25. januar 2017

Arbejdere på H&M, Gap og Zara-fabrikker har været fængslet i ugevis

I knap en måned har politiet i Bangladesh tilbageholdt mindst 24 arbejdere og fagforeningsfolk, der syr tøj for internationale brands. Mindst 3000 arbejdere er blevet fyret efter demonstrationer mod massefyringer og lave lønninger. H&M tager situationen “meget alvorligt” og står sammen med 20 andre brands bag et åbent brev til regeringen.


Indtil den 21. december klokken 23 om aftenen arbejdede Jahangir på tekstilfabrikken Designer Jeans Ltd. Hans hustru arbejdede på en anden fabrik i tekstilområdet, Ashulia, hvor de boede med deres to børn på ti og to år.Men kort før jul anholdt politiet Jahangir i hans hjem. Som leder af en fagforening havde han været en del af massedemonstrationer i Ashulia, der førte til voldelige sammenstød med politiet.Politiets begrundelse er, at demonstranterne var til fare for statens sikkerhed. Fagforeninger mener, at regeringen forsøger at skræmme arbejdere til tavshed. Hvis Jahangir bliver dømt, står han til 14 års fængsel, skriver International Labor Rights Forum i dag.

I Ashulia, Bangladesh, har fagforeningsleder Jahangir Alamhar siddet fængslet siden 21. December. Han bor i en mørkelagt celle, hvor han end ikke kan se sin egen hånd, fortæller hans hustru, der kun set ham få gange.

H&M, Gap, C&A, Zara & North Face er blandt de største internationale brands i verden, der alle producerer tøj på fabrikker, hvor arbejdere er blevet anholdt eller fyret som følge af demonstrationerne. Hos H&M bekræfter Sustainability Manager for H&M Danmark, Mia Møgelgaard, at der har været strejker på en række leverandørfabrikker, som bl.a. producerer for H&M.

“Vi tager situationen meget alvorligt, og der er på nuværende tidspunkt mange dialoger og diskussioner blandt forskellige stakeholders i landet. Vores kollegaer i Dhaka følger situationen meget tæt og er i tæt kontakt med vores leverandører, brancheorganisationer, fagforeninger og andre indkøbere”, lyder det.

Lønkrav besvaret med gummikugler

Protesterne begyndte kort før jul, da 121 tekstilarbejdere blev fyret. Massefyringerne fik ti-tusindvis af arbejdere til at forlade symaskinerne og myldre ud i gaderne i tekstilområdet, Ashulia, der producerer tøj til det meste af verden. Ifølge den britiske avis, The Guardian var arbejderne bekymrede for, hvor meget de skulle producere op til jul.

Og så ville de have mere i løn. Faktisk næsten en tredobling af deres løn.

Minimumslønnen er i dag 5300 taka, hvilket svarer til knap 460 kr i løn om måneden. Men levelønnen i Bangladesh, altså den løn, der skal til for at klare kost, logi og andre nødvendige udgifter, er ifølge Asia Floor Wage omkring 29,442 taka, hvilket svarer til knap 2571 kr.

Hurtigt udviklede protesterne sig. Ifølge fagforeningerne var protesterne i begyndelsen fredelige, men situationen eskalerede, og politiet affyrede gummikugler og sårede 10 demonstranter, fortæller fagforeningsleder til Taslima Akhter til The Guardian.

I dagene efter lukkede flere end 50 fabrikker for at dæmpe protesterne, mindst 24 arbejdere og fagforeningsmedlemmer blev fængslet og er endnu tilbageholdt. Mindst 3000 arbejdere er blevet fyret som følge af demonstrationerne.

Truet med tortur og drab

De 24 tilbageholdte arbejdere og fagforeningsmedlemmer er blevet nægtet kaution, skriver en række internationale organisationer, der i dag har udsendt en appel til de internationale modebrands, som producerer på fabrikker med fængslede arbejdere.

“Nogle (af de fængslede red.) er blevet truet med tortur eller at blive slået ihjel. Mange er blevet sigtet under en lov, der ikke længere er i kraft. Blandt de sigtede er hundredvis af unavngivne arbejdere, hvilket åbner op for, at fabriksejerne kan tilføje navne til listen over sigtede de betragter som ballademagere, hvis de ønsker. De flere end 3000 fyrede er potentielt set sortlistet”, står der i appellen.

H&M og 20 andre brands har sendt et åbent brev til regeringen for at lægges pres på en løsning, lyder det fra Sustainability Manager for H&M Danmark, Mia Møgelgaard:

“Vi har sammen med mere end 20 andre brands sendt et åbent brev til premierministeren i Bangladesh, hvor vi opfordrer regeringen til at gøre den nødvendige indsats for at sikre arbejdernes rettigheder og i særdeleshed rette opmærksomhed mod de demokratisk valgte repræsentanter for de fyrede medarbejdere. Vi har ligeledes gjort det klart, at vi ikke støtter illegale strejker eller voldelige protester, og samtidig anerkender vi, at årsagen til de nuværende uroligheder skal adresseres gennem bedre social dialog. Vi har også gjort det klart for regeringen, at vi er af den opfattelse, at stigende leveomkostninger i Bangladesh kan bidrage til uroligheder blandt tekstilarbejdere, og vi opfordrer derfor endnu engang regeringen til at indføre årlige lønreguleringer, da vi tror på, at det vil bidrage til en mere stabil tekstilindustri i Bangladesh”.

Danwatch har ligeledes forsøgt at få en kommentar fra Gap, men uden held. Gap har tidligere sagt til New York Times, at virksomheden så bekymrende på begivenhederne i Bangladesh og opfordrede myndighederne til at sikre, at ingen blev ramt “blot fordi de er associeret med en fagforening eller anden gruppe”.

Flere artikler fra serien: 

Gå ikke glip af den næste afsløring

Nyhedsbrev sign-up

Gå ikke glip af den næste afsløring

  • Få nyt fra en af landets største graverredaktioner.
  • Vi holder virksomheder og stater ansvarlige i forhold til love, konventioner og egne CSR-politikker.
  • Vi forbinder den almindelige dansker med globale problemstillinger og giver et oplyst grundlag at træffe valg på – uanset om det drejer sig om pension, mad, tøj eller andre forbrugsvarer.
Nyhedsbrev sign-up
heartexit-upmagnifiercrosschevron-downchevron-leftchevron-right