Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

nyhedsoverblik

Vi er ved at tømme kloden for vand. Og det skaber helt nye konflikter

I dette nyhedsoverblik skal vi en tur i retten og se nærmere på nogle sager, der kan få betydning for selve klodens fremtid.
Del på facebook
Del på google
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email

Kære læsere

Velkommen til denne uge, hvor vi skal se nærmere på en af de ting, der er allermest grundlæggende for selve livet her på jorden: vand. 

For vand er blevet er blevet en mangelvare, og det skaber nogle aktuelle og ret alvorlige problemer.

Vi skal også rundt om Telenor, H&M og Uber.

Miljø mm.

Vi er ved at tømme kloden for vand. Og det skaber helt nye konflikter

I det seneste årti er vandmangel blevet et større og større problem rundt omkring i verden, og der er ikke rigtig nogen tvivl om, at det er os selv, der har skylden. 

Samtidig med at vi bliver flere, så bruger vi også mere vand. Ifølge FN er vores vandforbrug vokset mere end dobbelt så hurtigt, som antallet af mennesker på jorden er steget. Vi er, som National Geographic skrev for nyligt, virkelig dårlige til at spare på vandet og nogle af de ting, vi efterspørger mest, er også det, der kræver mest vand – for eksempel bomuld eller batterierne i vores teknologi, der kræver tusindvis af liter vand. Samtidig skaber de menneskeskabte klimaforandringer en ond spiral, hvor stigende temperaturer og flere og længere tørker begrænser adgangen til vand. 

Det er ved at blive med vand, som det er med andre begrænsede ressourcer. Vand bliver privatiseret, og som Danwatch i disse dage skriver, begynder vand at blive handlet på børsen, hvor der spekuleres i priserne. Andre steder resulterer vandmanglen i lokale og geopolitiske konflikter. Der er bare den forskel på vand og andre begrænsede ressourcer, at vand er altafgørende for vores alles liv. 

Få steder i verden ser man de her problemer bedre end i Chile, som vi har beskæftiget os en del med på Danwatch. Chile var det første land i verden til at privatisere vand, og en stor del af landets vand kontrolleres nu af vandbaroner. Det skaber en lang række vandkonflikter, der er forbundet til os gennem de ting, vi køber herhjemme. I Petorca-provinsen bruger man 320 liter vand per avocado man producerer, hvilket har skabt alvorlig vandmangel for lokalbefolkningen og ledt til demonstrationer og voldelige overfald. I Atacama-ørkenen udvinder man litium til de batterier, der er i vores computere, smartphones og elbiler, og det er på bekostning af de oprindelige folk i området, som lider under vandmanglen. 

Og under Covid19-pandemien har det i disse regioner af Chile været meget sværere at holde sygdommen under kontrol, fordi folk har begrænset adgang til vand og dermed sværere ved at holde en god hygiejne, skriver Al Jazeera

Men Chile er langt fra det eneste sted, hvor der er akut mangel på vand.

Med 15 mm nedbør årligt er Atacama verdens tørreste ørken.
  • Indien: Storbyen Chennai der ligger i det sydøstlige Indien er kendt som en af de vådeste i verden, men lige nu er byens vandreserver tørlagte på grund af høje temperaturer og dårlig infrastruktur. Derfor må tankvogne hver dag fragte vand ind til de 11 millioner indbyggere, skriver Bloomberg.
  • Tyrkiet: I Tyrkiet står det lige nu rigtig skidt til. Det regner normalt rigtig meget her i vintermånederne, men det har det ikke gjort i år. Det betyder, at landet er ramt af den værste tørke, det længe har haft, hvilket går ud over både landbrug og store byer. I hovedstaden Istanbul risikerer man at løbe tør for vand inden for en måned, skriver The Guardian
  • Bangladesh: Kina planlægger lige nu et gigantisk dæmningsprojekt på Yarlung Zangbo floden, der kan frarøve Tibet, Indien og Bangladesh, der ligger længere nede af floden, for betydelige mængder vand. Trods protester fra den indiske regering fortsætte Kina sit dæmningsprojekt, der også bliver kritiseret for at udnytte tibetanske vandressourcer, til at udbygge sit territorium, skriver Straits Times
  • Egypten: Kina finansierer også en dæmning, som Etiopien vil bygge på Nilen. Det skaber protester hos egyptiske bønder, der allerede mangler vand, skriver Financial Times. Dæmningen kan antænde en konflikt mellem Etiopien og Egypten og en grænsekrig mellem Etiopien og Sudan, skriver Asia Times
  • Texas: I Texas har en vinterstorm sprængt rør og ødelagt en stor del af den infrastruktur, der skal skaffe rent vand til blandt andet hospitaler, skriver New York Times.

Andre nyheder:

1Menneskerettigheder

Telenor modsætter sig cyber security-lov i Myanmar

I kølvandet på kuppet i Myanmar har landets militærjunta nu foreslået en ny lov, der skal give dem adgang til alle brugeroplysninger og mulighed for at retsforfølge folk for det, de selv mener, er misinformation. Telenor, der er et af de største teleselskaber i landet, mener ikke, at loven bør gennemføres på grund af store problemer med menneskerettighederne, skriver Telenor selv.

2Fattigdom

Efter årtiers fald er den ekstreme fattigdom begyndt at stige igen

Covid19, klimaforandringer og voksende gæld, har fået antallet af mennesker, der lever i ekstrem fattigdom til at stige, skriver The Guardian. Antallet af ekstremt fattige er ellers faldet markant siden 1960’erne.

3Arbejdstagerrettigheder

Uber taber i Højesteret og skal behandle chauffører som medarbejdere

I en skelsættende retssag ved den britiske Højesteret har transportvirksomheden Uber tabt. Sagen omhandler kun 25 chauffører, men kan tvinge Uber til at give alle britiske chauffører de arbejdstagerrettigheder, de ikke har i dag, skriver Wired.

4Arbejdstagerrettigheder

Tekstilarbejdere får endelig løn

Takket være den lokale fagforening har tusind cambodjanske tekstilarbejdere endelig fået kompensation og manglende løn fra den fabrik, de arbejdede på, da den pludselig lukkede for over et år siden, skriver Camboja News. Imens er det i Indien lykkedes for en fagforening at få en aftale med Gokaldas Exports, der er en af H&M’s leverandører, og få genansat 1.257 tekstilarbejdere, der var blevet fyret uretmæssigt, skriver arbejdstagerorganisationen IndustriALL

Det var alt for dette nyhedsoverblik.

Tak, fordi I læste med!

Del på facebook
Del på google
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email

Den danske regering ønsker på flere områder at begrænse EU’s kommende lov om virksomhedsansvar. Det fremgik af et samråd i Folketingets udenrigsudvalg tirsdag.

På samrådet lovede erhvervsminister Simon Kollerup ganske vist, at Danmark vil arbejde for, at den nye lov kommer til at følge FN’s Retningslinger for Erhverv og Menneskerettigheder samt OECDs retningslinger for Multinationale virksomheder.

Begge regelsæt fastslår, at alle virksomheder uanset størrelse har et ansvar for at respektere menneskerettigheder og miljøhensyn i hele virksomhedens værdikæde – fra jord til bord, så at sige.

Men når det kommer til detaljerne stod det klart, at den danske regering ønsker et langt mere begrænset ansvar.

På samrådet stod Simon Kollerup fast på, at en kommende lov kun bør gælde virksomheder med mere end 500 ansatte. Han understregede også, at ansvaret for at påvirke menneskerettigheder og miljø negativt, kun børomfatte virksomheden selv og et vist antal underleverandører.

Desuden anbefalede Kollerup, at virksomhederne ikke skal kunne sagsøges ved de almindelige domstole.

Som Danwatch fortalte mandag, bliver den danske holdning mødt med skarp kritik fra bl.a. Amnesty International, der finder den danske regerings holdning alt for uambitiøs.

Mere

FN’s Menneskerettighedsråd er i disse dage samlet i Geneve til en af deres tre årlige sessioner. I den anledning mødte højkommissær Michelle Bachelet pressen mandag, og her lagde hun ikke fingre imellem. “For at komme os over det mest vidtrækkende og alvorlige tilbageslag for menneskerettighederne i vores liv, har vi brug for en ny vision og fælles handling”, lød det. Bachelet udtrykte særlig bekymring om situationen i Myanmar, Hviderusland, Etiopien, Kina, Rusland og Mozambique.

Mere

Mens pandemien er ved at slippe sit tag i Europa, fortsætter den for fuld kraft i Afrika. Færre end én ud af 100 millioner afrikanere er blevet vaccineret, og nu advarer verdenssundhedsorganisationen WHO om, at kontinentet vil blive ramt af en ny, brutal omgang smitte. I sidste uge steg smitte- og dødstallet med henholdsvis 20 og 15 procent. “Afrika befinder sig midt i en regulær tredje bølge. Den nedslående udvikling kræver alles opmærksomhed”, siger WHO’s Afrika-chef, Matshidisho Moeti, ifølge blandt andet den britiske avis The Telegraph. Særligt Sydafrika, Afrikas næststørste økonomi, er hårdt ramt. Det samme er Uganda.

Mere

I dag er det ti år siden FN samstemmigt vedtog retningslinjer for virksomheder, hvis varer rejser på tværs af kloen. Retningslinjerne er opfundet af Harvard professor John Ruggie, der i dag kan fejre, at retningslinjerne implementeres til lov i Frankrig, Storbritannien, Holland, Schweiz og Finland, og senest Tyskland, Norge og Canada. EU Kommissionen forventer i år at vedtage, at virksomheder af en vis størrelse i EU skal lave risikovurderinger for deres aktiviteter, når det gælder påvirkning af menneskerettighederne.

Mere

I en pressemeddelelse 14. juni udtalte FN-eksperter “ekstrem bekymring” over beskyldninger om organhøst begået mod minoriteter, herunder Falun Gong-tilhængere, tibetanere, uyghurer, kristne og muslimer i kinesiske fængsler. FN-eksperterne udtaler, at de har beviser på ulovlige blodprøver og undersøgelser af organer, der angiveligt opbevares i en database til salg af organer. Eksperterne har bedt Kina reagere prompte på disse beskyldninger.

Lande:
Mere

Snart skal norske virksomheder vide, om produktionen af deres varer eller service påvirker mennesker eller miljø uheldigt i verden. Det norske parlament har netop vedtaget en ny åbenhedslov, der pålægger virksomheder at give offentligheden kendskab til eventuelle påvirkninger på menneskerettigheder eller miljøet, som kan findes i produktionen af deres varer eller service. Loven træder i kraft 1. januar 2022.

Mere

Den 11. juni vedtog 412 mod 159 nej-stemmer at tyske virksomheder fra 2023 skal risikovurdere deres egen og deres direkte leverandørers påvirkning på menneskerettighederne og miljøet. Loven gælder i første omgang virksomheder med flere end 3000 ansatte, men skal med tiden også omfatte virksomheder med minimum 1000 ansatte. Ngo’er kalder parlamentets vedtagelse “epokegørende”, imens virksomheder bl.a. mener, at loven også bør omfatte internationale virksomheder på det tyske marked.

Mere

Gil Arias Fernández, tidligere vicedirektør for EU’s grænseagentur Frontex, lufter i et opsigtsvækkende interview med den britiske avis The Guardian sin bekymring for udviklingen inden for det europæiske grænseovervågningsorgan. 

Fernández mener blandt andet, at Frontex oplever en infiltration fra højreradikale kræfter, og at Frontex-vagter vender det blinde øje til ulovlige ’pushback’-aktioner, hvor flygtninge – ofte ved brug af vold – tvinges tilbage over EU’s ydre grænser uden mulighed for at søge asyl.

Danwatch har tidligere beskrevet, hvordan migranter i stigende grad udsættes for pushback-aktioner fra europæiske grænsevagter, og hvordan en række organisationer beskylder Frontex for at være medansvarlige eller forholde sig passivt til overgrebene.

Mere

Danmark vil ikke være med til at tvinge Pfizer, Moderne og AstraZeneca til at dele opskriften på corona-vacciner. Det står klart efter dagens samråd i Udenrigsudvalget. Her afviste udenrigsminister Jeppe Kofod kategorisk, at vaccinepatenterne står i vejen for at få produktionen af vacciner i vejret.

men den nuværende produktionskapacitet vil det ifølge Enhedslistens Peder Hvelplund tage 57 år at få vaccineret hele verdens befolkning. Derfor opfordrede han og SFs Rasmus Nordqvist regeringen til at ændre holdning og støtte et forslag i Verdenshandelsorganisationen WTO om at suspendere patentrettighederne for corona-relaterede medikamenter, så længe pandemien raser.

Ifølge sundhedsmister Magnus Heunicke er regeringen blandt andet imod at suspendere eneretten på produktion af vacciner, fordi vi er så afhænge af medicinalindustrien.

“Virkeligheden er, at vi er dybt afhængige af, at der fortsat bliver investeret og forsket i at udvikle nye vacciner, som vi formentlig får brug i de kommende år”, sagde Magnus Heunicke på samrådet.

Som Danwatch har beskrevet, debatteres spørgsmålet om suspension af vaccinepatenterne i øjeblikket i WTO, hvor 106 lande støtter forslaget, heriblandt USA og Frankring.

Brancher:
Virksomheder: | |
Lande: | | |
Mere

Dødbringende hedebølger, voldsomme regnskyl og et stigende havniveau påvirker allerede Indiens økonomi og generelle levestandard negativt. Og det er de klart de i forvejen dårligst stillede i det indiske samfund, som bliver ramt hårdest på de fleste parametre, konkluderer en ny rapport fra det britiske Overseas Development Institute.

Blandt andet påvirker klimaforandringerne allerede i betydelig grad beskæftigelse, lønninger og sundheden hos landets fattigste, konkluderer det nye studie, som er lavet på baggrund af en gennemgang af en række eksisterende analyser af klimaforandringernes indvirken i Indien.

Mere

Amnesty International har i dag offentliggjort en ny rapport, der dokumenterer omfattende internering og tortur af særligt uighurer og andre muslimske mindretal i Kina. Det skriver den britiske avis The Guardian.

I rapporten fortæller mere end 50 mennesker om voldsom tortur begået på kinesiske politistationer og i de lejre, som mange hævder at være blevet masseinterneret i.

I lejrene tvinges mange frihedsberøvede til at arbejde. Danwatch har tidligere afsløret, at Lenovo-computere opkøbt af danske kommuner kan være produceret under tvang af internerede uighurere.

Brancher:
Virksomheder:
Lande:
Mere
Ikke flere "Kort Nyt"
No more articles to load

Få vores nyhedsbrev

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.