Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Har kontrol med certificeringsordninger nået enden af frivillighedens vej?

Regeringen blev ved et samråd i Udenrigsudvalget i dag bedt om at stramme lovgivningen for både mærkningsordninger og virksomheder, der importerer kakao, høstet af børn. Udviklingsministeren og Erhvervsministeren vil “se på sagen”, men mener, at loven er tilstrækkelig.
Del på facebook
Del på google
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email

“Vi har gjort nok af den frivillige vej”, sagde Rasmus Nordqvist (SF) ved dagens åbne samråd i Udenrigsudvalget. 

I 20 år har  den globale chokoladeindustri lovet at afskaffe børnearbejde i Elfenbenskystens kakaoplantager. Næsten lige så længe har bæredygtighedsprogrammer og certificeringer lovet, at deres mærkningsordning betyder en fair pris til bonden for hans kakao og et forbud mod børnearbejde. 

“Nu står vi her igen, og vi skal passe på, at vi ikke gentager os selv, når vi endnu engang lover, at det bliver bedre. Vi må skridtet videre fra tillid, reglerne må strammes op, og det håber jeg, at ministrene er enige i”, sagde Rasmus Nordquist.

Erhvervsminister Simon Kollerup (S) og Udviklingsminister Rasmus Prehn (S) skulle i dag tage stilling til, hvad de mener om, at 77 procent af kakaofarmere, der leverer til Fairtrade i Elfenbenskysten, tjener så lidt, at de lever under fattigdomsgrænsen. Ministrene skulle også svare på, hvordan de vil sikre, at forbrugerne kan stole på Fairtrade-mærket, der markedsfører chokolade som “produceret under fair forhold”, imens børn har vist sig at høste kakao i fire ud af seks kakaoplantager, som Danwatch besøgte i juni i år. 

Spørgsmålene var stillet af Christian Juhl (EL) og Rasmus Nordquist (SF), der efterlyser lovgivning. Både politikere påpegede, at man de sidste 20 år har talt om frivillige industridrevne initiativer. Og at der i dag er flere børnearbejdere i kakaoplantagerne end nogensinde før. 

“I dag er der flere bæredygtighedsprogrammer end nogensinde før – hele 92! – og der er flere børnearbejdere end nogensinde før. Nu er det på tide, at vi gør noget andet end at tale om det”, sagde Christian Juhl.

Der er ingen snuptagsløsninger

Ifølge udviklingsministeren og erhvervsministeren gør regeringen allerede meget for at bekæmpe børnearbejde og fattigdom som den underliggende årsag til børnearbejde i Elfenbenskysten, for eksempel gennem bidrag til Unicef, der får børn i skole og ved  tilslutning til ILO’s kernekonventioner samt støtte til forskellige bæredygtighedsinitiativer. 

“Men det kræver en indsats fra alle aktører”, sagde Rasmus Prehn (S).

“Regeringer skal beskytte menneskerettighederne, og virksomheder skal sikre, at deres værdikæder er bæredygtige. Erfaringer viser, at der ikke er snuptagsløsninger, og en fair pris er et centralt element for at komme ud af fattigdom”, sagde udviklingsministeren og understregede, at der derfor er brug for Fairtrade. 

Erhvervsministeren tilsluttede sig en “generel tillid” til mærkningsordningerne. 

“Grundlæggende stoler vi jo på de mærker, men vi er indstillet på at se på årsregnskabsloven, hvor vi har mulighed for at stramme op på den dokumentation, som virksomheder skal fremlægge for offentligheden”, sagde Simon Kollerup (S). 

Forbrugerne må ikke vildledes

Det er ikke i orden at vildlede forbrugerne, så vidt er de alle enige. 

Derfor har erhvervsminister Simon Kollerup (S) og fødevareminister Mogens Jensen (S) skrevet til Fairtrade Danmark, at det “selvsagt er vigtigt, at mærker som Fairtrade ikke lover mere, end de kan holde, så forbrugerne stadig kan have tillid til mærket”. 

“Vi er opmærksomme på, at Fairtrade Danmark arbejder med opfølgning på de oplysninger om børnearbejde i kakaoplantager i Vestafrika, der er kommet frem og generelt har procedurer herfor”, skriver Mogens Jensen i en mail til Danwatch.

Som loven ser ud i dag er der to muligheder for at stramme op om mærkningsordninger, der risikerer at love mere, end de kan holde. 

Fødevarestyrelsen kan tage stilling til, om en fødevare er markedsført i lidt for rosende vendinger. Den samme mulighed har Forbrugerombudsmanden. 

“Hvor mange klager har Forbrugerombudsmanden behandlet om mærkningsordninger, der vildleder forbrugeren”? spurgte Christian Juhl. 

“Ingen”, svarede Simon Kollerup.

“Og det viser jo, at der er rum til at få afprøvet loven”.

Relaterede nyheder

Få vores nyhedsbrev

Hjælp os med at forbinde dig til verden …​

Danwatch holder dig opdateret på, hvordan Danmark er forbundet til de mest sårbare mennesker i verden. Vi holder øje med de forhold, vores fødevarer, tøj og teknologi bliver til under, og vi holder øje med, hvad danske virksomheder laver i udlandet.

Vi tror på, at alle skal have fri adgang til kritisk journalistik, der forbinder os til verden. Derfor har vi som et af de eneste medier i Danmark valgt, at vores journalistik skal være gratis. Samtidig mener vi ikke, at vi troværdigt og kritisk kan dække danske virksomheder og samtidig være økonomisk afhængige af dem. Derfor er Danwatch fri for annoncer.

Danwatch har kun kunnet forblive uafhængige, kritiske, gratis og annoncefri, fordi vi får støtte fra fonde, donorer og støttemedlemmer. Nu mere end nogensinde har vi også brug for din hjælp. Støt Danwatch med et en enkelt donation eller et fast månedligt beløb.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.