Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

nyhedsoverblik

Den skjulte klimasynder

FN’s klimatopmøde COP26 i Glasgow kan gå hen og blive afgørende for at begrænse de globale klimaændringer. Men der er én betydelig klimasynder, som først nu er ved at komme på forhandlingsbordet: Udledningen fra de globale forsyningskæder.
Mie Obbekær
Mie Obbekær
Journalist

Hvem har egentlig ansvaret for CO2, der udledes fra globale forsyningskæder? Altså den globale kæde af udvinding af råmaterialer, produktion af produkter og fragt af varer. Det er temmelig svært at finde rede på, og det ligner en varm kartoffel.

Når virksomheder sætter klimamål, skeler de meget sjældent til CO2, der udledes på de fabrikker, som producerer deres varer. New York Times skriver, at amerikanske virksomheder som Texas Instruments, Exxon Mobil og Walt Disney Company har visioner om at være CO2-neutrale i 2040, men ingen af dem nævner den CO2, der udledes i deres forsyningskæder. Virksomhedernes vej til at mindske CO2-udledning handler i stedet om at drive hovedkvarteret med grøn strøm og færre forretningsrejser til de ansatte. Det er altså virksomhedernes amerikanske hovedkvarter, der gøres CO2-neutralt og ikke produktionen af de varer, der ender hos os forbrugere.

En anden nøglespiller i den globale forsyningskæde er fragten af vores varer. Døgnet rundt bliver iphones, biler, løbesko, pesticider og meget mere fragtet på tværs af kloden med lastbiler, fly og enorme containerskibe. Men selvom danske rederier som Maersk, DFDS og NNC hiver milliardindtægter til Danmark, optræder deres CO2-udledning fra fragten, ikke i de det danske klimaregnskab. Det skyldes et særligt princip i FN’s klimakonvention, der betyder, at et land kun er ansvarlig for de drivhusgasser, der udledes indenfor landets grænser. Mediet Zetland skriver, at Danmark i 2018 udledte 51,9 millioner ton CO2, og at Danmarks internationale transport udledte 40 millioner ton CO2. Det vil sige, at hvis man regnede CO2’en fra den internationale fragt med i det danske klimaregnskab, så ville vi på papiret belaste kloden betydeligt mere og være knap så meget klimaduks.

Men tingene kan være ved at ændre sig. Mandag udsendte Statsministeriet i hvert fald en pressemeddelelse om netop skibsfarten med overskriften: Ambitiøse lande præsenterer fælleserklæring om klimaneutral skibsfart inden 2050. Sammen med blandt andre USA’s klimaudsending John Kerry og Marshalløernes delegationsleder Bruce Bilimon vil Mette Frederiksen lægge pres på Den Internationale Søfartsorganisation (IMO) for at bidrage til klimaindsatsen.

Samtidig har store danske virksomheder som Coop, Danish Crown og Bestseller meldt ud, at de regner med kun at bruge grøn søfart fra 2040. Også Amazon og Ikea sigter efter grøn fragt, men lige nu lyder det fra Maersk, at de først vil være klimaneutrale i 2050. Dog siger Maersk-topchef Søren Skou til Shippingwatch: “Jeg vil bestemt ikke afvise, at vi kommer til at hæve vores ambitioner”.

Der er ikke ligefrem løfter på bordet, men det er dog fremskridt.

Maerskcontainere stablet på havnen i Aukland, New Zealand. Foto: Russell Street/Flickr

Her er nogle lidt større klima fremskridt:

  • Grønland slutter sig til Paris-aftalen. Planer om storslået minedrift i Grønland har afholdt den tidligere regering fra at gå med i Paris-aftalen. Men efter at partiet Inuit Ataqatigiit (IA) vandt regeringsmagten fra Siumut er der skabt tvivl om realiseringen af et omdiskuteredt mineprojekt ved Kvanefjeld. “Vi vil leve op til vores navn Grønland”, siger landsstyreformand Múte B. Egede til DR.
  • Oprindelig folk får støtte for at beskytte klodens skove. Knap 11 milliarder kroner skal gå direkte til oprindelige folk og lokalsamfund for deres arbejde med at beskytte skovområder og oprindelig natur. Det er en del af den aftale, som mere end 100 lande har indgået på COP26 for at komme afskovning til liv. Det skriver den britiske avis The Guardian
  • USA vil begrænse metanudslip fra olie- og gasudvinding. Udover at genindtræde i Paris-aftalen har den amerikanske Præsident Joe Biden meldt ud, at han vil sætte ind overfor de enorme udledninger af metan, der kommer fra udvindingen af olie og gas. Metan mistænkes for at være langt værre end CO2, når det handler om global opvarmning. Og den største kilde til metan i atmosfæren er produktion, transport og brug af naturgas. Det skriver BBC.
Mere

Verdenshavene bliver varmere som konsekvens af klimaforandringer og global opvarmning. Det har nu sat sit præg på havbunden nær Fijis kyster. Her lever oprindelige folk af at høste en særlig slags spiselig tang kaldet nama. Men på grund af øgede temperaturer vokser tangen langsommere, og der er mindre af den. Det er især kvinder, der høster tangen, og de skal nu svømme længere, for at skaffe nama. Ifølge Reuters, der har mødt fiskerne i Fiji, risikerer hundredvis af kvinder at miste deres levebrød.

Temaer:
Brancher:
Mere

I dag går mere end 22 millioner kenyanere til valg. Efter to valgperiode afgår Uhuru Kenyatta som præsident, og alt tyder på, at det enten bliver Raila Odinga eller William Ruto, der afløser ham.

77-årige Odinga har været en central skikkelse i kenyansk politik i årtier og stiller op som præsident for femte gange, mens 55-årige Ruto debuterer ved et præsidentvalg. Valgets hovedtemaer er forhøjede leveomkostninger, arbejdsløshed og korruptio

Valgstederne åbnedes i morges kl. 6:00 lokal tid og har åbent i elleve timer.

Mere

Apple, Microsoft, Amazon og Google kan alle forbindes til illegalt guld fra oprindeligt land i Amazonas i Brasilien. Det viser en ny undersøgelse foretaget af det undersøgende brasilianske medie Reporter Brasil.

Undersøgelsen er lavet på baggrund af dokumenter fra regeringskommissionen Comissão de Valores Mobiliários. Af dem fremgår det, at de fire techgiganter indkøber guld fra raffinaderier, der er kritiseret for at få deres guld fra illegale og stærkt forurenende miner.

Google, Amazon og Microsoft har afvist at kommentere undersøgelsen, mens Apple i første omgang har fjernet et af de kritiserede raffinaderier fra deres forsyningskæde.

Mere

Sexual Minorities Uganda (SMUG), en NGO, der kæmper for seksuelle minoriteters rettigheder i Uganda, er blevet suspenderet af landets regering. Det skriver The Guardian.

Ifølge Yoweri Musevenis regering har SMUG ikke registreret sig hos myndighederne, men organisationen selv og andre rettighedsforkæmpere i Uganda mener, at der snarere tale om en “heksejagt” mod LGBT-personer.

Uganda har en af Afrikas mest restriktive LGBT-lovgivninger.

Mere

Torsdag udkom menneskerettighedsorganisationen Amnesty International med en rapport, der anklager Ukraines hær for at bryde krigens love i kampen mod Ruslands invasion.

Rapporten får nu hård kritik af Ukraines præsident Volodymyr Zelenskyj. Han mener ikke, at de ukrainske soldater på nogen måde kan stilles til ansvar for krigens høje civile omkostninger. Ukraine er offeret, Rusland aggressoren, lyder det i en udtalelse.

»Hvis nogen laver en rapport, hvor offeret og den angribende skal ses som ligeværdige på en eller anden måde, så kan det ikke tolereres«, siger Zelenskyj ifølge Ritzau, skriver Politiken.

Mere

Multinationale olie- og gasselskaber tjener styrende med penge i disse måneder. Derfor vil FN’s generalsekretær António Guterres nu have klodens regeringer til at beskatte selskaberne yderligere.

Opfordringen kommer efter nyheden om, at de største energiselskaber har haft et overskud nær 100 milliarder dollars i årets første kvartal.

”Det er amoralsk, for olie- og gasselskaber laver rekordstore profitter ud af denne energikrise, der kommer på bekostning af de fattigste mennesker og samfund. Og med en massiv omkostning for klimaet”, siger Guterres ifølge Ritzau, skriver blandt andre EnergiWatch

Mere

Flere og flere børn i udviklingslande går i skole. Det er den gode nyhed i et nyt studie fra Centre for Global Development. Den dårlige nyhed er til gengæld, at kvaliteten af undervisning falder. Markant færre børn lærer for eksempel at læse, viser studiet.

Ifølge Oxfam IBIS handler det især om, at der bliver sat for få midler af til uddannelsesområdet.

“Udfordringen er, at der stadig er en fortælling, om at det kan gøres uden at føre flere midler til. I nogle dele af Sahel har man oplevet, at dobbelt så mange kommer i skole som i 2000. Det er helt fantastisk, men samtidig er der ikke kommet flere lærere til, så der er jo bare kommet dobbelt så mange elever til i klasselokalet,” siger uddannelsesrådgiver hos Oxfam IBIS, Kira Boe, til Globalnyt i en artikel om det nye studie.

Mere

Det britiske mineselskab Anglo American har fået lokalbefolkningen imod sig i Rustenburg, Sydafrika, hvor virksomheden driver en platin-mine. Det skriver sydafrikanske medier.

I en underskriftsindsamling beskylder minens naboer Anglo American for ikke at leve op til den oprindelige genhusningsplan. Ifølge lokalbefolkningen lovede mineselskabet for tolv år siden at bygge 1000 nye huse i området, men indtil videre er det kun blevet til omkring 350 huse.

Mere

Danske svin lever af sojafoder fra blandt andet Paraguay, hvor den multinationale sojaindustri kritiseres for at være skyld i drab på oprindelige folk og ødelægge biodiversitet. Det skriver organisationerne Global Aktion og NOAH, der i samarbejde med en lokal partner har besøgt paraguayanske småbønder og oprindelige folk, i et fælles indlæg hos Globalnyt.

Organisationerne opfordrer landbrugets interesseorganisation, Landbrug & Fødevarer, til at sætte en stopper for al import af svinefoder fra Paraguay.

“Dansk landbrug er medskyldig gennem sin insisteren på at fastholde en overdrevet animalsk produktion, der er afhængig af import af soja fra Sydamerika – herunder Paraguay. Det er en farlig og totalt forfejlet landbrugspolitik, som blandt andre Landbrug & Fødevarer bruger mange ressourcer på at fastholde og udvide”, lyder det i indlægget.

Mere

Over de seneste to år har Danmarks største virksomheder øget omsætningen med 29 procent. Alligevel har de formået at holde CO2-udledningerne på et uændret niveau. Det skriver Finans, der har kortlagt klimabelastningen fra landets 30 største virksomheder.

Mens Centrica Energy Trading, Novo Nordisk, Siemens Gamesa og Pandora alle er kommet i mål med store reduktioner i løbet af de seneste to år, har virksomheder som DSV, Salling Group og Stark Group til gengæld øget deres udledninger.

»Vi ser generelt en faldende tendens på danske selskabers absolutte emissioner og deres karbon-intensitet (CO2-udledninger i forhold til produktionens størrelse, red.). Vi forventer, at udviklingen vil fortsætte, selvom vi gerne så, at det gik hurtigere,« siger Klaus Ørtoft, aktiechef i PFA, til Finans.

Mere

Ifølge en ny rapport fra organisationen Equidem bliver migrantarbejdere behandlet dårligt på en række af de hoteller, som landhold skal bo på under fodbold-VM til november. Det drejer sig blandt andet om det hotel, som det engelske landhold skal bo på, hvor arbejdere fra blandt andet Indien og Bangladesh siger, at de er blevet diskrimineret, skriver Middle East Eye.

Brancher:
Lande:
Mere
Ikke flere "Kort Nyt"
No more articles to load

Få det ugentlige

nyhedsoverblik

i din indbakke

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.