Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Arbejdere på H&M, Gap og Zara-fabrikker har været fængslet i ugevis

I knap en måned har politiet i Bangladesh tilbageholdt mindst 24 arbejdere og fagforeningsfolk, der syr tøj for internationale brands. Mindst 3000 arbejdere er blevet fyret efter demonstrationer mod massefyringer og lave lønninger. H&M tager situationen “meget alvorligt” og står sammen med 20 andre brands bag et åbent brev til regeringen.
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Vi har læst artiklen op. Lyt til den her
Indtil den 21. december klokken 23 om aftenen arbejdede Jahangir på tekstilfabrikken Designer Jeans Ltd. Hans hustru arbejdede på en anden fabrik i tekstilområdet, Ashulia, hvor de boede med deres to børn på ti og to år.Men kort før jul anholdt politiet Jahangir i hans hjem. Som leder af en fagforening havde han været en del af massedemonstrationer i Ashulia, der førte til voldelige sammenstød med politiet.Politiets begrundelse er, at demonstranterne var til fare for statens sikkerhed. Fagforeninger mener, at regeringen forsøger at skræmme arbejdere til tavshed. Hvis Jahangir bliver dømt, står han til 14 års fængsel, skriver International Labor Rights Forum i dag.

I Ashulia, Bangladesh, har fagforeningsleder Jahangir Alamhar siddet fængslet siden 21. December. Han bor i en mørkelagt celle, hvor han end ikke kan se sin egen hånd, fortæller hans hustru, der kun set ham få gange.

H&M, Gap, C&A, Zara & North Face er blandt de største internationale brands i verden, der alle producerer tøj på fabrikker, hvor arbejdere er blevet anholdt eller fyret som følge af demonstrationerne. Hos H&M bekræfter Sustainability Manager for H&M Danmark, Mia Møgelgaard, at der har været strejker på en række leverandørfabrikker, som bl.a. producerer for H&M.

“Vi tager situationen meget alvorligt, og der er på nuværende tidspunkt mange dialoger og diskussioner blandt forskellige stakeholders i landet. Vores kollegaer i Dhaka følger situationen meget tæt og er i tæt kontakt med vores leverandører, brancheorganisationer, fagforeninger og andre indkøbere”, lyder det.

Lønkrav besvaret med gummikugler

Protesterne begyndte kort før jul, da 121 tekstilarbejdere blev fyret. Massefyringerne fik ti-tusindvis af arbejdere til at forlade symaskinerne og myldre ud i gaderne i tekstilområdet, Ashulia, der producerer tøj til det meste af verden. Ifølge den britiske avis, The Guardian var arbejderne bekymrede for, hvor meget de skulle producere op til jul.

Og så ville de have mere i løn. Faktisk næsten en tredobling af deres løn.

Minimumslønnen er i dag 5300 taka, hvilket svarer til knap 460 kr i løn om måneden. Men levelønnen i Bangladesh, altså den løn, der skal til for at klare kost, logi og andre nødvendige udgifter, er ifølge Asia Floor Wage omkring 29,442 taka, hvilket svarer til knap 2571 kr.

Hurtigt udviklede protesterne sig. Ifølge fagforeningerne var protesterne i begyndelsen fredelige, men situationen eskalerede, og politiet affyrede gummikugler og sårede 10 demonstranter, fortæller fagforeningsleder til Taslima Akhter til The Guardian.

I dagene efter lukkede flere end 50 fabrikker for at dæmpe protesterne, mindst 24 arbejdere og fagforeningsmedlemmer blev fængslet og er endnu tilbageholdt. Mindst 3000 arbejdere er blevet fyret som følge af demonstrationerne.

Truet med tortur og drab

De 24 tilbageholdte arbejdere og fagforeningsmedlemmer er blevet nægtet kaution, skriver en række internationale organisationer, der i dag har udsendt en appel til de internationale modebrands, som producerer på fabrikker med fængslede arbejdere.

“Nogle (af de fængslede red.) er blevet truet med tortur eller at blive slået ihjel. Mange er blevet sigtet under en lov, der ikke længere er i kraft. Blandt de sigtede er hundredvis af unavngivne arbejdere, hvilket åbner op for, at fabriksejerne kan tilføje navne til listen over sigtede de betragter som ballademagere, hvis de ønsker. De flere end 3000 fyrede er potentielt set sortlistet”, står der i appellen.

H&M og 20 andre brands har sendt et åbent brev til regeringen for at lægges pres på en løsning, lyder det fra Sustainability Manager for H&M Danmark, Mia Møgelgaard:

“Vi har sammen med mere end 20 andre brands sendt et åbent brev til premierministeren i Bangladesh, hvor vi opfordrer regeringen til at gøre den nødvendige indsats for at sikre arbejdernes rettigheder og i særdeleshed rette opmærksomhed mod de demokratisk valgte repræsentanter for de fyrede medarbejdere. Vi har ligeledes gjort det klart, at vi ikke støtter illegale strejker eller voldelige protester, og samtidig anerkender vi, at årsagen til de nuværende uroligheder skal adresseres gennem bedre social dialog. Vi har også gjort det klart for regeringen, at vi er af den opfattelse, at stigende leveomkostninger i Bangladesh kan bidrage til uroligheder blandt tekstilarbejdere, og vi opfordrer derfor endnu engang regeringen til at indføre årlige lønreguleringer, da vi tror på, at det vil bidrage til en mere stabil tekstilindustri i Bangladesh”.

Danwatch har ligeledes forsøgt at få en kommentar fra Gap, men uden held. Gap har tidligere sagt til New York Times, at virksomheden så bekymrende på begivenhederne i Bangladesh og opfordrede myndighederne til at sikre, at ingen blev ramt “blot fordi de er associeret med en fagforening eller anden gruppe”.

Relaterede nyheder

Få vores nyhedsbrev

Hjælp os med at forbinde dig til verden …

Danwatch holder dig opdateret på, hvordan Danmark er forbundet til de mest sårbare mennesker i verden. Vi holder øje med de forhold, vores fødevarer, tøj og teknologi bliver til under, og vi holder øje med, hvad danske virksomheder laver i udlandet.

Vi tror på, at alle skal have fri adgang til kritisk journalistik, der forbinder os til verden. Derfor har vi som et af de eneste medier i Danmark valgt, at vores journalistik skal være gratis. Samtidig mener vi ikke, at vi troværdigt og kritisk kan dække danske virksomheder og samtidig være økonomisk afhængige af dem. Derfor er Danwatch fri for annoncer.

Danwatch har kun kunnet forblive uafhængige, kritiske, gratis og annoncefri, fordi vi får støtte fra fonde, donorer og støttemedlemmer. Nu mere end nogensinde har vi også brug for din hjælp. Støt Danwatch med en enkelt donation eller et fast månedligt beløb.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.