COOP: “Vi lægger pres på myndigheder og leverandører”

Søren Henriksen


Husk at dele
Branche
Virksomhed
Land
Danwatch satte sidste år spot på de horrible forhold, som papirløse immigranter arbejder under i de syditalienske tomatmarker, der bekræftes af en ny stor italiensk rapport. Hos Coop lægger man pres på myndigheder og leverandører
Søren Henriksen


Op mod 500.000 immigranter arbejder langt over det tilladte til næsten det halve af minimumslønnen i det syditalienske landbrug. En stor del af migrantarbejderne lever og arbejder illegalt i Syditalien. De lever i teltlejre og må acceptere at tage hårdt fysisk arbejde uden kontrakt. Tomater, der bl.a. havner i dåser på hylderne i danske supermarkeder. Dét dokumenterede Danwatch undersøgelsen, ‘Bagsiden af dåsetomater’ i 2014. Efterfølgende dokumenterede Doctors for Human Rights (MEDU) de samme vilkår for flere end 700 migrantarbejdere i landbruget i fem regioner i Syditalien.

Flere af de danske supermarkedskæder har erkendt problemerne. COOP fortæller konkret, hvordan virksomheden konkret samarbejder med leverandører oglægger pres på myndigheder for at forbedre forholdene.

Til bunds i varekæden
Hos COOP har man valgte at satse på et samarbejde med resten af branchen i regi af det norske og danske initiativ for etisk handel (IEH og DIEH). Problemet er for stort til, at en enkelt supermarkedskæde alene kan få skabt få gennemført radikale ændringer i det italienske landbrug, fortæller Anna Lise Mortensen, der er ansvarlighedsdirektør i COOP. I første omgang gælder det om at skabe overblik over varekæden og problemet.

“Konkret har vi identificeret hele vores værdikæde og etableret en dialog med vores leverandører og underleverandører. På den baggrund er vi nu klar til at skabe overblik over arbejdsforholdene for i samarbejde med vores leverandører at sætte fokus på at sikre bedre arbejdsforhold. Samtidig har vi lagt pres på de italienske myndigheder for at få dem til at tage ansvar for arbejdsforholdene i tomatindustrien”.

Ingen succeskriterier
Ideelt set skal de problematiske arbejds- og levevilkår leve op til internationale standarder, men vejen dertil er kompliceret, og udgangspunktet er at samarbejde med leverandørerne, pointerer Anna Lise Mortensen.

“Vi ønsker at samarbejde med internationale samarbejdspartnere og vores leverandører om at forbedre forholdene. Den proces er vi midt. Vi begynder i disse måneder at anvende konkrete værktøjer – spørgeskemaer og auditering – for at komme til bunds i problemet. Indtil vi har overblikket over problemets omfang og vores handlemuligheder, vil vi ikke udvikle succeskriterier,” fortæller Anne Lise Mortensen.

Hvad sker der, hvis vi næste år kommer med en ny rapport, der dokumenterer de samme problemer? Hvor lang er jeres tålmodighed?

“Det er klart, at hvis vi ikke opnår fremskridt over en rimelig periode, så bliver vi nødt til at tage stilling til vores fortsatte indkøb i regionen. Men der er vi ikke endnu. Tværtimod tror vi på, at vi ved vores fortsatte samarbejde kan være med til at forbedre forholdene,” siger Anne Lise Mortensen.

Danwatch har uden held forsøgt at få en kommentar fra Dansk Supermarked, der også sælger dåsetomater fra Syditalien.

Supermarkedernes krav til Italiens regering om bedre arbejdsforhold for tomatplukkere:

Relaterede nyheder
Mere om samme ...
Branche
Land

Når du nu er nået langt ...

Så har vi en lille tjeneste at bede dig om. Flere end nogensinde læser Danwatch’ journalistik,  men få betaler for det. Det er ok, da vi ikke, som mange andre medier, ønsker at ”låse” vores journalistik inde bag en digital betalingsmur. Vi laver vores journalistik i offentlighedens interesse, og derfor er det også vigtigt for os, at den er frit tilgængelig.

Og det er her, vi har brug for dig.

Danwatch’ uafhængige undersøgende journalistik koster tid, penge og hårdt arbejde at producere. Hvis alle der læser og værdsætter vores undersøgende journalistik, også støtter op økonomisk, vil vores særlige journalistiske fokus og Danwatch’ fremtid være mere sikker.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Seneste nyheder
All articles loaded
No more articles to load
Fik du læst
All articles loaded
No more articles to load