Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

COOP: “Vi lægger pres på myndigheder og leverandører”

Danwatch satte sidste år spot på de horrible forhold, som papirløse immigranter arbejder under i de syditalienske tomatmarker, der bekræftes af en ny stor italiensk rapport. Hos Coop lægger man pres på myndigheder og leverandører
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Op mod 500.000 immigranter arbejder langt over det tilladte til næsten det halve af minimumslønnen i det syditalienske landbrug. En stor del af migrantarbejderne lever og arbejder illegalt i Syditalien. De lever i teltlejre og må acceptere at tage hårdt fysisk arbejde uden kontrakt. Tomater, der bl.a. havner i dåser på hylderne i danske supermarkeder. Dét dokumenterede Danwatch undersøgelsen, ‘Bagsiden af dåsetomater’ i 2014. Efterfølgende dokumenterede Doctors for Human Rights (MEDU) de samme vilkår for flere end 700 migrantarbejdere i landbruget i fem regioner i Syditalien.[INSERT_ELEMENTOR id=”8121″]

Flere af de danske supermarkedskæder har erkendt problemerne. COOP fortæller konkret, hvordan virksomheden konkret samarbejder med leverandører oglægger pres på myndigheder for at forbedre forholdene.

Til bunds i varekæden
Hos COOP har man valgte at satse på et samarbejde med resten af branchen i regi af det norske og danske initiativ for etisk handel (IEH og DIEH). Problemet er for stort til, at en enkelt supermarkedskæde alene kan få skabt få gennemført radikale ændringer i det italienske landbrug, fortæller Anna Lise Mortensen, der er ansvarlighedsdirektør i COOP. I første omgang gælder det om at skabe overblik over varekæden og problemet.

“Konkret har vi identificeret hele vores værdikæde og etableret en dialog med vores leverandører og underleverandører. På den baggrund er vi nu klar til at skabe overblik over arbejdsforholdene for i samarbejde med vores leverandører at sætte fokus på at sikre bedre arbejdsforhold. Samtidig har vi lagt pres på de italienske myndigheder for at få dem til at tage ansvar for arbejdsforholdene i tomatindustrien”.

Ingen succeskriterier
Ideelt set skal de problematiske arbejds- og levevilkår leve op til internationale standarder, men vejen dertil er kompliceret, og udgangspunktet er at samarbejde med leverandørerne, pointerer Anna Lise Mortensen.

“Vi ønsker at samarbejde med internationale samarbejdspartnere og vores leverandører om at forbedre forholdene. Den proces er vi midt. Vi begynder i disse måneder at anvende konkrete værktøjer – spørgeskemaer og auditering – for at komme til bunds i problemet. Indtil vi har overblikket over problemets omfang og vores handlemuligheder, vil vi ikke udvikle succeskriterier,” fortæller Anne Lise Mortensen.

Hvad sker der, hvis vi næste år kommer med en ny rapport, der dokumenterer de samme problemer? Hvor lang er jeres tålmodighed?

“Det er klart, at hvis vi ikke opnår fremskridt over en rimelig periode, så bliver vi nødt til at tage stilling til vores fortsatte indkøb i regionen. Men der er vi ikke endnu. Tværtimod tror vi på, at vi ved vores fortsatte samarbejde kan være med til at forbedre forholdene,” siger Anne Lise Mortensen.

Danwatch har uden held forsøgt at få en kommentar fra Dansk Supermarked, der også sælger dåsetomater fra Syditalien.

Supermarkedernes krav til Italiens regering om bedre arbejdsforhold for tomatplukkere:

Relaterede nyheder

Få vores nyhedsbrev

Hjælp os med at forbinde dig til verden …​

Danwatch holder dig opdateret på, hvordan Danmark er forbundet til de mest sårbare mennesker i verden. Vi holder øje med de forhold, vores fødevarer, tøj og teknologi bliver til under, og vi holder øje med, hvad danske virksomheder laver i udlandet.

Vi tror på, at alle skal have fri adgang til kritisk journalistik, der forbinder os til verden. Derfor har vi som et af de eneste medier i Danmark valgt, at vores journalistik skal være gratis. Samtidig mener vi ikke, at vi troværdigt og kritisk kan dække danske virksomheder og samtidig være økonomisk afhængige af dem. Derfor er Danwatch fri for annoncer.

Danwatch har kun kunnet forblive uafhængige, kritiske, gratis og annoncefri, fordi vi får støtte fra fonde, donorer og støttemedlemmer. Nu mere end nogensinde har vi også brug for din hjælp. Støt Danwatch med et en enkelt donation eller et fast månedligt beløb.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.