NGO’er opfordrer Danmark til at donere millioner af vacciner til Covax

Drypvise donationer til Kenya eller andre lande løser ikke den globale mangel på vacciner. Danmark bør hurtigst muligt omdirigere de tretten millioner vacciner, vi har bestilt fra AstraZeneca og Johnson & Johnson, mener Læger uden Grænser og Oxfam

Bangladesh har indtil videre kun modtaget 100.000 vaccinedoser til landets 163 millioner indbyggere, og mange andre fattige lande er i samme situation Foto: UNICEF

Tretten millioner. Så mange vaccinedoser står Danmark til at modtage i de kommende måneder fra AstraZeneca og Johnson & Johnson.  

Det er vacciner, som Danmark efter alt at dømme ikke kommer til at bruge i det nationale vaccinationsprogram, men hvad skal der så ske med dem?

Fredag meddelte regeringen, at Danmark sender 350.000 vaccinedoser, som er ved at udløbe, til Kenya, der har hårdt brug for dem. Men det er ikke nok, mener flere NGO’er, der er dybt bekymrede over den globale mangel på vacciner, som især rammer verdens fattigste lande.

Læger uden Grænser og Oxfam Ibis opfordrer derfor sundhedsminister Magnus Heunicke til hurtigst muligt at omdirigere de resterende 13 millioner vacciner, som Danmark har bestilt fra AstraZeneca og Johnson & Johnson, til Covax.

Covax er den internationale vaccine-ordning, som står for at levere vacciner til foreløbig 129 af verdens fattigste lande.

FAKTA

Danmarks vaccinekøb

Danmark har indgået en lang række aftaler om køb af vacciner. Indtil videre anvendes kun Pfizers og Moderna i det statslige vaccinationsprogram. AstraZenecas og Johnson og Johnsons vaccine kan dog bestilles uden om programmet, men det har kun ganske få danskere gjort.

Gigantisk behov

“Der er et gigantisk behov for vacciner derude, derfor duer det ikke med drypvise leveringer til enkeltlande”, siger Julia Raavad, analysechef hos Læger uden Grænser, der har stor erfaring med udrulning af globale vaccinationskampagner.

“Det fornuftige er at tænke på, hvad der skal ske med de mange millioner af vacciner, som ikke er kommet til Danmark endnu”, siger hun. 

“Og der er ingen tvivl om, hvad Danmark bør gøre. Vaccinerne bør hurtigst muligt omdirigeres til Covax, så de kan indgå i den systematiske udrulning af vacciner til verdens fattigste lande”.

Opfordringen bakkes op af den internationale udviklingsorganisation Oxfam Ibis.

Trine Pertou Mach, politisk chef i den danske afdeling af Oxfam Ibis synes, det er udmærket, at Danmark i første omgang har doneret 350.000 doser til Kenya, som mangler vacciner til landets sundhedspersonale. 

Men det er langtfra nok, mener hun.

“Danmark bør omgående sørge for, at de millioner af vacciner, vi ikke selv skal bruge, bliver sendt direkte til Covax i stedet for at ende i Danmark”, siger hun.

Vaccinationer i stampe

Ifølge vaccinealliancen GAVI, der administrerer Covax-ordningen, er der indtil videre sendt omkring 80 millioner vaccinedoser ud til ialt 129 forskellige lande.

De fleste ligger i Afrika, Asien og Latinamerika, men også enkelte fattigere, europæiske lande har fået del i ordningen, heriblandt Makedonien, fremgår det af alliancens hjemmeside.

Størstedelen af de vacciner, som Covax råder over, kommer fra det britisk-svenske medicinalfirma AstraZeneca, der står for produktionen af den foreløbig billigste og mest håndterbare vaccine.

De fleste vacciner til Covax-ordningen produceres i øjeblikket på licens af Indiens Serum Institut, men efter de seneste ugers voldsomme corona-udbrud i Indien har den indiske regering udstedt et eksportforbud.

Konsekvensen er, at Covax’s vaccineudrulning reelt står i stampe blandt andet i Afrika, rapporterer New York Times.  Her har 31 millioner mennesker indtil videre fået et stik vaccine ud af en samlet befolkning på 1,3 milliarder.  

Covax-ordningens erklærede mål har været at vaccinere 20 procent af befolkningen i verdens fattigste lande, heriblandt sundhedspersonale og udsatte grupper inden årets udgang.

Men det mål tror hverken Oxfam Ibis eller Læger Uden Grænser længere på.

“Jeg kan slet ikke se, hvordan man skal kunne nå det mål”, siger Trine Pertou Mach fra Oxfam. 

Opgør med patenter

Trine Pertou Mach understreger, at der er brug for at få produktionen af vacciner i vejret, hvis det skal lykkes at standse pandemien.

“Enkelte landes donationer til Covax løser ikke den globale mangel på vacciner. Der skal meget mere til for at sikre vacciner til hele verden. Vi skal simpelthen have produktionen op, og det kan kun ske, hvis vi midlertidigt ophæver vaccinepatenterne”, siger Trin Pertou Mach.

Hun argumenterer derfor for en midlertidig ophævelse af medicinalfirmaernes vaccine-patenter, så der kan kommer yderligere gang i produktionen af vacciner på flere faciliteter rundt omkring i verden. 

Julia Raavad fra Læger Uden Grænser understreger, at den globale vaccinemangel er meget kritisk.

“Vi har jo set, hvordan, det er gået i Indien og Brasilien, hvor vaccinemanglen har været tydelig og sundhedssystemerne er kollapset totalt”, siger hun.

“Det er på tide, at Danmark og resten af verden begynder at tænke globalt”.

Danwatch har i flere dage forsøgt at få et svar fra sundhedsminister Magnus Heunicke på, hvad der skal ske med de tretten millioner danske vacciner.

Men det er ikke lykkedes.

Flere artikler fra undersøgelsen:

Gå ikke glip af den næste afsløring

Nyhedsbrev sign-up

Gå ikke glip af den næste afsløring

  • Få nyt fra en af landets største graverredaktioner.
  • Vi holder virksomheder og stater ansvarlige i forhold til love, konventioner og egne CSR-politikker.
  • Vi forbinder den almindelige dansker med globale problemstillinger og giver et oplyst grundlag at træffe valg på – uanset om det drejer sig om pension, mad, tøj eller andre forbrugsvarer.
Nyhedsbrev sign-up
heartexit-upmagnifiercrosschevron-downchevron-leftchevron-right