23. marts 2023
Danwatch anbefaler

Her er hvad du skal nå at se på CPH:DOX

En af verdens største dokumentarfilmfestivaler, CPH:DOX, foregår i disse dage både i København og Århus. Hvis du vil nå at fange festivalens sidste film så læs med her, hvor Danwatch giver vores anbefalinger på fire dokumentarer, du kan se i weekenden

Filminstruktør Erik Gandini undersøger, hvad begrebet ‘arbejde’ betyder i det 21. århundrede i dokumentaren "After Work".   Foto: After Work, PR

Kan militær, krig og vold ændre grundlæggende aspekter af det at være menneske? Påvirker det for eksempel vores evne til vise empati og medmenneskelighed, og hos hvem ligger skylden, når et voldeligt miljø opfostrer voldelige mennesker? 

En række dokumentarer på CPH:DOX behandler lige nu disse og flere spørgsmål gennem poetiske, smukke og ofte rædselsvækkende portrætteringer af den globale virkelighed.

En tidligere børnesoldat dømmes for at have begået forbrydelser mod menneskeheden, Trumps tidligere rådgiver Roger Stones bizarre liv kører for fuld skærm og meget mere er, hvad Danwatch anbefaler dig at se, hvis du mangler noget at lave i weekenden. 

“A storm Foretold”

A Storm Foretold er den danske filmskaber Christoffer Guldbrandsens længe ventede film om Donald Trumps tidligere rådgiver Roger Stone. Som titlen også refererer til, beskriver dokumentaren opløbet til stormen på Kongressen den 6. januar 2021, der var resultatet af en længere organisering af den yderste højrefløj i USA. Med sine enorme cigarer, særprægede holdninger og sit årelange venskab med Donald Trump fremstår Roger Stone som en af amerikansk politiks helt store skurke.

Dokumentaren giver et spændende indblik i Trumps farverige og farlige omgangskreds og fortæller historien om magtens rådne kerne. 

A Storm Foretold kan ses i København både fredag d. 24, lørdag d. 25 og søndag d. 26 denne weekend i forskellige CPH:DOX biografen.

“Theatre of Violence”

Som ni-årig blev ugandiske Dominic Ongwen bortført og rekrutteret som børnesoldat af den ugandiske guerillagruppe Lord’s Resistance Army (LRA). Gennem sin ungdom steg han i graderne og blev til sidst kommandør for en af brigaderne. Omkring 35 år efter bortførelsen bliver han hovedpersonen i et retsagsdrama om forbrydelser mod menneskeheden. Her argumenterer han for, at hans træning som børnesoldat ikke gav ham noget andet valg end at efterkomme ordrer til at begå krigsforbrydelser. 

Theatre of Violence er en fortælling om retfærdighedens kompleksitet og om offeret, der bliver til gerningsmanden. Instruktører Emil Langballe og Lukasz Konopa undersøger i dokumentaren grundlæggende spørgsmål om skyld, straf og ondskabens banalitet.  

Theatre of Violence vises fredag d. 24 kl. 12:30 i Cinemateket og i Århus mandag d. 27 marts kl. 19:00 i Øst For Paradis.

“After Work”

Arbejde er så afgørende for vores identitet, at vi næsten ikke tænker over det. Men hvad ville du gøre med din tid, hvis du ikke var på arbejde næsten hver dag? Italiensk-svenske filminstruktør Erik Gandini undersøger, hvad begrebet ‘arbejde’ betyder i det 21. århundrede.  

Fra Kuwait til Korea og fra USA til Europa rejser han verden rundt med spørgsmålet om, hvad arbejde betyder. Er arbejde i virkeligheden en form for moderne slaveri under kapitalismen, kan det tilføre livet mening eller måske noget helt tredje?

Med sit skarpe blik og sorte, eksistentialiske humor udfordrer Erik Gandini et af samfundets mest grundlæggende bindeled.  

After Work kan ses fredag d. 24 kl. 19:00 i Grand Teatret og søndag d. 26 kl. 16:30 i Bremen Teater

“20 Days in Mariupol”

20 Days in Mariupol er årets helt store Ukraine film. Dokumentaren skildrer livet under den russiske invasion set inde fra den belejrede by Mariupol. Krigskorrespondent og filmskaber Mstyslav Chernov er sammen med sit filmhold nogle af de sidste journalister tilbage i den krigsbelejrede by, der siden invasionen sidste år er blevet mere eller mindre sønderbombet af det russiske militær. Trods billeder der gengiver brutal vold, sorg og tragedier foreviger Mstyslav Chernov i sin film små glimt af håb og menneskelighed gennem indbyggernes mod og sammenhold.

Efter filmen vil der være en efterfølgende samtale med unge flygtninge, der selv har oplevet krigens rædsler på tæt hold. Her kan du møde Marharyta Varadovska fra Ukraine i samtale med medlem af Ungdomsredaktionen, Rolin Ali, der selv er flygtet fra Syrien til Danmark. 

20 Days in Mariupol vises lørdag d. 25 marts kl. 16:30 i Cinemateket.

Flere artikler om

Gå ikke glip af den næste afsløring

Nyhedsbrev sign-up

Gå ikke glip af den næste afsløring

  • Få nyt fra en af landets største graverredaktioner.
  • Vi holder virksomheder og stater ansvarlige i forhold til love, konventioner og egne CSR-politikker.
  • Vi forbinder den almindelige dansker med globale problemstillinger og giver et oplyst grundlag at træffe valg på – uanset om det drejer sig om pension, mad, tøj eller andre forbrugsvarer.
Nyhedsbrev sign-up
heartexit-upmagnifiercrosschevron-downchevron-leftchevron-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram