Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

nyhedsoverblik

Nu skal naturen reddes, lyder det fra topchefer og regeringsledere. Men arternes uddøen er allerede i gang

Verdens ledere diskuterer i denne uge naturens tilstand under FN’s Biodiversitetskonference COP15 i Kunming i Kina. Det sker imens skovrydning, brugen af pesticider og plastik i havene, når nye højder.
Del på facebook
Del på google
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Mie Obbekær
Mie Obbekær
Journalist

“Naturen står ved et vendepunkt og vi har tiden imod os”, skrev topchefer fra verdens største virksomheder denne uge i et åbent brev. Brevet er rettet mod regeringsledere fra hele verden, der netop nu mødes (online) til COP15, FN’s konference for biodiversitet i Kunming i Kina.

Blandt underskriverne af brevet er Helena Helmersson, direktør for H&M, og Alan Jope, direktør for Unilever. De vil have en aftale for naturen, der svarer til Paris-aftalen for klimaet. Aftalen skal, hvis det står til virksomhederne,forpligte regeringer på et miljømål, for “der kan ikke drives forretning på en død planet”, skriver de. Flere end 1.000 virksomheder med en samlet omsætning på mere end 30 trillioner (=milliarder milliarder) kr. støtter op om brevet. Virksomhederne oplever i disse år stigende krav den modsatte vej, hvor regeringer vil have dem til at passe bedre på naturen. I brevet er svaret, at “hvis I vil have, at virksomheder skal passe på naturen, skal I sende penge i vores retning”.

En mangfoldig natur er altså blevet vigtig for nogle af verdens største virksomheder. Den er også vigtig for verdensøkonomien, viser en schweizisk rapport fra sidste år. Ifølge rapporten er mere end halvdelen af verdens bnp afhængig af en høj biodiversitet, og afgørende økosystemer i en femtedel af verdens lande er på nippet til at kollapse.

Naturen har for længst passeret det vendepunkt, virksomhedslederne peger på i deres brev. Et stort hold forskere, har længe råbt vagt i gevær over naturens kritiske udvikling, og flere studier viser, at sideløbende med klimakrisen er biodiversitetskrisen – også kaldet den sjette masseuddøen, fordi arter uddør i et unormalt højt tempo..

»Det er ikke længere et spørgsmål om, hvorvidt en ny masseuddøen indtræffer. Vi er midt i det. Nu er spørgsmålet i stedet, hvor hurtigt arterne vil uddø, og hvilke konsekvenser det får for økosystemerne og os selv,« sagde professor ved Center for Makroøkologi, Evolution og Klima ved Københavns Universitet Carsten Rahbek til videnskab.dk allerede tilbage i 2014.

Plante- og dyrearter uddør 100-1000 gange hurtigere, end hvad der plejer at være normaltilstanden for Jordens liv, fordi deres levesteder indskrænkes. Det skyldes blandt andet vores landbrug, skovrydning, brug af kemikalier, byggeri, trafik og ophobning af affald i naturen, på land og i vandet. affald. Altså mere eller mindre grundlæggende dele af vores menneskelige tilværelse, som virksomhederne er en afgørende del af.  

Men en frodig og artsrig natur er afgørende for, at vi kan få brød på bordet i bogstaveligste forstand. »Efterspørgslen af mad vil kun stige i fremtiden. Men bier, humlebier og sommerfugle, der bestøver vores afgrøder, er i ekstrem tilbagegang på grund af habitatødelæggelser og pesticidbrug,« siger Carsten Rahbek til videnskab.dk.

FN’s konference for biodiversitet slutter fredag morgen og her er det målet, at regeringsledernes er blevet enige om en politisk erklæring, der skal danne grundlag for fremadrettede forhandlinger. Først til april næste år skal en egentlig handlingsplan for naturen forhandles.

Illustration af Sarah Hartvigsen Juncker.

Her er udvalgte nyheder fra naturens verden:

Amazonas svinder ind. I 2021 er 860,000 hektar skov blevet ryddet, viser en opgørelse fra organisationen MAAP. Brasilien står for 76% af skovrydningen, og den er knyttet til infrastrukturprojekter som eksempelvis nye veje, viser en ny undersøgelse lavet af mediet Mongabay. For de lokale betyder det blandt andet nemmere adgang til sundhedsvæsenet, men det gør skoven udsat for yderligere rydning.

Nikkelminer truer biodiversiteten. Nikkel er en vigtig komponent i de teknologier, der skal drive den grønne omstilling, men verdens største nikkelminer ligger i meget artsrige områder som Indonesien og Filippinerne. Og fordi udvindingen af nikkel er stærkt forurenede, kan det skade koralrev, der er bærende for den globale biodiversitet. Det skriver mediet Mining.com

Yemens humanitære krise kan forværres. En olietanker er ved at rådne op ud for Yemens kyst. Hvis ikke skibet kommer i land i tide, vil olien forurene et enormt område med konsekvenser for natur og miljø i Yemen, Saudi Arabien, Eritrea og Djibouti. Samtidig har civilbefolkningen i Yemen stærkt brug for brændstoffet ombord til blandt andet at drive deres vandsystemer. Otte millioner yemenitter risikerer at være uden vand, skriver den britiske avis The Guardian.

Del på facebook
Del på google
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Mere

Det populære legetøj Fidget Spinners kan indeholde stoffer, der mistænkes for at være hormonforstyrrende og kræftfremkaldende, viser en undersøgelse af Forbrugerrådet Tænk.

I alt er 21 forskellige Fidget Spinners blevet undersøgt for en række kemiske stoffer og her indeholder 9 ud af 21 Fidget Spinner-legetøj altså stoffer som ftalat, PAH, naftalin eller siloxaner.

Mere

Under fredagsbønnen blev 37 uskyldige afghanske shiamuslimer dræbt, da en bombe gik af i Afghanistans tredje største by Kandahar. Det er anden fredag i træk, at en bombe detoneres og dræber uskyldige shiamuslimske afghanere i provinshovedstaden Kandahar. Selvom ingen har taget ansvar for angrebet, menes Islamisk Stat at stå bag ifølge New York Times.

Sidste uge blev 40 shiamuslimer fra Hazara-minoriteten dræbt i et lignende terrorangreb i den nordafghanske by Kunduz.

Mere

Mindst seks mennesker er i dag blevet dræbt og 30 mennesker er blevet såret i Beirut, da væbnede kampe brød ud i den libanesiske hovedstad, skriver AlJazeera.

Skyderierne brød ud mellem ukendte rivaliserende grupper ved en demonstration, hvor Hizbollah-tilhængere havde samlet sig i den libanesiske hovedstad for at protestere for at kræve fyringen af en ledende efterforsker i sagen om havneeksplosionen i Beirut d. 4. august sidste år, som kostede 217 mennesker livet.

Mere

I et åbent brev bragt i den engelske avis The Guardian, fordømmer over 390 anonyme medarbejdere i techgiganterne Google og Amazon, at deres arbejdspladser vil sælge teknologi til det israelske militær, som bruges til at undertrykke palæstinensere. Ifølge brevet er medarbejderne anonyme, fordi de frygter repressalier fra deres to respektive arbejdsplader.

Det såkaldte “Project Nimbus” er en kontrakt på 1,2 milliarder dollars mellem Israel og Google/Amazon, hvor sidstnævnte techgiganter skal bygge et omfattende cloud-system med sensitive data, der bl.a. skal bruges af det israelske militær.

I det åbne brev advarer medarbejderne mod “et bekymrende mønster af militarisering, manglende transparens og opsyn” med henvisning til at deres arbejdspladser i stigende grad byder ind på militær- og sikkerhedskontrakter i USA og Israel.

“Vi kan ikke se den anden vej, mens vi bygger produkter, som bruges til at nægte palæstinensere deres basale rettigheder, tvinge palæstinensere ud af deres hjem og angribe palæstinensere i Gaza-striben,” skriver medarbejderne bl.a. i det åbne brev.

Mere

En ny meningsmåling fra YouGov viser, at 80 procent af borgere i forskellige EU-lande bakker op om at indføre nye EU-love, der holder virksomheder ansvarlige for menneskerettighedskrænkelser og miljøovertrædelser, som de begår i lande udenfor Europa.

Borgere i ni forskellige lande indgik i undersøgelsen – f.eks. Tjekkiet, Slovenien, Spanien og Holland – og der var i alle landene en opbakning på over 80 procent til, at europæiske virksomheder skal være juridisk bundet til at overholde menneske- og miljørettigheder, samt at ofre for sådanne overtrædelser skal kunne sagsøge virksomhederne, i landet hvor de har hovedsæde.

Mere

I et åbent brev kalder 12 direktører i prominente koncerner på politisk handling fra verdens regeringer. Business for Nature, som sammenslutningen kalder sig, tæller virksomheder, der ifølge dem selv sammenlagt repræsenterer over 4.7 billioner dollars i årlig omsætning. 

Blandt underskriverne findes både direktører for Unilever, H&M og Holcim.

“Vi må anerkende naturtab for den krise, det er”, lyder det i brevet, der lander på åbningsdagen for FN’s konference om biodiversitet, som afholdes i Kina disse dage. Der opfordres til, at der indgås en ambitiøs politisk aftale i stil med Paris-aftalen. 

Brevet opfordrer således  til, at verdens regeringer forpligter sig på at vende udviklingen i tab af natur og biodiversitet inden 2030. Desuden lyder det, at regeringer verden over skal opstille “ambitiøse og handlingsorienterede” mål, der kan danne rammer for alle typer af aktører.

“Vi opfordrer regeringer til at fjerne eller omlægge alle skadelige støtteordninger. Regeringer subsidierer stadig en masse industrier og initiativer, der er yderst skadelige for naturen”, udtaler Roberto Marquez, direktør i Natura & Co. til the Guardian.

Virksomheder: | | |
Lande:
Mere

FN’s Menneskerettighedsråd mener, at det skal være en menneskeret at have adgang til et sikkert og sundt miljø. Et forslag, som får stor opbakning fra lande, der især er sårbare over for klimaforandringer.

Der er dog også en række lande, som på nuværende tidspunkt ikke tilslutter sig forslaget. Det gælder lande som USA, Storbritannien, Brasilien og Rusland, hvoraf de to sidstnævnte er lodret imod.

Ifølge Verdenssundhedsorganisationen (WHO) dør cirka 13,7 millioner mennesker om året på grund af luftforurening og andre former for dårligt miljø. Det svarer til næsten hvert fjerde af det samlede antal dødsfald i verden.

Temaer:
Mere

Menneskerettighedsorganisationen Global Witness kan i en ny rapport “The true price of palm oil” dokumentere, hvordan store finansielle institutioner såsom BlackRock er med til at finansiere skovrydning og menneskerettighedskrænkelser i palmeoliens tjeneste i Papua Ny Guineas.

Undersøgelsen viser, hvordan tre af Papua Ny Guineas nyeste palmeolieproducenter er impliceret i alvorlig kriminalitet, mens deres praksisser har alvorlige konsekvenser for miljø og mennesker. Blandt andet kan medarbejdere i virksomhederne fortælle om bestikkelse af ministre, skatteunddragelse og brugen af børnearbejde.

Ifølge rapporten har flere store internationale brands, herunder Kellogg’s, Nestlé, Colgate og Danone, købt palmeolie fra de nævnte producenter.

Brancher:
Mere

To journalister, der begge sætter livet på spil for at afdække magtmisbrug og menneskerettighedskrænkelser, er i dag udnævnt til vinderes af Nobels fredspris.

Prisvinderne er Maria Ressa, som har startet det filippinske undersøgende medie Rappler, og Dmitrij Muratov, der er redaktør for det russiske undersøgende medie Novaja Gazeta.

Seks journalister fra Novaja Gazeta er blevet dræbt som følge af deres arbejde, blandt dem Anna Politkovskaja, som blev dræbt i oktober 2006.

Mere

FN’s generalsekretær advarede i går om, at konflikten i Tigray i det nordlige Etiopien nu har ført til, at omkring 400.000 mennesker står overfor en sultkatastrofe.

Op til syv millioner mennesker i det nordlige Etiopien er nu afhængige af nødhjælp, sagde han.

Mere

Et nyt studie fra IMF viser, at kul, olie og gasindustrien, der alle bidrager til den globale opvarmning når de fossile brændstoffer afbrændes, er endog meget tungt subsidieret.

Det skriver The Guardian. 11 millioner USD, tilsvarende cirka 70 millioner danske millioner kroner, modtager industrien i subsidier hvert eneste minut, døgnet rundt, viser IMF-rapporten.

Mere
Ikke flere "Kort Nyt"
No more articles to load

Få vores nyhedsbrev

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.