Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Danmark har reserveret vacciner til 23 millioner danskere

Den danske regering har sagt ja til at købe vacciner nok til at vaccinere alle danskere mindst fire gange. Alligevel vil sundhedsminister Magnus Heunicke ikke love at donere overskydende vacciner til verdens fattigste lande. Der er stadig for mange ubekendte, sagde han på samråd om ulige vaccinefordeling
Del på facebook
Del på google
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Nikolaj Houmann Mortensen
Nikolaj Houmann Mortensen
Journalist - Phone/ Signal: + 45 61652353

2,6 milliarder og 23 millioner. 

Så mange mennesker har henholdsvis EU og Danmark sikret sig Covid 19-vacciner til. 

Det kom frem på et samråd i Folketingets udenrigsudvalg torsdag, hvor sundhedsminister Magnus Heunicke (S) og udviklingsminister Flemming Møller Mortensen (S) skulle kommentere på den skæve globale fordeling af corona-vacciner.

Samrådet var indkaldt af Christian Juhl (EL) og Rasmus Nordqvist (SF) på baggrund af en Danwatch-artikel, som gennemgår forskellene på de rige og fattige landes adgang til de nye corona-vacciner. 

Her fremgår det, at verdens rigeste lande, heriblandt Danmark, har sat sig på størstedelen af verdens corona-vacciner med det resultat, at fattige lande som Bangladesh og Etiopien kan komme til at vente i årevis, før der er vacciner nok til også at beskytte deres befolkninger mod corona. 

“Når vores statsminister i sin nytårstale siger, at vi alle er i samme båd, hvad angår corona, så er det ikke rigtigt”, sagde Christian Juhl på samrådet. “Der er et decideret kapløb for at få fat på vaccinen, og der er et corona-diplomati, som er meget uskønt”, sagde han, og efterlyste “hvad for nogle initiativer ministrene tænker at iværksætte for at fordele vaccinen mere retfærdigt til verdens fattigste?”

Ikke tale om hamstring

Skønt det er EU, der har forhandlet de overordnede vaccineindkøb, er det ifølge Magnus Heunicke op til Danmark selv at beslutte, om man vil videresælge eller donere eventuelle overskydende vacciner.

De doser, som Danmark har sikret sig, er fordelt på seks virksomheders vacciner, hvoraf kun enkelte endnu er godkendt, og de 23 millioner gælder derfor kun, hvis alle godkendes. 

Magnus Heunicke mente derfor ikke, at det var korrekt, når Læger Uden Grænser og Oxfam siger til Danwatch, at de rige lande “hamstrer” vacciner. 

Derimod har det været nødvendigt, at rige grupper af lande som EU har investeret bredt i mange vacciner, som på langt sigt vil komme store dele af verden til gode, understregede sundhedsministeren.

Af flere omgange blev begge ministre derefter spurgt, om regeringen ikke kunne træffe en  principbeslutning om, at Danmark skal donere eventuelle overskydende vacciner til fattige lande i stedet for at sælge dem videre.

“Det ville jo kunne fjerne lidt af hamstrings-mistanken”, lød det fra Christian Juhl.

Men det vil regeringen ikke garantere, sagde Magnus Heunicke.

“I takt med. at vi får vaccineret vores befolkning, så kan vi se på det igen. Men som situationen er nu, skal man huske på, at der er enormt mange ubekendte”, lød det fra sundhedsministeren, som blandt andet pegede på, at der stadig er uklarhed omkring, hvor længe vaccinerne giver immunitet.

50 millioner til vaccine-initiativ

For mange af verdens fattigste lande er der kun en mulighed for at få adgang til corona-vaccinerne. Det er via det såkaldte Covax initiativ, som Verdenssundhedsorganisationen WHO, EU og Frankrig står bag. 

Danwatch kunne før jul fortælle, at det endnu kun var lykkedes Covax at sikre sig 0,2 dosis vaccine per indbygger i de 92 fattigste lande. 

Ifølge udviklingsminister Flemming Møller Mortensen har Covax nu forhåndsaftaler på 1,3 milliarder vacciner. Men de vil først for alvor blive rullet ud i slutningen af 2021, fortalte han på samrådet og medgav, at Covax fortsat mangler penge til at indkøbe de nødvendige vacciner.

Han påpegede, at han kort før jul har lagt op til, at Danmark skal støtte Covax med 50 millioner kroner  fra den såkaldte COVID-19 responspulje, som er finansieret af udviklingsbistanden. 

Vil ikke lempe patenter

Rasmus Nordqvist fra SF kaldte imidlertid Covax for en usikker måde at sikre vaccinefordeling, da initiativet er afhængigt af “enkeltdonationer og filantropi”, og stadig slet ikke har penge nok til at konkurrere med de rige landes vaccineopkøb.

Både SF og Enhedslisten spurgte i stedet, om regeringen vil arbejde på at slække vaccineproducenternes patenter i de fattigste lande.

Både Læger Uden Grænser og en lang række lande støtter et opgør med medicinalfirmaernes patentrettigheder under pandemien. 

I oktober foreslog Indien og Sydafrika, at der ikke bør kunne udstedes eller håndhæves patenter på lægemidler og vacciner, som anvendes til behandling af corona, indtil pandemien er slut.

Ifølge Læger Uden Grænser har forslaget opbakning fra 99 lande, men hverken USA, Storbritannien, Canada, Japan, Norge, Brasilien, Rusland eller EU er blandt dem.

Ingen af de to ministre kunne på samrådet redegøre for Danmarks holdning til et opgør med patentrettighederne. Men Magnus Heunicke lagde ikke op til at Danmark vil støtte forslaget om at lempe vaccine-producenternes patenter.

Relaterede nyheder

Få vores nyhedsbrev

Hjælp os med at forbinde dig til verden …​

Danwatch holder dig opdateret på, hvordan Danmark er forbundet til de mest sårbare mennesker i verden. Vi holder øje med de forhold, vores fødevarer, tøj og teknologi bliver til under, og vi holder øje med, hvad danske virksomheder laver i udlandet.

Vi tror på, at alle skal have fri adgang til kritisk journalistik, der forbinder os til verden. Derfor har vi som et af de eneste medier i Danmark valgt, at vores journalistik skal være gratis. Samtidig mener vi ikke, at vi troværdigt og kritisk kan dække danske virksomheder og samtidig være økonomisk afhængige af dem. Derfor er Danwatch fri for annoncer.

Danwatch har kun kunnet forblive uafhængige, kritiske, gratis og annoncefri, fordi vi får støtte fra fonde, donorer og støttemedlemmer. Nu mere end nogensinde har vi også brug for din hjælp. Støt Danwatch med et en enkelt donation eller et fast månedligt beløb.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.