Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

nyhedsoverblik

Giften siver nådesløst fra USA’s miljøadministration

I denne uge zoomer vi ind på USAs miljøadministration, der er hårdt ramt af korruption, hvilket kan forklare, hvorfor sprøjtemidler såsom chlorpyrifos, der er ulovlige i EU, stadig er på markedet i USA. To danske forskere har netop fundet en sammenhæng mellem chlorpyrifos og nerveskader hos børn. Det er lidt tungt i en sommerferie, men til gengæld har EPA stoppet ebay fra at sælge ulovlige sprøjtemidler. Nyd sommeren!
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email

Forestil dig, at de videnskabsfolk, der skal beskytte os mod at blive syge af kemikalier og pesticider, viser sig at gøre det modsatte; skjuler eller ignorerer data, der viser risiko for misdannelser hos spædbørn, kræftfremkaldende stoffer og kemikalier, der kan skade miljøet i årevis. Forestil dig så, at de gør det af frygt. 

I de seneste måneder har det undersøgende medie The Intercept afdækket, hvordan ledelsen i et særligt kontor under USA’s Environmental Protection Agency (EPA), hvis opgave er af at vurdere kemikalier og pesticiders risici for skader på miljø og mennesker, har truet toksikologer, kemikere og biologer til at lave miljøvurderinger med alvorlige fejl og mangler. Og dermed godkendt stoffer, der måske skulle have være forbudt. 

To af kemikalierne er nærmest umulige at have i munden, og de burde heller ikke være der: Chlorpyrifos og Paraquat, et insektmiddel og et ukrudtsmiddel, bedre kendt som Roundup, der i årevis har været godkendt, selvom data ifølge dokumentation og kilder i The Intercept, skader mennesker alvorligt. 

I vinteren 2019 afdækkede Danwatch og syv andre europæiske medier, hvordan chlorpyrifos findes  i importeret frugt og grønt, selvom stoffet er forbudt i Danmark på grund af risiko for hjerneskader hos små børn. Nogle måneder senere blev chlorpyrifos forbudt, først i importeret frugt og grønt i Danmark og siden i EU. Så let er det ikke gået i USA. Chlorpyrifos var fra 1992 til 2017 det mest solgte pesticid i USA, og det er i dag stadig på det amerikanske marked. 

Fire videnskabsfolk i EPA har fået nok. De står frem i The Intercept og fortæller om raserianfald fra en ledelse, der er alt for tæt på pesticidvirksomhederne. De er blevet truet og presset til at ignorere data. Hvis et pesticid ikke bliver godkendt, bliver man aldrig forfremmet som forsker, siger en kilde til The Intercept. Problemet har været det samme, uanset om den øverste chef hedder Trump eller Biden, påpeger Public Employees for Environmental Responsibility (PEER), en institution, der hjælper whistleblowere i USA, og nu har startet en sag mod EPA. 

Sagen illustrerer, hvilket pres miljøministerier i hele verden ligger under for, når verdens mest magtfulde administration ikke kan modstå korruption. Men sagen er også en mulighed for at hylde Elyse Osterweil, Martin Phillips, Sarah Gallagher og William Irwin. De fire whistleblowere, der har afsløret en flig af korruptionen i EPA som en kommende undersøgelse forhåbentlig vil afdække til fulde. Denne uges nyhedsbrev er hermed en passende lejlighed til at minde om Danwatchs “tip os” mailboks, der anonymiserer al kommunikation til os.

Sprøjtemidlet chlorpyrifos fandtes i knap en tredjedel af alle citrusfrugter i juni 2019. Det viste en undersøgelse fra Danwatch og syv andre medier. Siden blev stoffet forbudt i EU. Men det er stadig på markedet i USA, blandt andet på grund af pres på miljøadministrationen, EPA.

Her kommer flere nyheder om pesticider, virksomheder og menneskerettigheder:

  • På Syddansk Universitet har to forskere udgivet en ny rapport, der viser, at pesticider, herunder chlorpyrifos, der er beskrevet i dette nyhedsbrev, kan have effekt på nervesystemet hos børn. Forskerne målte via urinprøver, hvor meget insekticid, forsøgspersonerne var blevet udsat for. Resultaterne viste, at der var rester af organofosfater eller pyrethroider i mere end 90% af prøverne.
  • I USA beordrede myndighederne i juni ebay til at stoppe med at sælge 170 ulovlige pesticider. Det skriver den amerikanske miljøstyrelse (EPA). Blandt de 170 produkter er flere af dem dødelige og kædet sammen med flere tilfælde af forgiftninger hos mennesker, og et produkt, der uberettiget hævder at beskytte mod covid19. 
  • I EU er Europa Parlamentet blevet enige om at beskytte bierne mod pesticider i fremtiden. En videnskabelig komite har udarbejdet en udvidet risikovurdering for pesticiders påvirkning af miljøet, der i fremtiden også skal omfatte bier. 
  • FN anerkender rekordhøj temperatur i Antarktis. Det skriver analysebureauet Statista. Den antarktiske halvø er et af de hurtigst opvarmende regioner på kloden, næsten 3 grader over 50 år, og denne nye rekord er dermed i overensstemmelse med klimaforandringer i resten af verden.

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email

“Hvis eleverne ikke reagerer på advarselsskud og fortsætter med at forsøge at flygte, vil det bevæbnede politi skyde for at dræbe”.

Citatet her stammer fra et enormt læk af hackede dokumenter fra politimyndighederne i Kinas Xinjiang-provins. “Eleverne”, der tales om i citatet ovenfor, er kinesiske uighur-muslimer, som indespærres i det, den kinesiske regering kalder for “uddannelsescentre”. Omverdenen kalder dem for fængsler og koncentrationslejre.

De lækkede dokumenter, som britiske BBC beskriver, fortæller hvordan uddannelsescentrene er proppet med bevæbnet politi. De er til stede under undervisningen, de bevogter alle udgange, og snigskytter holder vågent øje fra vagttårne, hvorfra de altså må skyde for at dræbe.

USA kalder det, der sker i Xinjiang, for et folkedrab. Amnesty International og Human Rights Watch mener, det udgør forbrydelser mod menneskeheden.

Lande:
Mere

Flere og flere mennesker tvinges på flugt fra krige og konflikter verden over. Antallet af tvangsfordrevne er steget støt de seneste år med konflikter i især Afghanistan, Burkina Faso, DDR Congo, Etiopien, Myanmar og Nigeria.

Og med Ruslands invasion af Ukraine, der har fordrevet op mod 14 millioner mennesker fra deres hjem, har antallet af tvangsfordrevne ifølge FN’s flygtningehøjkommissariat (UNHCR) for første gang nogensinde rundet 100 millioner mennesker. Det skriver The Guardian.

UNHCR beskriver tallet som en “tragisk milepæl”, der burde være et wake-up call for det internationale samfund. 

Syrere udgør stadig den største befolkningsgruppe af flygtninge, mens flygtninge fra Venezuela og Afghanistan er henholdsvis anden- og tredjestørste gruppe.

Mere

En delegation bestående af seks medlemmer fra EU-parlamentarikere blev fredag forhindret indrejse i Palæstina af israelske myndigheder. Det skriver bl.a. EU Observer.

Delegationen, der var ledet af den spanske venstrefløjspolitiker Manu Pineda, skulle have mødtes med palæstinensiske ministre i de besatte områder. Men i lufthavnen blev flere mødt med beskeden om, at Israel ikke ville lukke dem ind. Manu Pineda selv fik at vide, at han var persona non grata i Israel.

Sagen har skabt røre blandt flere medlemmer af EU-parlamentet, der ikke mener, en anden stat skal bestemme, hvem europæiske politikere mødes med.

EU-parlamentets præsident, Roberta Metsola, der i skrivende stund er på officielt besøg i Israel, siger at hun vil tage sagen op med de israelske myndigheder.

Lande: | |
Mere

Flere af de største kaffeimportører i Nordamerika og Europa fortsatte tilsyneladende med at købe kaffebønner fra en række brasilianske kooperativer, selv om flere underleverandører sidste år var blevet taget i at slavebinde markarbejdere. Det skriver Repórter Brasil.

Blandt de multinationale kaffeselskaber er italienske Lavazza, som er en af verdens største distributører af kaffe med tilstedeværelse i over 140 lande.

Brasilien er verdens største kaffeproducent og producerer cirka en tredjedel af verdens kaffe. I 2020 alene svarede det til mere end 58 millioner 60-kilos sække.

Sidste år blev 310 mennesker reddet fra slavearbejde på brasilianske kaffefarme, det højeste antal siden 2003.

Brancher: | |
Virksomheder:
Lande:
Mere

Selv om de danske pensionskasser ikke direkte investerer i de notorisk uforudsigelige kryptovalutaer, er de alligevel påvirket af de seneste ugers voldsomme kursfald på blandt andet bitcoin.

Det skriver Dagbladet Børsen på baggrund af data fra Danwatch’s nye Pensionsmaskine.

Tallene viser, at danske pensionskasser har investeret over 4,5 milliarder kroner i aktier, hvor selskaberne bag har beholdninger af bitcoin. Langt det meste er investeret i elbilproducenten Tesla, der har store bitcoin-beholdninger.

Er du også nysgerrig på, hvor dine pensionskroner er placeret, kan du selv søge helt gratis på Pensionsmaskinen.dk.

Virksomheder:
Mere

En domstol på den italienske ø Sicilien skal tage stilling til, om der skal rejses straffesag mod fire personer, der har reddet hundredvis af kæntrede flygtninge og migranter i Middelhavet i 2016 og 2017. 

De fire er sigtet for at have faciliteret “uautoriseret indrejse” i Italien – en forbrydelse, der i værste fald kan give op mod 20 års fængsel, skriver EU Observer.

Udover de fire er 17 øvrige mennesker sigtet under samme paragraf, ligesom NGO’erne Læger Uden Grænser, Red Barnet og et privat shippingfirma også er sigtet.

Flere end 22.000 mennesker er druknet i Middelhavet i løbet af de seneste otte år.

Brancher:
Lande:
Mere

For første gang i Sri Lankas historie er landet gået i restance og kan ikke leve op til dets gældsforpligtelser. 

En længerevarende økonomisk nedtur og en valutakrise har ifølge Bloomberg gjort, at landet nu mangler hård valuta til at importere nødvendigheder som fødevarer og brændstof. Det har blandt andet ført til stor vrede i befolkningen og voldelige protester landet over.

Sri Lankas centralbankchef, Nandalal Weerasinghe, forventer ifølge Bloomberg, at inflationen de kommende måneder vil stige til 40 procent. Landet forhandler nu med den Internationale Valutafond om et lån, der skal redde økonomien. Alene i år er der brug for mellem 21 og 28 milliarder kroner.

Lande:
Mere

Virksomheder og investorer skal følge de sanktioner, der ved lov er pålagt Rusland og Belarus i forbindelse med invasionen af Ukraine. Men det er ikke nok, lyder det nu fra en række storinvestorer.

I et åbent brev, som er delt af Business & Human Rights Resource Centre, opfordrer de 56 underskrivere – der blandt andet tæller danske AP Pension – virksomheder til at foretage ekstra omhyggelige risikovurderinger. Blandt andet ved at kortlægge, om deres forretninger er med til at berige den russiske stat, landets oligarker eller den russiske militærindustri.

De 56 investorer håndterer tilsammen investeringer for op mod 12 billioner kroner.

Er du nysgerrig på, hvad dine pensionskroner investeres i, kan du selv dykke ned i tallene i vores nye Pensionsmaskine, hvor vi har samlet alle danske pensionsselskabers aktieinvesteringer.

Virksomheder:
Lande: | |
Mere

Forurening fra mennesker, stater og virksomheder verden over er hvert år skyld i cirka 9 millioner menneskers for tidlige død. Det konkluderer et eksperthold fra det anerkendte britiske tidsskrift The Lancet i en ny rapport, som blandt andre Ingeniøren fortæller om.

Forskerne kalder forureningen for en trussel mod hele planeten og opfordrer til akut global indsats mod alle større moderne forureningskilder. Forureningen hænger nemlig direkte sammen med både klimaforandringer og tabet af biodiversitet, lyder det i rapporten.

Mere

Ifølge Malis militærregering under lederen Assimi Goïta afværgede landet i sidste uge et kupforsøg fra en gruppe soldater, der var støttet af en unavngiven “vestlig stat”. Det skriver Malis ministerium for Territoriel Administration og Centralisering i en pressemeddelelse.

Det var ifølge ministeriet en gruppe af officerer og underofficerer, der forsøgte at kuppe sig til magten, men kupforsøget blev afværget “takket være årvågenheden og professionalismen fra Malis forsvars- og sikkerhedsstyrker”, står der i pressemeddelelsen.

Den nuværende maliske militærregering kom selv til magten ved et kup for et år siden. Siden har Mali allieret sig nærmere med Rusland og distanceret sig fra den tidligere kolonimagt Frankrig, som er i gang med at trække sine soldater ud af landet. Danmark har også trukket sine soldater ud af landet, efter at Malis regering i januar i år afviste, at Danmark havde fulgt de rette protokoller og danske soldater dermed ikke havde lov til at opholde sig i landet.

Mere

Som en del af en våbenhvile mellem Saudi Arabien, den yemenitiske regering og oprørsregeringen i Yemens hovedstad Sanaa, er det første kommercielle fly landet i Sanaas lufthavn siden 2016.

På flyet mellem Sanaa og Jordans hovedstad Amman var 151 passagerer, herunder en række patienter der havde brug for behandling.

Våbenhvilen, der skal vare i 60 dage, blev forhandlet på plads af FN og er ifølge nyhedsbureauet AP den første landsdækkende våbenhvile i konflikten i seks år.

Yemens oprørskontrollerede områder er underlagt en blokade af en Saudi-ledt militærkoalition, som har forårsaget verdens værste humanitære krise. Før borgerkrigen i Yemen, der brød ud i 2014, modtog Sanaas lufthavn 6000 passagerer om dagen.

Mere
Ikke flere "Kort Nyt"
No more articles to load

Få det ugentlige

nyhedsoverblik

i din indbakke

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.