Danmark har forpligtet sig til ikke at eksportere militært udstyr til krige og konflikter, hvor udstyret risikerer at blive anvendt i strid med menneskerettighederne og krigens regler.

Alligevel har en dansk forsvarsvirksomhed kunnet sende militært udstyr til det israelske militær IDF midt under den igangværende krig i Gaza, uden at eksporten kræver nogen godkendelse fra de danske myndigheder.

Det kan Danwatch i dag fortælle i samarbejde med Dagbladet Information.

Flere end 10.000 børn er ifølge palæstinensiske myndigheder blevet dræbt siden krigens start. En række menneskerettighedsorganisationer mener at kunne dokumentere, at det israelske militær begår krigsforbrydelser med sine massive bombardementer i det tætbefolkede område, mens Sydafrika anklager Israel for folkedrab ved FN’s øverste domstol. 

Der er tale om den nordjyske forsvarsvirksomhed MyDefence, der i november og december 2023 har sendt antidrone-udstyr ned til IDF for et tocifret millionbeløb.

Kort efter Hamas’ terrorangreb i det sydlige Israel den 7. oktober, hvor omkring 1.200 israelere blev dræbt, kontaktede IDF den nordjyske virksomhed for at bestille så meget af det bærbare droneudstyr som muligt.

Det fortæller virksomhedens direktør Dan Hermansen i et interview med Danwatch.

“IDF havde et akut behov efter angrebet, hvor de ringede og spurgte, hvor meget vi havde, og hvor meget vi kunne levere nu og her. Så måtte vi jo se hvad vi kunne gøre”, siger Dan Hermansen.

Han understreger, at MyDefence ikke bryder nogen love eller regler med eksporten.

De danske myndigheder ved Forsvarets Materiel- og Indkøbsstyrelse (FMI) har nemlig tilbage i 2021 vurderet, at udstyret ikke kræver hverken militær eller dual-use eksporttilladelse. 

Derfor har den nordjyske virksomhed kunnet sende udstyret til det israelske militær midt under Gaza-krigen, uden at myndighederne skal godkende eksporten, fortæller direktøren.

“Vi bryder ikke nogen regler, vi gør tingene præcis som myndighederne vil have, at vi skal gøre det”, siger Dan Hermansen.

Øger Israels militære kapacitet i Gaza

Udstyret, der bærer navnet Pitbull og Wingman, kan beskytte israelske soldater og specialstyrker mod droneangreb, når de opererer inde i Gaza. Udstyret kan holdes i hånden eller sættes fast på soldaternes uniformer, og advare soldaterne om, at der er droner i nærheden, sætte dronen ud af kurs og udpege dronepilotens lokation.

FAKTA

Her er udstyret MyDefence har sendt til det israelske militær

Herunder kan du se hvordan antidrone-udstyret, der er eksporteret fra Danmark til det israelske militær IDF i november og december 2023, præsenteres i det seneste produktkatalog fra MyDefence.

Til venstre ses drone-sensoren Wingman og øverst til højre ses drone-jammeren Pitbull. “Denne bærbare løsning giver fuld beskyttelse – fra opdagelse til overvindelse – mod kommercielle droner indsat af fjendtlige styrker”, hedder det i produktkataloget fra MyDefence. Foto: Screenshot fra det seneste produktkatalog fra MyDefence.

Eksperter vurderer, at udstyret øger det israelske militærs kapacitet i Gaza betragteligt.

“Den type udstyr kan spille en stor rolle i den type operationer, som det israelske militær gennemfører i øjeblikket i Gaza. Det kan gøre det muligt for israelerne at udføre  operationer, som de ellers ikke ville være i stand til,” siger David Hambling, der er forfatter til bogen Swarm troopers: How small drones will conquer the world og jævnlig bidragyder til en række ansete magasiner og militære tidsskrifter om droneteknologi.

David Hambling mener, at det israelske hasteindkøb fra MyDefence viser, at Israel ikke var forberedt på den store udfordring, som Hamas’ droner udgør.

“Udstyret fra MyDefence vil give det israelske militær en fantastisk fordel på slagmarken, fordi de bliver i stand til at operere langt mere effektivt under operationer end de ville kunne uden den her type udstyr, der kan spore og jamme droner,” siger han.

Og det bekræfter Peter Viggo Jakobsen, cand.scient.pol., ph.d. i international politik og lektor ved Forsvarsakademiets Institut for Strategi og Krigsstudier. 

 “Hamas bruger små hjemmelavede droner til at angribe kommunikation, soldater og køretøjer. Hvis udstyret virker som MyDefence skriver på deres hjemmeside, så kan jeg godt forstå, at Israel gerne vil have så mange af de systemer som muligt”, siger han.

“Det øger sikkerheden for de israelske soldater såvel som deres bevægelsesfrihed. Et effektivt taktisk droneforsvar udgør en force multiplier, som øger deres militære kapacitet betragteligt”, siger Peter Viggo Jakobsen.

Venter rekordomsætning efter IDF-ordre

Direktøren i MyDefence bekræfter, at virksomheden har sendt et betydeligt antal Pitbull og Wingman til Israel i november og december 2023, med det israelske militær IDF som slutbruger. Han har ikke information om, præcis hvordan udstyret anvendes i den nuværende krig, men siger, at “man må gå ud fra” at IDF bruger udstyret til at beskytte de soldater, der opererer inde i Gaza.

“Forestil dig, at du selv er soldat. Normalt vil du ikke kunne se eller høre en drone, før den er lige over hovedet på dig. Vi kan så fortælle dem lang tid i forvejen, at nu er der en drone i området, og så kan de komme ud af farezonen, og de kan tæmme dronen. De soldater, der har udstyret på sig, er så ikke lige så udsat for direkte angreb med droner, som de ellers ville være”, siger Dan Hermansen.

Direktøren ønsker ikke at oplyse det konkrete beløb, som MyDefence har eksporteret for, men fortæller, at MyDefence venter en “ekstraordinært stor omsætning” i 2023 blandt andet som følge af ordren fra IDF. 

 “Slag på tasken, så udgør ordren fra IDF omtrent en femtedel af omsætningen for hele 2023”, siger Dan Hermansen.

Kritikere: “Danmark risikerer at bidrage til krigsforbrydelser”

Amnesty og Human Rights Watch er stærkt kritiske over for den danske eksport til det israelske militær under den igangværende krig. 

”Det er stærkt bekymrende, at danske forsvarsvirksomheder kan eksportere militærudstyr til IDF, og endda uden eksporttilladelse”, siger Amnesty Danmarks pressechef Malene Haakansson, der betegner krigen mellem Israel og Hamas som en humanitær og menneskelig katastrofe.

“Amnesty har dokumenteret flere israelske angreb, som bør undersøges som krigsforbrydelser. Danmark og EU bør indføre en våbenembargo til alle konfliktens krigende parter – Israel, Hamas og andre bevæbnede palæstinensiske grupper, indtil der ikke længere er en væsentlig risiko for, at de eksporterede våben kan bruges til at begå eller facilitere alvorlige krænkelser af menneskerettighederne eller den humanitære folkeret”, siger Malene Haakansson.

Amerikanske Human Rights Watch vurderer, at civile under den igangværende krig bliver angrebet “i et omfang uden fortilfælde i Israels og Palæstinas nyere historie”.

Også de advarer Danmark mod at sende militærudstyr til IDF. 

“Ved at forsyne Israel militært i en situation med igangværende alvorlige overtrædelser af krigens love, risikerer Danmark at gøre sig medskyldig i krigsforbrydelser”, siger Omar Shakir, der er direktør for Human Rights Watch’s afdeling for Israel og Palæstina.   

Human Rights Watch opfordrer derfor Danmark til at “suspendere al militær støtte og eksport til Israel”.  

“Hvor mange flere civile skal lide eller blive dræbt som følge af krigsforbrydelser, før lande, der leverer militærudstyr til Israel, trækker stikket og undgår medvirken til disse grusomheder”, spørger Omar Shakir.

Direktør: Israel er Danmarks allierede

Danwatch har spurgt Dan Hermansen, hvilke etiske overvejelser han og virksomheden gør sig om at eksportere militært udstyr til IDF mens anklagerne om krigsforbrydelser hober sig op.

“Vi læner os op ad, hvad Udenrigsministeriet siger og gør. Regeringen støtter jo stadigvæk op omkring Israel”, siger direktøren for MyDefence. 

“Vi kan jo godt gå ud og være etiske og moralske vogtere, og det er vi også i et vist omfang”, siger Dan Hermansen, og henviser til, at virksomheden ikke vil levere sit udstyr til for eksempel Kina eller Rusland. 

“Men på den anden side, så er Israel jo en allieret og en samarbejdspartner på mange områder. Så grundlæggende set kan jeg ikke se, hvorfor vi skulle være i tvivl om det her var noget vi ville eller måtte“, siger Dan Hermansen.

“Virksomhedernes eget ansvar”

Danmark har gennem FN’s Våbentraktat og EU’s Fælles Regler for Våbeneksport forpligtet sig til at hindre militær eksport, hvis der er en klar risiko for at udstyr kan bidrage til menneskerettighedskrænkelser eller brud på krigens regler.

Danwatch har spurgt Udenrigsministeriet, om de vurderer, at eksporten fra MyDefence er i tråd med Danmarks forpligtelser.

Det ønsker ministeriet ikke at svare på. De henviser i stedet til Erhvervsstyrelsen, der normalt udsteder eksporttilladelser til såkaldt dual use udstyr, der kan anvendes både civilt og militært.

Erhvervsstyrelsen afviser at svare på spørgsmål om Danmarks internationale forpligtelser. 

De ønsker heller ikke at udtale sig om den konkrete sag, men skriver i en mail:

“Det er virksomhedernes eget ansvar at undersøge, om deres produkter kan være omfattet af gældende eksportkontrolregler. Er virksomhederne i tvivl, kan de få hjælp af de danske myndigheder til at få foretaget en teknisk vurdering af de konkrete produkter. En teknisk vurdering vil altid blive foretaget ved at sammenligne de konkrete produktspecifikationer med den på dét tidspunkt gældende lovgivning. Det er herefter virksomhedens ansvar at være opmærksom på eventuelle ændringer i lovgivningen, såvel som eventuelle ændrede produktspecifikationer.”

Danwatch har den 5. januar spurgt Erhvervsstyrelsen om den vurdering, der blev foretaget af MyDefence’s udstyr i 2021 fortsat er gældende, men har indtil videre ikke fået svar herpå.

Fakta: Sådan virker udstyret

  • Wingman og Pitbull, de to produkter, som MyDefence eksporterer til den israelske hær, bæres af soldaten i felten, hvor de to dele anvendes til henholdsvis at opdage og jamme droner. 
  • Udstyret fungerer ved at spotte de radiosignaler, som dronepiloten anvender til at kommunikere med dronen.
  • Når udstyret har fundet en drone, kan soldatens enhed vælge at jamme dronen, så piloten ikke kan styre den.
  • Hvis dronen er forprogrammeret, mister den GPS-orienteringen og kan ikke finde vej til målet. 
Kilde: Kasper Hallenborg, direktør for Mærsk Mc-Kinney Møller Instituttet, Syddansk Universitet. 

Hamas har øget sin dronekapacitet

Arthur Holland Michel, der er grundlægger af Center for the Study of the Drone at Bard College og senior fellow ved Carnegie Council, forklarer hvorfor antidrone-udstyr er afgørende under den igangværende krig i Gaza.

“Droner og dronebeskyttelsesudstyr er en meget vigtig del af krigen i Gaza. Hamas har anvendt droner i årevis. De har eksperimenteret med selv at bygge dem,” siger han og understreger, at Hamas angreb den 7. oktober blandt andet blev gennemført ved hjælp af droner.

“Den præcision som bomberne blev leveret med viser et stort teknisk fremskridt i Hamas kapacitet. Den slags angreb med droner ville Hamas ikke have været i stand til gennemføre for blot få år siden,” siger Michel, der også er forfatter til flere bøger om dronekrig, heriblandt bogen Eyes in the Sky.

Juliet Kabugho husker tydeligt, da hun mødte faderen til sit barn. Hun var 17 år. 

“Han ringede til mig flere dage i træk og bad mig møde ham nede på markedet. En dag tog jeg derned og mødtes med ham. Han sagde, at han elskede mig, men jeg forstod det ikke, for vi havde aldrig mødt hinanden. Efter to uger begyndte han at sende mig penge. Først 20.000 shillings, så 30.000 shillings (55 kroner, red.). Derefter krævede han, at vi havde sex. Jeg forsøgte at afvise ham, men han insisterede”, siger hun. 

Juliet Kabuhgo, der er 22 år i dag, er en af 31 piger og kvinder, der fortæller, at de fra 2018 til 2022 blev gjort gravide og siden efterladt af ansatte på Nyamagasani Hydro Power Project, to vandkraftværker, hvor den danske energivirksomhed Frontier Energy er aktiemajoritetsholder.

Danwatchs samarbejdspartner, tv-stationen NTV Uganda, har besøgt landsbyen Kyarumba for foden af Rwenzori-bjergenes træbeklædte skrænter, og interviewet syv af de berørte piger og kvinder samt en række andre kilder i lokalområdet. 

Kvinderne og pigerne fortæller om at blive overtalt til og presset til sex af mænd på kontrakt hos den srilankanske virksomhed VS Hydro, der har opført Nyamagasani Hydro Power Project for Frontier Energy, og om hvordan de i dag kæmper med at forsørge dem selv og deres børn.

Fædrene, der kom til Kyarumba fra andre dele af Uganda og Sri Lanka, er alle rejst væk fra området igen og er ikke til at komme i kontakt med for mødrene. 

“Da jeg fortalte ham, at jeg var gravid, nægtede han at tro på det. I stedet krævede han, at vi havde sex igen”, fortæller Juliet Kabugho. “Jeg gik med til det, for ellers frygtede jeg, at han ikke ville tage ansvar for barnet. Efterfølgende prøvede jeg at ringe til ham flere gange, men han fortalte mig bare, at det ikke var hans barn, og at jeg skulle få en abort”, siger hun.

Kyarumba ligger for foden af Rwenzori-bjergene, der ligger i grænseområdet mellem Uganda og DR Congo. Video: Joel Kaguta / NTV Uganda

Ifølge Ivan Bwambale, politisk valgt formand for byrådet i Kyarumba sub-county, et område i det vestlige Uganda med godt 25.000 indbyggere, var fjorten af pigerne under 18 år, da de blev gravide. 

Og det er selvom, at det er ulovligt i Uganda at have sex med personer under 18 år.

“Nogle af pigerne var helt ned til 15-16 år, og der er også fire, der har fået konstateret HIV”, siger han. “Det er en meget ulykkelig situation, og vi håber, at de her enlige mødre snart vil få noget hjælp”, siger han.

Hvem er Frontier Energy?

  • Frontier Energy er en dansk virksomhed, der investerer i grøn energi i Afrika. Virksomheden blev grundlagt i 2011 og har kontorer i Tanzania, Kenya, Uganda, Rwanda og København.
  • Udover Nyamagasani Hydro Power Project er Frontier Energy involveret i yderligere fem vandkraftværker i Uganda.
  • Frontier Energy har aktiemajoriteten i Nyamagasani Hydro Power Project gennem projektselskaberne, Rwenzori Hydro og Nyamagasani 2 HPP Ltd.
  • Dansk Industri var med til at stifte Frontier Energy, men er i dag ikke længere en del af selskabet. Frontier Energy modtager finansiering fra blandt andet danske pensionskasser og en række europæiske udviklingsinstitutioner.

Ivan Bwambales oplysninger bekræftes af flere lokale kilder, som NTV Uganda har snakket med.  

Den danske virksomhed bag Nyamagasani Hydro Power Project, Frontier Energy, har ikke ønsket at stille op til et mundtligt interview med Danwatch. Men virksomheden skriver i et mailsvar, at de er bekendte med sagen og i færd med at undersøge den nærmere. 

“Det er en sag, vi ser på med stor alvor”, skriver Anders Hauch, investeringsdirektør i Frontier Energy. 

Han afviser dog at gå i detaljer. 

“Vi kan af hensyn til den gruppe personer, der har henvendt sig, desværre ikke udtale os offentligt omkring de konkrete aspekter af denne sag. Dette ville være uetisk og i modstrid med de retningslinjer, vi forsøger at efterleve på området“, skriver Anders Hauch.

Ignorerede advarsel 

Det begyndte godt, husker Ivan Bwambale. 

Da Frontier Energy i 2017 indledte etableringen af Nyamagasani Hydro Power Project, bød de lokale byggeriet velkommen. Kyarumba ligger afsides i et svært fremkommeligt bjergterræn og tiltrækker ikke mange store vestlige investeringer.

“Det var godt med aktivitet i området. Vi havde store forventninger til, at der ville komme gang i den lokale økonomi”, siger Ivan Bwambale. 

Men i sommeren 2021 begyndte byrådsformanden at få henvendelser fra bekymrede forældre. De fortalte, at ansatte på vandkraftværkerne havde gjort deres døtre gravide og nu ikke ville kendes ved børnene.

“Jeg undersøgte sagen nærmere og lavede en rapport, der beskrev situationen, og hvad de enkelte piger havde fortalt mig. Jeg afleverede den til Frontier Energy, men vi har aldrig hørt fra dem”, siger Ivan Bwambale. 

Danwatch og NTV Uganda har set den rapport, som byrådsformanden afleverede til Frontier Energy i juli 2021. Danwatch har også været i kontakt med den lokalansatte medarbejder, som modtog den. Vedkommende arbejder ikke længere for Frontier Energy og ønsker ikke at få sit navn frem. 

“Jeg sendte den videre i systemet, men så skete der aldrig mere. Det er jeg ked af, for pigerne burde have fået hjælp”, siger den tidligere medarbejder til Danwatch.

Frontier Energy bekræfter i dag, at de modtog en henvendelse om sagen i 2021 uden at handle på den. 

“Henvendelsen blev modtaget af en lokal ansat i projektselskabet, som på korrekt vis sendte den videre til sin overordnede, der desværre aldrig sendte den videre til ledelsen. Vi vil forsøge at kortlægge hvorfor og se på, om vi skal justere vores procedure så risikoen for, at dette sker igen, minimeres. Vi kan kun beklage, at sagen ikke blev bragt videre på daværende tidspunkt”, skriver investeringsdirektør Anders Hauch i en mail til Danwatch.

Den missede henvendelse blev konstateret, da Frontier Energy i maj 2023 igen blev kontaktet om sagen - denne gang ikke fra Ivan Bwambale. 

“I overensstemmelse med vores procedurer for at behandle den slags henvendelser bad vores ansatte gruppen om kollektivt eller individuelt at henvende sig mundtligt eller skriftligt, så vi kunne vurdere sagen og eventuelt rette henvendelse til entreprenørvirksomheden, som stod for opførelsen af anlægget”, skriver Anders Hauch og fortsætter:

“Vi har indtil nu ikke modtaget nogen forespørgsel. Uagtet dette har vi dog, som led i vores løbende engagement i lokalsamfundet, haft dialog om emnet med forskellige interessenter”, skriver han. 

Jane Mbambus ene datter. Video: Joel Kaguta / NTV Uganda

Svært at få råd til mad og medicin

En af de bekymrede forældre, der henvendte sig til byrådsformand Ivan Bwambale i sommeren 2021 var Jane Mbambu. 

To af hendes døtre har fået børn med ansatte på Nyamagasani Hydro Power Project. De var henholdsvis 17 og 19 år, da de blev gravide. Begge gik stadig i skole. 

Uden fædre til at forsørge hendes døtre og deres børn har Jane Mbambu selv måtte træde til. Men det kniber med at få råd til det hele. 

“Jeg tager arbejde i andre folks landbrug for at kunne forsørge dem alle sammen. Fædrene er rejst, så det har været mig, der har måtte betale for mad og lægebesøg", siger hun. 

Noget lignende fortæller Jovia Biira. 

Hun blev gravid og smittet med HIV, da hun for tre år siden - som 24-årig - havde sex med en ansat på vandkraftværkerne. Han kontaktede hende en dag på det lokale marked, hvor hun solgte tomater. Han tilbød hende penge for at være sammen med ham, og da hun var blevet gravid, skar han al kontakt og forsvandt. 

I dag har Jovia Biira forladt Kyarumba. Begge hendes forældre er døde, men hun havde håbet, at hendes seks brødre ville hjælpe hende med at tage sig af barnet.

“De har allesammen afvist mig. De vil ikke have et barn boende, som de ikke kender faren til”, fortæller Jovia Biira. 

Historierne fra Kyarumba overrasker ikke international chef hos Sex & Samfund, Kristine Mærkedahl Jensen. 

“Vi ved, at tidlige og uønskede graviditeter i lande som Uganda ofte fanger piger og kvinder i en ond socioøkonomisk spiral. Graviditeterne bliver en byrde, de skal bære rundt på resten af livet. Især fordi det stadig opfattes som enormt skamfuldt i Uganda at stå med forældreskabet alene. Pigerne og kvinderne får sværere ved at få råd til mad, uddannelse og sundhed, både for dem selv og deres barn”, siger hun.

  • "Vi kan af hensyn til den gruppe personer, der har henvendt sig, desværre ikke udtale os offentligt omkring de konkrete aspekter af denne sag. Dette ville være uetisk og i modstrid med de retningslinjer, vi forsøger at efterleve på området. Vi kan dog bekræfte, at vores projektselskab i maj 2023 blev gjort opmærksom på sagen, og at vi i vores managementselskab og vores ansatte i det pågældende projektselskab er i færd med at undersøge de nærmere forhold i de pågældende anklager rettet mod ansatte hos det af os uafhængige entreprenørselskab, der var hyret af projektselskabet til at forestå opførelsen af vandkraftværket. Det er en sag, vi ser med stor alvor på."

Var denne type af sociale konsekvenser beskrevet her en del af jeres impact assessment forud for projektet?

  • "Lige siden Frontier Energy blev stiftet for ca. 12 år siden, har vi haft Environmental Social & Governance (ESG) som kernen i vores investeringsaktiviteter inden for vedvarende energi i Afrika. Vores ESG krav bygger på en række standarder, hvoraf de væsentligste er IFC Performance Standards, som er de mest anvendte standarder inden for investeringer i infrastruktur i emerging markets."
  • "Vi gør meget ud af at sikre, at vi overholder vores ESG krav og har derfor et dedikeret team af specialister i både vores managementselskab og porteføljeselskaber, som er fokuseret på vores projekters miljømæssige og sociale aspekter, og som er i direkte og løbende kontakt med lokalsamfundet."
  • "Som standard praksis laver vi altid, forud for enhver investering, omfattende miljøundersøgelser (Envionmental and Social Impact Assessements – ESIA) i overensstemmelse med IFC Performance Standards. Disse undersøgelser omfatter altid høring af lokalsamfund og andre interessenter og skal godkendes af den relevante miljømyndighed i det pågældende land forud for et projekt kan implementeres."
  • "En standard vurdering i alle ESIA’er er, hvordan et givent projekt vil påvirke lokalbefolkningen i området omkring projektet. Et element, som næsten altid identificeres som en risiko, er, at et større anlægsprojekt som følge af tilstrømning af arbejdskraft og flere penge kan medføre øget risiko for krænkelser, uønskede graviditeter og overførsel af kønssygdomme."

Eksperter forklarer, at denne type problemer er velkendte og ganske forventelige på et projekt som Nyamagasani Hydro Power. Gjorde I en særlig indsats for forebygge denne type af problemer?

  • "Det er vi enige i. Derfor har vi for vores egne ansatte i projektselskaber og vores management selskab en Code of Conduct, der bl.a. adresserer deres opførelse og interaktion med Lokalbefolkningen og vi har systemer på plads der gerne skulle fange hvis vores ansatte overtræder Code of Conduct (Grievance Redress Mechanism)."
  • "Dertil har vi i projektselskabernes kontrakter med entreprenører og andre kontraktspartnere bestemmelser, der stiller krav til, at entreprenøren i sit arbejde skal overholde loven og diverse relevant standarder (bl.a. IFC Performance Standards), og at de skal imødegå de identificerede sociale og miljømæssige risici i lokalsamfundet. Vi monitorerer løbende entreprenørernes arbejde, herunder at de følger de krav, vi har i kontrakterne med dem, ved hjælp af vores egne ansatte i projektselskaberne samt eksterne konsulenter. Udover vores monitorering etablerer vi altid klagemekanismer for lokalsamfundet (Grievance Redress Mechanism), hvor vi samler klager op fra lokalbefolkningen. Vi har også løbende dialog med lokalbefolkningen, for at identificere områder med behov for forbedring."
  • "Ydermere integrerer vi regelmæssige oplysningskampagner omkring HIV/AIDS og brug af prævention igennem byggefasen til både lokalsamfund og kvindegrupper, samt til ansatte i de firmaer, som står for byggeriet af vores anlæg, som har til formål at nedbringe uønskede graviditeter og kønssygdomme som forekommer både som følge og uafhængigt af vores aktiviteter. Som led i disse aktiviteter sikrer vi også at entreprenørerne stiller gratis præservativer til rådighed for sine ansatte."
  • "Disse foranstaltninger blev også gennemført på Nyamagasani projektet. Det skal dog bemærkes, at vores arbejde med oplysningskampagner og dialog med lokalsamfundet blev hæmmet af de meget restriktive coronaforanstaltninger i Uganda i det meste af 2020 og 2021."

Hvornår blev Frontier Energy første gang bekendt med sagen?

  • "En af vores ansatte i projektselskabet modtog i maj 2023 en uformel henvendelse i sagen, hvorefter den blev forelagt projektselskabets ledelse, samt vores ESG Manager og de relevante projektansvarlige i vores managementselskab."
  • "I overensstemmelse med vores procedurer for at behandle den slags henvendelser (Grievance Redress Mechanism) bad vores ansatte gruppen om kollektivt eller individuelt at henvende sig mundtligt eller skriftligt, så vi kunne vurdere sagen og eventuelt rette henvendelse til entreprenørvirksomheden, som stod for opførslen af anlægget."
  • "Vi har indtil nu ikke modtaget nogen forespørgsel fra nogen individer, fra gruppen kollektivt, eller repræsentanter for samme. Uagtet dette har vi dog, som led i vores løbende engagement i lokalsamfundet, haft dialog om emnet med forskellige interessenter."

Kan Frontier Energy genkende, at formanden for byrådet i Kyarumba rettede henvendelse angående sagen i sommeren 2021?

  • "Vi konstaterede i maj 2023, i forbindelse med den uformelle henvendelse i sagen, at der havde været en henvendelse til en ansat i projektselskabet tilbage i 2021, som af uvisse årsager ikke er blevet behandlet i overensstemmelse med vores retningslinjer og ikke er sendt videre til ledelsen i projektselskabet eller vores managementselskab. Vi vil forsøge at kortlægge hvorfor og se på om vi skal justere vores procedure så risikoen for at dette sker igen minimeres."
  • "Vi kan kun beklage, at sagen ikke blev bragt videre på daværende tidspunkt."

Hvad har Frontier Energy gjort for at håndtere sagen og afbøde dens konsekvenser?

  • "Som nævnt har vores ansatte i første omgang opfordret til, at der blev indsendt konkret information, så vi kunne tage stilling til sagen. Da dette ikke har fundet sted, har vi forsøgt og fortsætter med at forsøge at indhente informationer via dialog med gruppen og interessenter i lokalområdet." 

Er det første gang, at I oplever denne type af problemer knyttet til en af jeres projekter?

  • "Der er mange udfordringer knyttet til at lave vedvarende energi i Afrika. Vi har dog ikke tidligere haft henvendelser om lignende sager i andre projekter."
  • "Det være sagt, er uønskede graviditeter i en ung alder og HIV smitte generelt en stor problemstilling i mange af de områder, vi arbejder i. I Kasese distriktet, som Nyamagasani projektet ligger i, bliver ca. 30% af alle teenagepiger gravide og en lignende andel kommer aldrig i skole (National Population Council). I Frontier Energy har vi længe har haft fokus på denne problemstilling, samt kvinderettigheder mere overordnet, når vi implementerer vores projekter, idet kvinder i høj grad er en udsat og undertrykt gruppe i de områder vi arbejder i."
  • "Vi har fokus på dette i forhold til rekruttering og ansættelsesforhold, men i lige så høj grad i forhold til lokalbefolkningen. I vores projekter forsøger vi altid i tillæg til selve projektarbejdet at gøre en positiv forskel ved, i samråd med lokalsamfundet, at forbedre levevilkårene der. Dette har bl.a. ført til opførsel af sovesale til piger på lokale skoler (så de ikke skal gå til og fra skole hver dag, en tur der mange steder fører til uønskede teenagegraviditeter), støttet til forbedring af undervisning på skoler, træning af fødselsassistenter, støtte til kvindelige mikroentreprenører, bedre adgang til drikkevand, mm., som alt sammen er en del af de Community Development Action Plans, vi altid udvikler med lokalbefolkningen og bruger midler fra projektet til at implementere."

En af kvinderne, vi har interviewet, opfordrer Frontier Energy til at tilbyde arbejde (eller uddannelse) til de berørte mødre, så de kan tjene nogle penge og bedre forsørge dem selv og deres børn. Er det noget, I vil overveje?

  • "Som anført herover kan vi desværre ikke kommentere på den konkrete sag af hensyn til dem som har rettet henvendelse. Vi arbejder dog, som nævnt, på hvad vi kan gøre overfor lokalbefolkningen omkring vores projekter, herunder overfor medlemmer af lokalbefolkningen som via vores klagemekanisme retter henvendelse, og særligt udsatte grupper."

Velkendt risiko

Sagen om de 31 piger og kvinder i Kyarumba er symptomatisk for store infrastrukturprojekter i Afrika, vurderer flere eksperter i menneskerettigheder og erhverv, som Danwatch har talt med. 

Det er velkendt, at store tilførsler af udefrakommende – typisk mandlig – arbejdskraft  til småsamfund kan føre til seksuelle krænkelser, spredning af kønssygdomme og uønskede graviditeter, forklarer den amerikansk-italienske menneskerettighedsadvokat Andrea Shemberg. 

“Fordi der er tale om følsomme sager – i nogle kulturer mere end andre – kommer de ikke altid frem i lyset og bliver håndteret. Men alle virksomheder, der laver store infrastrukturprojekter som dette, skal være opmærksomme på risikoen for denne type af menneskerettighedskrænkelser. Det skal være top of mind ”, siger Andrea Shemberg.

Ifølge FN's Principper for Menneskerettigheder og Erhvervsliv kan Frontier Energy ikke undskylde sig med, at mændene var ansat hos underleverandøren VS Hydro – og ikke Frontier Energy selv.

“Alle virksomheder har et ansvar for at respektere menneskerettighederne i hele deres værdikæde. Det betyder, at de også har ansvar for opførslen fra deres underleverandører”, siger Andrea Shemberg. 

Elin Wrzoncki, afdelingsleder for menneskerettigheder og erhverv hos Institut for Menneskerettigheder, bekræfter, at man som virksomhed skal tage ansvar for den type af problemer, som kilderne i Kyarumba beskriver:   

“Sociale problemer, inklusiv indvirkninger på kvinder og pigers seksuelle og reproduktive rettigheder, relateret til tilførsel af udefrakommende arbejdskraft falder uden tvivl inden for, hvad en virksomhed står til ansvar for”, siger hun. 

I deres mailsvar til Danwatch anerkender Frontier Energy, at de som ejer af aktiemajoriteten af Nyamagasani Hydro Power Project har et ansvar for lokalbefolkningen i Kyarumba. 

Virksomheden forklarer også, at de iværksatte en række tiltag under opførelsen af vandkraftværkerne, der skulle forhindre det, som de 31 enlige mødre har været udsat for. 

Investeringsdirektør Anders Hauch skriver i en mail, at Frontier Energy arrangerede oplysningskampagner om HIV og AIDS samt brug af prævention til både lokalsamfundet og ansatte i de firmaer, som stod for byggeriet. Virksomheden sikrede også, at deres entreprenører stillede gratis præservativer til rådighed for deres ansatte.

“Det skal dog bemærkes, at vores arbejde med oplysningskampagner og dialog med lokalsamfundet blev hæmmet af de meget restriktive coronaforanstaltninger i Uganda i det meste af 2020 og 2021”, skriver han.

Jessica Kabuhgo opfordrer Frontier Energy til at tilbyde arbejde til de enlige mødre. Foto: Joel Kaguta / NTV Uganda

Opfordring til Frontier Energy 

De to vandkraftværker, der udgør Nyamagsani Hydro Power Project, er i dag i drift og leverer strøm til det nationale elnet i Uganda. 

Jessica Kabuhgo håber på, at Frontier Energy vil hjælpe hende med at få et arbejde. Hun var 19, da hun blev gjort gravid af en ansat på Nyamagasani Hydro Power Project. 

“Han havde mange penge og kunne finde på at give mig mellem 20 og 50.000 shillings. Men efter jeg blev gravid, kunne jeg ikke længere få fat på. Han har forladt byen, og hans telefonnummer virker ikke længere”, siger hun.

I dag bor hun hjemme hos sine forældre, der hjælper hende med at tage sig af sin datter.

“Mit budskab til virksomheden er, at de sørger for, at vi kvinder får et arbejde eller noget uddannelse, så vi får en chance for at skabe vores eget liv”, siger hun. 

Frontier Energy har ikke ønsket at forholde sig til Jessica Kabuhgos forslag. Virksomheden gentager, at de “ikke kan kommentere på den konkrete sag af hensyn til dem, som har rettet henvendelse”.

Imens forsøger byrådsformand Ivan Bwambale at hjælpe de enlige mødre og deres familier på bedst mulige vis. Gennem den lokale biskop har han senest doneret dem en flok smågrise. 

“Vi har brug for hjælp til at holde mødrene ude af problemer, nu der ikke er nogle fædre til at se efter dem”, siger han.

Frontier Energys underleverandør VS Hydro er ikke vendt retur på Danwatchs henvendelser

Over 6 milliarder kroner.

Så mange penge har Danmarks største pensionsselskaber i alt investeret i statsobligationer i lande i Afrika, der har alvorlige problemer med korruption og menneskerettighedskrænkelser. 

Blandt andet i Cameroun, hvor militæret ifølge både Amnesty International og Human Rights Watch rutinemæssigt begår voldsomme overgreb på civile. 

I Mozambique, hvor regeringspartiet FRELIMO er involveret i en af de største korruptionssager i nyere afrikansk historie og flere gange er blevet beskyldt for valgsvindel

Og i Uganda, hvor myndighederne tyranniserer oppositionspolitikeren Bobi Wine, og der senest er blevet vedtaget en stærkt repressiv LGBTQ-lovgivning.

Det viser en opgørelse, Danwatch har foretaget i samarbejdet med Altinget.

Opgørelsen er baseret på Danwatchs database Pensionsmaskinen, mens situationen i de enkelte lande er opgjort ved hjælp af data fra organisationer som Freedom House og Transparency International.

Danwatch og Altinget har præsenteret materialet for en række eksperter, der mener, at pensionsselskaberne har et ansvar, når de investerer i autokratiske og korrupte lande.

“Når man køber statsobligationer i et land, understøtter man samtidig landets ledelse. Det kan ikke være anderledes”, siger professor på Institut for Økonomi, Carsten Tanggaard.

Overblik

Hvor i Afrika havner din pensionsopsparing?

Svær balance

Hvad er en statsobligation?

  • Statsobligationen bliver udstedt af et land, der ønsker at låne penge – eksempelvis til finansiering af store infrastrukturprojekter eller til at dække et statsunderskud. Køber du en statsobligation, agerer du altså långiver overfor en stat.
Kilde: Nykredit

Spørgsmålet om pensionskassernes investeringer i afrikanske statsobligationer skriver sig ind i et større dilemma, siger Gregory Smith, britisk investeringsmanager og forfatter til bogen Where Credit is Due: How Africa’s Debt Can Be A Benefit, Not a Burden

De afrikanske økonomier har massivt behov for privat kapital for at kunne sende børn i skole, skabe arbejdspladser, bygge infrastruktur, producere fødevarer og bekæmpe klimaforandringer. 

Men hvad så når lederne af de samme økonomier har for vane at dirigere penge ned i egne lommer og blæse på selv de mest grundlæggende demokratiske principper og menneskerettigheder? 

“Hvis man ser på målinger fra IMF (Den Internationale Valutafond, red.) har lande som Cameroun, Etiopien og Rwanda hævet levestandarden de seneste år. Det var ikke sket uden udenlandske investeringer. Men samtidig er der i alle tre lande alvorlige eksempler på seriøse menneskerettighedsbrud. Det er en svær balance”, siger Gregory Smith.

Den særlige udfordring med statsobligationer er, at de i udgangspunktet er en blankocheck til landet, der udsteder dem. 

Pengene er typisk ikke reserveret til bestemte formål eller projekter, men kan bruges på hvad som helst. Det kunne være en bro eller et vandprojekt – men det kunne ligeså godt være våben til militæret, eksempelvis.   

“Man smider pengene direkte ned i statskassen, og hvad der så sker med dem derfra, er nærmest umuligt at holde snor i”, siger Gregory Smith. 

En ny type statsobligationer

De seneste år er der dog opstået et voksende marked for såkaldte ESG bonds, det vil sige en type statsobligationer, der er specifikt tiltænkt klimavenlige eller socialt ansvarlige tiltag. 

Markedet for ESG bonds er endnu ikke særlig udbredt i Afrika, men i sidste uge introducerede Gabon en “blå statsobligation”, der skal skaffe finansiering til “maritim naturbevarelse”.

Som den eneste af pensionskasserne med målrettede statsobligationer i Afrika oplyser PensionDanmark, at deres knap 14 millioner kroner statsobligationer i vestafrikanske Benin er øremærket projekter, der “skal fremme uddannelsesmulighederne i Benin, sikre bedre adgang til drikkevand og sørge for vedvarende energi til den beninske befolkning”.

Hverken grønne eller sociale obligationer eliminerer dog risikoen ved at investere i lande, der har kendte problemer med korruption og menneskerettigheder, vurderer Gregory Smith.

“Man skal tage højde for såkaldt additionalitet, altså netto-effekten af sin investering. Det kan godt være, at man køber obligationer øremærket bestemte, velgørende formål, men investeringen frigiver samtidig midler andre steder i budgettet, som så kan blive brugt på præcis nogle af de ting, man som investor gerne vil undgå at finansiere. Lidt forenklet kan man sige, at hvis man låner et land til en dæmning, vil landet have flere penge at bruge på sit militær”, siger han. 

Læs alle pensionskassernes fulde svar i bunden af artiklen

PensionDanmark “anerkender til fulde denne risiko”, skriver Jan Kæraa Rasmussen, chef for ESG og bæredygtighed i en mail til Danwatch og Altinget.

“Det er risikofyldt at investere i udviklingslande, men uden privat kapital er det meget begrænset, hvor mange muligheder disse lande har for at udvikle sig i en positiv og bæredygtig retning”, skriver han.

OVERBLIK

Hvilke pensionskasser investerer hvor?

Investorerne har et ansvar

Netop de afrikanske økonomiers behov for privat kapital går igen i pensionsselskabernes svar på, hvorfor de køber statsobligationer i afrikanske lande med historik for menneskerettighedskrænkelser og korruption.    

“Hvis udviklingslandene nogensinde skal komme deres udfordringer til livs, så er der brug for private investeringer, som kan være med til at rykke landene økonomisk for at skabe bedre vilkår inden for uddannelse, infrastruktur, menneskerettigheder og miljø”, siger Mads Steinmüller, Chief ESG Specialist i Danica Pension.

Fra AP Pensions chef for ansvarlige investeringer, Anna Maria Fibla Møller, lyder det, at “adgangen til international kapital er essentiel for at kunne tilvejebringe økonomisk fremgang for landene og deres indbyggere og en positiv udvikling generelt set”. 

Og PensionDanmark henviser til, at Afrika, ifølge FN’s klimapanel IPCC, har et finansieringsbehov til den grønne omstilling, som er tolv gange højere end det nuværende niveau af investeringer.  

Når det kommer til stykket, vurderer professor Carsten Tanggaard, er pensionskasserne imidlertid kun optaget af én ting: 

“Det er ikke pensionskassernes opgave at løse Afrikas problemer. Deres mandat er at skaffe et godt afkast for kunderne”, siger han. 

De afrikanske landes finansieringsproblemer betyder heller ikke, at pensionskasserne kan ignorere risikoen for, at deres investeringer går til et brutalt specialpoliti eller aldrig kommer befolkningen til gavn. 

Det slår Ioana Tuta, specialkonsulent med ekspertise i menneskerettigheder og finans hos Institut for Menneskerettigheder, fast. 

”Pensionskasserne skal respektere menneskerettigheder. Det indebærer, at de vurderer, hvorvidt deres investeringer bliver brugt af stater, der undertrykker menneskerettigheder, og hvor muligt, bruger deres indflydelsesevne således at stater stopper og udbedre deres krænkelser af menneskerettighederne. De kan ikke vende det blinde øje til menneskerettighedsovertrædelser og sige, at de intet med dem har at gøre”, siger hun. 

Sådan har vi gjort

  • Danwatch og Altinget har screenet Danmarks største pensionskassers for investeringer i afrikanske statsobligationer gennem Danwatchs database Pensionsmaskinen. 
  • Vi har udvalgt de lande, som ifølge menneskeretsorganisationer og analyser fra Freedom House og Transparency International vurderes til at have de største problemer med korruption og overholdelse af menneskerettighederne. 
  • Derfor er lande som Sydafrika og Ghana, som pensionskasserne ellers har store investeringer i, ikke med i undersøgelsen.
  • Danwatch og Altinget har præsenteret materialet for en række eksperter, der mener, at pensionsselskaberne har et ansvar, når de investerer i autokratiske og korrupte lande.
  • Vi har spurgt pensionskasserne om, hvorfor de investerer i statsobligationer i de pågældende afrikanske lande, og hvad de gør for yde indflydelse på de respektive regeringer. 
  • Pensionskasserne anerkender, at der er udfordringer med både overholdelse af menneskerettigheder og god regeringsførelse i landene, men henviser samtidig til, at Afrika har brug for tilførsel af udenlandsk privat kapital, hvis landene skal kunne finansiere jobskabelse, klimabekæmpelse og velfærdsydelser.

Begrænset indflydelse

Når et pensionsselskab investerer i en stor virksomhed, kan de samtidig få mulighed for at stemme på virksomhedens generalforsamling. Ny bestyrelse? Udfasning af olie? Øget transparens? På den måde kan de som investorer, afhængig af størrelsen på deres aktiepost, påvirke deres investering.

Samme mulighed har pensionsselskaberne ikke, når de investerer i statsobligationer, forklarer Ann Frank Andresen og Camilla Ogunbiyi.

De arbejder begge i Nordea Asset Management, og så er de medforfattere til en ny rapport om menneskerettigheder og statsobligationer udgivet af UNPRI, et FN-støttet netværk for finansielle institutioner. 

Når det nigerianske militær, som Reuters gjorde december 2022, bliver afsløret i at drive et ulovligt abortprogram i den nordlige del af landet, kan man som dansk pensionskasse med nigerianske statsobligationer i porteføljen, i udgangspunktet ikke stille meget op. 

Det samme, når Benins præsident Patrice Talon fænglser oppositionspolitikere. Eller når senegalesiske sikkerhedsstyrker dræber 23 demonstranter.

“Som investor har man ingen direkte indflydelse, når man køber obligationer af en suveræn stat. Ultimativt kan et land gøre, hvad det har lyst til. Det er det, der gør investeringer i statsobligationer så komplekse”, siger Camilla Ogunbiyi.

Mulighed for dialog

I deres svar til Danwatch og Altinget anerkender pensionsselskaberne, at det er svært at påvirke de stater, de køber statsobligationer i. 

“Helt overordnet er det langt vanskeligere at udøve aktivt ejerskab over for stater end over   for virksomheder. Derfor står valget som udgangspunkt mellem at investere eller ej”, skriver Industriens Pensions pressechef Laurits Harmer Lassen i en mail. 

Private investorer i statsobligationer er dog ikke helt uden påvirkningsmuligheder, siger Camilla Ogunbiyi. 

“Landene rejser rundt på roadshows og præsenterer deres obligationer – enten virtuelt eller fysisk – og allerede her vil man som investor kunne rejse forskellige problematikker. Det vil give dig et godt billede af, om der er tale om en regering, der er bekendt med sine udfordringer, og gør hvad den kan for at løse dem, eller om den er fuldstændig afvisende over for enhver bekymring”, siger hun.

I UNPRI-rapporten, som Ann Frank Andresen og Camilla Ogunbiyi har været med til at skrive, anbefales private investorer netop at gå i dialog om blandt andet menneskerettigheder med obligationsudstederne. Også efter investeringen er foretaget.

“Opsøgende dialog er en afgørende del af ansvarlig investering i alle aktivklasser; der bør ikke være nogen undtagelse for investeringer i statsobligationer”, står der i rapporten. 

Danwatch og Altinget har spurgt samtlige af pensionskasserne, hvad de gør for at påvirke menneskerettighedssituationen i de afrikanske lande, de har statsobligationer i.

Sampension oplyser, at de ikke har “nogen egen dialog med fremmede stater om sådanne forhold”. Det samme gør blandt andre P+, der skriver, at deres “aktive ejerskab er fokuseret på selskaber”.

Kun ét pensionsselskab oplyser, at de fører en selvstændig dialog med de afrikanske lande, de køber statsobligationer fra.

“Vi har blandt andet mødtes med repræsentanter fra Gabon og Angola for at tale om miljø, og vi har mødtes med Kenya for at tale om fødevaresikkerhed, anstændigt arbejde og økonomisk vækst og arbejdsløshed blandt unge”, skriver Danica Pensions Chief ESG Specialist, Mads Steinmüller, til Danwatch og Altinget.

Se hvad dit pensionsselskab siger:

“Helt overordnet er det meget vanskeligt at bidrage til at finansiere en bæredygtig udvikling og bekæmpelse af fattigdom på det afrikanske kontinent, hvis det er forbundet med krav om respekt for menneskerettigheder og god regeringsførelse på linje med det, der fx kendes i EU.

Vi foretager løbende vurderinger af situationen og udviklingen i lande, som får anmærkninger hos troværdige organisationer, heriblandt Freedom House. I sådanne vurderinger vil der altid være argumenter både for og imod, og et fravalg af et land vil også medføre et fravalg af muligheden for at bidrage med finansiering, som kan mindske fattigdom, bekæmpe sult, skabe vækst og beskæftigelse, fremme den grønne omstilling eller styrke sundhed og sanitet.

Den afrikanske region har ifølge FN’s klimapanel IPCC et finansieringsbehov til den grønne omstilling, som er op til 12 gange så stort som de investeringer, regionen modtager i dag. At udelukke hovedparten af de afrikanske lande, fordi de ikke kan leve op til vores krav om god regeringsførelse, vil i vores optik ikke kunne betegnes som en ansvarlig investeringspolitik over for de 1,5 mia. mennesker, der lever på det afrikanske kontinent. Og det vil heller ikke være ansvarligt at allokere alle investeringerne til den lille håndfuld af lande, der klarer sig relativt godt i undersøgelser fra Freedom House og Transparency International.

Med udgangspunkt i denne balance har vi valgt at udelukke flere af de afrikanske lande, som står længst tilbage, men vi ønsker fortsat at være med til at finansiere en god udvikling for Afrikas befolkninger, også selv om situationen langt fra er ideel.

Som ejer af statsgæld har man begrænsede muligheder til at udøve aktivt ejerskab i forhold til, hvis man er aktionær i en virksomhed. Derfor går vi også andre veje for at fremme en bæredygtig udvikling i tredjeverdens.

Fx indgår vi i såkaldte blended finance-partnerskaber om investeringer i udviklingslande, særligt i Afrika, hvor offentlige udviklingsmidler og risikovillig, privat kapital investereres i målrettede projekter og sektorer for at imødekomme det store og uforløste finansieringsbehov i mange afrikanske lande.

Blandt andet har vi været med til at understøtte havneinfrastrukturen og den økonomiske udvikling i Gabon, udbygning af hydro- og solenergi i Elfenbenskysten, der har sikret mere end 200.000 lokale husstande adgang til grøn strøm, samt skabt beskæftigelse til et stort antal kvinder i Kenya og Malawi”

– Jan Kæraa Rasmussen, chef for ESG og Bæredygtighed

“Hvis vi skal løse udfordringerne i udviklingslandene og komme i mål med FN’s 17 verdensmål, så kræver det private investeringer. Selvom Danmark også støtter en række afrikanske lande med udviklingsbistand, kan offentlige midler ikke løse problemerne alene.

Udviklingslande har en række udfordringer inden for klima, sociale forhold og governance. Hvis udviklingslandene nogensinde skal komme deres udfordringer til livs, så er der brug for private investeringer, som kan være med til at rykke landene økonomisk for at skabe bedre vilkår inden for uddannelse, infrastruktur, menneskerettigheder og miljø. Derudover anbefaler organisationer, som eksempelvis EU, OECD, FN og Verdensbanken, at private investorer investerer i udviklingslande for at sætte skub i udviklingen.

Vi investerer i landets økonomi eller specifikke projekter, som kan være med til at fremme økonomisk vækst og menneskerettigheder. Derudover går vi typisk i dialog med udviklingslandene. Blandt andet mødtes vi med repræsentanter fra Gabon, Angola for at tale om miljø, og vi har mødtes med Kenya for at tale om fødevaresikkerhed, anstændigt arbejde og økonomisk vækst, arbejdsløshed blandt unge”

– Mads Steinmüller, Chief ESG Specialist

“Når vi investerer i statsobligationer, har vi valgt at benytte en såkaldt ESG-score for lande i overvejelserne om en eventuel eksklusion. Scoren foretages af en ekstern samarbejdspartner, Sustainalytics, og den indeholder en lang række parametre, som bl.a. tager højde for respekt for menneskerettigheder, antikorruption, bestikkelse, klimahensyn samt effektiv og stabil regeringsførelse. Vi ekskluderer alle lande, der opnår en samlet score under en opsat grænse, og derudover ekskluderer vi også lande, som er omfattet af sanktioner vedtaget af FN eller EU med Danmarks tilslutning. Der er dog desværre overtrædelser af menneskerettigheder i mange af verdens lande, men trods dette ønsker vi omvendt ikke helt at fravælge investeringer i statsobligationer i udviklingslande.

Vi har dels en række forskellige samarbejdspartnere, der bidrager med detaljerede informationer på en lang række parametre, og vi laver dels en grundig due diligence af alle vores eksterne forvaltere med bl.a. stor vægt på tilgangen til ESG-forhold. Dette er vurderinger, der løbende opdateres. Derudover har vi lavet et skræddersyet benchmark for investeringer i Emerging Markets-obligationer, hvor vi har fjernet en lang række problematiske lande (dvs. både landene fra eksklusionslisten og yderligere lande). Dette benchmark opdateres løbende, og det betyder, at der ikke passivt investeres i de pågældende lande.

Vores eksterne forvaltere har en dialog med landene, når de udsteder nye statsobligationer, men det er i sagens natur langt vanskeligere at udøve effektfuldt aktivt ejerskab over for lande end over for virksomheder. Helt overordnet er der ingen tvivl om, at investeringer i statsobligationer fra udviklingslande er fyldt med dilemmaer. Der er ofte brug for finansiering, og i nogle tilfælde kan investeringerne gå til økonomisk vækst og udvikling i mindre udviklede lande. Omvendt kan det desværre også i nogle tilfælde risikere at gå til fx undertrykkelse og brud på menneskerettigheder”

– Laurits Harmer Lassen, pressechef

“Sampension har ekskluderet en række stater, som er underlagt sanktioner fra FN eller EU, eller hvor der i øvrigt sker systematiske brud på fundamentale menneskerettigheder. Ved vurderingen af eventuel eksklusion inddrages også, men med mindre vægt end vedrørende fundamentale menneskerettigheder, niveau for korruption i staten, i den politiske ledelse og organisationer, demokratisk niveau, sikring af arbejdstagerrettigheder, statens efterlevelse af miljøansvar og ligestilling indenfor uddannelse og arbejdsmarked. De eksponeringer, som vi har, flugter med politikken om ansvarlige investeringer, og det skal i øvrigt også ses i sammenhæng med de behov for økonomisk udvikling og for klimarelaterede investeringer, som stort set alle lande i Afrika har. Det kan kun imødekommes med kapital udefra.

Investering i statsobligationer sker i Sampension ved den interne forvaltning, og heri indgår både risici knyttet til systematiske overtrædelser af fundamentale menneskerettigheder og andre risici. Der er en løbende overvågning heraf. Også Freedom Houses score indgår her, med særlig vægt på ”Civil Liberties”. 

I den praktiske udmøntning af investeringspolitikken vil der også være lagt vægt på at undgå investeringer i obligationer udstedt af stater, som der er en væsentlig risiko for kan blive føjet til eksklusionslisten, og som det kan være svært at afhænde. Forhold, som er belastende for vurderingen af en stat i henhold til den ansvarlige investeringspolitik, vil også ofte kunne indebære en forøget kreditrisiko.”

– Henrik Olejasz Larsen, investeringsdirektør

“AP Pension ser positivt på investering i statsobligationer fra lav- og middelindkomstlande (også kaldet emerging market-lande). Fælles for landene er, at de har et stort vækstpotentiale, og at adgangen til international kapital er essentiel for at kunne tilvejebringe økonomisk fremgang for landene og deres indbyggere og en positiv udvikling generelt set. Samtidigt er det dog vigtigt at understrege, at AP Pension ikke ønsker at støtte stater, som ikke lever op til en række fastsatte minimumskriterier, som bl.a. dækker over menneskerettigheder og korruption.

Derfor arbejder vi ud fra et princip om inklusion af emerging market-lande, hvilket afspejler vores ønske om at støtte op om FN’s verdensmål for bæredygtig udvikling. Dette betyder, at vi kun inkluderer de lande i vores investeringsunivers, som har en tilstrækkeligt fyldestgørende bæredygtighedsprofil ud fra en række udvalgte parametre. Med udgangspunkt i AP Pensions politik for ansvarlighed og bæredygtighed på investeringsområdet screener vi landene ud fra en række kvantitative kriterier, som bl.a. omfatter graden af politisk og personlig frihed for borgerne i landet, regeringssanktioner fra EU eller FN og fremskridt mod opnåelse af FN’s verdensmål. Kriterierne er baseret på en række indikatorer fra internationalt anerkendte kilder, som bidrager til at afdække de enkelte landes udvikling, og landene skal leve op til alle kriterier for, at AP Pension vil investere i deres statsobligationer.

Foruden ovenstående kriterier skal landene også igennem en kvalitativ vurdering fra vores ESG-team. Identificerer vi forhold, som påvirker vores vurdering i negativ retning, placerer vi landet på en intern fokusliste med henblik på at følge udviklingen nærmere. Denne screening foretager vi to gange årligt, og antallet af investerbare lande vil derfor variere over tid. Valg om inklusion af statsobligationer i vores investeringsunivers er ikke dilemmafrit, og vi ønsker at være transparente omkring dette. Vi er forpligtede til at sikre vores kunders pensionsopsparing gennem risikostyring og diversificering, og med vores tilgang til inklusion af emerging market-lande er det vores vurdering, at vi lever op til det, samtidig med at vi støtter økonomisk vækst i emerging market-lande, så længe de lever op til vores fastsatte kriterier”

– Anna Maria Fibla Møller, chef for ansvarlige investeringer

“I PKA investerer vi i en række udviklingslande. Det gør vi blandt andet gennem statsobligationer samt i fonde, der skal bygge og drive infrastrukturprojekter blandt andet i Afrika, foruden mikrolånsfonde, der udlåner penge til indkomstskabende aktiviteter for lavindkomstfamilier. Vi stiller generelt en række krav til vores forskellige typer investeringer, hvilket også gælder for vores globale investeringer i statsobligationer, som skal leve op til anerkendte generelle og internationale retningslinjer – herunder sanktionslister. Derfor opdaterer vi naturligvis også vores negativliste for lande, vi ikke ønsker at investere i, i tråd med de internationale standarder fra EU og FN samt lovgivning fra det danske folketing”

– Michael Nellemann Pedersen, investeringsdirektør

“Som en del af vores arbejde med ansvarlige investeringer, herunder vores implementering af UNGP og PRI, fravælger P+ lande med en lav såkaldt ESG-score, der er en samlet vurdering af de sociale, ledelses- og miljømæssige forhold i landet. P+ benytter en ESG-score fra en ekstern dataleverandør, som inddrager data fra bl.a. Freedom House og en lang række andre organisationer i sin vurdering. De omtalte landes ESG-score har ikke givet anledning til fravalg.

Vores investeringer i statsobligationer bliver foretaget via eksterne forvaltere, der som en del af deres due diligence skal sørge for at overholde vores fravalgsliste. P+ overvåger løbende landes adfærd, og vi revurderer minimum én gang om året vores tilgang til statsobligationer og om der er lande, der skal vælges til eller fra”

– Kirstine Lund Christiansen, chef for ansvarlige investeringer

“Lægernes Pension har i 2022 vedtaget en ny politik for investeringer i lande. Vores nye politik og overvejelserne bag er uddybet i vores bæredygtighedsrapport for 2022. Den nye politik betyder, at vi ikke investerer i lande, som bryder med et eller flere af nedenstående kriterier:

  • Lande må ikke optræde på EU’s sortliste over skattely. 
  • Lande må ikke være omfattet af EU-sanktioner. Det gælder alle sanktionstyper, herunder finansielle sanktioner, våbenembargoer og indrejserestriktioner. Et land omfattes uafhængigt af om det er personer eller organisationer fra et land, som er genstand for sanktionerne.
  • Lande skal kunne efterleve minimumsstandarder for god forvaltningsskik. Til vurdering heraf anvendes en bæredygtigheds-rating fra MSCI, hvor stater med laveste (CCC) og stater med næstlaveste (B) rating-niveau med risiko for nedjustering ekskluderes.

Som følge af eksklusionskriterierne er der pt. optaget 47 lande på vores negativliste.

Vores tilgang til investeringer i afrikanske lande og øvrige udviklingsøkonomier skal dels tage højde for at få lande lever op til nordiske standarder, og dels at lande kan befinde sig i en gråzone, hvor de har udfordringer med at overholde menneskerettigheder, demokratiske principper mv., men omvendt klarer sig relativt godt på andre økonomiske og sociale parametre. 

Det skaber udfordringer med at fastsætte, hvordan forskellige forhold skal vægtes i vurderingen af lande. Brug af vurderinger fra Freedom House eller tilsvarende organisationer løser ikke udfordringerne. Fx har lande som Ukraine, Ungarn, Mexico, Indien og Singapore status som ”delvist frie” selvom landene på mange områder adskiller sig væsentligt og positivt fra rækken af afrikanske lande med samme status.

Som et samlet svar på jeres spørgsmål er vores samlede budskab derfor også, at i lyset af udfordringerne har vi valgt at benytte EU-sanktioner som grundlag i vores vurdering af lande. EU-sanktioner er et centralt redskab i EU’s fælles udenrigs- og sikkerhedspolitik og har til formål at beskytte bl.a. demokrati, retsstat, menneskerettighederne og folkerettens principper. Det er dermed udtryk for en politisk vurdering af, hvad Danmark og de øvrige EU-lande vil acceptere, når det kommer til den sociale og politiske udvikling i verdens lande. Det er vores klare opfattelse, at Lægernes Pensions landepolitik bidrager til, at vores investeringer er i tråd med de normer og værdier, som EU – og dermed Danmark – ønsker at fremme”

“I Velliv har vi pt. en tilgang, hvor vi afholder os fra at investere i statsobligationer, der er udstedt af de 30 lande, der gennemsnitligt rangerer lavest på Worldwide Governance Indicators (WGI), hvorfor de nævnte lande ikke er ekskluderet fra vores investeringsportefølje i dag. WGI indebærer aggregerede indikatorer for landes regeringsførelse i forhold til emner som ’Voice and Accountability’, ‘Rule of Law’ og ‘Control of Corruption’ ud fra flere hundrede forskellige datakilder. Vi kigger kontinuerligt på vores proces for at vurdere, om den er passende for de principper, der indgår i vores investeringspolitik”

– Mikkel Bro Petersen, pressechef

“Det er en svær balance, da mange udviklingslande, herunder afrikanske lande, er præget af fattigdomsproblemer og dårlig regeringsførelse, hvilket kan føre til mere hyppige overtrædelser af AkademikerPensions Politik for ansvarlige investeringer. Samtidig kan investeringer i statsobligationer være med til at forbedre de sociale forhold i de pågældende lande.
Investeringer i denne aktivklasse kræver derfor, at vi som investor foretager due diligence i tråd med de internationaler retningslinjer (se næste svar på spørgsmål).

Det er i denne forbindelse afgørende, om det pågældende land vurderes til at være i en positiv udvikling i forhold til menneskerettigheder, og om investeringer evt. kan bidrage til at forstærke en sådan positiv udvikling. Hvis omvendt der i landet foregår grove krænkelser af menneskerettigheder, og der ikke er indikationer om væsentlige forbedringer, kan investeringer være problematiske. Vi er derfor som investorer forpligtede til at forholde os til problemstillingerne og kommunikere transparent herom.

AkademikerPension overvåger løbende porteføljen og modtager en kvartalsvis global screening af investeringer i statsobligationer fra en uafhængig, specialiseret samarbejdspartner (Sustainalytics).

Der screenes for staternes beskyttelse af grundlæggende menneskerettigheder, herunder graden af ligestilling mellem kønnene og borgernes civile og politiske rettigheder. Vi screener ligeledes for, om staterne har ratificeret Paris-aftalen og i hvilken grad staternes klimapolitik understøtter Paris-aftalen.

Én gang om året vurderes hvilke lande, som bør ekskluderes fra AkademikerPensions portefølje. Det vurderes bl.a. om landene er påvirket af vedvarende problemer og om der er tegn på positiv forandring fremadrettet. AkademikerPension må ikke investere i de stater, der optages på eksklusionslisten.

Særligt for statsobligationer udstedt af udviklingslande gælder det, at de ofte er udstedt af lande med fattigdomsproblemer og dårlig regeringsførelse, hvilket kan føre til mere hyppige overtrædelser af AkademikerPensions Politik for ansvarlige investeringer. Screeningen fokuserer derfor på at isolere aktivklassens værste elementer og samtidig identificere de investeringsmæssigt mest undværlige, da det er ønskeligt at kunne være til stede i aktivklassen.

Årsagen er hensyn til den samlede porteføljes risiko-spredning, ligesom adgang til international finansiering ofte er central for at kunne bidrage med finansiering til at løfte udviklingsniveauet i de enkelte lande. AkademikerPension anvender et styringsværktøj – et skræddersyet benchmark – til at sikre den bedst mulige porteføljepleje på trods af en lang eksklusionsliste. Det giver mulighed for at fravælge flere problematiske lande set fra et menneskerettighedsperspektiv, og samtidig have en god og betryggende porteføljestyring.

Vi er ikke bekendt med danske investorer som også anvender denne metode, som vi selv – i al beskedenhed – anser for at være ’best practice’.  Men selv med denne løsning er der grænser for, hvor mange stater, der kan ekskluderes uden at kompromittere risikospredningen og dermed den økonomisk forsvarlige forvaltning af medlemmernes opsparing. Der er derfor flere lande med et belastet forhold til menneskerettighederne, som AkademikerPension fortsat holder fast i, fordi ellers så kunne vi i sidste ende slet ikke være i aktivklassen.

Hertil vurderer AkademikerPension alle kapitalforvaltere i forhold til deres arbejde med ansvarlige investeringer, samt indtænker hensyn til ansvarlighed i udvælgelsen af nye forvaltere.”

– Anders Schelde, investeringsdirektør

“PenSam har en global portefølje af statsobligationer fra Emerging Markets, som tager udgangspunkt i markedsindekset JP Morgan EMBI Global Diversified (EMBI). EMBI indeholder lande med et BNP pr. indbygger under et vist niveau (de fattigste lande i verden). Udover at en sådan portefølje over tid forventes at give et tilfredsstillende afkast, bidrager PenSam således også til investeringer i lande, der har behov for dette.  

Det er dog klart, at man gennem investeringer i Emerging Markets ofte vil få problemstillinger ift. ESG. Der investeres derfor ikke i alle landene i EMBI, da der fravælges lande med de største ESG-udfordringer. Der ses her bredt på ESG i forhold til f.eks. korruption, politiske rettigheder, forurening, alternativ energi, ligestilling m.fl.

Der er etableret et samarbejde med Sustainalytics, der foretager en ESG score for 179 lande, på baggrund af ca. 30 forskellige ESG-faktorer. Der kan opnås en score på mellem 0 og 100. 

PenSam har besluttet, at der som udgangspunkt ikke vil blive investeret i statsobligationer fra lande med en score på under 30, hvilket svarer til rating E (Ratingen er fra A – E). Der kan forekomme undtagelser, hvis særlige forhold gør sig gældende. Hvis der er f.eks., er tegn på eller forventninger om forværringer mht. ESG i et land, kan landet blive sat på eksklusionslisten selvom scoren er over 30. Det modsatte kan også være tilfældet. Udover lande med en score under 30, investeres der ikke i lande på EU’s sortliste over skattely. 

Ud fra holdninger hos interesseorganisationer og forhold inden for specifikke ESG-områder i enkelte lande, kan det naturligvis altid diskuteres, om eksklusionslisten bør indeholde flere lande. PenSam vurderer dog, at den beskrevne fremgangsmåde sikrer en struktureret/ensartet tilgang til investering i statsobligationer fra Emerging Markets”

“Statsobligationer er en vigtig del af vores investeringer, som har til formål at skabe gode afkast for vores medlemmer. Men lige så vigtigt området er, lige så svært kan det være at navigere i. Man kunne hurtigt ekskludere store dele af verden, hvis man vil være helt sikker på, at ens investerede kroner ikke finansierer stater, som i en eller anden grad har udfordringer med menneskerettigheder, men vi tror på, at vores kapital også er nødvendig for at sikre fremgang i de udviklingslande, vi har købt statsobligationer i. Her er der blandt andet brug for statslig finansiering af skoler og hospitaler,”

”Vi retter os efter både EU’s og USA’s sanktionsliste, når vi udvælger lande at investere i, og derudover er der lande, vi gennem vores eksterne forvaltere har valgt ikke at investere i baseret på en selvstændig vurdering af landets forhold. Aktuelt er der desuden et arbejde i gang i vores organisation med at videreudvikle vores eksklusionsfaktorer for lande som beskrevet i vores rapport om samfundsansvar for 2022.”

– Morten Roed Eriksen, investeringschef

De danske myndigheder har givet tilladelse til at eksportere militært udstyr til Saudi-Arabien, selvom et dansk eksportforbud var i effekt.

Det viser en aktindsigt, som Danwatch og Dagbladet Information har søgt hos Rigspolitiet. 

Rigspolitiet bekræfter, at tilladelsen er givet og erkender samtidig, at den militære eksporttilladelse til Saudi-Arabien er givet ved en fejl.

“Rigspolitiet har konstateret, at der i den konkrete sag er begået en fejl under Rigspolitiets behandling af sagen”, skriver Rigspolitiet i en mail til Danwatch.

Det havde ellers bred politisk opbakning, da den daværende VLAK-regering i november 2018 besluttede, at der ikke længere skulle eksporteres militært udstyr fra Danmark til Saudi-Arabien.

Den beslutning traf de danske politikere efter den kritiske journalist Jamal Kashoggi blev slået ihjel på det saudiske konsulat i Tyrkiet. Forbuddet blev samtidig begrundet med anklager om mulige krigsforbrydelser i Yemen, hvor Saudi-Arabien siden 2015 har ført en krig, der af FN omtales som “verdens værste humanitære katastrofe”.

Udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen ophævede forbuddet i marts måned i år, men nu kan Danwatch i samarbejde med Dagbladet Information afsløre, hvordan dansk forsvarsindustri alligevel fik lov til at eksportere militært udstyr et halvt år inden. 

FAKTA

Saudi-Arabiens sorte samvittighed

Saudi-Arabien er et af verdens mest undertrykkende regimer og står sammen med de Forenede Arabiske Emirater i spidsen for en af vor tids største humanitære katastrofer: krigen i Yemen.

Foto: EPA/SABAH NEWSPAPER
  • Tusindvis af saudiske menneskerettighedsaktivister og dissidenter er idømt lange fængselsstraffe ved groft uretfærdige retssager for fredelige ytringer eller for at danne foreninger og civilsamfundsorganisationer.
  • Derudover diskrimineres landets kvindelige befolkning fortsat voldsomt og savner både personlige og politiske rettigheder. 
  • Ingen er indtil videre arresteret eller retsforfulgt for mordet på den saudiske journalist Jamal Khashoggi, der den 2. oktober blev dræbt og skåret i småstykker på det saudiske konsulat i Istanbul den 2. oktober 2018.

Massiv undertrykkelse

  • Tusindvis af saudiske menneskerettighedsaktivister og dissidenter er idømt lange fængselsstraffe ved groft uretfærdige retssager for fredelige ytringer eller for at danne foreninger og civilsamfundsorganisationer.
  • Derudover diskrimineres landets kvindelige befolkning fortsat voldsomt og savner både personlige og politiske rettigheder. 
  • Ingen er indtil videre arresteret eller retsforfulgt for mordet på den saudiske journalist Jamal Khashoggi, der den 2. oktober blev dræbt og skåret i småstykker på det saudiske konsulat i Istanbul den 2. oktober 2018.
Foto: AP Photo/Hani Mohammed
  • En militær koalition under ledelse af Saudi Arabien og de Forenede Arabiske Emirater har siden 2015 ført krig mod den væbnede Houthi-gruppe i Yemen. Krigen omfatter ulovlige angreb, der har dræbt og såret tusinder af civile yemenitter, massearrestationer og drift af hemmelige torturfængsler.
  • Derudover har en årelang saudisk-ledet blokade af nødhjælp til landet kostet titusindvis af mennesker livet. Selv om krigen er mindre intensiv end tidligere, har Saudi Arabien og Emiraterne fortsat militærbaser samt fly- og specialstyrker i landet.
  • Ifølge FN har over 20 millioner yemenitter i øjeblikket akut brug for humanitær bistand, hvilket gør Yemen-krigen til verdens værste humanitære katastrofe.

Krigsforbrydelser i Yemen

  • En militær koalition under ledelse af Saudi-Arabien og de Forenede Arabiske Emirater har siden 2015 ført krig mod den væbnede Houthi-gruppe i Yemen. Krigen omfatter ulovlige angreb, der har dræbt og såret tusinder af civile yemenitter, massearrestationer og drift af hemmelige torturfængsler.
  • Derudover har en årelang saudisk-ledet blokade af nødhjælp til landet kostet titusindvis af mennesker livet. Selv om krigen er mindre intensiv end tidligere, har Saudi-Arabien og Emiraterne fortsat militærbaser samt fly- og specialstyrker i landet.
  • Ifølge FN har over 20 millioner yemenitter i øjeblikket akut brug for humanitær bistand, hvilket gør Yemen-krigen til verdens værste humanitære katastrofe.
Kilder: Amnesty International, Human Rights Watch, FN, Yemen Data Project, OMCT m.fl.

En fejl, der ikke må ske

Konkret har Rigspolitiet den 26. august 2022 givet firmaet TenCate Advanced Armour Danmark permanent tilladelse til at eksportere pansring til militære køretøjer til en kunde i Saudi-Arabien.

Det danske eksportforbud ophæves mere end et halvt år senere.

Rigspolitiet oplyser, at “der er tale om en menneskelig fejl, hvor den pågældende sag ikke har været sendt i høring hos Udenrigsministeriet, som det ellers er praksis i sådanne sager”.

Men den type fejl bør ikke kunne ske, mener flere medlemmer af Folketingets Udenrigspolitiske Nævn.

“Der må simpelthen ikke ske fejl i den her type sager”, siger Radikale Venstres udenrigsordfører Christian Friis Bach, der mener, at det er særligt problematisk, at der er tale om netop Saudi-Arabien, der fører krig i Yemen.

“Der er afgørende forhandlinger om en fredsløsning i Yemen, og der er det meget vigtigt, at vi fra Danmark klart signalerer, at ethvert samarbejde med Saudi Arabien er betinget af, at landet bidrager til en fredsløsning”, siger han.

Han undrer sig samtidig over, at Folketinget ikke er blevet orienteret om, at tilladelsen er blevet givet. 

“Jeg synes, at vi i Udenrigspolitisk Nævn skulle have været orienteret, hvis der fejlagtigt er blevet givet en tilladelse til Saudi-Arabien. Særligt fordi, at der er et klart politisk ønske fra nævnet om en meget restriktiv linje over for Saudi-Arabien, og fordi vi har udtrykt en klar forventning om, at vi bliver tæt orienteret om den militære eksportpraksis”, siger Christian Friis Bach.

FAKTA

Det danske eksportforbud

Danske myndigheder behandlede flere ansøgninger om militær eksport til Saudi-Arabien og Emiraterne før eksportforbuddet blev ophævet.

2018

22. november

Udenrigsministeriet meddeler, at Danmark suspendere udstedelsen af nye eksporttilladelse til Saudi Arabien og Emiraterne på grund af de to landes rolle i Yemen- krigen og Saudi Arabiens likvidering af journalisten Jamal Khashoggi.

2018

2022

19. august

Firmaet Satair får afslag på at eksportere flydele til de Forenede Arabiske Emirater.

26. august

Tencate Advanced Armour får permanent tilladelse til at eksportere kompositpaneler/plader til militære køretøjer i Saudi Arabien. Pladerne beskytter mod angreb.

2022

2023

23. januar

Sima Innovation får midlertidig eksporttilladelse til at udføre våbentårne til militære køretøjer til de Forenede Arabiske Emirater.  

19.-23. februar

Sima Innovation deltager i IDEX våbenmessen i Emiraterne med deres våbentårne. Tencate Advanced Armours internationale afdeling er også med på messen.

9. marts

Udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (MD) bebuder i Politiken, at eksporten til de to lande kan genoptages i tråd med en ny, mere pragmatisk udenrigspolitik.

3. juli

Rigspolitiet erkender, at der er sket en fejl i forbindelse med Tencates eksporttilladelse til Saudi Arabien. 

2023

Kilde: Pressemeddelelser fra UM, aktindsigt, Politiken.dk

Også Peter Skaarup, der er Danmarksdemokraternes udenrigsordfører, efterspørger en redegørelse. 

Han frygter, at der er lige så meget rod i den militære eksportkontrol som det, der har vist sig om forsvarsindkøb til Danmark – med henvisning til sagen om forsvarsminister Jakob Ellemann-Jensen og indkøbet af militært udstyr fra det israelske våbenfirma Elbit.

“Jeg mener, at vi skulle have været orienteret om, at der er sket militær eksport til Saudi-Arabien. Og at vi i den grad skal have en god forklaring fra regeringen på, hvordan det her overhovedet kan ske. Nu har vi jo set, hvordan det roder i sagen om indkøb fra Elbit, og her roder det åbenbart også”, siger Peter Skaarup. 

“En politisk beslutning er jo ikke meget værd, hvis den ikke bliver fulgt. Og der er jo en grund til, at der er truffet en politisk beslutning om ikke at eksportere militært udstyr til Saudi-Arabien – hvor demokrati og menneskerettigheder er en by i Rusland”, siger han. 

Saudisk eksport fortsætter

Allerede den 10. maj 2023, efter at Danwatch første gang henvendte sig til Rigspolitiet omkring eksporttilladelsen til Saudi-Arabien, modtog Udenrigsministeriet en høring fra Rigspolitiet om sagen. 

Det fremgår af et mail-svar fra Udenrigsministeriet til Danwatch og Information.

Jeg vil mene, at der er en klar risiko for, at det her udstyr fra Danmark kan blive brugt i Yemen, hvor Saudi-Arabien jo fortsat er til stede med militære styrker.
Helle Lykke Nielsen
lektor, SDUs Center for Mellemøststudier

I starten af juli måned år oplyste Rigspolitiet til Danwatch, at de fortsat overvejer, hvilke konsekvenser fejlen skal have for Tencates eksporttilladelse.

“Rigspolitiet er i øjeblikket ved at vurdere, hvilke eventuelle sagsskridt dette giver anledning til i forhold til den konkrete tilladelse”, skrev de i en mail.

Fejlen har fortsat ikke fået konsekvenser for Tencates eksporttilladelse. Det fortæller firmaets direktør Helle Specht til Danwatch.

I får tilladelse i august 2022 på et tidspunkt, hvor offentligheden tror, eksporten er suspenderet?

“Det er korrekt, at vi har fået eksporttilladelse til Saudi-Arabien. Vores interne procedurer er stramme, vi følger de politiske anvisninger, som kommer til os. Også her har vi fulgt de retningslinjer, der er for eksportansøgninger, vi har fået en eksporttilladelse, og vi har så eksporteret”, siger Tencate Danmarks direktør Helle Specht til Danwatch.

I har ikke mistet jeres eksporttilladelse så?

 “Nej, vores eksporttilladelse er ikke tilbagekaldt, og jeg vil gerne understrege, at vi indtil sommeren 2023 ikke har været klar over, at Rigspolitiet måske har lavet en fejl”, siger Helle Specht.

Hun ønsker ikke at svare på, hvem slutbrugeren af Tencates pansring er, om det f.eks. er det saudiske militær.

 ”Det indgår altid i eksportansøgningen, men hører derudover under almindelige forretningsfortroligheder. Vores primære produkter er beskyttelsesplader til bl.a. skudsikre veste og til militære køretøjer, det vi kalder ’passiv beskyttelse’ – produkterne er ikke i sig selv noget man kan bruge til at føre krig med”.  

Hvordan kan I være sikre på, at udstyret ikke bliver anvendt til f.eks. intern undertrykkelse eller i krigen i Yemen, hvor Saudi Arabien beskyldes for krigsforbrydelser?

“Det er ikke en viden, vi har, her er vi nødt til at læne os op ad udenrigspolitiske anvisninger og myndighedernes godkendelser”, siger Helle Specht.

Hun understreger, at firmaet vil stoppe sin eksport med det samme, hvis de skulle ende med at miste deres eksporttilladelse på grund af den fejlagtige sagsbehandling fra Rigspolitiet. Men det ville betyde at firmaet ville miste noget af sin forretning – også i Danmark. 

”Hvis vi stopper eksporten, betyder det naturligvis, at vi vil miste noget af vores forretning. Hvis Rigspolitiet trækker eksporttilladelsen tilbage, vil vi være mindre attraktive for vores kunder. Der er tale om arbejdspladser og eksport, der går fra Danmark”, understreger hun.

Kan ende i Yemen-krigen

Eksperter mener, at der er en klar risiko for, at det militære udstyr fra Danmark bliver anvendt i Yemen – og dermed er der også en risiko for, at det kan bidrage til krigsforbrydelser. 

“Militæret spiller en kæmpe rolle i Saudi-Arabien, de har meget høje udgifter til militæret per indbygger. Det skal helst være så stærkt, at det kan hindre Iran fra at overtage magten og også holde Yemen i skak. Krigen i Yemen er jo på mange måder en proxy-krig mellem Saudi-Arabien og Iran”, siger Helle Lykke Nielsen, lektor på SDUs Center for Mellemøststudier.

Af samme grund mener hun, at der er en klar risiko for, at det danske militære udstyr anvendes i Yemen – selv om både Saudi-Arabien og Emiraterne har skruet ned for deres militære tilstedeværelse i Yemen det seneste år. 

“Jeg vil mene, at der er en klar risiko for, at det her udstyr fra Danmark kan blive brugt i Yemen, hvor Saudi-Arabien jo fortsat er til stede med militære styrker”, siger Helle Lykke Nielsen.

Og hun bakkes op af Yemen-ekspert Ardi Emseis fra Queen’s University i Canada, der frem til 2021 var medlem af The Group of Eminent Experts  on Yemen, nedsat af FN’s Menneskerettighedsråd.

Han mener også, at den danske militære eksport indebærer en klar risiko – selvom Saudi Arabien det seneste år har skruet ned for det militære engagement i Yemen. 

“Under hele Yemen-konflikten har der været risiko for, at militær eksport til krigens parter, herunder Saudi-Arabien og de Forenede Arabiske Emirater, vil blive anvendt til brud på folkeretten i Yemen – såsom vilkårlige luftbombardementer og anvendelse af sult som krigsvåben”, siger Ardi Imseis.

Den risiko består fortsat, siger han.

“Så længe krigen fortsætter – og det gør den –  indebærer enhver form for eksport af våben eller militært udstyr til de krigsførende parter, herunder Saudi-Arabien og Emiraterne en risiko for, at udstyret vil blive anvendt til brud på folkeretten. Det har været vurderingen fra ekspertgruppen, og det er fortsat min opfattelse”, siger han. 

På messe i Emiraterne

Tencate er ikke den eneste danske virksomhed, der har fået militær eksporttilladelse trods forbudet.

Den 23. januar 2023 gav Rigspolitiet firmaet Sima Innovation en midlertidig tilladelse til at eksportere våbentårne til militære køretøjer til Emiraterne.

Emiraterne, der sammen med Saudi-Arabien har ført krig i Yemen siden 2015, var også omfattet af det eksportforbud, som Lars Løkke Rasmussen ophævede i marts måned i år.  

Rigspolitiet forklarer, at tilladelsen til Emiraterne blev givet, fordi det militære udstyr blot skulle fremvises på en messe og bringes tilbage til Danmark inden for en fastsat tidsfrist. 

Modsat tilladelsen til Saudi-Arabien gav Rigspolitiet tilladelse til militær eksport til Emiraterne i samråd med Udenrigsministeriet, oplyser de i en mail.

Hvad angår den fejlagtige tilladelse til Saudi-Arabien, skriver Udenrigsministeriet i en mail til Danwatch at de altid skal høres om denne type eksport.

“Udenrigsministeriet noterer, at Rigspolitiet ved en fejl ikke hørte Udenrigsministeriet i en sag om eksport af militært udstyr til en slutbruger i Saudi Arabien i 2022. Det bemærkes, at Udenrigsministeriet altid skal høres i sager om eksport af militært udstyr til en modtager eller slutbruger i Saudi Arabien”, skriver de.

Danwatch og Information har også spurgt Justitsministeriet, hvilke konsekvenser de mulige brud på eksportforbudet får, men ministeriet henviser til Rigspolitiet, der ikke i øjeblikket har yderligere kommentarer.

Den største landbrugslobby i EU hævder at repræsentere alle landbrugsarbejdere i unionen, men Stela Zămoiu mener ikke, at den taler på vegne af bønder som hende.

Zămoiu, der er en 61 årig landmand fra Rumænien, husker dengang området omkring hende var fyldt med små landbrug. I dag er hendes tre hektar i det østlige Rumænien omgivet af store industrielle landbrug. Når hun dør, forventer hun, at hendes ejendom bliver opslugt af en af ​​hendes naboer.

“Landsbyen er blevet gammel,” siger hun. “Når de ældre dør, går jorden til børnene, og de sælger den … Jeg ved ikke, om der vil være jord, der ikke bliver taget af store landmænd.”

Hun siger, at hun godt kunne bruge noget hjælp fra den rumænske regering eller EU, men hun ser det ikke komme. “Politikerne tager kun hensyn til det, de hører fra de store landbrug,” siger hun. “De repræsenterer kun sig selv. Ikke os.”

I Danmark og resten af EU fortæller landmænd fra mindre gårde den samme historie. De kæmper for overlevelse og er ved at blive fortrængt at kæmpe industrielle landbrug. 

I Bruxelles, cirka 2.000 kilometer fra Zămoius gård, er Pekka Pesonen, lederen af landbrugsorganisationen Copa-Cogeca, ikke uenig. Europæisk landbrug skal blive rentabelt, siger den 60-årige finne til Politico. Og i det store og hele betyder det større landbrug.

Pesonen, der leder en lobbyorganisation, der beskriver sig selv som “den forenede stemme” for EU’s landbrugsarbejdere, siger, at han gerne vil se småbønder som Zămoiu overleve. “Men er det realistisk på nuværende tidspunkt?” spørger han. “Nej, det er det ikke. Fordi markedet belønner det simpelthen ikke.”

Copa-Cogeca blev født i 1960’erne, da Europas landbrugsorganisationer fusionerede og skabte en suveræn lobbymagt, der der har haft enorm indflydelse på politikudformningen lige siden. På deres hjemmeside hævder Copa-Cogeca at tale på vegne af “over 22 millioner europæiske landmænd og deres familiemedlemmer”.

Der er bare ét problem med den påstand: Den er ikke sand. Og de politiske beslutninger, som Copa-Cogeca taler for, er ikke altid i alle Europas landmænds interesse.

Ifølge de seneste data fra 2016 repræsenterer Copa-Cogeca tre fjerdedele af arbejdsgiverorganisationerne i landbrugssektoren.  Men nyere data fra Finland, Frankrig, Irland og Holland tyder på, at Copa-Cogecas medlemstal falder. Og når man spørger sig for i den europæiske landbrugssektor, er Copa-Cogeca ikke landbrugets samlede stemme længere. Det viser interviews med næsten 120 landmænd, insidere, politikere, forskere og aktivister.

“Jeg tror Copa stadig lever i den drøm, at de repræsenterer alle landmænd, som de gjorde i fortiden. Det er ikke helt tilfældet”, siger en tidligere embedsmænd for Europa-kommissionens landbrugsorgan, DG Agri.

Interviewene er blevet lavet i forbindelse med et pan-europæisk samarbejde koordineret af Lighthouse Reports med deltagelse af Danwatch, Politico Europe, El Confidencial, Libertatea, NRC og OKO.Press. De 120 kilder fortæller en historie om den magt, som Copa-Cogeca stadig har. En magt som de, ifølge kilderne, bruger til at  kæmpe for store, intensive, miljøskadende landbrug og ikke mindst til at underminere grønne reformer og fastholde en central position, hvorfra de for eksempel bekæmper EU’s Green Deal og en kommende forordning for naturgenopretning.

Den mystiske sag om de danske landmænd

I Danmark er historien den samme som i EU. Hos Copa-Cogecas danske medlem Landbrug & Fødevarer er det mildt sagt uigennemsigtigt, hvem der er repræsenteret. 

Mens EU har mistet en tredjedel af unionens landbrug det seneste årti, hvilket svarer til, at tre millioner gårde i alt er forsvundet, hævder Landbrug & Fødevarer at repræsentere flere og flere landmænd i Danmark.

En gennemgang af landbrugsorganisationens seneste årsrapporter viser, at Landbrug og Fødevarer i 2021 hævdede at repræsentere 28.500 landmænd. Det er en stigning på 5.000 fra 2016. I den seneste årsrapport er antallet af medlemmer, som Landbrug og Fødevarer repræsenterer, pludselig forsvundet ud. 

Stigningen står i modsætning til stort set alle danske statistikker over landbrugets udvikling. Ifølge Danmarks Statistik er antallet af selvstændige landmænd faldet med 39 procent fra 2010 til 2020, og de seneste tal fra Statistikbanken viser, at antallet landbrugsbedrifter er faldet fra 43.000 til under 31.000.

Trods gentagne henvendelser vil Landbrug og Fødevarer ikke svare på, hvad deres tal dækker over. De svarer kun, at de ikke kan gå dybere ned i medlemstallene, og sender et link til Danmarks Statistik over antallet af bedrifter i Danmark.

”Det forekommer mig mystisk,” siger landbrugsøkonom og lektor ved Institut for Statskundskab på Aalborg Universitet, Jan Holm Ingemann om tallene.

Han har ikke noget bevis for, at Landbrug & Fødevarer pumper deres tal op, “Men jeg kan bare sige, at der er en interesse i at blæse sig selv op og se så stor ud som overhovedet mulig, for at holde fast i en række politikeres frygt for, at regulering af landbruget vil gå ud over arbejdspladser”, siger Jan Holm Ingemann, der bakkes op af andre eksperter, der fortæller, at høje medlemstal giver legitimitet og demonstrerer magt. 

Taktikken lader til at være den samme som i Copa-Cogeca. Ifølge kritikere og mindre landbrugsorganisationer bruger Landbrug & Fødevarer legitimiteten i de store medlemstal til at påvirke den danske landbrugspolitik på en måde, så de små landbrug bliver undermineret, og den grønne omstilling bliver tilsidesat

Jerntrekanten

D. 7. September 2015 rullede omtrent 1.500 traktorer ind i Bruxelles og skabte trafikpropper, der angiveligt strakte sig flere hundrede kilometer. Foran EU’s hovedkvarter hovedkvarter samlede godt 5.000 landmænd sig for at protestere over prisen på mælk blandt andet. 

Landmændene satte ild til halmballer. De skød med hø, kastede med æg og sprøjtede med mælk ud over politiets uropatruljer, der prøvede at dæmpe gemytterne. Politiet måtte blandt andet svare igen med vandkanoner over for aggressive traktorførere.

I udkanten af det hele stod Landbrug & Fødevarers daværende formand Martin Merrild. Demonstrationen var arrangeret af Copa, og folk var mødt op for fredeligt at vise, at landbruget stod i en dyb krise, men Copa mistede ifølge Martin Merrild “kontrollen” med demonstrationen.

To uger senere tog Martin Merrild selv kontrollen, da han blev valgt som ny formand for Copa.

“Jeg vil gå efter at sikre, at Copa bliver stærkere og mere magtfuld”, sagde han efter valget. 

Landbrug & Fødevarer har næsten altid været tæt forbundet til Copa-Cogeca. To gange tidligere har en dansker stået i spidsen for Copa. Christian Høegh-Andersen er i dag vicepræsident i Cogeca og også medlem af Landbrug og Fødevarers øverste politiske ledelse, fællesformandskabet. Og Landbrug & Fødevarers europæiske kontor har historisk set arbejdet tæt sammen med Copa-Cogeca.

I årtier blev traditionelle industriorganisationer som Landbrug & Fødevarer og Copa-Cogeca set som de mæglere og mellemmænd, der bestemte, hvad landmændene ønskede og havde brug for, og de var en del af et lukket netværk, der fastlagde EU’s landbrugspolitik.

Denne “jerntrekant”, hvor den lovgivende magt i form af Europa-Parlamentet og landenes regeringer, den udøvende magt i form af Europa Kommissionen og interessegrupper som Copa-Cogeca har tætte forbindelser, har bremset mange nødvendige reformer, siger Jeroen Candel, lektor i fødevare- og landbrugspolitik ved Wageningen Universitet i Holland.

“Der er tydelige tegn på stor indflydelse i EU’s landbrugspolitik. Politikere i forskellige EU-institutioner, herunder Europa-Parlamentets landbrugsudvalg, har konsekvent foretrukket de kortsigtede økonomiske interesser for bestemte sektorer frem for den større offentlige interesse i at løse de enorme udfordringer i vores fødevaresystem,” siger han.

Europas landbrug, hvoraf to tredjedele er mindre end fem hektar, kæmper med flere kriser: høje priser på gødning, energi og pesticider, stadig mere uforudsigelige vejrforhold, en hastigt aldrende og svindende landbrugsbefolkning samt en krig mellem to vigtige landbrugsproducenter på Europas dørtrin.

Alligevel ser Copa-Cogeca og dets tilknyttede organisationer ud til primært at varetage interesserne for store landbrug og ikke dem, der rammes hårdest af problemerne. Det fortæller en lang række af tidligere insidere i organisationerne, tilknyttede og uafhængige landmænd, EU-embedsmænd og eksperter, som vi har talt med.

En almindelig klage er, at Copa-Cogeca konsekvent har bekæmpet bestræbelser på at reformere EU’s fælles landbrugspolitik (CAP), som giver tilskud primært baseret på landbrugsstørrelse og som ifølge forskere favoriserer store landbrug i uforholdsmæssig grad. 

De store landbrugs stemme

I slutningen af april sendte Ole Faergemann et brev til EU’s landbrugskommissær, Janusz Wojciechowski. Den tidligere hjertelæge og nuværende landmand og næstformand for organisationen Frie Bønder Levende Land havde et år forinden lagt mærke til noget problematisk i Danmarks udmøntning af landbrugsstøtten, også kendt som CAP, der nu var blevet stemt igennem.  

I den nye udformning af landbrugsstøtten er der lagt op til at medlemslandene skal omfordele 10 procent af det, der hedder hektarstøtten, fra de store landbrug til de små landbrug. Hektarstøtten udgør størstedelen af landbrugsstøtten og i Danmark er den på 4,8 milliarder i 2023. Det er altså et afgørende værktøj til at holde liv i de små landbrug, men i Danmark vil regeringen ikke bruge det værktøj, fordi de små landmænd ifølge landbrugsstyrelsen bliver støttet på andre måder.

Det ærgrede Frie Bønder Levende Land, der repræsenterer 500 mindre landbrug. 

Der var dog også flere af vendingerne i udmøntningen, som Ole Faergemann og ledelsen i Frie Bønder Levende Land genkendte fra et andet sted.

“Vigtige dele af den endelige version (af Danish Strategic CAP Plan) er blevet taget fra 80 sider langt høringssvar fra Landbrug & Fødevarer”, skrev Ole Faergemann i brevet til den europæiske landbrugskommissær. 

En lignende klage kom fra Familielandbruget Sydvest. Det er ifølge de små organisationer et eksempel på, at i Danmark, hvor mere end halvdelen af landbrugene er under 30 hektar og bliver betragtet som små, lobbyer Landbrug & Fødevarer for de store landbrug og imod de små. 

Hos Landbrug & Fødevarer fastholder Niels Lindberg Madsen, EU-politisk chef, at det ikke gav mening at omfordele hektarstøtten:

”Den seneste reform af EU’s landbrugspolitik betød både et markant lavere budget og en stor omlægning af blandt andet hektarstøtten. Den omlægning har berørt alle landmænd – store som små. Men især visse grupper som eksempelvis mælkeproducenterne”, skriver han og tilføjer, at Landbrug & Fødevarer støttede Danmarks tilgang, fordi omfordelingen simpelthen ville flytte for store beløb mellem landmænd oven i det, der allerede var blevet rykket rundt på.

Et andet eksempel, de små landbrugsorganisationer fremhæver, kommer fra dette forår. I marts offentliggjorde den danske regering planerne for udmøntningen af nye ejendomsvurderinger, der ville ramme små landmænd hårdt. Ifølge planerne skulle landbrug på under 15 hektar, omklassificeres fra landbrug til ejerbolig med den konsekvens, at skatten ville stige med 40 procent. 

Det ville ramme 11.800 små landbrug, og det skabte et ramaskrig, mens nogle på sociale medier begyndte at spekulere i, om de skulle tvinges ud, så store gårde kunne købe deres land.

Skatteminister Jeppe Bruus forsøgte at dæmpe gemytterne ved at forsikre, at landbruget var blevet hørt, og i et brev til Frie Bønder Levende Land forsikrede han, at “der havde været en tæt dialog med Landbrug & Fødevarer”.

For de små landbrug var det dog ingen forsikring.

“Alt det her tilføjer bare endnu en dimension til den systematiske forsømmelse eller endda undertrykkelse af små-skala landbrug i det her land”, siger Ole Faergemann. 

Hos Landbrug & Fødevarer hævder de dog, at de netop kæmpede for de små landbrug:

”Omkategoriseringen af 15.000 ejendomme er bekymrende mange, og derfor har vi også, i vores dialog med Skatteministeriet både før og efter udsendelsen af de nye kategorier, bedt om, at kravene til at blive kategoriseret som landbrug nedsættes, så flere mindre landbrug kan vedblive med at være landbrug,” skriver Morten Holm Østergaard, Erhvervspolitisk chef i Landbrug & Fødevarer.

I kølvandet på ramaskriget fra de små landbrug og en hidsig debat blev regeringen d. 3. maj enige om at udskyde skattestigningen for de små landmænd. 

I Copa-Cogeca lader strategien til at være den samme, som Landbrug & Fødevarer kritiseres for: Kæmp for de store.

I 2021 forlod den tjekkiske landbrugsorganisation APF Copa-Cogeca, fordi Copa-Cogeca ikke var interesseret i at begrænse den direkte støtte til store landbrug. Tre andre medlemmer af Copa-Cogeca har udtrykt lignende bekymringer i forbindelse med denne undersøgelse.

Medlemmer fra Øst- og Centraleuropa, der har en større andel af små landmænd, har også klaget over, at de føler sig marginaliserede i Copa-Cogeca. I Rumænien ses det tydeligt: Alliance for Agriculture and Cooperation (AAC), der er medlem af Copa-Cogeca repræsenterer kun 0,12 procent af de rumænske landbrug, men de ejer omtrent 30 procent af landets landbrugsjord.  

Copa-Cogecas generalsekretær Pekka Pesonen kender godt til kritikken, men, siger han til Politico: “Vi har de samme klager i den anden ende” med henvisning til de store landbrug. Han understreger, at for dem handler det om at indtage “den mest effektive” lobbyposition. 

En privilegeret adgang

I begyndelsen af juni stimlede landmænd igen sammen for at protestere i Bruxelles. Denne gang var de mødt op foran EU-parlamentet, der stod foran en vigtig afstemning om en ny forordning, der skulle lede til en genopretning af naturen, blandt andet på landbrugsland.

Det var en plan landbrugsektoren ikke kunne støtte, fortale Pekka Pesonen, da han trådte frem foran forsamlingen.

“Vi ville reducere vores mulighed for at producere mad”, sagde han til de fremmødte og fortsatte med at fortælle, at det var umuligt at forudse omkostningerne for landbruget.

Det argument er også blevet fremført af Landbrug & Fødevarer, men det har også vundet gehør i Europa-Parlamentets største gruppe EPP, der kæmper indædt mod forordningen og hos en lang række EU-landes regeringer, herunder Danmarks, der ifølge kritikere har udvandet Kommissionens forslag. 

Det er et eksempel på den lydhørhed, som Copa-Cogeca stadig møder i EU, hvor de har god kontakt til mange embedsmænd, parlamentarikere og politikere i centrale europæiske institutioner.

Indtil for nylig havde de det største antal pladser i ekspertgrupper for Europakommissionens landbrugsafdeling, der ligger kun en kort gåtur fra deres hovedkvarter i Bruxelles

I forbindelse med denne undersøgelse har vi sendt detaljerede forespørgsler til Kommissionen angående dens påståede tætte forhold til Copa-Cogeca, herunder ansættelsen af mange tidligere medarbejdere fra organisationen.

Kommissionen fortæller, at de opererer med nye ekspertgrupper under en ramme, der “skulle være åben, gennemsigtig og inkluderende”, men bekræfter eller afviser ikke klager om, at Copa-Cogeca for eksempel blev tildelt dobbelt så mange aktive deltagere som andre til et arbejdsgruppemøde om oksekød.

“Kommissionen følger som regel op på hver eneste henvendelse, brev eller mødeanmodning, vi modtager. Hvis en organisation kontakter os oftere end andre, kan interaktionerne virke hyppigere,” tilføjer en talsperson.

Copa-Cogecas lobbyister sender regelmæssigt e-mails til medlemmer af Europa-Parlamentet (MEP’er) med detaljerede forslag til ændringer, og hvordan de skal stemme. På ministerplan er Copa-Cogeca den eneste organisation, der bliver inviteret til uformelle møder med medlemmer af AGRIFISH-Rådet, hvor EU-landenes landbrugsministre sidder.

Denne privilegerede adgang har givet Copa-Cogeca og nationale landbrugsfagforeninger som Landbrug & Fødevarer mulighed for at udskyde nye miljøregler om afgrøderotation og braklagt jord ved blandt andet at henvise til fødevaresikkerhed. Copa-cogeca har også haft succes med at lobbye for at udsætte ambitionen om at halvere brugen af pesticider inden 2030, på trods af opbakning fra forskere og offentlighed til netop det.

Fra begyndelsen var Copa-Cogeca imod nogle af de mest ambitiøse forsøg på at gøre europæisk landbrug mere bæredygtigt og mere modstandsdygtigt over for klimaforandringerne, som blev fastlagt under Farm-to-Fork-strategien, en vigtig komponent i den markante europæiske Green Deal.

Lobbyvirksomhed imod strategien var “voldsom”, “bevidst” og “meget ubehagelig”, siger det hollandske medlem af Europa-Parlamentet Anja Hazekamp, der var parlamentarisk ordfører for strategien under miljøudvalget.

Copa-Cogeca siger, at deres adgang til beslutningstagere “ikke er anderledes end det, som alle enheder, der er registreret i det europæiske gennemsigtighedsregister, har adgang til.” De tilføjer, at det eneste sted, hvor de har særlig status som “repræsentant” er efter invitation fra EU, og at det at have kontakt med parlamentsmedlemmer er “en almindelig praksis for lobbyvirksomhed.”

Som Pekka Pesonen siger det til Politico, er det grunden til, at Copa-Cogeca er i Bruxelles:

“Alle lobbyister er her for at hjælpe folk i EU-institutionerne med at forstå deres side af sagen”

Hvad angår Farm to Fork-strategien, forklarer Copa-Cogeca, at de er enige med Kommissionen “om retningen”, men at deres uenighed “mere er et spørgsmål om tilgang og metode.”

“Vi går ikke imod Green Deal. Nej, det vi siger er, at vi skal have det til at fungere”, siger Pekka Pesonen til Politico.

På tværs

Som Copa-Cogeca har Landbrug & Fødevarer også foreløbig modstået bestræbelser på at begrænse landbrugets aftryk, på trods af at landbruget står for en relativ stor del af de drivhusgasemissioner, som skal være bragt i nul i 2045.

Landbrug & Fødevarer har selv forpligtet sig til at opnå klimaneutralitet inden 2050 og lover at “levere danske løsninger på globale udfordringer”. I organisationens nye klimaplan skriver de, at landbruget med kendte virkemidler og teknologiske løsninger kan indfri de klimamål, der er for landbruget. Dermed mener de også, at landbruget ikke bør omfattes af ekstra regulering eller en CO2-afgift.

Det er ifølge flere kilder symptomatisk for den måde, landbrugslobbyen reagerer på klimaforandringer. 

Landbrug besætter 62% af landet i Danmark, men udgør mindre end 2% af beskæftigelsen, ifølge OECD, der også påpeger, at landbrug og arealanvendelse er “de sektorer med højeste drivhusgasintensitet i Danmark i forhold til deres produktion”. De fleste emissioner – 77% – stammer fra animalsk produktion.

 Det er med andre ord et oplagt sted at gribe fat, hvis man vil nedsætte de danske udledninger. Alligevel har både Danmark, og Landbrug & Fødevarer ifølge eksperter været langsomme til at handle.

“Hver gang der er forsøg på at regulere landbruget – primært med hensyn til miljø og klima – kommer Landbrug & Fødevarer med argumenter om, at det vil påvirke visse landmænd og arbejdspladser. Dette er et argument, som nogle politiske partier tager meget alvorligt,” siger landbrugsøkonomen Jan Holm Ingemann.

“Dette har tilladt landbrugsindustrien gentagne gange at udskyde enhver plan om at indføre en CO2-afgift på landbruget og at gøre noget effektivt for at reducere landbrugsindustriens klimapåvirkning.”

Klima-aktivisterne i Den Grønne Ungdomsbevægelse er også begyndt at rette deres opmærksomhed mod Landbrug & Fødevarer. I en ny kampagne har de stiftet Rådet for Sikker Lobbyisme, hvor de kritiserer Landbrug og fødevarer for at have “for meget magt”, arbejde imod klimaet, sundheden og den danske økonomi, samt at sprede misinformation.

“Landbrug & Fødevarer udgør i dag den største trussel mod dansk landbrug, fordi de modsætter sig den omstrukturering, der er nødvendig for at sikre fremtiden for dansk landbrug,” udtalte de sidste måned.

Tid til at træde på bremsen

En dag i maj står Anders Højlund Andersen ved Øm Klostergaard lidt nord for Osted og spejder ud over, hvad han kalder “klimamarken”. De fleste andre ville nok kalde det en græsmark, hvilket det også er, men det er netop det, der gør den til en mulig “kulstofmotor”, som den 34-årige landmand kalder det. 

For mens mange andre afgrøder høstes hen over sommeren, vokser græsset hele året rundt, laver fotosyntese og optager CO2.

“Vi skal jo forvalte vores virkemidler og naturbaserede systemer, og der er fotosyntesen jo en afgørende hjørnesten”, forklarer han.

Anders Højlund taler ikke, som man forestiller sig en landmand gør. De landbrugsfaglige termer krydres med udtryk som “planetære grænser”, “biodiversitetskrise” og “systemiske fejl”. 

Øm Klostergaard er en del af spil-millionæren Sylvester Rishøjs projekt Arkaia, der skal vise vejen til en bæredygtig fødevareproduktion i fremtiden. Anders Højlund Andersen er ansat til at lave landbrug på klimaets og naturens betingelser på Øm Klostergaards 100 hektar land.

“Landbruget er så stort i Danmark med sine 2,5 millioner hektar, og så kunne det være et ret stort klimaredskab, hvis vi bruger det til at flytte kulstof”, siger Anders Højlund Andersen, der på den måde ser et enormt stort potentiale i landbruget.

Vi sætter os ved et bord i haven for at tale om Landbrug & Fødevarer. På den anden side af et lille hegn står vinterrugen og svajer i den lerede jord. 

Anders Højlund Andersen og Øm Klostergaard er ikke medlem af Landbrug & Fødevarer. Han håber, at der i fremtiden vil være plads til en som ham i Landbrug & Fødevarer tager, men, siger Anders Højlund Andersen, “deres klima-2030-plan er ikke den samme som vores”. 

Anders Højlund Andersen er “meget forsigtig” med, hvordan han formulerer tingene, fordi det er “sprængfarligt” og samtidig er Landbrug & Fødevarer “en stor spiller”, som helst skal med, hvis der skal gøres nogen forskel.

“Jeg tøver med at svare, fordi jeg sidder i det dilemma at kende en virkelighed, der er næsten ufattelig forfærdelig, som vi godt kan ende med at kigge ind i, og så nogle status-quo-bevarende systemer, som man godt kan undre sig over”, siger han og tilføjer, at det er “meget at rumme”.

Netop status-quo er et ord, der går igen blandt forskere, når de skal beskrive Landbrug & Fødevarer.

“Det nuværende danske landbrugssamfund opfinder i øjeblikket måder at udskyde alt, der rusker op i status quo,” siger Rasmus Larsen, ph.d. i landbrugets rammevilkår, uafhængig forsker, forfatter og vært for podcasten Landbrugsmagasinet.

“Landbrugslobbyen er meget stærk, og det, de forestiller sig for fremtiden, er en slags teknologisk løsning, filtre til at begrænse emissioner, nye tilsætningsstoffer til foderet, så køerne ikke bøvser osv.,” tilføjer han.

“Alt bliver forhandlet bag lukkede døre, men det er meget svært at se, hvordan dansk landbrug kan følge i samfundets fodspor uden en form for reduktion. Jeg tror ikke, at teknologi kan løse alle disse problemer.”

Forandring er uundgåelig og påkrævet hurtigt, siger Olivier De Schutter, medformand for tænketanken IPES-Food (International Panel of Experts on Sustainable Food Systems) med base i Bruxelles.

“Landmænd har meget at vinde ved at være en del af forandringen og forudse den. Copa-Cogeca kan hjælpe med dette. Men det kræver, at man bevæger sig væk fra sin nuværende position, der ofte er defensiv og styret af frygt for forandring, og i stedet indtager en meget mere proaktiv position for at hjælpe med at identificere, hvordan landmænd kan drage fordel af overgangen til mere bæredygtige former for landbrug,” siger han.

Men tiden er ved at løbe ud, advarer miljøforkæmpere.

“Muligheden for at vende udviklingen i landbruget er ved at lukke hurtigt. Størstedelen af vores jord er allerede alvorligt beskadiget. De fleste insekter eller fugle på landbrugsjord er allerede forsvundet,” siger Ariel Brunner, chef for EU-politik hos BirdLife Europe & Central Asia.

Hos Europa-Kommissionen fortæller de også, at vi ikke kan fortsætte med ‘business as usual’, da det vil true fødevaresikkerhed, natur, vores helbred, klima og økonomien.

En dag i foråret rejser to grønlandske embedsmænd fra Råstofdepartementet i Nuuk til København. De ved, at de skal møde i Voldgiftsretten, men de har ikke regnet med det, der møder dem i rettens lokaler i en glasbygning med udsigt til Langelinie. Over for dem står sytten advokater, der alle repræsenterer et internationalt mineselskab.

Med sig har advokaterne et erstatningskrav, der kan vælte Grønlands økonomi og et ultimatum til Grønlands Selvstyre: Enten giver I grønt lys til et omdiskuteret mineprojekt på Kvanefjeld i Sydgrønland, ellers hoster I op med pengene.  

  1. Mineselskabet Energy Transition Minerals har anlagt en voldgiftssag mod Grønlands Selvstyre og det danske Klima- og Energi- og Forsyningsministerie. Mineselskabet har ikke fået tilladelse til at udvinde kritiske mineraler i Kvanefjeldet, fordi det er i strid med en ny uranlov.
  2. Energy Transition Minerals, der tidligere hed Greenland Minerals, hævder, at de har opfyldt alle myndighedernes krav og derfor har ret til at gennemføre projektet, som fik sin første efterforskningstilladelse i 2007. 
  3. Hvis Energy Transition Minerals ikke får tilladelsen, truer de med et erstatningskrav. Kammeradvokaten, der repræsenterer Grønland og Danmark, mener det kan løbe op i 15 milliarder kroner. 
  4. Eksperter siger til Danwatch og Politiken, at Grønland har en svag sag og samtidig risikere at skræmme kommende investorer væk.
  5. Kilder siger til Danwatch og Politiken, at den kinesiske ejerkreds bag Energy Transition Minerals er den overordnede grund til, at mineprojektet ikke får grønt lys fra det grønlandske selvstyre.

Danwatch kan nu i samarbejde med Politiken afsløre en række nye detaljer i sagen om Kvanefjeld, der har storpolitiske perspektiver og ultimativt kan efterlade en kæmperegning til danske skatteborgere. 

Mineselskabet, Energy Transition Minerals, har i årevis forsøgt at få lov til at hente kritiske mineraler op af Kvanefjeld, der har en af de største depoter i verden. Men side om side med de kritiske mineraler er der radioaktive stoffer som uran og thorium, der kan udgøre en fare for grønlænderne omkring Kvanefjeld. Derfor vil Grønland med en ny uranlov i hånden afvise mineselskabets ansøgning inden for den nærmeste fremtid.

Det ved de allerede hos Energy Transition Minerals, og derfor vil de svare igen med et  erstatningskrav, der kan løbe op i femten milliarder kroner, hvilket svarer til mindst tre år af det bloktilskud, som Danmark giver Grønland. 

Vores vurdering er, at vi har ret til at få en udnyttelsestilladelse, og det er den ret, som vi forsøger at gennemtvinge.
Miles Guy
Chief Financial Officer, Energy Transition Minerals (tildligere Greenland Minerals)

Men sagen handler om meget mere end den juridiske strid mellem mineselskabet og Grønlands selvstyre. De kritiske mineraler i Kvanefjeld er af afgørende betydning for den grønne omstilling og centrum i et sikkerhedspolitisk kapløb mellem USA og Kina, der begge lurer i kulissen.

Sagen er omgærdet af sin egen mystik. Mange kilder har noget at sige om Kvanefjeld, men få vil sige det til citat. For at det hele skal vi først 70 år tilbage i tiden til den første jagt på de kritiske mineraler i Grønlands undergrund. 

Håb og frygt omkring Kvanefjeld 

Håb og frygt har blæst omkring Kvanefjeldet i Sydgrønland siden 1950’erne, hvor Niels Bohr satte fod på bjerget. Det var den berømte danske atomfysiker, der først opdagede mineralerne i fjeldet, og han drømte om at udvinde uran til danske atomværker. Indbyggerne i byen Narsaq for foden af bjerget frygtede allerede dengang den livsfarlige forurening og radioaktiv bestråling af deres dyr og deres børn. 

Dybt i Kuannersuit, som Kvanefjeldet hedder på grønlandsk, findes også én af verdens største forekomster af kritiske mineraler. Det er mineralet Steenstrupin, opkaldt efter den danske geolog K. J. V. Steenstrup, der vækker interesse, fordi det indeholder femten af de såkaldte kritiske mineraler, der er en afgørende mangelvare i teknologien, som skal sikre den grønne omstilling. 

Men det er vanskeligt at grave kritiske mineraler op, uden at uran stiger til overfladen og udsætter dyr og mennesker for strålingsfare.  

Derfor var det også kontroversielt, da mineselskabet, der dengang hed Greenland Minerals i 2007 fik en efterforskningstilladelse til Kvanefjeldet. De geologiske undersøgelser fra mineselskabet var lovende. De eftertragtede mineraler fandtes i store mængder i fjeldets indre.

Det gjorde uran og thorium også. Og mens mineselskabet så en forretning i at mine dem, skabte de radioaktive stoffer skabte frygt hos mange grønlændere, og en folkelig protestbevægelse blev samlet om sloganet  ‘urani naamik’, nej til uran. Samtidig skabte minens planlagte konstruktion bange anelser hos fagfolk. Mineselskabet ville lave et åbent hul på toppen af bjerget og smide det giftige og radioaktive spildevand i en sø bag en dæmning på bjergets top. Gik noget galt, kunne det ende fatalt for byen Narsaq for foden af bjerget. 

Tidligere var flere af sådanne dæmninger brast sammen. Hundredvis af menneskeliv var gået tabt. 

Alligevel gav de grønlandske myndigheder grønt lys for mineselskabets miljørapport i 2021. Næste skridt var selve tilladelsen til at udvinde 30.000 tons af de kritiske mineraler om året i 37 år. 

Men så blev den planlagte mine på Kvanefjeld ramt af endnu en markant krise. Politik. 

Modstand forener

Samme forår, som mineselskabet får godkendt miljørapporten, går grønlænderne til valg. Og mineprojektet er øverst på dagsordenen. Mange steder hænger plakater med teksten ‘urani naamik’, side om side med valgplakaterne. 

En meningsmåling i Sydgrønland viser, at 71 procent er imod mineprojektet. De frygter, at projektet vil skræmme turisterne væk eller skade befolkningens sundhed. Mere end halvdelen af borgerne har ikke tillid til, at myndighederne kan håndtere Kvanefjeldsprojektet. 

En 34-årig mand, der er vokset op i Narsaq med udsigt til Kvanefjeld, stiller sig i spidsen for den politiske modstand mod mineprojektet. Navnet er Muté B. Egede, og han er tidligere minister for råstoffer, leder af oppositionspartiet  IA (Inuit Ataqatigiit) og stærk modstander af mineselskabet. Efter valget bliver han også landsstyreformand.

“Folket har talt, og folket har ret, projektet bliver ikke til noget”, siger Mute B. Egede kort efter valget i april 2021.

Syv måneder senere samles det grønlandske parlament, Inatsisartut, om en ny lov, der bliver stemt i gennem med et spinkelt flertal. Politikerne vedtager et forbud mod uran og dødsdømmer dermed projektet på Kvanefjeld. Vejen mod kritiske mineraler og uran er definitivt blokeret af en lov med fem paragraffer. 

Dagen efter valget falder Greenland Minerals’ aktier med 44 procent.

En tilladelse før en erstatning

I dag, to år senere, befinder projektet sig i en sær form for limbo. På den ene side af konflikten står en revisor, på den anden side står en jurist.

Revisoren hedder Miles Guy, han er Chief Financial Officer i Energy Transition Minerals, som Greenland Minerals altså har skiftet navn til.  Han har været med siden 2009 og har oplevet flere forsøg på at lægge projektet ned. Uranloven er endnu et slag i kampen om Kvanefjeld.

“De vedtog en lov i 11. time for at bremse det her projekt”, siger Miles Guy om uranloven. Men mineselskabet har ikke opgivet endnu, og Miles Guy fastholder, at de har levet op til alle krav, som myndighederne har stillet.

“Vores vurdering er, at vi har ret til at få en udnyttelsestilladelse, og det er den ret, som vi forsøger at gennemtvinge. Hvis det bliver bevist, at vi ikke er berettiget til den, vil vores argument være, at vi er blevet udsat for ekspropriation og derfor er berettiget til erstatning. Men vores primære mål er at gennemtvinge vores ret til en udnyttelsestilladelse”, siger han og sætter dermed en juridisk pistol for panden af det grønlandske selvstyre og til dels også Danmark, som sagen også er rettet imod.

Danmarks rolle i tvisten

  • Mineselskabet har rejst sagen mod både Grønland og Danmark, fordi Råstofmyndigheden ved mineprojektets begyndelse i 2007 hørte under det danske embedsværk. Danmark betaler også en tredjedel af sagens omkostninger. 
  • Klima- og Energiministeriet i Danmark har ingen kommentarer til sagen, så længe den kører ved retten.

Juristen hedder Jørgen Hammeken-Holm, og han har netop fejret 25 års jubilæum som embedsmand i det grønlandske embedsværk. Som departementschef for Mineralmyndigheden har han de sidste mange år set politikere komme og gå, og det er ikke første gang, at et australsk mineselskab spiller med musklerne over for ham og hans lille kontor. 

“Jeg sover helt roligt om natten”, siger Jørgen Hammeken-Holm.

Han afviser, at mineselskabet er blevet eksproprieret. Han mener i stedet, at uranloven trumfer den tilladelse, der tidligere er givet, og ny lovgivning er et vilkår for alle. 

Uranloven er sådan skruet sammen, at eksisterende projekter godt må udlede 0,01 procent uran som biprodukt, når de udvinder eksempelvis kritiske mineraler. Men nye mineprojekter, der er ansøgt om efter december 2021, ikke må udvinde uran overhovedet. Det gælder både for tilladelser til forundersøgelse, efterforskning og udnyttelse.

I Greenland Minerals første efterforskningstilladelse fra 2007 ville selskabet både udvinde uran og kritiske mineraler. Det er nu forbudt. Derfor sendte selskabet endnu en ansøgning, hvor de kunne ville udvinde kritiske mineraler, og den uran, der ville følge med mineralerne op af bjerget som biprodukt, ville selskabet hælde tilbage i minen igen. På den måde ville man holde sig under grænsen på 0,01 procent uran, mente selskabet.

Men med endnu en ansøgning er der nu tale om en ny ansøgning, og dermed må selskabet ifølge uranloven slet ikke udvinde uran overhovedet.

Derfor får den nye ansøgning også afslag, siger Hammeken-Holm, der desunde mener, at selskabets løsning med at hælde uran tilbage i minen igen, vil resultere i forurening med uran, fordi grænseværdien på 0,01 procent vil blive overskredet.

»Naalakkersuisut træffer afgørelse på baggrund af de på ethvert tidspunkt gældende regler. Der er i uranloven taget stilling til, hvilke tilladelser loven finder anvendelse på, og Naalakkersuisut skal selvfølgelig følge de regler«, siger han.

Hvis Grønland sammen med Danmark ender med at tabe sagen, afviser Jørgen Hammeken-Holm, at de to lande kan blive pålagt at betale erstatning. I stedet mener han, at der vil ske det, at dommerne fortæller Grønlands selvstyre, at det har fortolket reglerne forkert. En erstatning kan ikke komme på tale, fordi loven ifølge ham ikke åbner mulighed for ekspropriation.

“Det vil sige, at sagsbehandlingen skal starte fra det sted, hvor den bare blev afsluttet sidst. Det værste, der kan ske, er, at vi skal starte sagsbehandlingen fra det sted, hvor den blev afsluttet, og at de derved kan få en udnyttelsestilladelse”, siger Jørgen Hammeken-Holm.

Hasard med egen fremtid

Mens Jørgen Hammeken-Holm er sikker i sin sag, advarer eksperter om, at Grønland spiller højt spil med sin egen fremtid.

Poul Hauch Fenger er advokat med ekspertise i international ret. Som advokat har han haft indblik i flere voldgiftssager, og vurderer, at det udefra set grangiveligt ligner, at Grønland har vedtaget den nye uranlov i et forsøg på at stoppe mineprojektet i Kvanefjeld. 

Det skaber efter hans mening »en gordisk knude« for Energy Transmission Minerals, fordi mineprojektet er tilrettelagt efter den eksisterende lovgivning, og nu pludselig bliver præsenteret for en helt ny og strammere lovgivning.

“Med forbehold for, at jeg ikke kender alle detaljer i sagen, vil jeg mene, at den eksisterende lovgivning må stå stærkere end den nye lovgivning. Derfor er min umiddelbare opfattelse, at mineselskabet har en god sag”, siger han og kommer også med en advarsel til Grønland:

“Når virksomheder overvejer at kaste millioner eller milliarder af kroner ind i projekt, så sker det selvfølgelig ud fra en forventning om, at de investerede penge kommer tilbage. Men hvis de kan se, at det politiske klima har en karakter, hvor der pludselig kan vedtages ny og blokerende lovgivning, vil de pludselig kunne stå på tynd is og blive meget tilbageholdende med at investere”, siger Poul Hauch Fenger.

Tidligere vicedirektør i forskningsinstitutionen GEUS, (De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland), Flemming Christiansen er enig. Han mener, at sagen giver Grønland et “troværdighedsproblem”.

“Principielt lovgiver man ikke med tilbagevirkende kraft, som det efter min mening er sket her. Tidligere ville det have været sådan, at man automatisk ville få en udnyttelsestilladelse, hvis man først havde fået en efterforskningstilladelse og samtidig levede op til de fastsatte krav”, siger Flemming Christiansen.

Derudover mener han, at sagens største taber bliver den grønne omstilling.

“Hvis folk skal have elbiler og vindmøller, så skal der laves minedrift nogle steder i verden for at få de metaller, vi har brug for”, siger han og mener, at bekymringerne for radioaktiv stråling kunne være håndteret ved at lave forskellige former for miljøbeskyttelse.

Det nemme alternativ er, at Grønland giver projektet lov til at køre videre i en form, der er sikrest muligt for livet omkring Kvanefjeld. Det vil give Grønland arbejdspladser og store skatteindtægter, mens de kritiske mineraler hurtigst muligt bliver tilgængelige for den grønne omstilling. Og så slipper man helt sikkert for en potentiel regning på 15 milliarder.

Men til baggrund og med kryptiske henvisninger siger kilder, at man skal kigge ud over Grønland, hvis man skal forstå, hvorfor Grønlands Selvstyre ikke bare vælger den nemmeste løsning. Man skal kigge mod øst.

Truslen langt væk fra Sydgrønland

En vintereftermiddag i 2019 går en kinesisk mand på scenen til en konference i Industriens Hus i København og tager ordet. Mandens navn er Hr. Hu Zesong, og Dansk Industri har inviteret ham til at tale om investeringer i miner i Grønland. 

Hr. Hu Zesong er direktør for den kinesiske virksomhed, Shenghe Resources, der er en af Kinas førende virksomheder indenfor bearbejdning af kritiske mineraler og uran. Mr Hu Zesong er begejstret for Kvanefjeldsprojektet i Grønland og for Energy Transition Minerals, som Shenghe Resources ejer 12,5 procent af. 

Det kinesiske medejerskab har skabt røre i Grønland, særligt tilbage i 2016, da det kom frem, at Shenghe Resources havde en option på at købe 60 procent af aktierne i mineselskabet. Men Shenghe Ressources er også interessante, fordi de er delvist ejet af den kinesiske stat og en afgørende brik i Kinas forsøg på at kontrollere verdens kritiske mineraler.

Indtil uranloven tydede alt på, at når der blev udvundet kritiske mineraler fra Kvanefjeld, skulle de sejles til Kina, hvor Shenghe Resources sammen med China National Nuclear Corporation (CNNC) skulle forarbejde dem.

Det er i sig selv kontroversielt, fordi de to kinesiske virksomheder i deres aftale er blevet enige om at importere kritiske mineraler til Kina, hvor de skal separeres fra thorium og uran, der begge kan anvendes som radioaktivt brændstof. For eksempel i atomvåben.

De amerikanske myndigheder linker netop China National Nuclear Corporation til det kinesiske militær. 

Det store kapløb

Shenghe Ressources rolle er vigtig at forstå, da de er en af Kinas vigtigste brikker i stormagternes kamp om kritiske mineraler, og fordi det er en kamp, der i stor stil udspiller sig på Grønland.  

I 2019 ville USA’s daværende præsident Donald Trump ligefrem købe Grønland, mens den daværende amerikanske ambassadør i Danmark, Carla Sands, deltog i ceremonier og ekskursioner til Kvanefjeld, og USA åbnede en Arktisk Ambassade i Nuuk. US Geological Survey fastslog under en tur til Sydgrønland, at “en af verdens største reserver af kritiske mineraler findes her”. 

På den anden side har USA og Kina kæmpet om retten til et mineprojekt ved Citronen Fjord i Nordgrønland. Et andet kinesisk selskab, General Nice, købte i 2015 et selskab, der har retten til en stor jernmine ved Isua ikke langt fra hovedstaden Nuuk.

EU har åbnet et officielt kontor i Grønland som en del af EU’s nye arktiske politik. Og EU er meget tydelige omkring behovet for at få adgang til arktiske ressourcer, som Kina sidder på langt størstedelen af.

Mens Grønland ikke har et problem med kinesiske investeringer, så er danske og amerikanske politikere ganske nervøse for dem. I senere års trusselsvurderinger fra Forsvarets Efterretningstjeneste, står der, at spionagetruslen fra Kina  er stigende, og kommercielle interesser kan føre til politisk indflydelse. Senest i sidste uge, hvor PET advarede om en massiv og stigende spionagetrussel fra Kina.

I juli 2021 vedtog Danmark to love, som skal forhindre, at udenlandske – primært russiske og kinesiske – investeringer og økonomiske aftaler kan blive en trussel mod den nationale sikkerhed i Danmark. Samme type love opfordrer formand for Det Udenrigspolitisk Nævn, Michael Aastrup Jensen, kraftigt Grønland og Færøerne til at få gennemført. Advarslerne var tydelige under et møde i Folketinget.

“Vi bliver nødsaget til at se på, hvordan vi får et tættere samarbejde i forhold til kritisk infrastruktur”, sagde Michael Aastrup Jensen til grønlandske og færøske folketingsmedlemmer. 

Om mindre end to måneder mødes hæren af advokater igen i voldgiftsretten i København. 

Tre dommere skal vurdere, om sagen overhovedet skal føres for en voldgift eller overføres til de almindelige domstole. I så fald vil sagen sandsynligvis gå sin gang ved domstolene i Grønland, indtil tvisten er afgjort. Kampen om Kvanefjeld fortsætter.

Gå ikke glip af den næste afsløring

Nyhedsbrev sign-up

Gå ikke glip af den næste afsløring

  • Få nyt fra en af landets største graverredaktioner.
  • Vi holder virksomheder og stater ansvarlige i forhold til love, konventioner og egne CSR-politikker.
  • Vi forbinder den almindelige dansker med globale problemstillinger og giver et oplyst grundlag at træffe valg på – uanset om det drejer sig om pension, mad, tøj eller andre forbrugsvarer.
Nyhedsbrev sign-up
heartexit-upmagnifierchevron-down