Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Danske pensionskasser kræver svar fra FLSmidth efter kulmine-afsløring

FLSmidth skal nu forklare sine investorer om bæredygtigheden af de klimabelastende og miljøødelæggende kulminer, de er leverandør til. Flere af pensionskasserne, der kalder FLSmidth ind på tæppet, har allerede ekskluderet ejerne bag en stærkt forurenende kulmine, som Danwatch har besøgt i Mozambique.

Emilie Ekeberg

Journalist / Mobil: +45 53771104 / Signal: +47 45033479

Vi har læst artiklen op. Lyt til den her

Under overskriften “Vi siger nej til fossile selskaber” skriver AkademikerPension på sin hjemmeside, at de har frasolgt alle aktier og obligationer i kul.

Det er dog en sandhed med modifikationer. For med en investering på over 150 millioner kroner i FLSmidth (pr. 1.1 2022) bidrager AkademikerPension, ligesom en række andre danske pensionsselskaber, til den danske minegigants kulsorte aftryk.

Den seneste tid har Danwatch, i samarbejde med dagbladet Politiken og Zitamar News, således afdækket, hvordan FLSmidth bidrager til en lang række kontroversielle kulminer verden over – og ovenikøbet markedsfører sig på det under overskriften “Keep your coal mine up and running”

FLSmidth er blandt aktive i Moatize i det nordvestlige Mozambique. Her har virksomheden i mere end ti år serviceret en stærkt forurenende kulmine ejet af det brasilianske mineselskab Vale. 

Direktør i AkademikerPension, Jens Munch Holst, skriver i en mail til Danwatch, at pensionskassen tidligere har ekskulderet netop Vale “grundet negative miljø- og sociale indvirkninger af minedrift i Mozambique”, men, at sagen med FLSmidth “er i en gråzone”. AkademikerPensions politik for frasalg af alle kulaktiviteter dækker nemlig ikke leverandører af udstyr til kulindustrien. 

Jens Munch Holst har dog alligevel taget forholdene i Moatize op med FLSmidth.

“Vi har gennem længere tid haft dialog med FLSmidth vedrørende selskabets tilgang til at respektere menneskerettigheder og håndtere klimarisici. På nuværende tidspunkt venter vi på, at selskabet fremsender yderligere information, som vil ligge til grund for den videre dialog om denne sag”, skriver han i en mail. 

Alle eksperter, som Danwatch har talt med, siger, at FLSmidth som leverandør også har et ansvar for de problemer, der er dokumenteret ved minen i Mozambique.

Flere pensionskasser følger trop

PFA, der ved årsskiftet havde næsten 400 millioner kroner i FLSmidth, afkræver også svar fra FLSmidth. 

“Vi har taget kontakt til FLSmidth for at få klarlagt situationen i Mozambique, som ud fra de beskrevne oplysninger ikke er i tråd med PFA’s CSR- og bæredygtighedspolitik”, oplyser Christian Storm Schubart, chef for miljø, samfund og ledelse i PFA, i en mail. 

Lignende melding kommer fra Industriens Pension, der har investeret 114 millioner kroner i FLSmidth. 

Pressechef i Industriens Pension, Laurits Harmer Lassen, skriver: 

“Vi har gennem lang tid haft dialog med FLSmidth bl.a. om selskabets arbejde med håndtering af risici relateret til menneske- og arbejdstagerrettigheder og miljøpåvirkning. Vi har nu også forholdt dem de konkrete anklager i artiklerne, og vi vil følge op på spørgsmålene og fortsætte dialogen med selskabet”. 

Han oplyser samtidig, at Industriens Pension allerede har ekskluderet Vale, FLSmidths mangeårige samarbejdspartner i Mozambique, men, at man ikke automatisk ekskluderer “de flere tusinde underleverandører til mineindustrien”.

Stadig tillid til FLSmidth 

I alt har 11 danske pensionskasser penge i FLSmidth. Danwatch har forholdt virksomhedens kulbidrag til dem alle. Og mens AkademikerPension, PFA og Industriens Pension vil gå videre med sagen, er der andre, som er mere forsigtige i deres udmelding. 

Chef for bæredygtige investeringer i Sampension, Jacob Ehlert Jørgensen, sætter sin lid til FLSmidth: 

”Vi anser generelt FLSmidth for at være et selskab, der arbejder meget seriøst med bæredygtighed og herunder produkter og services på vanskelige områder, som er afgørende for grøn omstilling. Og som med alle andre selskaber, vi er investeret i, forventer vi, at de forholder sig til, om deres aktiviteter er forenelige med grundlæggende menneskerettigheder og andre relevante bæredygtighedshensyn”. 

Og fra investeringsdirektør i P+, Kåre Hahn Michelsen, lyder det: 

“Vi har ikke tidligere været bekendt med udfordringen vedrørende FLSmidth, der får høj ESG-rating (Environmental, social and corporate governance , red.) hos vores dataleverandør. Vores dataleverandør har heller ikke flaget kontroverser vedrørende selskabet eller deres aktiviteter.”

Men hvad nu, når I er blevet gjort opmærksomme på problematiske forhold på minen i Mozambique? 

”Vi kan se, at FLSmidth selv har udtalt, at de har et medansvar vedrørende Moatize-minen. Omsætningen fra leverancer til kulindustrien ser ud til at være en forholdsvis lille andel af den samlede omsætning i selskabet. Men vi regner med at følge op over for selskabet”, skriver Kåre Hahn Michelsen. 

Danica Pension meddeler, at de har ekskluderet Moatize-minens ejer og vil følge op på FLSmidths forpligtelser i deres løbende dialog, mens PensionDanmark lægger vægt på, at FLSmidth ikke leverer tjenester til nye kulmineprojekter, og at selskabets kulaktiviteter i det hele taget er faldende. 

“FLSmidth har som leverandør til mineselskaber også et medansvar for, at minedrift respekterer grundlæggende menneskerettigheder. Vi har den opfattelse, at selskabet arbejder seriøst med dette, men det er en proces, som til stadighed skal forbedres.”, skriver Jan Kæraa Rasmussen, chef for bæredygtige investeringer. 

Lærernes Pension er ikke vendt tilbage inden deadline, mens Velliv har en politik om ikke at kommentere på danske selskaber i offentligheden. Det oplyser pressechef Mikkel Bro Petersen til Danwatch. 

Alm. Brand har heller ikke ønsket at kommentere på historien, da de er ved at frasælge hele deres pensionsforretning. 

Relaterede nyheder

Få vores nyhedsbrev

Hjælp os med at forbinde dig til verden …

Danwatch holder dig opdateret på, hvordan Danmark er forbundet til de mest sårbare mennesker i verden. Vi holder øje med de forhold, vores fødevarer, tøj og teknologi bliver til under, og vi holder øje med, hvad danske virksomheder laver i udlandet.

Vi tror på, at alle skal have fri adgang til kritisk journalistik, der forbinder os til verden. Derfor har vi som et af de eneste medier i Danmark valgt, at vores journalistik skal være gratis. Samtidig mener vi ikke, at vi troværdigt og kritisk kan dække danske virksomheder og samtidig være økonomisk afhængige af dem. Derfor er Danwatch fri for annoncer.

Danwatch har kun kunnet forblive uafhængige, kritiske, gratis og annoncefri, fordi vi får støtte fra fonde, donorer og støttemedlemmer. Nu mere end nogensinde har vi også brug for din hjælp. Støt Danwatch med en enkelt donation eller et fast månedligt beløb.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.