Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Kunne du lide vores historie om børnearbejde i Fairtrade kakaoplantager? Så skal du se den her Al Jazeera-dokumentar

Ny dokumentar fra Al Jazeera følger kakaoens vej fra plantage til chokolade. Med stor sans for drama afdækker dokumentaren de dystre vilkår, som kakaoen bliver høstet under, herunder handel med børn.
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Vi har læst artiklen op. Lyt til den her

Kan man købe et barn til at  arbejde i flere år uden løn i sin kakaoplantage?

Den undersøgende journalist Paul Moreira nøjes ikke med at stille spørgsmålet i sin dokumentar “Chocolate’s Heart of Darkness: Child Labour in Ivory Coast”, der kan ses på Al Jazeera. Han forsøger rent faktisk at gøre det. 

Hvordan det ender, skal vi ikke afsløre her, men scenen der udspiller sig i en provinsby i Elfenbenskysten er meget sigende for dokumentaren. Al Jazeera har sans for drama, og de er ikke bange for at tage de store virkemidler i brug, men de bruger det til at fortælle en vigtig historie og levere tunge fakta, så det sætter sig fast.

De fortabte børn

Som Danwatch for nylig har vist, er problemerne med børnearbejde på Elfenbenskystens kakaoplantager større end nogensinde før. Al Jazeera tager på jagt efter de steder, hvor det står værst til – og svømmer, som de selv siger, op gennem strømmen  for at finde kilden, hvor kakaoen kommer fra. 

Det leder journalisten til store skove i den vestlige del af Elfenbenskysten. Oprindelig, fredet regnskov, der egentlig skulle være beskyttet mod fældning, men efter flere timers kørsel af mudrede spor støder journalisten på illegale kakaoplantager, hvor en stor del af arbejdskraften kommer fra børn under 15 år. 

Mange af børnene er kommet fra nabolandet Burkino Faso, der er endnu fattigere end Elfenbenskysten. Deres forældre har solgt dem for få tusind kroner, og nu arbejder de i plantagerne med den sparsomme føde som eneste betaling. Hvis de gør det godt, kan børnene efter mange års arbejde få deres egen lille firkant, hvor de selv kan dyrke lidt kakao. 

Farligt arbejde

Børnene arbejder med machete og tunge løft. Uden beskyttelsesudstyr sprøjter de pesticider, der både er farlige for skoven og for dem. Og de gør det dagen lang uden udsigt til en anderledes fremtid. 

Fra plantagerne følger Al Jazeera kakaobønnernes rejse med lastbiler til kooperativer, hvor de bliver blandet med andre bønner, så det bliver så godt som umuligt at spore kakaoen til den enkelte plantage. Gennem en åbenmundet chauffør finder journalisten ud af, at kakaoen bliver leveret til det multinationale konglomerat Cargill, som sælger kakaoen videre til chokoladeproducenter som Nestle og Mars. 

På alle rejsens stop forsøger journalisten at konfrontere de ansvarlige for at få svar på, hvordan det kan være så galt. Jo længere han kommer op gennem kæden, jo hurtigere og hårdere bliver dørene smækket i.

Alligevel lykkedes det Paul Moreira og Al Jazeera at lave en virkelig vellykket dokumentar, der fortæller om de strukturelle problemer, der betyder, at det er børn, der høster kakaoen til vores chokolade. De gør det uden de sædvanlige talende hoveder, men ved at finde de synlige beviser i en journalistisk jagt, der driver historien fremad.

Om de også lykkes med at købe et barn, må du selv se. 

“Chocolate’s Heart of Darkness: Child Labour in Ivory Coast” – Al Jazeera

(Online indtil 25. august)

Relaterede nyheder

Få vores nyhedsbrev

Hjælp os med at forbinde dig til verden …

Danwatch holder dig opdateret på, hvordan Danmark er forbundet til de mest sårbare mennesker i verden. Vi holder øje med de forhold, vores fødevarer, tøj og teknologi bliver til under, og vi holder øje med, hvad danske virksomheder laver i udlandet.

Vi tror på, at alle skal have fri adgang til kritisk journalistik, der forbinder os til verden. Derfor har vi som et af de eneste medier i Danmark valgt, at vores journalistik skal være gratis. Samtidig mener vi ikke, at vi troværdigt og kritisk kan dække danske virksomheder og samtidig være økonomisk afhængige af dem. Derfor er Danwatch fri for annoncer.

Danwatch har kun kunnet forblive uafhængige, kritiske, gratis og annoncefri, fordi vi får støtte fra fonde, donorer og støttemedlemmer. Nu mere end nogensinde har vi også brug for din hjælp. Støt Danwatch med en enkelt donation eller et fast månedligt beløb.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.