Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Vestager udskyder afgørelse om Monsanto-Bayer fusion

Der er “seriøs tvivl” om verdens største pesticid- og såsæd firma kan godkendes af konkurrencekommissær Margrethe Vestager. En grundig undersøgelse er sat i gang.
Del på facebook
Del på google
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Amalie Linde
Amalie Linde
Journalist
Afgørelsen fra EU skulle være faldet tirsdag. Måtte landbrugskemi-gigant Bayer købe såsæd- og pesticide firmaet Monsanto i en 66 milliarder dollars handel, der er omtalt som den største nogensinde i Tysklands erhvervsliv?EU’s konkurrencekommissær Margrethe Vestager er ikke overbevist. Derfor har hun iværksat en dybdegående undersøgelse af, om fusionen er i strid med EU’s regler for konkurrence. Undersøgelsen skal være færdig d. 8. januar 2018.

Langt de fleste fusioner bliver godkendt i EU efter et rutinetjek, men Monsanto og Bayer har ikke kunnet fjerne de “seriøse tvivl”, som kommissionen har, fremgår det af en pressemeddelelse fra kommissionen.

“Frø og pesticide produkter er essentielle for landmænd og i sidste ende for forbrugere. Vi er nødt til at sikre effektiv konkurrence, så landmænd kan få adgang til innovative produkter, bedre kvalitet og også købe produkter til en konkurrencedygtig pris. Og på samme tid opretholde et miljø, hvor virksomheder kan innovere og investere i forbedrede produkter,” udtaler Margrethe Vestager i en pressemeddelelse.

Læs mere om konsekvenserne af Monsanto-Bayer fusion

Dybdegående undersøgelse

Der er tre områder, hvor de to virksomheder kan overlappe i en grad, der giver grund til bekymring for kommissionen: pesticider, såsæd og ‘traits’, som er særlige karaktertræk ved en plante, der kan udvikles i laboratorier og herefter patenteres.

Monsantos mest berømte og bedst sælgende produkt i Europa er Round-Up, som også kaldes glyfosat, der bruges til at fjerne ukrudt. Bayer sælger et lignende produkt, og ifølge kommissionen er der meget få alternativer til de to produkter.

Også i forhold til såsæd er der bekymring for, om den nye sammenlagte virksomhed vil dominere markedet for meget. Nogle af deres produkter er i direkte konkurrence. Monsanto har den højeste markedsandel af raps-frø i Europa, og Bayer har den højeste markedsandel af raps-frø på verdensplan. Ifølge EU kommissionen er de desuden begge to vigtige licensgivere af bomuld og investerer i at udvikle hvede.

Det samme gør sig gældende for udviklingen af “traits”, som er træk ved en plante, der eksempelvis gør den resistent over for en sygdom eller insekter.

Et fjerde fokusområde er det såkaldte “digitale landbrug”, som både Monsanto og Bayer investerer i. Det går ud på at indsamle data fra marker for at få mere viden, så de kan skræddersy løsninger til landmænd.

Stor kritik: Den tredje fusion i rækken

Fusionen er den tredje i rækken af agrokemiske firmaer, der har slået pjalterne sammen siden 2015. Dow og Dupont er fusioneret samt ChemChina og Syngenta.

De tre nye giganter vil dominere omkring 70 procent af agro-kemikalier og 60 procent af kommercielt såsæd ifølge 200 europæiske ngo’er, som stiller sig kritiske over for de store virksomheder.

De mange forskellige hensyn til mennesker og miljø har skabt bred interesse og bekymring fra borgere. Margrethe Vestager skriver tirsdag i et åbent brev til alle, som har henvendt sig til hende i forbindelse med sagen, at hun har modtaget mere end 50.000 emails, mere end 5000 breve eller postkort og et utal af tweets, der udtrykker bekymring for eller modstand til fusionen.

Relaterede nyheder

Få vores nyhedsbrev

Hjælp os med at forbinde dig til verden …​

Danwatch holder dig opdateret på, hvordan Danmark er forbundet til de mest sårbare mennesker i verden. Vi holder øje med de forhold, vores fødevarer, tøj og teknologi bliver til under, og vi holder øje med, hvad danske virksomheder laver i udlandet.

Vi tror på, at alle skal have fri adgang til kritisk journalistik, der forbinder os til verden. Derfor har vi som et af de eneste medier i Danmark valgt, at vores journalistik skal være gratis. Samtidig mener vi ikke, at vi troværdigt og kritisk kan dække danske virksomheder og samtidig være økonomisk afhængige af dem. Derfor er Danwatch fri for annoncer.

Danwatch har kun kunnet forblive uafhængige, kritiske, gratis og annoncefri, fordi vi får støtte fra fonde, donorer og støttemedlemmer. Nu mere end nogensinde har vi også brug for din hjælp. Støt Danwatch med et en enkelt donation eller et fast månedligt beløb.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.