10. august 2022

20 års tomme løfter: Børnene plukker fortsat vores kakao

Hvert år indfanges nye børn til kakaoplantagerne i Vestafrika, hvor de plukker nødderne, der bliver til chokolade til resten af verden. Og hvert år lover chokoladeproducenterne, at nu er det slut med børnearbejde. I denne uge zoomer vi ind på en dokumentar, som du kan streame ganske gratis, og du kan læse mere om udvinding af ulovligt guld og salg ulovlige lægemidler.


Midt i agurketiden dokumenterede Fagbladet 3F, at danskernes pensionspenge er investeret i Nestle, der køber kakao fra Elfenbenskysten og Ghana. På den måde fandt de en forbindelse mellem os og udnyttelsen af børn, der igen og igen opdages i landenes kakaoplantager, hvor de (børne)arbejder ulovligt.

I 2001 lovede kakaoindustrien ellers hinanden og forbrugerne at stoppe børnearbejde i Vestafrikas kakaoplantager. I juli 2020 dokumenterede en rapport et rekordstort antal børnearbejdere, og Danwatch fandt selv børnearbejdere på Elfenbenskystens plantager, der leverede kakaobønner til Fairtrade certificerede kooperativer – selvom Fairtrade også  arbejder for at udrydde børnearbejde i kakaoproduktion. 

Men hverken brudte løfter eller brug af børnearbejde lader til at have konsekvenser. I marts i år viste instruktør Miki Mistrati i dokumentaren, Chokoladekrigen, hvordan 13 års juridisk tovtrækkeri og forhaling endnu ikke har ført til en juridisk dom. Dokumentaren efterlod et stort spørgsmål: Er det overhovedet muligt for en amerikansk domstol at kende en amerikansk virksomhed medskyldig i børnearbejde, når det er sket på afrikansk jord? 

  • Ja, mener Terry Collinsworth, der siden 2005 har ført sagen mod Nestle og Cargill på vegne af seks malinesiske drenge. Sagen handler ikke kun om børnearbejde, for drengene hævder, at de blev handlet til kakaoplantagerne, hvor de høstede kakao til blandt andet Nestle og Cargill, da de var mellem tolv og fjorten år.
  • Nej, mener advokater fra Nestle og Cargill. De multinationale selskaber køber bare kakaobønnerne og kan ikke holdes ansvarlige for, hvilke fingre der førte de skarpe macheter. Håbet for kritikerne og frygten for selskaberne er, at dommen vil danne præcedens, så internationale virksomheder kan dømmes for at købe produkter, lavet ulovligt af børn. 

I dag er drengene unge mænd. Kakaoindustriens løfter er mere end tyve år gamle, og børnearbejde i Vestafrika så åbenlyst, at Terry Collinsworth i dokumentaren kan gå ind på den første og bedste plantage og interviewe en ung dreng, der er blevet forladt af sin far. 

Hvis du vil se nærmere på, om dine pensionskroner er investeret i Nestle eller andre kakaoproducenter, kan du finde tallene i Danwatchs Pensionsmaskine

Mere nyt fra resten af verden

  • Sri Lanka. Flere end 300.000 arbejdere, primært kvinder, i Sri Lankas tekstilindustri er ramt af mangel på brændstof, medicin og gas. Det skriver Business and Human Rights Ressource Center. Sammen med inflationen betyder det, at kvinderne i gennemsnit får mad én gang om dagen og må tage lån for at overleve, siger organisationer i landet.
  • USA. Den amerikanske fødevarestyrelse, FDA har beordret tre virksomheder om at trække lægemidler tilbage, fordi de ikke er godkendt af FDA i USA. Det drejer sig om produkter, der angiveligt kan fjerne modermærker, og indtil nu har været ulovligt til salg hos Amazon.com, Ariella Naturals og Justified Laboratories.
  • Brasilien. Ulovligt udvundet guld fra Amazonas findes i mobiltelefoner og computere i vores del af verden. Det afslører det undersøgende medie Reporter Brasil. Apple, Google, Microsoft og Amazon har købt guld fra to brasilianske virksomheder, der undersøges af politiet eller er dømt for at handle med ulovligt guld. 
Flere artikler fra undersøgelsen:

Gå ikke glip af den næste afsløring

Nyhedsbrev sign-up

Gå ikke glip af den næste afsløring

  • Få nyt fra en af landets største graverredaktioner.
  • Vi holder virksomheder og stater ansvarlige i forhold til love, konventioner og egne CSR-politikker.
  • Vi forbinder den almindelige dansker med globale problemstillinger og giver et oplyst grundlag at træffe valg på – uanset om det drejer sig om pension, mad, tøj eller andre forbrugsvarer.
Nyhedsbrev sign-up
heartexit-upmagnifiercrosschevron-downchevron-leftchevron-right