Vestager udskyder afgørelse om Monsanto-Bayer fusion

Amalie Linde

JournalistHusk at dele
Branche
Virksomhed
Land
Der er “seriøs tvivl” om verdens største pesticid- og såsæd firma kan godkendes af konkurrencekommissær Margrethe Vestager. En grundig undersøgelse er sat i gang.
Amalie Linde

JournalistAfgørelsen fra EU skulle være faldet tirsdag. Måtte landbrugskemi-gigant Bayer købe såsæd- og pesticide firmaet Monsanto i en 66 milliarder dollars handel, der er omtalt som den største nogensinde i Tysklands erhvervsliv?EU’s konkurrencekommissær Margrethe Vestager er ikke overbevist. Derfor har hun iværksat en dybdegående undersøgelse af, om fusionen er i strid med EU’s regler for konkurrence. Undersøgelsen skal være færdig d. 8. januar 2018.

Langt de fleste fusioner bliver godkendt i EU efter et rutinetjek, men Monsanto og Bayer har ikke kunnet fjerne de “seriøse tvivl”, som kommissionen har, fremgår det af en pressemeddelelse fra kommissionen.

“Frø og pesticide produkter er essentielle for landmænd og i sidste ende for forbrugere. Vi er nødt til at sikre effektiv konkurrence, så landmænd kan få adgang til innovative produkter, bedre kvalitet og også købe produkter til en konkurrencedygtig pris. Og på samme tid opretholde et miljø, hvor virksomheder kan innovere og investere i forbedrede produkter,” udtaler Margrethe Vestager i en pressemeddelelse.

Læs mere om konsekvenserne af Monsanto-Bayer fusion

Dybdegående undersøgelse

Der er tre områder, hvor de to virksomheder kan overlappe i en grad, der giver grund til bekymring for kommissionen: pesticider, såsæd og ‘traits’, som er særlige karaktertræk ved en plante, der kan udvikles i laboratorier og herefter patenteres.

Monsantos mest berømte og bedst sælgende produkt i Europa er Round-Up, som også kaldes glyfosat, der bruges til at fjerne ukrudt. Bayer sælger et lignende produkt, og ifølge kommissionen er der meget få alternativer til de to produkter.

Også i forhold til såsæd er der bekymring for, om den nye sammenlagte virksomhed vil dominere markedet for meget. Nogle af deres produkter er i direkte konkurrence. Monsanto har den højeste markedsandel af raps-frø i Europa, og Bayer har den højeste markedsandel af raps-frø på verdensplan. Ifølge EU kommissionen er de desuden begge to vigtige licensgivere af bomuld og investerer i at udvikle hvede.

Det samme gør sig gældende for udviklingen af “traits”, som er træk ved en plante, der eksempelvis gør den resistent over for en sygdom eller insekter.

Et fjerde fokusområde er det såkaldte “digitale landbrug”, som både Monsanto og Bayer investerer i. Det går ud på at indsamle data fra marker for at få mere viden, så de kan skræddersy løsninger til landmænd.

Stor kritik: Den tredje fusion i rækken

Fusionen er den tredje i rækken af agrokemiske firmaer, der har slået pjalterne sammen siden 2015. Dow og Dupont er fusioneret samt ChemChina og Syngenta.

De tre nye giganter vil dominere omkring 70 procent af agro-kemikalier og 60 procent af kommercielt såsæd ifølge 200 europæiske ngo’er, som stiller sig kritiske over for de store virksomheder.

De mange forskellige hensyn til mennesker og miljø har skabt bred interesse og bekymring fra borgere. Margrethe Vestager skriver tirsdag i et åbent brev til alle, som har henvendt sig til hende i forbindelse med sagen, at hun har modtaget mere end 50.000 emails, mere end 5000 breve eller postkort og et utal af tweets, der udtrykker bekymring for eller modstand til fusionen.

Relaterede nyheder
Mere om samme ...
Virksomhed
Branche
Land

Når du nu er nået langt ...

Så har vi en lille tjeneste at bede dig om. Flere end nogensinde læser Danwatch’ journalistik,  men få betaler for det. Det er ok, da vi ikke, som mange andre medier, ønsker at ”låse” vores journalistik inde bag en digital betalingsmur. Vi laver vores journalistik i offentlighedens interesse, og derfor er det også vigtigt for os, at den er frit tilgængelig.

Og det er her, vi har brug for dig.

Danwatch’ uafhængige undersøgende journalistik koster tid, penge og hårdt arbejde at producere. Hvis alle der læser og værdsætter vores undersøgende journalistik, også støtter op økonomisk, vil vores særlige journalistiske fokus og Danwatch’ fremtid være mere sikker.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Seneste nyheder
All articles loaded
No more articles to load
Fik du læst
All articles loaded
No more articles to load