Del af en undersøgelse
Denne artikel er en del af undersøgelsen Ram plet på olien
- Danmark har sagt stop for udvinding af mere olie og gas, og den danske regering er initiativtager til Beyond Oil & Gas Alliancen, hvis eneste formål er at stoppe fossil ekspansion overalt i verden.
- Alligevel fortsætter danske pensionskasser og banker med at investere i olieselskaber og offshore boreplateforme.
Danica, Danske Banks pensionsselskab, har to år efter lanceringen af koncernens roste klimaplan investeret godt 700 millioner kroner i 37 nye olie- og gasselskaber.
Blandt de nye investeringer er det statsejede saudiarabiske olie- og gasselskab, Aramco, verdens største CO2-udledende selskab.
Det afslører en sammenligning af Danicas investeringsoversigt fra 2023 med seneste liste fra udgangen af 2024, som Danwatch har foretaget.
Danske Bank og Danica lancerede ellers tilbage i januar 2023 en klimaplan, og i februar sidste år offentliggjorde Danmarks største finanskoncern yderligere skærpede krav om klimahensyn til olieselskaber, de er involveret i.
Her erklærede Danske Bank og Danica sig som frontløber i den grønne omstilling overfor deres 750.000 danske pensionskunder som de forvalter 487 milliarder kroner for.
“Grøn spydspids for finanssektoren”
Det fik ros fra blandt andre NGO’en Mellemfolkeligt Samvirke, som kaldte planen “et meget stort skridt” og Danske Bank-koncernen for en “grøn spydspids for finanssektoren.”
Men de mange nye sorte investeringer sidste år på 700 millioner kroner peger i en helt anden retning, mener Thomas Meinert Larsen, kampagneleder for ansvarlige investeringer hos Klimabevægelsen i Danmark.
“Det er hævet over enhver tvivl, at Saudi Aramco og en lang række af disse nye fossile selskaber på den seneste investeringsliste slet ikke bidrager til den grønne omstilling. Man får desværre det indtryk, at Danica endnu ikke føler sig forpligtet til at leve op til bankens tidligere grønne udmeldinger”, siger Thomas Meinert Larsen, efter han er blevet gjort bekendt med de nye investeringer.
Ifølge den tyske NGO Urgewald er Aramco det olieselskab af alle i hele verden, der udvider den fossile produktion og kapacitet allermest.
Danicas nye obligationsinvestering på 24 millioner kroner i Aramco står derfor i konstrast til Danske Bank koncernens egen formulering i 2024-regnskabets (side 60) om “No expansion commitment” for olie & gassektoren.
Verdens mest ekspansive olieselskab
Den saudiske oliemastodont planlægger at udvide sin fossile produktion med 19.500 millioner tønder olieækvivalenter.
Det er dobbelt så meget som kontroversielle ExxonMobil, tre gange oliekæmpen Shells udvidelsesplaner og næsten 100 gange de samlede reserver i det danske Tyra-felt i Nordsøen.
Danica har ikke svaret på syv konkrete spørgsmål, Danwatch har fremsendt om Aramco og flere af øvrige 35 nye investeringer i olieselskaber.
”Vi er lige nu i en proces, hvor vi omlægger vores samlede investeringer i energisektoren ud fra en ny politik på området, og derfor er alle investeringer i energiselskaber lige nu til vurdering, herunder også de nævnte selskaber. Det betyder, at vi frasælger en række energiselskaber, der ikke lever op til vores politik, mens vi så kan fokusere vores aktive ejerskab på de tilbageværende selskaber”, skriver Dorte Eckhoff, chef for bæredygtighed i Danica som eneste svar en mail.
IPCC (FN’s klimapanel) har vurderet, at Aramco står for godt 4 procent af verdens tilbageværende CO2-budget under klimaaftalen fra Paris i 2015.
Olieboringer i Arktis
Det er ikke kun investeringen i Aramco, som strider imod Danicas egen klimaplan. Blandt de 37 olie- og gasselskaber, som pensionsselskabet er begyndt at investere i udvinder flere olieboringer i arktiske områder – en produktionsmetode som Danicas egen klimaplan specifikt nævner som særlig problematisk på grund af høj miljørisici.
Det gælder blandt andet investeringer i obligationer udstedt af Indian Oil Corporation og Bharat Petroleum Corporation samt det østrigske olieselskab OMV AG.
Også Danicas nye obligationsinvesteringer i olieselskaberne Petroleo Brasileiro og spanske Repsol strider mod pensionskassens egen klimaplan. Begge udvinder både olie og gas på dybt vand (Ultra-deep-sea, red.), som Danicas klimaplan eksplicit har formuleret restriktioner på.
Også kulselskabet Abu Dhabi National Energy, der endda er opført på Danicas egen sortliste over forbudte virksomheder, er med obligationsinvesteringer blevet beriget med penge fra Danica efter koncernen lancerede sin klimaplan.
Desuden har Danica øget investeringerne betragteligt med henholdsvis 73 og 76 millioner kroner i Storbritanniens største olieselskab BP og Mexicos statsejede olieselskab Pemex.
“Disse nye investeringer er meget opsigtsvækkende og sætter et stort spørgsmålstegn ved Danicas reelle intentioner om understøtte Paris-aftalen. Investeringerne går entydigt imod intentionerne i Danske Bank koncernens klimaplan og bankens meget klare udmeldinger om at droppe selskaber, der udvider med nye fossile udvindingsprojekter og kun investere i de allermest omstillingsparate selskaber”, siger Thomas Meinert Larsen.
FAKTA
Danicas nye fossile investeringer
Virksomhederne er tilføjet, eller investeringerne er øget i 2024.