Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Danske bank dropper eksklusion af Bank Hapoalim

Nyheden gik verden rundt, da Danske Bank i starten af 2014 blacklistede israelske Bank Hapoalim med henvisning til Hapoalims finansiering af israelske bosættelser. Men nu er Danske Bank igen parat til at investere i den israelske bank. Danwatch har forsøgt at finde ud af hvorfor.
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
“Det er vores opfattelse, at banken håndterer de dilemmaer, der følger med det at drive bank i Israel på en fornuftig og ansvarlig måde, og derfor mener vi ikke, der er grund til at fortsat at ekskludere dem fra vores investeringsunivers Bank Hapoalim blev uden store armbevægelser fjernet fra Danske Banks eksklusionsliste i slutningen af 2015. En dialog med den israelske bank har overbevist Danske Bank om, at Hapoalim håndterer dilemmaerne ved at drive bank i Israel på en god og ansvarlig måde, oplyser Thomas H. Kjærgaard, der er chef for ansvarlige investeringer i Danske Capital. Danske Bank har aktuelt en indirekte indeksinvestering på 140.000 kr. i Bank Hapoalim.
[INSERT_ELEMENTOR id=”8121″]

Blacklistet for finansiering af bosættelser

Danske Bank placerede i februar 2014 Bank Hapoalim på sin eksklusionsliste over selskaber, banken ikke længere ville investere i, efter at have afhændet en mindre investering i den israelske bank. De israelske bosættelser er i strid med international lov, og Danske Bank ønsker ikke at investere i virksomheder, der bidrager til overtrædelse af denne, lød begrundelsen dengang. Danske Bank havde i forvejen blacklistet Danya Cebus Ltd. og Africa Israel Investments Ltd. for deres involvering i byggeri af israelske bosættelser.

Bank Hapoalim er blandt andet blevet kritiseret for at finansiere bosættelser ved at yde lån til byggeprojekter i bosættelserne samt at stille garanti for statslån til virksomheder involveret i konstruktionen af en letbane i Jerusalem, der forbinder Jerusalems bycenter med israelske bosættelser omkring byen. Danske Bank var ikke ene om at ekskludere Hapoalim med henvisning til bankens finansiering af bosættelser. Det hollandske pensionsselskab PGGM blacklistede også banken i starten af 2014, og det samme gjorde Københavns Kommune.

‘Konstruktiv dialog’ bag ny beslutning

Danwatch har spurgt Danske Bank, hvad der konkret har forandret sig fra beslutningen om eksklusion i starten af 2014 til beslutningen om at fjerne Hapoalim fra eksklusionslisten. Danske Bank har dog ikke ønsket at stille op til interview, men henviser til et tidligere skriftligt svar. Beslutningen er truffet på baggrund af en grundig og konstruktiv dialog omkring bosættelserne, skriver Thomas H. Kjærgaard:

“Det er vores opfattelse, at banken håndterer de dilemmaer, der følger med det at drive bank i Israel på en fornuftig og ansvarlig måde, og derfor mener vi ikke, der er grund til at fortsat at ekskludere dem fra vores investeringsunivers”.

Relaterede nyheder

Få vores nyhedsbrev

Hjælp os med at forbinde dig til verden …​

Danwatch holder dig opdateret på, hvordan Danmark er forbundet til de mest sårbare mennesker i verden. Vi holder øje med de forhold, vores fødevarer, tøj og teknologi bliver til under, og vi holder øje med, hvad danske virksomheder laver i udlandet.

Vi tror på, at alle skal have fri adgang til kritisk journalistik, der forbinder os til verden. Derfor har vi som et af de eneste medier i Danmark valgt, at vores journalistik skal være gratis. Samtidig mener vi ikke, at vi troværdigt og kritisk kan dække danske virksomheder og samtidig være økonomisk afhængige af dem. Derfor er Danwatch fri for annoncer.

Danwatch har kun kunnet forblive uafhængige, kritiske, gratis og annoncefri, fordi vi får støtte fra fonde, donorer og støttemedlemmer. Nu mere end nogensinde har vi også brug for din hjælp. Støt Danwatch med et en enkelt donation eller et fast månedligt beløb.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.