En Danwatch-undersøgelse

Rejens rejse fra Vietnam til danske supermarkeder

Redaktør: Louise Voller | Executive Editor: Jesper Nymark | Vil du vide mere om denne undersøgelse, kan du kontakte Danwatch her

I samarbejde med DR P1 Orientering. Undersøgelsen er produceret med støtte fra Danidas CSR-pulje 2015.
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
13. september 2018
Danskerne køber i stadig stigende grad rejer fra Vietnam. Sidste år importerede Danmark omtrent 2500 tons rejer fra Vietnam. Få overblik over processen fra larven udklækkes i Vietnam til den ender i køledisken i danske supermarkeder.
Rejernes rugeri

Første fase i rejens liv er larve-stadiet. Klækkerierne spænder fra små dambrug til store produktioner, der fører tættere kontrol med processen. Vandet bliver filtreret og udskiftet, men også desinficeret ved at bruge forskellige kemikalier som eksempelvis klor.

Foto: Jim Welsh, Wikipedia
Rejernes rugeri
Farmene

Herefter transporteres larverne til farmene. Næsten 90 procent af de rejer, der  eksporteres fra Vietnam er White Legged (Vannamei-rejer, der tager 3-4 måneder) eller Black Tiger (Monodon-rejer, der tager 6 måneder). Dammene kan være mindre, lokale familiefarme eller større produktionsdambrug. De landmænd, som Danwatch besøgte, havde imellem 2-8 damme hver.

Farmene
Mellemmænd

De større steder har typisk faste forbindelser, men små rejefarmere får jævnligt besøg af forskellige mellemmænd. Det er alt fra dyrlæger til repræsentanter fra medicinalfirmaer. Nogle kommer for at sælge foder, andre for at rådgive eller se til dammens tilstand. De rådgiver om, hvordan rejefarmerne skal rense dammene og behandle rejerne, og det er her de kan foreslå at bruge forskellige typer antibiotika.

Mellemmænd
Fabrikkerne

Mellemmændene formidler kontakten til fabrikkerne, der køber rejerne for at pille, koge, stege, frittere eller på anden måde tilberede dem. En stor del af rejerne bliver pakket rå. Alle rejer, der bliver eksporteret ud af Vietnam kommer på frost.

Fabrikkerne
Eksport fra Vietnam

Den vietnamesiske rejeindustris brancheforening, VASEP, har regnet ud, at Vietnam samlet eksporterede for knap 24 milliarder kroner i 2017 frem til november. Det er en vækst på knap 22 procent sammenlignet med hele 2016. Alene eksporten til EU lå på knap 5 milliarder kroner.

Eksport fra Vietnam
Importører

En række større importører i Danmark leverer til forskellige købere. Det kan være supermarkeder, grossister, foodservice eller andre indkøbere. En del af rejerne bliver eksporteret videre til andre steder i verden. Det er virksomheder som Nordic Seafood, Planets Pride, Crown Seafood, Lauge Food Selection, Seamaid, Sepio, World Seafood og Butler’s Choice.

En stor del af rejerne bliver solgt i supermarkederne. Rema 1000 (Reitangruppen) importerede eksempelvis knap 70 tons, mens Coop importerede næsten 50 tons rejer fra Vietnam i 2017.

Importører
I dit supermarked og på dit spisested

Alle større supermarkeds-
kæder i Danmark sælger rejer fra Vietnam. De pakkede rejer bliver eksempelvis solgt som Irmas kæmperejer til 41,75 kr for 150 gram eller online som Vannameirejer (kogt) – Mit Køkken i Nemlig.com til 59,95 for 250 gram.

Spisesteder som sushikæden, Stick’n’Sushi, vurderer, at knap en fjerdedel af deres rejer stammer fra opdræt i Vietnam.

I dit supermarked og på dit spisested
en danwatch-undersøgelse

Vietnamesiske arbejdere bliver kronisk syge af at pille rejer til danske supermarkeder

Gå til forside
Hele undersøgelsen delt op i artikler. Bestem selv, hvor du begynder.

Er denne undersøgelse noget værd for dig?​

Vi synes, det er vigtigt at undersøge virksomheders og staters påvirkning af menneskerettigheder og miljø. Og vi vil rigtigt gerne lave mange flere af denne slags undersøgelser.

Derfor håber vi, at du har fået lyst til at styrke vores arbejde.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.

Er denne undersøgelse noget værd for dig?

Vi synes, det er vigtigt at undersøge virksomheders og staters påvirkning af menneskerettigheder og miljø. Og vi vil rigtigt gerne lave mange flere af denne slags undersøgelser.

Derfor håber vi, at du har fået lyst til at styrke vores arbejde.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.