25. august 2020

Har kontrol med certificeringsordninger nået enden af frivillighedens vej?

Regeringen blev ved et samråd i Udenrigsudvalget i dag bedt om at stramme lovgivningen for både mærkningsordninger og virksomheder, der importerer kakao, høstet af børn. Udviklingsministeren og Erhvervsministeren vil “se på sagen”, men mener, at loven er tilstrækkelig.


“Vi har gjort nok af den frivillige vej”, sagde Rasmus Nordqvist (SF) ved dagens åbne samråd i Udenrigsudvalget. 

I 20 år har  den globale chokoladeindustri lovet at afskaffe børnearbejde i Elfenbenskystens kakaoplantager. Næsten lige så længe har bæredygtighedsprogrammer og certificeringer lovet, at deres mærkningsordning betyder en fair pris til bonden for hans kakao og et forbud mod børnearbejde. 

“Nu står vi her igen, og vi skal passe på, at vi ikke gentager os selv, når vi endnu engang lover, at det bliver bedre. Vi må skridtet videre fra tillid, reglerne må strammes op, og det håber jeg, at ministrene er enige i”, sagde Rasmus Nordquist.

Erhvervsminister Simon Kollerup (S) og Udviklingsminister Rasmus Prehn (S) skulle i dag tage stilling til, hvad de mener om, at 77 procent af kakaofarmere, der leverer til Fairtrade i Elfenbenskysten, tjener så lidt, at de lever under fattigdomsgrænsen. Ministrene skulle også svare på, hvordan de vil sikre, at forbrugerne kan stole på Fairtrade-mærket, der markedsfører chokolade som “produceret under fair forhold”, imens børn har vist sig at høste kakao i fire ud af seks kakaoplantager, som Danwatch besøgte i juni i år. 

Spørgsmålene var stillet af Christian Juhl (EL) og Rasmus Nordquist (SF), der efterlyser lovgivning. Både politikere påpegede, at man de sidste 20 år har talt om frivillige industridrevne initiativer. Og at der i dag er flere børnearbejdere i kakaoplantagerne end nogensinde før. 

“I dag er der flere bæredygtighedsprogrammer end nogensinde før – hele 92! – og der er flere børnearbejdere end nogensinde før. Nu er det på tide, at vi gør noget andet end at tale om det”, sagde Christian Juhl.

Der er ingen snuptagsløsninger

Ifølge udviklingsministeren og erhvervsministeren gør regeringen allerede meget for at bekæmpe børnearbejde og fattigdom som den underliggende årsag til børnearbejde i Elfenbenskysten, for eksempel gennem bidrag til Unicef, der får børn i skole og ved  tilslutning til ILO’s kernekonventioner samt støtte til forskellige bæredygtighedsinitiativer. 

“Men det kræver en indsats fra alle aktører”, sagde Rasmus Prehn (S).

“Regeringer skal beskytte menneskerettighederne, og virksomheder skal sikre, at deres værdikæder er bæredygtige. Erfaringer viser, at der ikke er snuptagsløsninger, og en fair pris er et centralt element for at komme ud af fattigdom”, sagde udviklingsministeren og understregede, at der derfor er brug for Fairtrade. 

Erhvervsministeren tilsluttede sig en “generel tillid” til mærkningsordningerne. 

“Grundlæggende stoler vi jo på de mærker, men vi er indstillet på at se på årsregnskabsloven, hvor vi har mulighed for at stramme op på den dokumentation, som virksomheder skal fremlægge for offentligheden”, sagde Simon Kollerup (S). 

Forbrugerne må ikke vildledes

Det er ikke i orden at vildlede forbrugerne, så vidt er de alle enige. 

Derfor har erhvervsminister Simon Kollerup (S) og fødevareminister Mogens Jensen (S) skrevet til Fairtrade Danmark, at det “selvsagt er vigtigt, at mærker som Fairtrade ikke lover mere, end de kan holde, så forbrugerne stadig kan have tillid til mærket”. 

“Vi er opmærksomme på, at Fairtrade Danmark arbejder med opfølgning på de oplysninger om børnearbejde i kakaoplantager i Vestafrika, der er kommet frem og generelt har procedurer herfor”, skriver Mogens Jensen i en mail til Danwatch.

Som loven ser ud i dag er der to muligheder for at stramme op om mærkningsordninger, der risikerer at love mere, end de kan holde. 

Fødevarestyrelsen kan tage stilling til, om en fødevare er markedsført i lidt for rosende vendinger. Den samme mulighed har Forbrugerombudsmanden. 

“Hvor mange klager har Forbrugerombudsmanden behandlet om mærkningsordninger, der vildleder forbrugeren”? spurgte Christian Juhl. 

“Ingen”, svarede Simon Kollerup.

“Og det viser jo, at der er rum til at få afprøvet loven”.

Flere artikler fra undersøgelsen:

Gå ikke glip af den næste afsløring

Nyhedsbrev sign-up

Gå ikke glip af den næste afsløring

  • Få nyt fra en af landets største graverredaktioner.
  • Vi holder virksomheder og stater ansvarlige i forhold til love, konventioner og egne CSR-politikker.
  • Vi forbinder den almindelige dansker med globale problemstillinger og giver et oplyst grundlag at træffe valg på – uanset om det drejer sig om pension, mad, tøj eller andre forbrugsvarer.
Nyhedsbrev sign-up
heartexit-upmagnifiercrosschevron-downchevron-leftchevron-right