Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Facebook, Instagram og Twitter blokerede millioner af pro-palæstinensiske sider og opslag i sidste måned

Facebook og Instagram har i årevis været anklaget for at diskriminere og censurere palæstinensiske medier og pro-palæstinensiske opslag. Med eskaleringen i Gaza og Jerusalem i sidste måned, blev der ifølge kritikere slået nye rekorder.
Vi har læst artiklen op. Lyt til den her

Begynder du at ‘synes godt om’ et palæstinensisk medie som Gaza Now på Facebook, får du en besked om, at du måske skal revurdere den beslutning og undersøge, hvilken type indhold som mediet egentlig deler.

Gaza Now er et etableret palæstinensisk medie med mere end tre millioner følgere, og samme besked dukker op, hvis du ønsker at følge en række andre palæstinensiske nyhedssider. Derimod forekommer noget lignende ikke med diverse israelske medier. Det skriver en egyptisk ansat hos Facebook, som anklager det sociale medie for bias i den israelsk-palæstinensiske konflikt, ifølge det amerikanske medie Buzzfeed News.

Eksemplet er del af en tendens, der har stået på i årevis, hvor den palæstinensiske sag censureres eller diskrimineres på de store sociale medier, lyder det fra medieorganisationer som danske International Media Support og Electronic Frontier Foundation samt menneskerettighedsorganisationer og aktivistgrupper såsom amerikanske National Lawyers Guild og Jewish Voice for Peace.

Og det blev senest sat på spidsen i sidste måned, da væbnede kampe blussede op i Palæstina og Israel.

Da israelske soldater stormede Al-Aqsa-moskeen og slog ned på palæstinensere i området i midten af maj, blev et arabisk hashtag for eksempel fjernet fra Instagram, hvilket førte til, at masser af videoer og billeder blev slettet fra Facebook, Instagram og Twitter.

I den forbindelse skrev International Media Support, der arbejder med støtte til uafhængige medier, i en udtalelse, at man i årevis har dokumenteret, hvordan de større sociale medier som Facebook, Instagram, YouTube, Google og Twitter censurerer palæstinensisk indhold.

“Det, vi ser nu, er en voldsom eskalering, hvor tusindvis af fotos og videoer fjernes, samt hundredvis af konti og medlemsbaserede grupper lukkes”, lød det i udtalelsen.

Millioner af opslag

Ifølge Washington Post blev flere millioner af hovedsagligt pro-palæstinensiske opslag, sider og profiler blokeret eller suspenderet på sociale medier i maj måned.

Da konflikten begyndte at spidse til, kunne den palæstinensiske dataorganisation 7amleh hurtigt tælle hundredvis af klager fra folk, der fik deres opslag slettet eller deres profil suspenderet, efter at have skrevet om bosætterne i Østjerusalems Sheikh Jarrah-distrikt. 

Og for eksempel fik den palæstinensisk-amerikanske journalist Mariam Barghouti, der dækker Vestbredden for Al Jazeera, blokeret sin Twitter-profil uden forklaring.

Herhjemme oplevede venstrefløjsmediet Solidaritet, at man ikke kunne booste en leder på Facebook, som omtalte Israel som en apartheid-stat. 

“Annoncer må ikke have stødende, opsigtsvækkende, provokerende eller overdrevet voldeligt indhold”, lød den automatiske besked fra Facebook, få minutter efter mediets ansatte havde forsøgt at klikke ‘boost’.

Moske blev automatisk terror-relateret

Twitter og Instagram, der er ejet af Facebook, har siden været ude og sige, at de voldsomt mange blokerede opslag skyldes en række fejl. Blandt andet kom mediernes software og kunstige intelligens til at filtrere nogle af de mange posts som spam, ligesom at nogle af hashtaggene blev fejlsorteret som hadtale, og der skete så oveni en række menneskelige fejl.

Ikke mindst blev hashtags, der indeholdt “Al Aqsa” – altså, moskeen som er verdens to milliarder muslimers tredjehelligste sted – tilsyneladende automatisk associeret til terror og fjernet hos Facebook, sandsynligvis på grund af sammenfaldet med navnet Al Aqsa Martyrernes Brigade, skriver Buzzfeed på baggrund af intern kommunikation hos mediet.

De enkeltstående fejl skulle nu ifølge techgiganterne være rettet. Men umiddelbart skal der nogle mere grundlæggende ting til at ændre på en årelange tendens, lyder det blandt andet fra Electronic Frontier Foundation og Jewish Voice for Peace.

For fem år siden annoncerede Facebook, at man samarbejdede med den israelske regering for at modarbejde indhold, der “opildnede” til vold. 

En række propalæstinensiske medier, sider og aktivistiske grupper har siden hævdet at opleve at blive lukket eller at været udsat for en generel nedprioritering eller “skyggeblokering”, så deres synlighed og reach er blevet begrænset i en eller anden form. 

Af nylige eksempler henviser flere til, at Facebook i maj sidste år deaktiverede mere end 50 palæstinensiske journalister og aktivisters profiler uden at give nogen forklaring.

Ulige magtforhold

Et af hovedproblemerne er ifølge kritikerne den manglende gennemsigtighed om, hvad der er årsagerne bag de mange tilfælde. Organisationer som Electronic Frontier Foundation hævder, at noget af problemet handler om eksempelvis manglende palæstinensisk, arabisk eller muslimsk repræsentation under udarbejdelsen af mediets algoritmer og software – som også i bredere forstand kan diskriminere muslimer og være skyld i, at eksempelvis Al Aqsa moskeen automatisk blev kategoriseret som terror-relateret indhold.

Andre siger, at visse regeringer har bedre mulighed for at lobbye for deres interesser internt i Facebook end andre. Til Buzzfeed hævder tidligere ansatte og en tidligere politiske rådgiver for Facebook i Mellemøsten blandt andet, at der ligger uproportional meget magt hos den ansatte, som alene repræsenterer israelske interesser i virksomheden sammenlignet med den éne ansatte, som alene repræsenterede 25 arabiske lande, inklusiv de palæstinensiske områder.

Intern kritik

Alt sammen har nu gjort det sociale medie mindre populært i dele af den arabiske verden, hvor mange tidligere har set det som et nyttigt værktøj imod autoritære statsmagter under fx Det Arabiske Forår. 

Og det har skabt debat og klager internt blandt Facebooks ansatte, hvor flere mener, at man udøver censur, skriver Buzzfeed.

Talsperson fra Facebook Dani Lever svarer til Washington Post, at virksomhedens “politikker er designet til at give alle en stemme, samtidig med at de skal være i sikkerhed på vores apps, og de politikker håndhæver vi ligeligt”. 

Hun tilføjer, at Facebook i øjeblikket har et hold af arabisk- og hebraisktalende folk på jorden, som overvåger den israelsk-palæstinensiske konflikt nøje, men hun vil dog ikke oplyse, om nogen af dem er palæstinensere.

Relaterede nyheder

Få vores nyhedsbrev

Hjælp os med at forbinde dig til verden …

Danwatch holder dig opdateret på, hvordan Danmark er forbundet til de mest sårbare mennesker i verden. Vi holder øje med de forhold, vores fødevarer, tøj og teknologi bliver til under, og vi holder øje med, hvad danske virksomheder laver i udlandet.

Vi tror på, at alle skal have fri adgang til kritisk journalistik, der forbinder os til verden. Derfor har vi som et af de eneste medier i Danmark valgt, at vores journalistik skal være gratis. Samtidig mener vi ikke, at vi troværdigt og kritisk kan dække danske virksomheder og samtidig være økonomisk afhængige af dem. Derfor er Danwatch fri for annoncer.

Danwatch har kun kunnet forblive uafhængige, kritiske, gratis og annoncefri, fordi vi får støtte fra fonde, donorer og støttemedlemmer. Nu mere end nogensinde har vi også brug for din hjælp. Støt Danwatch med en enkelt donation eller et fast månedligt beløb.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.