4. august 2020

Kunne du lide vores historie om børnearbejde i Fairtrade kakaoplantager? Så skal du se den her Al Jazeera-dokumentar

Ny dokumentar fra Al Jazeera følger kakaoens vej fra plantage til chokolade. Med stor sans for drama afdækker dokumentaren de dystre vilkår, som kakaoen bliver høstet under, herunder handel med børn.


Kan man købe et barn til at  arbejde i flere år uden løn i sin kakaoplantage?

Den undersøgende journalist Paul Moreira nøjes ikke med at stille spørgsmålet i sin dokumentar “Chocolate’s Heart of Darkness: Child Labour in Ivory Coast”, der kan ses på Al Jazeera. Han forsøger rent faktisk at gøre det. 

Hvordan det ender, skal vi ikke afsløre her, men scenen der udspiller sig i en provinsby i Elfenbenskysten er meget sigende for dokumentaren. Al Jazeera har sans for drama, og de er ikke bange for at tage de store virkemidler i brug, men de bruger det til at fortælle en vigtig historie og levere tunge fakta, så det sætter sig fast.

De fortabte børn

Som Danwatch for nylig har vist, er problemerne med børnearbejde på Elfenbenskystens kakaoplantager større end nogensinde før. Al Jazeera tager på jagt efter de steder, hvor det står værst til – og svømmer, som de selv siger, op gennem strømmen  for at finde kilden, hvor kakaoen kommer fra. 

Det leder journalisten til store skove i den vestlige del af Elfenbenskysten. Oprindelig, fredet regnskov, der egentlig skulle være beskyttet mod fældning, men efter flere timers kørsel af mudrede spor støder journalisten på illegale kakaoplantager, hvor en stor del af arbejdskraften kommer fra børn under 15 år. 

Mange af børnene er kommet fra nabolandet Burkino Faso, der er endnu fattigere end Elfenbenskysten. Deres forældre har solgt dem for få tusind kroner, og nu arbejder de i plantagerne med den sparsomme føde som eneste betaling. Hvis de gør det godt, kan børnene efter mange års arbejde få deres egen lille firkant, hvor de selv kan dyrke lidt kakao. 

Farligt arbejde

Børnene arbejder med machete og tunge løft. Uden beskyttelsesudstyr sprøjter de pesticider, der både er farlige for skoven og for dem. Og de gør det dagen lang uden udsigt til en anderledes fremtid. 

Fra plantagerne følger Al Jazeera kakaobønnernes rejse med lastbiler til kooperativer, hvor de bliver blandet med andre bønner, så det bliver så godt som umuligt at spore kakaoen til den enkelte plantage. Gennem en åbenmundet chauffør finder journalisten ud af, at kakaoen bliver leveret til det multinationale konglomerat Cargill, som sælger kakaoen videre til chokoladeproducenter som Nestle og Mars. 

På alle rejsens stop forsøger journalisten at konfrontere de ansvarlige for at få svar på, hvordan det kan være så galt. Jo længere han kommer op gennem kæden, jo hurtigere og hårdere bliver dørene smækket i.

Alligevel lykkedes det Paul Moreira og Al Jazeera at lave en virkelig vellykket dokumentar, der fortæller om de strukturelle problemer, der betyder, at det er børn, der høster kakaoen til vores chokolade. De gør det uden de sædvanlige talende hoveder, men ved at finde de synlige beviser i en journalistisk jagt, der driver historien fremad.

Om de også lykkes med at købe et barn, må du selv se. 

“Chocolate’s Heart of Darkness: Child Labour in Ivory Coast” – Al Jazeera

(Online indtil 25. august)

Flere artikler fra undersøgelsen:

Gå ikke glip af den næste afsløring

Nyhedsbrev sign-up

Gå ikke glip af den næste afsløring

  • Få nyt fra en af landets største graverredaktioner.
  • Vi holder virksomheder og stater ansvarlige i forhold til love, konventioner og egne CSR-politikker.
  • Vi forbinder den almindelige dansker med globale problemstillinger og giver et oplyst grundlag at træffe valg på – uanset om det drejer sig om pension, mad, tøj eller andre forbrugsvarer.
Nyhedsbrev sign-up
heartexit-upmagnifiercrosschevron-downchevron-leftchevron-right