28. oktober 2021

Nu skal ansvaret for dem, der døde af Covid-19, gøres op. I skyggen gemmer virksomhederne sig.

I denne uge har spotlyset peget på Jair Bolsonaro, præsident i Brasilien, da skylden for landets 600.000 dødsfald efter Covid19 blev placeret –men i skyggerne står de virksomheder, der har tjent stort på pandemien.


Tirsdag blev én mand gjort hovedansvarlig for 600.000 menneskers dødsfald. Brasilianske senatorer har de seneste seks måneder undersøgt præsident Jair Bolsonaros håndtering af covid19 i Brasilien, og tirsdag var de klar med konklusionerne i en 1300 siders rapport. Bolsonaro-regeringen med præsidenten i spidsen har begået forbrydelser mod menneskeheden. Og det var bare én af ni anklager, der også handlede om opfordringer til vold og forfalskning af dokumenter, skriver BBC. 

Præsident Bolsonaro har offentligt afvist Covid19-pandemiens farlighed, han har spredt falske nyheder via sociale medier – og i marts i år, hvor antallet af Covid19 dødsofre nåede nye rekorder i Brasilien, bad han befolkningen om at “holde op med at pive”. Det er tvivlsomt, hvorvidt anklagerne mod regeringen, præsidenten og 77 andre personer vil føre til sagsanlæg, da den beslutning ligger hos Brasiliens statsanklager Augusto Aras, som forventes at beskytte præsidenten, vurderer BBC.

For alt for mange er det alt for lidt og alt for sent. Brasilianere som Katia Castilhos kunne måske have undgået megen sorg. I marts, da anden bølge af Covid19 lammede Brasilien med flere end 4000 daglige dødsfald, fik Katia Castilhos mor symptomer, men morens private sundhedsforsikring ved navn Private Senior garanterede hende behandling i eget hjem. Private Senior har mere end 500.000 kunder og er en af Brasiliens største sundhedsudbydere. Men det, som firmaet sendte familien var et “Covid Kit”, der var kritiseret af forskere og lægemiddelstyrelser herhjemme og i USA. 

“Covid Kittet” indeholder hydroxychloroquin (et middel mod malaria), azithromycin (et antibiotikum mod lungebetændelse) og ivermectin (der bruges til behandling for parasitter). For Katia Castilhos mor blev den utilstrækkelige behandling fatal, mener datteren i dag. 

“Min mor kunne ikke vide, at hun blev brugt som prøvekanin i deres hænder, og at hun snart ville dø”, siger Katia Castilho til BBC. 

Private Senior anklages også i den brasilianske komites Covid19-rapport som én af flere virksomheder, der har tjent millioner på at udskrive falske behandlinger under Covid19-pandemien. Det amerikanske undersøgende medie, The Intercept afslørede i sidste uge, hvordan læger i USA har overtalt vaccineskeptikere i USA til behandlinger mod Covid19, som netop hydroxychloroquin and ivermectin, der altså ikke er bakket op af nogen som helst videnskabelig evidens. I hjertet af skandalen står America’s Frontline Doctors, en gruppe af læger på den amerikanske højrefløj, der er vaccinemodstandere og fortsat anbefaler hydroxychloroquin mod Covid19 på deres hjemmeside. America’s Frontline Doctors blev i august anklaget af Times Magazine for at svindle med salg af online konsultationer, der blev bestilt og betalt, men aldrig skete, og for at sælge “fupmedicin” til behandling af Covid19. 

En demonstrant i en maske, der forestiller Brasiliens præsident, Bolsonaro, demonstrerer foran hovedkvarteret til Private Senior, en sundhedsudbyder, der anklages for at sælge Covid19 medicin, som ikke virker mod Covid 19.

Det er ikke kun i Brasilien, at befolkninger kæmper for retten til sundhed og effektiv medicin. Lad os se nærmere på en ny lov i Mexico, og godkendelse af vacciner til børn i USA.

  • I Mexico skal en ny lov beskytte oprindelige folks medicin ved at lade staten regulere medicinen, men forskere og aktivister hævder, at loven risikerer at udhule oprindelige folks praksis med plantebaseret medicin og behandlinger, når virksomheder skal profitere af dem. Det skriver the Guardian.
  • I USA har lægemiddelstyrelsen godkendt Pfizers Covid 19 vaccine til børn fra 5 - 11 år på baggrund af et studie af knap 3000 børn, der blev vaccineret i juni og august i år. Fordelene ved vaccinen, der sikrer 90 procent mod corona, opvejer klart bivirkningerne, såsom feber, forkølelse og betændelse i hjertemusklen. Det skriver The Guardian
  • Oxfam International er en af 75 ngo’er, der står bag en kampagne om at presse medicinalvirksomheder til at dele opskrifter på Covid19 vacciner og teknologien bag, så uligheden i adgang til Covid19-vacciner kan blive udlignet. Det skriver Oxfam International.
Flere artikler fra serien:

Gå ikke glip af den næste afsløring

Leave this field blank
heartexit-upmagnifiercrosschevron-downchevron-leftchevron-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram