Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Fra vores verden: Hvad gemmer sig bag mærkningsordningerne?

Del på facebook
Del på google
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på facebook
Del på google
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email

Kære læsere

Velkommen til nyhedsoverblikket, der kun har været igang i tre uger, men allerede har fået nyt design. Oven i det, arbejder vi på, at nyhedsbrevet også skal komme ud som email.

Denne gang zoomer vi helt ind på de mærkningsordninger, der er i dit tøj, på din mælk, ja i stort set alle de varer, man kan købe i dagens Danmark. Og som skulle sikre, at vi ikke ligger resten af verden til last. 

Vi skal også se på laboratoriekød og et smut forbi Kina, Bruxelles og Indien.

Miljø, Klima og Arbejdstagerrettigheder

Hvad gemmer sig bag mærkningsordningerne?

Certificeringer og mærkningsordninger er de seneste årtier blevet forbrugernes garanti for, at det, de køber, er lavet under ordentlige forhold og ikke skader mennesker eller kloden. 

Udviklingen startede omkring årtusindskiftet. Den var drevet af et ønske fra store virksomheder og brands, der gerne ville vise, at deres leverandører ikke behandler medarbejdere dårligt, bruger børnearbejde eller skader miljø og klima. 

Siden er CSR og ‘bevidst forbrug’ blevet en del af vores faste ordforråd, og der er kommet en jungle af forskellige mærkningsordninger og certificeringer. Organisationen Ecolabel Index overvåger lige nu 456 forskellige mærker. 

Størstedelen af mærkerne og certificeringerne er baseret på det, der hedder audits. Det er skabt med inspiration fra revisioner, men i stedet for at se på regnskabet, undersøger man for eksempel arbejdsforhold eller CO2-udledning. Forskellen er bare, at de nye audits er frivillige og købes på det frie marked uden den store regulering. 
Det har ifølge forskning betydet, at de inspektører, der skal undersøge virksomhedernes forhold, konkurrerer om at få tjansen hos den enkelte virksomhed. Og at de derfor er der for virksomheden og virksomhedens image skyld og ikke nødvendigvis for at beskytte medarbejderne eller klimaet. Flere historier den seneste tid viser, hvilke problemer det skaber.

  • Jungle: Et flertal uden om regeringen vil rydde op i junglen af mærker og certificeringer, som virksomheder kan bruge til at vise, at de er CO2-neutrale. Lige nu er der stort set ikke nogen regulering på området, og Politiken har dokumenteret, at meget af den klimakompensation, som virksomhederne bruger, er varm luft.
  • Fusk: Global Organic Textile Standard (GOTS) har i mange år været en garanti for, at bomulden i dit tøj er fremstillet under ordentlige arbejdsforhold, og at der ikke er brugt pesticider. Nu er der blevet afsløret fusk hos et af de firmaer, der inspicerer og giver GOTS-mærket, skriver Textile Exchange.
  • Fairtrade: Danwatch kunne i sommer dokumentere, at der bliver brugt børnearbejde på fire ud af seks plantager I Elfenbenskysten, der leverer kakao til Fairtrade-chokolade. De seks plantager var tilfældigt udvalgt og blev besøgt uanmeldt. Siden har Fairtrade sendt certificeringsorganisationen Flocert ud til de plantager, Danwatch besøgte, og Flocert kunne ikke kunne finde børnene på plantagerne. Men da Flocert kom efter høstsæsonen, kan man ifølge en international ekspert ikke bruge deres undersøgelse til særlig meget.
  • Fra vores egen verden: For nylig har Danwatch også dokumenteret, at bæredygtighedscertificeringer af fiskemelsfabrikker er vildledende, og at verdens største virksomheder har erkendt, at certificeringer ikke er nok til at bremse skovrydning.

Andre nyheder:

1Arbejdstagerrettigheder

250 millioner indere strejker

I slutningen af november gik 250 millioner indiske arbejdere og bønder på gaden for blandt andet at protestere mod en liberalisering af landbruget, skriver newsclick.in. Det er vistnok den største generalstrejke i verden nogensinde, og bønder, taxichauffører og lastbilchauffører truer med også at strejke gennem december.

2Overvågning

Pensionskasse blacklister kinesisk firma

AkademikerPension har valgt at trække deres investeringer fra det kinesiske firma Hikvision, da firmaet ikke har leveret en rapport, der dokumenterer, at de overholder menneskerettighederne, skriver IPE. Hikvision leverer overvågningsteknologi, der bruges i de lejre, hvor medlemmer af det muslimske mindretal Uighurerne bliver “genopdraget”.

3Due diligence

Det Europæiske råd vil sikre, at virksomheder passer på miljø og menneskerettigheder

Det Europæiske Råd har bedt EU-kommissionen om at udarbejde ny lovgivning, der sikrer, at europæiske virksomheder sørger for, at der ikke er problemer med menneskerettigheder eller miljø hos deres leverandører, også kendt som due diligence. Danwatch dokumenterede i sommer, at store danske virksomheder ikke lever op til FNs retningslinjer for menneskerettigheder og erhverv.

4Klima

Det første laboratoriekød på vej på markedet i Singapore

Myndigheder i Singapore har godkendt nogle helt særlige “kyllingebidder” fra firmaet Eat Just. Kyllingebidderne kommer nemlig ikke fra en kylling, men er dyrket i en bioreaktor og kan skabe lidt af en madrevolution, skriver The Guardian

Det var alt for dette tredje nyhedsoverblik, der stadig er under udvikling. Vi har endnu ikke lagt os fast på overblikkets endelige form, så det er nu, du skal byde ind, hvis du har særlige ønsker.

Vil du gerne have det på mail? Er det for langt? Er det for kort? Er der nogle andre slags historier, du gerne vil have med? Vil du have det som podcast? Skal det komme oftere? Sjældnere?

Min email jt@danwatch.dk er åben for alskens kommentarer.

Tak, fordi I læste med!

Få vores nyhedsbrev

Hjælp os med at forbinde dig til verden …​

Danwatch holder dig opdateret på, hvordan Danmark er forbundet til de mest sårbare mennesker i verden. Vi holder øje med de forhold, vores fødevarer, tøj og teknologi bliver til under, og vi holder øje med, hvad danske virksomheder laver i udlandet.

Vi tror på, at alle skal have fri adgang til kritisk journalistik, der forbinder os til verden. Derfor har vi som et af de eneste medier i Danmark valgt, at vores journalistik skal være gratis. Samtidig mener vi ikke, at vi troværdigt og kritisk kan dække danske virksomheder og samtidig være økonomisk afhængige af dem. Derfor er Danwatch fri for annoncer.

Danwatch har kun kunnet forblive uafhængige, kritiske, gratis og annoncefri, fordi vi får støtte fra fonde, donorer og støttemedlemmer. Nu mere end nogensinde har vi også brug for din hjælp. Støt Danwatch med et en enkelt donation eller et fast månedligt beløb.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.