Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Erhvervsstyrelsen undersøger om FLSmidth har brudt EU-sanktioner mod Belarus

Det skal nu fastslås, om FLSmidth brød EU’s sanktioner, da de i 2021 fortsatte deres leveringer til et minefirma, selvom den russiske oligark, der kontrollerede firmaet, var kommet på EU’s sanktionsliste. Samtidig vil en af FLSmidths store investorer tage sagen op med topledelsen.
Emilie Ekeberg
Emilie Ekeberg
Journalist / Mobil: +45 53771104 / Signal: +47 45033479

Jonathan Tybjerg

Journalistik

Vi har læst artiklen op. Lyt til den her

Brød FLSmidth reglerne, da de i sommeren 2021 fortsatte med at levere udstyr til en mine i Belarus, der er kontrolleret af den russiske oligark Mihail Gutseriev, som EU havde sanktioneret?

Det skal Erhvervsstyrelsen nu undersøge:

“Erhvervsstyrelsen kan bekræfte, at styrelsen har igangsat en undersøgelse af eventuelle sanktionsbrud i forbindelse med virksomhedens involvering i Belarus”, skriver Erhvervsstyrelsens pressechef i en mail til Danwatch og Finans.

I samarbejde med Finans kunne Danwatch tirsdag afsløre, hvordan FLSmidth efter at EU sanktionerede den russiske oligark Mikhail Guseriev fortsatte med at levere mineudstyr til et belarusisk minefirma, som oligarken står bag.

Ifølge eksperter er leverancerne sket i strid med EU-sanktionerne mod Mikhail Gutseriev, der begrundes i hans tætte forhold til præsidenten i Belarus, Aleksander Lukasjenko, der bliver kaldt Europas sidste diktator.

I sanktionsteksten nævnte EU eksplicit Gutserievs minevirksomhed Slavkali, som FLSmidth havde en kontrakt til 360 millioner kroner med. Til trods for sanktionerne valgte FLSmidth efter to dages pause at fortsætte deres leveringer til Slavkali. 

Med bistand fra analysebureauet Dow Jones vurderede FLSmidth, at Slavkali ikke var omfattet af sanktionerne, fordi Gutseriev kun ejede 41 procent af aktierne. Den forklaring har FLSmidth fastholdt over for Danwatch og Finans.

Danwatch og Finans undersøgelse viser dog, at resten af aktierne i Slavkali er ejet af to russiske banker, der ikke har kontrol over virksomheden. Samtidig har Gutseriev familien den største aktiepost i firmaet, hvilket betyder at de har det, der kaldes majoritetsinteresse. Ifølge eksperter betyder det, at Slavkali er omfattet af sanktionerne.

“Gutseriev-familien kontrollerer dette firma. De har majoritetsinteressen i Slavkali, og derfor er virksomheden underlagt sanktioner. Efter min mening burde alle forretninger være stoppet øjeblikkeligt”, siger professor Tom Kirchmaier, der forsker i økonomisk kriminalitet ved CBS.

Pensionskasse ser med stor alvor på sagen

Nu skal Erhvervsstyrelsen altså vurdere, om FLSmidths forklaring holder, eller om de har brudt sanktionerne. 

FLSmidth juridiske direktør Annette Terndrup skriver i en kort kommentar:

”Vi noterer os, at Erhvervsstyrelsen har igangsat en undersøgelse og stiller os naturligvis til rådighed med de informationer, der måtte blive efterspurgt”.

Det er ikke kun myndighederne, der nu går ind i sagen. 

Også hos AkademikerPension, der ved årsskiftet havde investeret mere end 150 millioner kroner i FLSmidth, har det vakt opsigt, at industrigiganten fortsatte leverancerne på trods af sanktionerne.

“Vi har forståelse for, at FLsmidth opererer i en notorisk svær sektor, hvad angår ansvarlighed, men jeg synes omvendt, at vi efterhånden har set flere eksempler på, at de har svært ved at navigere i det”, siger AkademikerPensions investeringschef Anders Schelde og tilføjer: 

“Det har vi løbende taget op med selskabet igennem en årrække, og den nye sag har vi allerede rettet henvendelse til selskabet om. Vi ser med stor alvor på sagen og har til hensigt at bringe den op med topledelsen.”

“Ikke god og ansvarlig virksomhedsdrift”

AkademikerPension anerkender, at den russisk invasion har sat en række danske selskaber i en svær situation:

“Danske selskaber med aktiviteter i Rusland og Hviderusland står i en meget, meget svær situation, men generelt så synes vi, at de håndterer det så godt som det nu er muligt – og fortjener ros for at bakke op om sanktionerne og også gøre mere end det. Det er virkelig svært, og der er mange hensyn der skal tages, ikke mindst til medarbejdernes ve og vel”, siger Anders Schelde.

Han mener dog, at FLSmidths håndtering af sanktionerne af Mihail Gutseriev og det fortsatte samarbejde med Slavkali er problematisk:

»Hver selskabs situation er unik. Hvor stor er operationen eller kontrakten? Er det on-the-ground, eller er det eksport? Og, ikke mindst, hvem er ens modpart? I forhold til sidstnævnte, der må man bare sige, at FLSmidth står noget ud fra de andre. Forklaringerne omkring kontrakten med Gutserievs firma holder måske i retten, men de forekommer ikke at være udtryk for god og ansvarlig virksomhedsdrift,« siger Anders Schelde i en skriftlig kommentar til sagen.

Danwatch og Finans har forelagt AkademikerPensions kritik for FLSmidth. Industrigigantens juridiske direktør skriver i en skriftlig kommentar:

”I forhold til Slavkali gennemførte vi en grundig due diligence og bad en uvildige tredjepart Dow Jones om at gøre det samme. Vi nåede begge frem til enslydende resultat; at der ikke var grundlag for sanktionering”, skriver hun.

Relaterede nyheder

Få vores nyhedsbrev

Hjælp os med at forbinde dig til verden …

Danwatch holder dig opdateret på, hvordan Danmark er forbundet til de mest sårbare mennesker i verden. Vi holder øje med de forhold, vores fødevarer, tøj og teknologi bliver til under, og vi holder øje med, hvad danske virksomheder laver i udlandet.

Vi tror på, at alle skal have fri adgang til kritisk journalistik, der forbinder os til verden. Derfor har vi som et af de eneste medier i Danmark valgt, at vores journalistik skal være gratis. Samtidig mener vi ikke, at vi troværdigt og kritisk kan dække danske virksomheder og samtidig være økonomisk afhængige af dem. Derfor er Danwatch fri for annoncer.

Danwatch har kun kunnet forblive uafhængige, kritiske, gratis og annoncefri, fordi vi får støtte fra fonde, donorer og støttemedlemmer. Nu mere end nogensinde har vi også brug for din hjælp. Støt Danwatch med en enkelt donation eller et fast månedligt beløb.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.