Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

nyhedsoverblik

Nu skal ansvaret for dem, der døde af Covid-19, gøres op. I skyggen gemmer virksomhederne sig.

I denne uge har spotlyset peget på Jair Bolsonaro, præsident i Brasilien, da skylden for landets 600.000 dødsfald efter Covid19 blev placeret –men i skyggerne står de virksomheder, der har tjent stort på pandemien.
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email

Tirsdag blev én mand gjort hovedansvarlig for 600.000 menneskers dødsfald. Brasilianske senatorer har de seneste seks måneder undersøgt præsident Jair Bolsonaros håndtering af covid19 i Brasilien, og tirsdag var de klar med konklusionerne i en 1300 siders rapport. Bolsonaro-regeringen med præsidenten i spidsen har begået forbrydelser mod menneskeheden. Og det var bare én af ni anklager, der også handlede om opfordringer til vold og forfalskning af dokumenter, skriver BBC. 

Præsident Bolsonaro har offentligt afvist Covid19-pandemiens farlighed, han har spredt falske nyheder via sociale medier – og i marts i år, hvor antallet af Covid19 dødsofre nåede nye rekorder i Brasilien, bad han befolkningen om at “holde op med at pive”. Det er tvivlsomt, hvorvidt anklagerne mod regeringen, præsidenten og 77 andre personer vil føre til sagsanlæg, da den beslutning ligger hos Brasiliens statsanklager Augusto Aras, som forventes at beskytte præsidenten, vurderer BBC.

For alt for mange er det alt for lidt og alt for sent. Brasilianere som Katia Castilhos kunne måske have undgået megen sorg. I marts, da anden bølge af Covid19 lammede Brasilien med flere end 4000 daglige dødsfald, fik Katia Castilhos mor symptomer, men morens private sundhedsforsikring ved navn Private Senior garanterede hende behandling i eget hjem. Private Senior har mere end 500.000 kunder og er en af Brasiliens største sundhedsudbydere. Men det, som firmaet sendte familien var et “Covid Kit”, der var kritiseret af forskere og lægemiddelstyrelser herhjemme og i USA. 

“Covid Kittet” indeholder hydroxychloroquin (et middel mod malaria), azithromycin (et antibiotikum mod lungebetændelse) og ivermectin (der bruges til behandling for parasitter). For Katia Castilhos mor blev den utilstrækkelige behandling fatal, mener datteren i dag. 

“Min mor kunne ikke vide, at hun blev brugt som prøvekanin i deres hænder, og at hun snart ville dø”, siger Katia Castilho til BBC. 

Private Senior anklages også i den brasilianske komites Covid19-rapport som én af flere virksomheder, der har tjent millioner på at udskrive falske behandlinger under Covid19-pandemien. Det amerikanske undersøgende medie, The Intercept afslørede i sidste uge, hvordan læger i USA har overtalt vaccineskeptikere i USA til behandlinger mod Covid19, som netop hydroxychloroquin and ivermectin, der altså ikke er bakket op af nogen som helst videnskabelig evidens. I hjertet af skandalen står America’s Frontline Doctors, en gruppe af læger på den amerikanske højrefløj, der er vaccinemodstandere og fortsat anbefaler hydroxychloroquin mod Covid19 på deres hjemmeside. America’s Frontline Doctors blev i august anklaget af Times Magazine for at svindle med salg af online konsultationer, der blev bestilt og betalt, men aldrig skete, og for at sælge “fupmedicin” til behandling af Covid19. 

En demonstrant i en maske, der forestiller Brasiliens præsident, Bolsonaro, demonstrerer foran hovedkvarteret til Private Senior, en sundhedsudbyder, der anklages for at sælge Covid19 medicin, som ikke virker mod Covid 19.

Det er ikke kun i Brasilien, at befolkninger kæmper for retten til sundhed og effektiv medicin. Lad os se nærmere på en ny lov i Mexico, og godkendelse af vacciner til børn i USA.

  • I Mexico skal en ny lov beskytte oprindelige folks medicin ved at lade staten regulere medicinen, men forskere og aktivister hævder, at loven risikerer at udhule oprindelige folks praksis med plantebaseret medicin og behandlinger, når virksomheder skal profitere af dem. Det skriver the Guardian.
  • I USA har lægemiddelstyrelsen godkendt Pfizers Covid 19 vaccine til børn fra 5 – 11 år på baggrund af et studie af knap 3000 børn, der blev vaccineret i juni og august i år. Fordelene ved vaccinen, der sikrer 90 procent mod corona, opvejer klart bivirkningerne, såsom feber, forkølelse og betændelse i hjertemusklen. Det skriver The Guardian
  • Oxfam International er en af 75 ngo’er, der står bag en kampagne om at presse medicinalvirksomheder til at dele opskrifter på Covid19 vacciner og teknologien bag, så uligheden i adgang til Covid19-vacciner kan blive udlignet. Det skriver Oxfam International.
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email

En lastbil med 31 tons zink er kørt i Chillón, én af de tre floder som flyder igennem Perus hovedstad Lima. Det skriver Sky News.

Ifølge en række peruvianske medier og NGO’er transporterede lastbilen zink fra en mine, der er ejet af den britisk-schweizisk multinationale minegigant Glencore.

Ind til videre har zinken ført til synlig, omfattende forurening af floden og dens mange tilhørende fiskeopdræt. En tidlig rapport fra peruvianske myndigheder anslår ifølge Sky News, at 500 tons ørred er blevet dræbt af udslippet. Flere nærliggende landsbyer og lokalsamfund har organiseret protester og demonstrationer siden uheldet.

Virksomheder:
Lande:
Mere

Ekstrem vandmangel i Mexico har udfordret fem store virksomheder, der producerer sodavand og vand på flaske i den nordøstlige by, Monterrey. Det drejer sig om blandt andet om Heineken, Danone og Coca Cola.

60 procent af landet er underlagt restriktioner på drikkevand. Det skriver ngo’en Business and Human Rights Ressource Center.

Vandmanglen har ført til demonstrationer mod virksomhederne, og i 2020 blev et milliardprojekt droppet af det amerikanske bryggeri, Constellation Brands, da en folkeafstemning nedstemte planerne.

Temaer:
Lande:
Mere

Fem milliarder dollars. Så stor er puljen som små eller udfordrede samfund kan søge for at sikre rent drikkevand, skriver det amerikanske miljøagentur, EPA. Et par af problemerne er PFAS og PFOS eller flourstoffer, der også er fundet flere steder herhjemme, senest i Korsør.

Flourstofferne er udledt fra gamle brandstationer og militære øvelsespladser, da det findes i skum til brandslukning, men stofferne findes også i teflon, fødevareemballage af pap og papir, tøj og sko. De er mistænkt for at være hormonforstyrrende, påvirke immunsystemet og spontane aborter.

Milliardbevillingen skal både anvendes til målinger af flourstoffer i drikkevand, kvalitetstjek og rensning af vand.

Lande:
Mere

Antallet af mennesker, der har måtte forlade deres hjem på grund af krig, vold, forfølgelse og menneskerettighedskrænkelser, var i slutningen af 2021 89,3 millioner. Det er otte procent højere end året før, og en sørgelig ny rekord ifølge FNs Flygtningeorgan, UNHCRs nyeste rapport.

Det er mere end dobbelt så højt som for ti år siden. Krigen mellem Rusland og Urkraine har efterfølgende skubbet antallet til mere end 100 millioner mennesker.

Virksomheder:
Lande: |
Mere

I september 2021 bad den amerikanske lægemiddelstyrelse, FDA, medicinalvirksomheder om at trække lægemidler af markedet, hvis de var godkendt på baggrund af data fra den indiske virksomhed Synchron. Nu retter også CHMP, den europæiske lægevidenskabelige komite, en skarp kritik af Synchron. Det skriver Lægemiddelstyrelsen.

EMA har gennemgået store mængder videnskabelige studier og anbefaler at suspendere markedsføringstilladelser for lægemidler, der er godkendt på baggrund af data fra Synchron, medmindre de er livsnødvendige.

Beslutningen om at trække lægemidler af markedet ligger hos EU Kommissionen, der skal vurdere kritikken fra CHMP. Lægemiddelstyrelsen i Danmark afventer derfor også Kommissionen, skriver de på deres hjemmeside.

Brancher:
Lande: | |
Mere

Indtægterne på gas, olie og kul i Rusland er 60 procent større i første kvartal af 2022 end sidste år. Det kan læses i en ny rapport fra den finske tænketank, Centre for Research on Energy and Clean Air (CREA).

Det sker, selvom Ukraine har appelleret lande og virksomheder om at stoppe køb af fossile brændstoffer fra Rusland, fordi profitten er brændstof i Ruslands aggressioner mod landet.

Kina er den største indkøber, dernæst kommer Tyskland, Italien, Holland, Tyrkiet, Polen, Frankrig og Indien. Fra marts forventes salget at falde, da USA og Canadas har stoppet køb af russisk gas, kul og olie, og EU har forbudt import af kul fra august og import af olie fra Rusland fra december.

Temaer:
Brancher:
Mere

Kviksølv, kobber, krom og nikkel er blot nogle af de stoffer, der følger med udvinding af guld, og nu findes de giftige stoffer også i drikkevandet i den argentinske by, Veladero. Det skriver Financial Times. Det er mineselskabet Barrick Gold, der anklages af vagthunden Mining Watch Canada for at forurene i en grad, der skader indbyggernes helbred.

I 2016 beordrede en argentisk dommer, at minen blev lukket efter tre udslip af spildevand fra minen, der kunne spores i drikkevandet. Barrick Gold udviklede forbedringer for 500 millioner dollars og fik derefter lov til at genåbne minen.

Brancher:
Virksomheder:
Lande:
Mere

Den tanzanianske regerings beslutning om at inddrage 1500 kvm jord ved Serengeti sletten til nationalpark og kommerciel jagt er blevet blodigt. Siden 8. juni, hvor landets oprindelige stammefolk, masai, demonstrerede for at undgå ekspropriering af deres jord og hjem, har politi gået fra dør til dør og smidt folk ud af deres hjem. Det skriver den internationale bevægelse, Survival.

Atten mænd og tretten kvinder er blevet skudt siden 8. juni. Tretten er såret med machetter. En person er bekræftet død.

Det er ifølge Survival en virksomhed fra de Forenede Arabiske Emirater, Otterlo Business Company (OBC), som står bag opkøb af jagtterritorier for landets kongefamilie, der har købt retten til jorden.

Temaer:
Lande:
Mere

Verdens ni førende atomvåbenlande har brugt otte procent mere på at opgradere deres atomvåben end i 2020. Det skriver Aljazeera. På førstepladsen ligger USA, der står for mere end halvdelen af det totale forbrug, efterfulgt af Kina, Rusland, England og Frankrig, viser årsrapporten fra the International Campaign to Abolish Nuclear Weapons (ICAN).

Temaer:
Brancher:
Lande: | | | |
Mere

Storbritanniens udenrigsminister Liz Truss siger ifølge BBC, at at hun vil gøre “hvad der er nødvendigt” for at befri to briter, der er dømt til døden efter kampe i Ukraine

Aiden Aslin, Shaun Pinner og marokkaneren, Saaudun Brahim, blev tidligere på måneden dømt til døden ved skydning af domstol i den selverklærede Folkerepublik Donetsk i det østlige Ukraine for at være lejesoldater. De nægter sig skyldige.

Ifølge BBC har Rusland meldt ud, at Storbritannien bør tale med DPR – som ikke er anerkendt af Vesten. Ukraines ambassadør i Storbritannien, Vadym Prystaiko, har tidligere meldt ud, at han forventer de tre mænd kan komme fri i forbindelse med en fangeudveksling med Rusland.

Mere

Den danske stat forhandler lige nu med Rwanda om at indgå en aftale, hvor Danmark kan sende asylansøgere til det afrikanske land, mens deres sag behandles. 

Storbritannien er gået skridtet videre og sender i dag det første fly med asylansøgere til Rwanda. Ifølge DR modtager Rwanda 1 milliard kroner fra Storbritannien samt økonomisk støtte til asylansøgernes ophold, mens deres sag er under behandling. 

Ifølge den britiske regering er det asylansøgere, der er kommet illegalt til landet, som fremover skal sendes til Rwanda, hvor de bliver indlogeret på et tidligere hostel. 

Storbritanniens tiltag er blevet fordømt af adskillige NGO’ere, og chefen for FN’s flygtningehøjkommissariat, Filippo Grandi, kalder planen for katastrofal.

“Vi mener, at det her er helt forkert. Af så mange forskellige årsager. Den præcedens, som det her skaber, er katastrofal for et koncept, som man skal være fælles om, som asyl”, siger han ifølge Ritzau.

Mere
Ikke flere "Kort Nyt"
No more articles to load

Få det ugentlige

nyhedsoverblik

i din indbakke

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.