En Danwatch-undersøgelse

Ny grønlandsk leder om Kvanefjeld: “Man skal lytte til folket, og folket har talt, det bliver ikke til noget”

Befolkningen i Narsaq demonstrerer imod en mine på Kvanefjeldet, fordi de er bange for en omfattende forurening. Minen kommer til at ligge ca. 8 km fra Narsaq by, og affaldsdepotet i Tasseq søen kun omkring 4-5 km væk, afskærmet med op til omkring 48 meter høje dæmninger.

Jonathan Tybjerg

Journalistik

Mie Obbekær

Journalist

Jonathan Tybjerg

Journalistik

Mie Obbekær

Journalist

Redaktør: Jesper Hyhne | Executive Editor: Jesper Nymark | Vil du vide mere om denne undersøgelse, kan du kontakte Danwatch her

I samarbejde med Politiken
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
7. april 2021
Valget i Grønland endte med sejr til oppositionspartiet, IA, der gik til valg på løftet om at bremse et mineselskabs udvinding af sjældne jordarter og uran. Projektet kan skabe arbejdspladser og milliardindtægter til Grønland, men også få store miljømæssige konsekvenser, og frygten for en miljøkatastrofe var for stor, viser en meningsmåling.

Danwatch har igennem flere år fulgt mineprojektet på Kvanefjeld.

Da VVM-redegørelsen blev godkendt, sendte vi i samarbejde med Politiken rapporten til en række eksperter med erfaring fra lignende mineprojekter, og bad dem se nærmere på de områder, de var ekspert inden for.

Samtidig har vi samlet alle baggrundsrapporterne og lagt dem i Google Pinpoint, et program, der gør det muligt at sortere og filtrere materialet, ligesom at Danwatch har kunne søge efter udvalgte kerneord på tværs af rapporterne.

I går blev det grønlandske folk spurgt, og de sagde nej. 

Ikke alene tog de magten fra regeringspartiet Siumut, der siden hjemmestyrets indførelse i 1979 har domineret grønlandsk politik, og valgte i stedet oppositionspartiet Inuit Ataqatigiit (IA). Folket sagde også nej tak til et kontroversielt mineprojekt på Kvanefjeld i Sydgrønland,, der  er i offentlig høring. 

Det står klart efter tirsdagens valgresultat, hvor IA  vandt 36,6 procent af stemmerne og Grønlands regeringsparti, Siumut, endte med 29,4 procent af stemmerne. IA har 12 mandater, og Siumut har 10 mandater i et kommende landsting. Dermed bliver det IA, der i første omgang skal prøve at  danne regering. 

Lederne af begge partier er enige. Befolkningens følelser for Kvanefjeld var afgørende. 

Erik Jensen, partileder for Siumut partiet sagde til TV2:

“Jeg tror, det skyldes flere ting, men primært Kvanefjelds-projektet, der har fyldt rigtig meget. Det, tror jeg faktisk, er en af hovedårsagerne til det her”, sagde Erik Jensen.

Stærke følelser for Kvanefjeld

Partileder for IA partiet, Mute B. Egede sagde, at der efter hans mening var to ting, der afgjorde valget. 

”Folks levevilkår er det ene. Og så er der vores sundhed og miljøet. Der er ting i gang, og nu har befolkningen rejst sig og kræver det stoppet. Det er to emner, som har gjort, at vi står her nu i IA”, sagde han til knr.dk med henvisning til Kvanefjeldet. 

Kvanefjeldsprojektet har vakt stærke følelser i Grønland, hvor lokalbefolkningen frygter og eksperter peger på risikoen for forurening af fjelde og elve i det sydlige Grønland; det eneste sted i Grønland, hvor man vil satse på fårehold og landbrug.

Nej til Kvanefjeld – ikke til mineudvinding

Selvom de to politikere er uenige politisk, så har de ret i én ting. Modstanden mod Kvanefjeldsprojektet fylder i befolkningen. Det viser en meningsmåling fra HS Analyse for Innovation for South Greenland fra marts 2021, hvor et repræsentativt udsnit af befolkningen, 706 personer over 18 år, blev spurgt om deres holdning til Kvanefjeldsprojektet.

71 procent af de adspurgte var imod Kvanefjeldsprojektet, og modstanden kan blandt andet hænge sammen med frygten for, at turisme og  befolkningens levestandard i Sydgrønland kan blive påvirket, viser meningsmålingen. 

Samtidig har mere end halvdelen (59 procent) af de adspurgte ikke tillid til, at myndighederne kan håndtere Kvanefjeldsprojektet. Dog vil mere end halvdelen af befolkningen – 52 procent –  gerne have andre mineprojekter i Grønland, viser meningsmålingen. 

Modstand forener

Der skal 16 mandater til et flertal i Inatsisartut, der har 31 medlemmer, og derfor begynder koalitionsforhandlingerne i de kommende dage. 

Dermed er fremtiden for mineprojektet i Kvanefjeldet usikker. IA har tidligere lovet vælgerne at bremse projektet, men IA mangler fire mandater for at have flertal, og de kan derfor blive nødt til at slække på deres løfter til vælgerne. Siumut har sagt, at man vil give tilladelse til gennemførelse af projektet, hvis man er sikker på, at miljøet ikke lider skade. 

Den garanti mener mineselskabet Greenland Minerals godt, at de kan stå inde for. 

Fem førende mineeksperter har læst Kvanefjeldets miljøvurderingsrapporter og har tidligere sagt til Danwatch, at lokalbefolkningen har god grund til at være urolige. 

Først og fremmest fordi mineselskabet planlægger at deponere radioaktivt affald fra udvindingen af de sjældne jordarter og uran i en sø bag Kvanefjeldet. En sø, der i forvejen er død pga af forekomsten af  radioaktive mineraler i fjeldet, men ikke desto mindre over minens levetid på foreløbig 37 år, vil få tilført 100 millioner tons affald. Affaldet holdes tilbage af to dæmninger, hvilket eksperterne kritiserer. 

Steven H. Emerman, professor i geologi ved Utah Valley University i 30 år, og nu ejer af Malach Consulting, der specialiserer sig i arbejdet med miner og håndtering af medfølgende affald, har udtalt til Danwatch:

“Meget store mængder vand bag en dæmning til mineaffald øger både sandsynligheden for og konsekvensen ved fejl på dæmningen”. 

Han bakkes op af David Chambers, professor fra Berkeley og Colorado School of Mines og rådgiver for mineselskaber.

“Hvis der er fejl på dæmningen, vil mineaffaldet være meget mobilt, og det vil flyde en betydelig afstand, hvis det slipper ud”, forklarer David Chambers

I værste fald vil en flodbølge af radioaktivt affald slippes løs og udslette alt på sin vej, står der i en konsulentrapport fra Arcadis, udarbejdet for mineselskabet. 

Alligevel mener direktøren for mineselskabet Greenland Minerals, at der ikke er noget at være nervøs for. Den planlagte minedrift er undersøgt i en miljøvurderingsrapport, der netop er blevet godkendt af myndighederne, og projektet er fuldstændig sikkert.

“Alt er blevet gennemgået meget, meget grundigt”, siger John Mair, direktør for Greenland Minerals.

en danwatch-undersøgelse
Hele undersøgelsen delt op i artikler. Bestem selv, hvor du begynder.

Er denne undersøgelse noget værd for dig?​

Vi synes, det er vigtigt at undersøge virksomheders og staters påvirkning af menneskerettigheder og miljø. Og vi vil rigtigt gerne lave mange flere af denne slags undersøgelser.

Derfor håber vi, at du har fået lyst til at styrke vores arbejde.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.

Er denne undersøgelse noget værd for dig?

Vi synes, det er vigtigt at undersøge virksomheders og staters påvirkning af menneskerettigheder og miljø. Og vi vil rigtigt gerne lave mange flere af denne slags undersøgelser.

Derfor håber vi, at du har fået lyst til at styrke vores arbejde.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.