Del af en undersøgelse
Denne artikel er en del af undersøgelsen De ulovlige fiskekvoter
- Landets storfiskere har haft ulovlige fiskekvoter til mange millioner kroner de sidste 10 år. Årsagen er en regnefejl i Fiskeristyrelsen.
- Fiskeriministeriet opdagede regnefejlen over halvandet år før, at fiskeriminister Jacob Jensen greb ind og orienterede Folketinget.
- To eksperter vurderer, at fiskeriminister Jacob Jensen (V) balancerer på kanten af ministeransvarlighedsloven, og at departementet i Fiskeriministeriet kan have overtrådt centrale forpligtelser for embedsmænd.
Den ulovlige forvaltning af fiskekvoter, der har forgyldt flere storfiskere, burde være stoppet lang tid før, at det skete.
Sådan lyder den klare konklusion fra flere eksperter på baggrund af en kulegravning af sagens forløb.
Som Danwatch og TV 2 har afsløret, har landets storfiskere i 10 år haft ulovlige kvoter til mange millioner kroner på grund af en regnefejl i Fiskeristyrelsen. Ifølge fiskeriminister Jacob Jensen blev han orienteret om den ulovlige praksis af sit departement i maj 2023, og måneden efter orienterede han Folketinget og satte en stopper for ulovlighederne.
Læs også: Kvotekonger har haft ulovlige fiskekvoter for millioner. “Alvorlig sag for ministeren”
Men interne dokumenter viser, at Fiskeriministeriets departement allerede opdagede regnefejlen, som er årsagen til den ulovlige forvaltning, i september 2021 – over halvandet år inden, at Jacob Jensen reagerede.
I den efterfølgende periode konstaterede ministeriet, at “der bliver truffet afgørelser på et ulovligt grundlag”, uden at det blev stoppet. Og skrev flere udkast til orienteringer af Folketinget, der aldrig blev sendt.
Professor i forvaltningsret Sten Bønsing kalder forløbet “enormt kritisabelt”.
“Det lyder helt vildt, at ministeriet har kendt til sagen i så lang tid uden at stoppe ulovlighederne. Ministeren, departementet i ministeriet og Fiskeristyrelsen har et stort problem. Det er simpelthen uforståeligt, at der er gået så lang tid om at rette op”.
“Potentiel udfordring”
Jacob Jensen blev fiskeriminister i december 2022. Sagen om de ulovlige kvoter starter dog lang tid før hans ministertid.
I december 2021, da Rasmus Prehn (S) var fiskeriminister, skriver ministeriet i et mødereferat, at “der er identificeret en potentiel udfordring”. Og at udfordringen består i, at der kan “være forskelle mellem udregningerne i praksis og kvotekoncentrations-reguleringen”.
I januar 2022 igangsætter Fiskeristyrelsen derfor en juridisk afklaring af “de scenarier, som kan udspille sig, når beregningsmodellen ændres”.
I september 2022 – knapt et år efter, at regnefejlen blev opdaget – var Fiskeriministeriet klar til at stoppe den ulovlige forvaltning, men sadlede om.
Danwatch og TV 2 har fået aktindsigt i en orientering til Folketinget og Rigsrevisionen fra daværende fiskeriminister, Rasmus Prehn, som er dateret d. 29. september 2022, men som aldrig blev sendt.
Ulovligt grundlag
I brevet skriver Prehn, at der er forskel på “hvorledes reglerne om kvotekoncentration er udformet”, og “hvorledes kvotekoncentrations-beregningerne anvendes i praksis”. “Fiskeristyrelsen vil nu rette op på praksis”, fastslår han. Men brevet bliver altså ikke sendt, og Fiskeristyrelsen retter ikke op.
Selvom Rasmus Prehn står som afsender på orienteringen, er han i dag “næsten 100 procent sikker” på, at han aldrig hørte om sagen, da han var fiskeriminister.
“Det mest realistiske er, at jeg aldrig har hørt om det. Sådan en sag ville have fæstnet sig i min hukommelse”, siger Rasmus Prehn.
To måneder og et ministerskift senere sker det samme. Denne gang udformer departementet en orientering fra Jacob Jensen, der ikke bliver sendt, viser en aktindsigt.
I orienteringen, som er dateret d. 27. januar 2023, skriver Jacob Jensen, at der skal “foretages en genberegning af fiskernes kvoteandele” for at sikre “en korrekt forvaltning”.
På det tidspunkt havde Fiskeriministeriet ikke alene fastslået, at forvaltningen af fiskekvoterne ikke levede op til reglerne, men også at det medførte, at der blev “truffet afgørelser på et ulovligt grundlag” ifølge et internt notat fra oktober 2022.
Jacob Jensen vil ikke svare på, hvorfor orienteringen ikke blev sendt. Fiskeriministeriet “har ikke yderligere at tilføje for nuværende”, lyder det i et skriftligt svar fra ministeriets presseafdeling.
Ministeren kalder sagen “utilfredsstillende” og udtaler til Danwatch og TV 2, at der gik alt for lang tid, før Fiskeristyrelsen tog “departementets faglige vurdering til endelig efterretning”.
Det er den tidligere direktør dog langt fra enig i.
Læs også: Interne mails modsiger ministers forklaring om ulovlige kvoter
TIDSLINJE
14. december 2021
Fiskeriministeriet og Fiskeristyrelsen holder møde om den forkerte beregning. Beregningen kan føre til ulovlig forvaltning, fastslås det.
10. oktober 2022
Fiskeriministeriet fastslår, at regnefejlen medfører, at “der bliver truffet afgørelser på et ulovligt grundlag” i et internt notat.
29. januar 2022
Fiskeriministeriet forbereder en orientering af Folketinget om regnefejlen fra Rasmus Prehn og et stop for den ulovlige forvaltning. Orienteringen sendes ikke, og den ulovlige forvaltning fortsætter.
15. december 2022
Jacob Jensen bliver fiskeriminister. Ifølge ministeren bliver han orienteret om sagen mundtligt “starten af 2023”, men får først at vide, at der er tale om ulovlig forvaltning i maj måned.
27. Januar 2023
Fiskeriministeriet forbereder en orientering af Folketinget om regnefejlen fra Jacob Jensen, der heller ikke sendes.
29. juni 2023
Jacob Jensen orienterer Folketinget om regnefejlen og dispenserer fiskerne, der har for mange kvoter.
Departementschef har det største problem
Jøren Ullits mener, at det er “helt uforståeligt”, hvis ikke embedsmændene i departementet orienterede Jacob Jensen klart og tydeligt om den ulovlige forvaltning før maj 2023. Og hvis de heller ikke orienterede Rasmus Prehn for den sags skyld.
“Hvis det er tilfældet, så er det svært at forstå. Der er vel strengt taget to muligheder. Enten er det gået i glemmebogen, eller også er der tale om en bevidst fortielse. Det er selvfølgelig spekulation.”
Hvorfor vil det være helt uforståeligt?
“Fordi det er deres vigtigste pligt at orientere ministeren om så principielle forhold. Det er jo en potentiel skandalesag på et vigtigt område”, siger Jøren Ullits.
Selvom Sten Bønsing vurderer, at Jacob Jensen er på kant med ministeransvarlighedsloven, mener han, at det er departementschef i Fiskeriministeriet, Morten Niels Jakobsen, som sagen ser værst ud for. Morten Niels Jakobsen blev departementschef i ministeriet i januar 2021 og har derfor været i spidsen for departementet gennem hele forløbet.
“Det er departementschefen og hans embedsmænd, der har det største problem. Og det er stort. Det er deres fornemmeste opgave at sørge for, at der ikke foregår ulovligheder, og at ministeren og folketinget bliver orienteret om ulovlig administration, når man finder ud af det.”
Hvad bør konsekvenser for embedsmændene være i denne sag?
“Der er to mulige konsekvenser for embedsmænd. Det ene er ansættelsesretligt. Og det kan være alt fra milde ting som en irettesættelse til en afskedigelse i den grove ende. Der kan også være et strafferetligt ansvar”, siger Sten Bønsing. Han fortsætter:
“Ministeren bør i hvert fald tage stilling til, om der bør gøres noget. Det er ofte Folketinget, der presser ministeren til at handle. Så det er i realiteten ofte et spørgsmål om, hvorvidt Folketinget kan leve med en minister, der ikke har styr på sit ministerium”.
Danwatch og TV 2 har forelagt kritikken for Morten Niels Jakobsen. Han vil ikke udtale sig.
FAKTA
Forgyldt af Fiskeristyrelsens regnefejl
Fiskeristyrelsen har ikke tal på, hvad landets storfiskere samlet set har tjent på de ulovlige kvoter siden 2014. I 2023 havde disse to selskaber ulovlige kvoter for 15 millioner kroner og var de selskaber, som tjente mest på regnefejlen.
Astrid Fiskeri
er et svensk fiskeimperium, der sidder på størstedelen af kvoterne i Danmark og Sverige. Selskabet har tjent 850 millioner kroner de sidste 10 år og ejer ifølge seneste regnskab fiskekvoter for 1,7 milliarder kroner. Rederiet holder til i Skagen og fisker primært sild og makrel.
Ejerne af selskabet er brødrene Thomas og Börje Johansson, men det overtages snart af deres tre sønner, Kristian, Johannes og Daniel. Familien holder sig udenfor det offentlige søgelys.
Rederiet Isafold
holder til i Hirtshals og ejes af nordjyderne Lise Bjørn (billedet) og Karsten Mølgaard. Isafold fisker hovedsageligt sild og makrel i Nordsøen, Skagerrak og Nordatlanten.
Ifølge seneste regnskab ejer selskabet fiskekvoter for 1,3 milliarder kroner og moderselskabet, Tårnby A/S, har en egenkapital på 739 millioner kroner.
Selskaberne vil ikke stille op til interview men påpeger, at de ikke har gjort noget ulovligt.
Regnemetoden bag de 15 millioner er valideret af Fiskeristyrelsen, som dog pointerer, at den udregnede værdi er udtryk for et øjebliksbillede, der kan være influeret af, at fiskerne internt lejer eller låner retten til at fange fisk.