Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Venstre kræver svar fra minister om børnearbejde i Fairtrade kakao

Efter Danwatchs og TV2s afsløringer af børnearbejde i 4 ud af 6 besøgte Fairtrade-certificerede kakaoplantager i Elfenbenskysten, kræver Venstre og Konservative nu svar fra ministeren.
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Vi har læst artiklen op. Lyt til den her

Man skal holde det, man lover. Også når man stiller forbrugerne i udsigt, at den bæredygtigt mærkede chokolade er blevet til uden brug af børnearbejde, og at kakaobonden har fået en fair pris.

Sådan lyder det fra begge sider af Folketinget, og Venstres forbrugerordfører stiller nu spørgsmål til Erhvervsminister Simon Kollerup (S) om, hvordan han vil sikre, at certificeringsmærker lever op til det, de siger, at de gør.

Det politiske krav om gennemsigtighed i certificeringsmærker kommer som svar på Danwatch og TV2s interviews, video og fotos af børnearbejdere i 4 ud af 6 Fairtrade-certificerede kakaoplantager i Elfenbenskysten. 

Læs: Kakaobørnene & de brudte løfter 

Børnene er mellem 8 og 15 år, og de høster kakao med knivskarpe macheter og slæber tunge kakaosække, såkaldt farligt arbejde ifølge den internationale arbejderorganisation, ILO. Og det på trods af, at Fairtrade forbyder børnearbejde i deres plantager. 

Det er forbrugerordfører fra Venstre, Anne Honoré Østergaard (V), der vil stille spørgsmål til erhvervsminister, Simon Kollerup (S).

“Vi har ikke særlig mange mærkningsordninger i Danmark, og dem, vi har, skal vi kunne stole på, så de skal ud over rampen og dokumentere, hvordan de lever op til det, de siger, at de gør. Jeg er med på, at det er svært, og derfor synes jeg også, at vi har et politisk ansvar her”, siger Anne Honoré Østergaard (V).

Certificeringsordninger skal dokumentere resultater

Både Venstre, Konservative og Socialdemokraterne er enige om, at certificeringsordninger fremover skal dokumentere deres resultater – bare ikke hvordan. Hos Socialdemokraterne siger forbrugerordfører Malte Larsen, “at man skal kunne regne med de her mærker”:

Jeg opfordrer Fairtrade til at fremlægge al den dokumentation, de kan. Det, de forsøger at sælge, skal de kunne dokumentere, er godt nok. Vi skal ikke stå i Brugsen og gætte på, om vi kan have tillid til Fairtrade eller ej”. 

Malte Larsen (S) mener dog ikke, at der skal yderligere lovgivning til: “Vi har en markedsføringslov, der er stærk nok, som den er”, siger han.

Men det er ikke godt nok, mener Anne Honoré Østergaard (V):

“Det går ikke, at danskerne har det indtryk, at Fairtrade forbyder børnearbejde, og der så alligevel er børn, der arbejder i kakaoplantager. Vi skal have fundet ud af, hvordan de her mærker vi har i Danmark, lever op til det, de siger, de gør. Noget tyder på, at det har vi ikke helt styr på. Derfor vil jeg spørge erhvervsministeren, hvad han vil gøre ved det her? Hvordan kan vi være sikre på, at certificeringsmærker lever op til det, de siger, de gør. Det skal være let at være forbruger i Danmark”, siger hun. 

Venstre bakkes op af de Konservatives forbrugerordfører, Mona Juul (KF).

“Hvis forholdene er som beskrevet, så er det rimeligt forfærdeligt. Man skal ikke lede længe i markedsføringsloven, før man finder ud af, at man ikke må love noget, hvis man ikke kan holde det. Det er ret vigtigt, at man kan stole på mærkerne”, siger Mona Juul, der , der også vil vende sagen med erhvervsministeren. 

“Der er en forskel på, hvad man siger, og hvad man gør, og det er der sikkert en god forklaring på, som jeg så lige savner. Det har jeg tænkt mig at vende med erhvervsministeren”, siger Mona Juul (KF).

Fairtrade Danmarks direktør, Camilla Erika Lerberg, skriver i en mail til Danwatch:

“Vi finder det også uacceptabelt i forhold til vores krav, og derfor kan vi godt forstå, at medieomtalen rejser nogle spørgsmål, som vi er parate til at svare på over for alle, som ønsker svar”.

Relaterede nyheder

Få vores nyhedsbrev

Hjælp os med at forbinde dig til verden …

Danwatch holder dig opdateret på, hvordan Danmark er forbundet til de mest sårbare mennesker i verden. Vi holder øje med de forhold, vores fødevarer, tøj og teknologi bliver til under, og vi holder øje med, hvad danske virksomheder laver i udlandet.

Vi tror på, at alle skal have fri adgang til kritisk journalistik, der forbinder os til verden. Derfor har vi som et af de eneste medier i Danmark valgt, at vores journalistik skal være gratis. Samtidig mener vi ikke, at vi troværdigt og kritisk kan dække danske virksomheder og samtidig være økonomisk afhængige af dem. Derfor er Danwatch fri for annoncer.

Danwatch har kun kunnet forblive uafhængige, kritiske, gratis og annoncefri, fordi vi får støtte fra fonde, donorer og støttemedlemmer. Nu mere end nogensinde har vi også brug for din hjælp. Støt Danwatch med en enkelt donation eller et fast månedligt beløb.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.