Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Mens Danmark fylder vaccinelageret, kigger verdens fattigste langt efter stikket

Danmark har bestilt mere end 46 millioner COVID-vacciner, men prioriterer dem helt forkert. Sådan lyder kritikken fra Læger uden Grænser og ekspert i global sundhed, der stiller spørgsmålstegn ved Danmarks engagement i den globale pandemibekæmpelse.
Del på facebook
Del på google
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email

Charlotte Aagaard

Journalist / Mobile or Signal: +45 20840040

Mens danske plejehjemsbeboere og kronisk syge modtager invitationer til et tredje “booster”-stik i deres e-boks, så er kun omkring 3% af Afrikas befolkning fuldt vaccinerede for COVID-19. Samtidig sår forskere tvivl om, hvorvidt booster-vaccinen overhovedet er nødvendig.

Den danske stat har imidlertid 46,5 millioner nye vacciner på vej, viser de nyeste tal, som Danwatch har fået oplyst af Statens Serum Institut.

Det drejer sig blandt andet om 5,7 millioner fra Johnson & Johnson og 5,2 millioner fra AstraZeneca, selvom vaccinerne er udgået af det danske vaccinationsprogram. Statens Serum Institut oplyser i en mail til Danwatch, at de ikke kan afbestilles, da der er indgået bindende aftaler om vaccinerne.

Den 1. juli i år lød det fra Udenrigsministeriet, at den danske stat ville donere 1 million forudbestilte AstraZeneca-vacciner til den internationale organisation COVAX, der omfordeler vaccinerne til verdens fattigste lande. Derudover har Danmark doneret knap 2 mio. vacciner uden om COVAX direkte til Ukraine, Bhutan, Kenya og en række lande i Vestbalkan.

Men strategien er for uambitiøs, når man samtidig tager højde for de kommende leverancer, mener Læger Uden Grænser:

“Faktum er, at vi kommer til at have millionvis af overskudsvacciner i Danmark, selvom man har vaccineret hele befolkningen og givet booster-vacciner til de sårbare grupper. Det er fuldkomment latterligt, når der er akut behov for dem til at stoppe pandemien ude i verden”, siger Julia Raavad, der er analysechef i Læger uden Grænser.

Så mange vacciner er på vej til Danmark

Statens Serum Institut har oplyst til Danwatch, at Danmark i den kommende tid vil modtage følgende vacciner fra de forskellige vaccineproducenter.

Angivet i millioner doser

Langsom omfordeling kan blive katastrofal

Den internationale organisation COVAX, hvis erklærede mål er at forsyne lav- og mellemindkomstlande med 1,5 milliarder vacciner inden udgangen af 2021, er slet ikke i mål. Organisationens egne tal fra den 15. september viser, at blot 272 millioner vacciner er sendt i cirkulation. 

Flemming Konradsen, der er professor i global sundhed på Institut for Folkesundhedsvidenskab ved Københavns Universitet, mener, at COVAX har svært ved at nå målet, fordi lande som Danmark er ineffektive, nu hvor deres egne befolkninger er færdigvaccinerede.

“Problemet er, at højindkomstlandene sidder for længe på doserne. De modtager dem og begynder først at overveje, om de skal videregive dem, når lageret er helt proppet”, siger Flemming Konradsen.

Julia Raavad fra Læger uden Grænser ser samme tendens. Hun frygter, at den ineffektive fordeling af vacciner betyder, at der ved årets afslutning sendes en enorm mængde overskudsvacciner til COVAX for at nå målet. Konsekvensen er, at de modtagende lande ikke kan følge med:

“Hvis højindkomstlandene finder ud af, at de har alt for mange vacciner liggende, risikerer vi, at der kommer en kæmpe sending af doser i november og december . Langt flere end de modtagende lande og deres sundhedssystemer kan håndtere på så kort tid”.

For at undgå flaskehalseffekten haster det at få vaccinerne ud nu, understreger hun.

Så mange vacciner lover Danmark væk

Danmark høster udenrigspolitiske point

“Der er virkelig ingen grund til, at de vacciner ligger på et lager ude på Amager. De skal ud og gøre en forskel så hurtigt som muligt. De skal direkte fra fabrikken og ud i armene på folk”, siger Flemming Konradsen.

Han kalder det ‘mystisk’, at højindkomstlande ikke giver leverancerne direkte til COVAX. Det kan løse akutte behov i lavindkomstlandene, men det kan også spare højindkomstlande for en lang række logistiske og administrative omkostninger, mener han:

“Der er en hel del administration, lagerplads og forsinkelse i, at doserne skal hertil, hvor en masse mennesker skal bruge rigtig meget energi på at få dem ud af vagten igen nogle måneder senere”.

Når Danmark laver aftaler med f.eks. Ukraine, så er det ikke “bare at køre vaccinerne til lufthavnen og sætte dem på flyet”, som Flemming Konradsen formulerer det. 

At højindkomstlande tilvælger det logistiske besvær kan ifølge Flemming Konradsen være udtryk for, at eksterne politiske hensyn vægter tungere end den globale pandemibekæmpelse.

“Det kan være, at man får nogle bistands- eller udenrigspolitiske point ud af at besidde nogle doser, som man kan handle med. På den måde indgår doserne i ens udenrigspolitiske engagement”, siger Flemming Konradsen.

Han fremhæver blandt andet den danske donation til Ukraine og salget af 500.000 Pfizer-vacciner til New Zealand som symptomer på, at der kan være gået udenrigspolitik i vaccinepolitikken.

Læger uden Grænser: Drop de øremærkede donationer 

De fleste af Danmarks vaccinedonationer har hidtil været udenom COVAX-samarbejdet som øremærkede donationer. Men øremærkede donationer af vacciner, der allerede har været opbevaret i Danmark, er ikke nødvendigvis en fordel for et lavindkomstland, mener Julia Raavad:

“Vi er bestemt ikke fortalere for, at vaccinerne først kommer til Danmark, der så laver de her bilaterale donationer, som vi har set tidligere. Det er svært for de lande, der modtager doserne, at lave en vaccinationskampagne, når man ikke kan regne med hverken mængden af vacciner eller deres udløbsdato”.

Fordelen ved en leverance af vacciner fra COVAX er, at et lavindkomstland modtager en samlet mængde vacciner, der har samme holdbarhed og er af samme type. Det gør det lettere at facilitere et nationalt vaccineprogram, påpeger Julia Raavad. Derudover tager COVAX højde for, hvor vaccinebehovet er størst i verden, hvilket de bilaterale aftaler ikke vægter på samme måde. 

Hun tilføjer, at det ikke bare er i lavindkomstlandenes interesse, men at det internationale samfund som helhed burde prioritere COVAX højere, hvis man på globalt plan skal få bugt med pandemien: 

“Vi er jo nødt til at bekæmpe pandemien globalt, for ellers risikerer vi bare, at pandemien kommer tilbage i mutationer, som vores nuværende vacciner ikke kan håndtere”.

Relaterede nyheder

Få vores nyhedsbrev

Hjælp os med at forbinde dig til verden …​

Danwatch holder dig opdateret på, hvordan Danmark er forbundet til de mest sårbare mennesker i verden. Vi holder øje med de forhold, vores fødevarer, tøj og teknologi bliver til under, og vi holder øje med, hvad danske virksomheder laver i udlandet.

Vi tror på, at alle skal have fri adgang til kritisk journalistik, der forbinder os til verden. Derfor har vi som et af de eneste medier i Danmark valgt, at vores journalistik skal være gratis. Samtidig mener vi ikke, at vi troværdigt og kritisk kan dække danske virksomheder og samtidig være økonomisk afhængige af dem. Derfor er Danwatch fri for annoncer.

Danwatch har kun kunnet forblive uafhængige, kritiske, gratis og annoncefri, fordi vi får støtte fra fonde, donorer og støttemedlemmer. Nu mere end nogensinde har vi også brug for din hjælp. Støt Danwatch med et en enkelt donation eller et fast månedligt beløb.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.