Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

FN: Telenor-mast brugt til at skyde Rohingyaer i Myanmar

En telemast fra det norske selskab Telenor blevet ifølge FN brugt som et ’sniper-tårn’ af det burmesiske militær under en tre dage lang operation i en landsby, hvor op til 77 rohingyaer blev dræbt. Telenor er “dybt bekymret over de påståede forbrydelser” og opfordrer burmesiske myndigheder til at undersøge sagen nærmere.
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Nikolaj Houmann Mortensen
Nikolaj Houmann Mortensen
Journalist - Phone/ Signal: + 45 61652353

Christian Erin-Madsen

Journalist

En august-dag i 2017 indledte burmesisk militær en omfattende såkaldt ”rydnings-operation” omkring fiskerlandsbyen Alethankyaw i Myanmars Rakhine-stat. Militæret hævder, at det reagerede på et angreb fra en rohingya-oprørsgruppe, som dræbte en ledende grænsebetjent, men militærets modsvar udviklede sig hurtigt til at blive mere omfattende end bare at nedkæmpe angriberne.

Ifølge FN’s Fact-Finding Mission i Myanmar fortsatte militæret ind i landsbyen, hvor det skød mod huse og flygtende landsbyboere. Operationen fortsatte i tre dage, hvorefter det meste af landsbyens rohingya-ejendom var brændt eller destrueret.

Et øjenvidne har fortalt FN, hvordan han kom tilbage til sit hus og fandt de afbrændte lig af sine to nevøer på to og tre år, mens et andet vidne fortæller om at have fundet syv-otte mennesker dræbt i deres hjem. På baggrund af vidneudsagn vurderer FN, at op til 77 mennesker fra landsbyen kan være blevet dræbt på de tre dage.

Telenormast brugt af skarpskytter

En del af operationen blev udført af militærets skarpskytter ved hjælpe af en telemast fra norske Telenor og et teletårn fra det statslige MPT.

”Placeret på toppen af MPT- og Telenor-masterne var det burmesiske militærs skarpskytter i stand til at ramme et omfattende område omkring landsbyen”, står der i en længere rapport om volden i fiskerlandsbyen udgivet af det lokale rohingya-medie, Kaladan Press Networkrapporten, som også citerer en række vidner for at have set bunker af døde mennesker være blevet samlet af militæret under Telenor-tårnet.

”Hver dag så vi tre eller fire soldater kravle op i tårnene”, siger en anonym fisker fra landsbyen videre i rapporten, der bliver bakket op af FN.

Telenor: Ingen rapport om usædvanlig aktivitet

I 2013 vandt Telenor én af to udbudte 15-års kontrakter for udviklingen af mobilnettet i Myanmar. I et mailsvar til Danwatch oplyser selskabet, at den i rapporten omtalte telemast blev opsat i 2016, men at Telenor-personale af sikkerhedsmæssige årsager ikke havde adgang til masten fra august til december 2017.

Da personale kom tilbage til masten omtrent fire måneder efter sommerens blodsudgydelser, blev selskabet gjort opmærksomme på, at en lås til tårnet var forsvundet.

”Udover det blev der ikke rapporteret om flere tegn på usædvanlig aktivitet”, skriver Telenors kommunikationschef Hanne Knudsen i en mail.

”Generelt er mobilnetværkstårnene ubemandede med hegn til at afholde uvedkommende fra området. Sådanne sikkerhedsforanstaltninger kan dog ikke afholde folk, der anvender magt, fra at trænge ind på stedet”, uddyber hun.

Telenor krævede derefter, at Myanmars regering skulle stå for flere undersøgelser.

“Vi har krævet at myndighederne undersøger de påståede beskyldninger, både igennem et officielt brev og igennem dialog med myndighederne. Den proces fortsætter vi. I dialogen har Telenor opfordret til at uafhængige organisationer også bliver involveret i undersøgelsen”, skriver Hanne Knudsen.

Om Telenor

  • Telenor er Skandinaviens største telekommunikationsselskab og er det andetstørste teleselskab opererer også i Danmark.
  • De ejer og driver CBB Mobil.

Om Telenor

  • Telenor er Skandinaviens største telekommunikationsselskab og er det andetstørste teleselskab opererer også i Danmark.
  • De ejer og driver CBB Mobil.

NGO: Telenor har gjort, hvad de kan

Kaladan Press Network, som står bag rapporten, er et medie opereret af rohingyaer, og i rapporten, der er anerkendt af FN, anerkender mediet åbent, at man har visse interesser i afsløringerne. I dette tilfælde kræver de, at Telenor trækker sine aktiviteter ud af landet. De bliver bakket op af andre aktivistgrupper såsom #WeAreAllRohingyaNow.

Men så drastiske skridt er ikke nødvendige, påpeger NGO’en Myanmar Centre for Responsible Business (MCRB), der arbejder for ansvarlighed hos virksomheder over hele Myanmar. MCRB er delvist grundlagt at det danske Institut for Menneskerettigheder, og MCRB fremhæver, at Telenor, inden de investerede i landet, udarbejdede en rapport, der vurderede menneskerettighedsforhold.

Da Telenor også har bedt myndighederne undersøge det yderligere, mener MCRB at telegiganten har gjort, hvad de kan, og at de er gået længere, end andre udenlandske teleselskaber ville gøre.

“Telenor siger, at de har bedt om at også uafhængige tredjepartsorganisationer bliver involveret i undersøgelsen. Under de forhold kan jeg ikke se, hvad mere Telenor kan gøre”.

Om Myanmar Centre for Responsible Business

Om Myanmar Centre for Responsible Business

Er det ikke et dilemma, at en virksomhed vil have myndighederne, der er en del af konflikten, til at undersøge sagen?

“Jeg kan ikke se, at dilemmaet er, som du sætter det op: Telenor lægger i dette tilfælde ikke ansvaret over på myndigheder, der måske er en del af problemet”, siger hun.

“Det er ikke det, det her handler om. I dette tilfælde har de spurgt myndighederne, der har et ansvar for at beskytte dem, om de vil lave en kriminalteknisk undersøgelse af, om tårnet blev misbrugt som en del af en forbrydelse (…) Det er ikke Telenors opgave at lave en kriminalteknisk undersøgelse. Det er politiets ansvar. Men fordi de deler de bekymringer, du spørger til, har de foreslået, at en uafhængig tredjepart bliver involveret”.

Relaterede nyheder

Få vores nyhedsbrev

Hjælp os med at forbinde dig til verden …​

Danwatch holder dig opdateret på, hvordan Danmark er forbundet til de mest sårbare mennesker i verden. Vi holder øje med de forhold, vores fødevarer, tøj og teknologi bliver til under, og vi holder øje med, hvad danske virksomheder laver i udlandet.

Vi tror på, at alle skal have fri adgang til kritisk journalistik, der forbinder os til verden. Derfor har vi som et af de eneste medier i Danmark valgt, at vores journalistik skal være gratis. Samtidig mener vi ikke, at vi troværdigt og kritisk kan dække danske virksomheder og samtidig være økonomisk afhængige af dem. Derfor er Danwatch fri for annoncer.

Danwatch har kun kunnet forblive uafhængige, kritiske, gratis og annoncefri, fordi vi får støtte fra fonde, donorer og støttemedlemmer. Nu mere end nogensinde har vi også brug for din hjælp. Støt Danwatch med et en enkelt donation eller et fast månedligt beløb.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.