problemer er, at mange af de store fødevarevirksomheder i Brasilien ikke aner, om de medvirker til skovrydning, fordi deres leverandørkæden er så kompleks. Det vil firmaet Bunge, der eksporterer brasilianske sojabønner, nu finde en løsning på. Selskabet, som vi også har set på hos Danwatch, forsøger med et nyt initiativ at overvåge deres indirekte leverandører, skriver Reuters.
  • Internationalt pres: Den nye amerikanske præsident Joe Biden lægger pres på Brasilien for at få landet til at leve op til klimaaftalen fra Paris, og det lader nu til at have en vis effekt. Den brasilianske udenrigsminister anerkender i hvert fald problemerne med ulovlig skovrydning over for Reuters.

Andre nyheder:

1Klima

Klimaforandringer er nu den langt største årsag til intern fordrivelse

I løbet af de sidste seks måneder af 2020 er omkring 10,3 millioner mennesker blevet internt fordrevet på grund af klimaforandringer som oversvømmelser og tørke. Det er fire gange så mange som internt fordrevne på grund af konflikter. Især Asien er hårdt ramt. 60 procent af de interne fordrevne befinder sig nemlig her, skriver Reuters.

2Arbejdstagerrettigheder

Tekstilarbejdere i Europa modtager en løn langt under en leveløn

Det er ikke kun i det globale syd, tekstilarbejdere bliver betalt alt for lidt for deres arbejde. Det sker også i vores egen baghave. Ifølge en rapport fra ngo’en Clean Clothes Campaign modtager tekstilarbejdere i Europa en løn langt under den såkaldte leveløn. Og som det ofte er tilfældet i Asien, så er det også primært europæiske kvinder, der rammes af de dårlige lønninger, skriver Business and Human Rights Resource Center.

3Menneskerettigheder

Skibsophuggere i Bangladesh kan nu sagsøge britiske rederier for arbejdsrelaterede skader og dødsfald

I 2018 faldt Hamida Begums mand Khalid Mollah i døden, mens han arbejdede med at ophugge et britisk olietankskib på stranden Chittagong i Bangladesh. Og det kan hun nu sagsøge det britiske rederi for. Det har appelretten i England og Wales slået fast, som den første afgørelse af sin slags i verden. Helt konkret betyder det, at skibsophuggere fremover kan holde britiske rederier ansvarlige for kvæstelser og dødsfald under arbejdet, skriver The Guardian

4Arbejdstagerrettigheder

Mere end 200 organisationer kræver, at modebrands sikrer bedre vilkår for arbejdstagere efter COVID-19

Store modebrands annullerede i løbet af corona-pandemiens første tre måneder ordrer til en værdi af flere milliarder dollars. Som Danwatch har beskrevet, så har det medført, at millioner af tekstilarbejdere i Asien har mistet deres levebrød, hvoraf mange er endt i ekstrem fattigdom. Nu forlanger 200 rettighedsgrupper, at modebrands skal fikse “en ødelagt industri” ved at sikre arbejdstagerne fuld løn for perioden og sikre dem jobgaranti efter pandemien, skriver Reuters.

Det var alt for dette nyhedsoverblik.

Tak, fordi I læste med!

Flere artikler fra serien: 

Gå ikke glip af den næste afsløring

Nyhedsbrev sign-up

Gå ikke glip af den næste afsløring

  • Få nyt fra en af landets største graverredaktioner.
  • Vi holder virksomheder og stater ansvarlige i forhold til love, konventioner og egne CSR-politikker.
  • Vi forbinder den almindelige dansker med globale problemstillinger og giver et oplyst grundlag at træffe valg på – uanset om det drejer sig om pension, mad, tøj eller andre forbrugsvarer.
Nyhedsbrev sign-up
heartexit-upmagnifiercrosschevron-downchevron-leftchevron-right