Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

nyhedsoverblik

Fra vores verden: Hvad gemmer sig bag mærkningsordningerne?

I dette tredje nyhedsoverblik ser vi nærmere på mærkningsordninger. Vi skal også rundt om laboratoriekød og et smut til Kina.
Del på facebook
Del på google
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email

Kære læsere

Velkommen til nyhedsoverblikket, der kun har været igang i tre uger, men allerede har fået nyt design. Oven i det, arbejder vi på, at nyhedsbrevet også skal komme ud som email.

Denne gang zoomer vi helt ind på de mærkningsordninger, der er i dit tøj, på din mælk, ja i stort set alle de varer, man kan købe i dagens Danmark. Og som skulle sikre, at vi ikke ligger resten af verden til last. 

Vi skal også se på laboratoriekød og et smut forbi Kina, Bruxelles og Indien.

Miljø, Klima og Arbejdstagerrettigheder

Hvad gemmer sig bag mærkningsordningerne?

Certificeringer og mærkningsordninger er de seneste årtier blevet forbrugernes garanti for, at det, de køber, er lavet under ordentlige forhold og ikke skader mennesker eller kloden. 

Udviklingen startede omkring årtusindskiftet. Den var drevet af et ønske fra store virksomheder og brands, der gerne ville vise, at deres leverandører ikke behandler medarbejdere dårligt, bruger børnearbejde eller skader miljø og klima. 

Siden er CSR og ‘bevidst forbrug’ blevet en del af vores faste ordforråd, og der er kommet en jungle af forskellige mærkningsordninger og certificeringer. Organisationen Ecolabel Index overvåger lige nu 456 forskellige mærker. 

Størstedelen af mærkerne og certificeringerne er baseret på det, der hedder audits. Det er skabt med inspiration fra revisioner, men i stedet for at se på regnskabet, undersøger man for eksempel arbejdsforhold eller CO2-udledning. Forskellen er bare, at de nye audits er frivillige og købes på det frie marked uden den store regulering. 
Det har ifølge forskning betydet, at de inspektører, der skal undersøge virksomhedernes forhold, konkurrerer om at få tjansen hos den enkelte virksomhed. Og at de derfor er der for virksomheden og virksomhedens image skyld og ikke nødvendigvis for at beskytte medarbejderne eller klimaet. Flere historier den seneste tid viser, hvilke problemer det skaber.

  • Jungle: Et flertal uden om regeringen vil rydde op i junglen af mærker og certificeringer, som virksomheder kan bruge til at vise, at de er CO2-neutrale. Lige nu er der stort set ikke nogen regulering på området, og Politiken har dokumenteret, at meget af den klimakompensation, som virksomhederne bruger, er varm luft.
  • Fusk: Global Organic Textile Standard (GOTS) har i mange år været en garanti for, at bomulden i dit tøj er fremstillet under ordentlige arbejdsforhold, og at der ikke er brugt pesticider. Nu er der blevet afsløret fusk hos et af de firmaer, der inspicerer og giver GOTS-mærket, skriver Textile Exchange.
  • Fairtrade: Danwatch kunne i sommer dokumentere, at der bliver brugt børnearbejde på fire ud af seks plantager I Elfenbenskysten, der leverer kakao til Fairtrade-chokolade. De seks plantager var tilfældigt udvalgt og blev besøgt uanmeldt. Siden har Fairtrade sendt certificeringsorganisationen Flocert ud til de plantager, Danwatch besøgte, og Flocert kunne ikke kunne finde børnene på plantagerne. Men da Flocert kom efter høstsæsonen, kan man ifølge en international ekspert ikke bruge deres undersøgelse til særlig meget.
  • Fra vores egen verden: For nylig har Danwatch også dokumenteret, at bæredygtighedscertificeringer af fiskemelsfabrikker er vildledende, og at verdens største virksomheder har erkendt, at certificeringer ikke er nok til at bremse skovrydning.

Andre nyheder:

1Arbejdstagerrettigheder

250 millioner indere strejker

I slutningen af november gik 250 millioner indiske arbejdere og bønder på gaden for blandt andet at protestere mod en liberalisering af landbruget, skriver newsclick.in. Det er vistnok den største generalstrejke i verden nogensinde, og bønder, taxichauffører og lastbilchauffører truer med også at strejke gennem december.

2Overvågning

Pensionskasse blacklister kinesisk firma

AkademikerPension har valgt at trække deres investeringer fra det kinesiske firma Hikvision, da firmaet ikke har leveret en rapport, der dokumenterer, at de overholder menneskerettighederne, skriver IPE. Hikvision leverer overvågningsteknologi, der bruges i de lejre, hvor medlemmer af det muslimske mindretal Uighurerne bliver “genopdraget”.

3Due diligence

Det Europæiske råd vil sikre, at virksomheder passer på miljø og menneskerettigheder

Det Europæiske Råd har bedt EU-kommissionen om at udarbejde ny lovgivning, der sikrer, at europæiske virksomheder sørger for, at der ikke er problemer med menneskerettigheder eller miljø hos deres leverandører, også kendt som due diligence. Danwatch dokumenterede i sommer, at store danske virksomheder ikke lever op til FNs retningslinjer for menneskerettigheder og erhverv.

4Klima

Det første laboratoriekød på vej på markedet i Singapore

Myndigheder i Singapore har godkendt nogle helt særlige “kyllingebidder” fra firmaet Eat Just. Kyllingebidderne kommer nemlig ikke fra en kylling, men er dyrket i en bioreaktor og kan skabe lidt af en madrevolution, skriver The Guardian

Det var alt for dette tredje nyhedsoverblik, der stadig er under udvikling. Vi har endnu ikke lagt os fast på overblikkets endelige form, så det er nu, du skal byde ind, hvis du har særlige ønsker.

Vil du gerne have det på mail? Er det for langt? Er det for kort? Er der nogle andre slags historier, du gerne vil have med? Vil du have det som podcast? Skal det komme oftere? Sjældnere?

Min email jt@danwatch.dk er åben for alskens kommentarer.

Tak, fordi I læste med!

Del på facebook
Del på google
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email

Den danske regering ønsker på flere områder at begrænse EU’s kommende lov om virksomhedsansvar. Det fremgik af et samråd i Folketingets udenrigsudvalg tirsdag.

På samrådet lovede erhvervsminister Simon Kollerup ganske vist, at Danmark vil arbejde for, at den nye lov kommer til at følge FN’s Retningslinger for Erhverv og Menneskerettigheder samt OECDs retningslinger for Multinationale virksomheder.

Begge regelsæt fastslår, at alle virksomheder uanset størrelse har et ansvar for at respektere menneskerettigheder og miljøhensyn i hele virksomhedens værdikæde – fra jord til bord, så at sige.

Men når det kommer til detaljerne stod det klart, at den danske regering ønsker et langt mere begrænset ansvar.

På samrådet stod Simon Kollerup fast på, at en kommende lov kun bør gælde virksomheder med mere end 500 ansatte. Han understregede også, at ansvaret for at påvirke menneskerettigheder og miljø negativt, kun børomfatte virksomheden selv og et vist antal underleverandører.

Desuden anbefalede Kollerup, at virksomhederne ikke skal kunne sagsøges ved de almindelige domstole.

Som Danwatch fortalte mandag, bliver den danske holdning mødt med skarp kritik fra bl.a. Amnesty International, der finder den danske regerings holdning alt for uambitiøs.

Mere

FN’s Menneskerettighedsråd er i disse dage samlet i Geneve til en af deres tre årlige sessioner. I den anledning mødte højkommissær Michelle Bachelet pressen mandag, og her lagde hun ikke fingre imellem. “For at komme os over det mest vidtrækkende og alvorlige tilbageslag for menneskerettighederne i vores liv, har vi brug for en ny vision og fælles handling”, lød det. Bachelet udtrykte særlig bekymring om situationen i Myanmar, Hviderusland, Etiopien, Kina, Rusland og Mozambique.

Mere

Mens pandemien er ved at slippe sit tag i Europa, fortsætter den for fuld kraft i Afrika. Færre end én ud af 100 millioner afrikanere er blevet vaccineret, og nu advarer verdenssundhedsorganisationen WHO om, at kontinentet vil blive ramt af en ny, brutal omgang smitte. I sidste uge steg smitte- og dødstallet med henholdsvis 20 og 15 procent. “Afrika befinder sig midt i en regulær tredje bølge. Den nedslående udvikling kræver alles opmærksomhed”, siger WHO’s Afrika-chef, Matshidisho Moeti, ifølge blandt andet den britiske avis The Telegraph. Særligt Sydafrika, Afrikas næststørste økonomi, er hårdt ramt. Det samme er Uganda.

Mere

I dag er det ti år siden FN samstemmigt vedtog retningslinjer for virksomheder, hvis varer rejser på tværs af kloen. Retningslinjerne er opfundet af Harvard professor John Ruggie, der i dag kan fejre, at retningslinjerne implementeres til lov i Frankrig, Storbritannien, Holland, Schweiz og Finland, og senest Tyskland, Norge og Canada. EU Kommissionen forventer i år at vedtage, at virksomheder af en vis størrelse i EU skal lave risikovurderinger for deres aktiviteter, når det gælder påvirkning af menneskerettighederne.

Mere

I en pressemeddelelse 14. juni udtalte FN-eksperter “ekstrem bekymring” over beskyldninger om organhøst begået mod minoriteter, herunder Falun Gong-tilhængere, tibetanere, uyghurer, kristne og muslimer i kinesiske fængsler. FN-eksperterne udtaler, at de har beviser på ulovlige blodprøver og undersøgelser af organer, der angiveligt opbevares i en database til salg af organer. Eksperterne har bedt Kina reagere prompte på disse beskyldninger.

Lande:
Mere

Snart skal norske virksomheder vide, om produktionen af deres varer eller service påvirker mennesker eller miljø uheldigt i verden. Det norske parlament har netop vedtaget en ny åbenhedslov, der pålægger virksomheder at give offentligheden kendskab til eventuelle påvirkninger på menneskerettigheder eller miljøet, som kan findes i produktionen af deres varer eller service. Loven træder i kraft 1. januar 2022.

Mere

Den 11. juni vedtog 412 mod 159 nej-stemmer at tyske virksomheder fra 2023 skal risikovurdere deres egen og deres direkte leverandørers påvirkning på menneskerettighederne og miljøet. Loven gælder i første omgang virksomheder med flere end 3000 ansatte, men skal med tiden også omfatte virksomheder med minimum 1000 ansatte. Ngo’er kalder parlamentets vedtagelse “epokegørende”, imens virksomheder bl.a. mener, at loven også bør omfatte internationale virksomheder på det tyske marked.

Mere

Gil Arias Fernández, tidligere vicedirektør for EU’s grænseagentur Frontex, lufter i et opsigtsvækkende interview med den britiske avis The Guardian sin bekymring for udviklingen inden for det europæiske grænseovervågningsorgan. 

Fernández mener blandt andet, at Frontex oplever en infiltration fra højreradikale kræfter, og at Frontex-vagter vender det blinde øje til ulovlige ’pushback’-aktioner, hvor flygtninge – ofte ved brug af vold – tvinges tilbage over EU’s ydre grænser uden mulighed for at søge asyl.

Danwatch har tidligere beskrevet, hvordan migranter i stigende grad udsættes for pushback-aktioner fra europæiske grænsevagter, og hvordan en række organisationer beskylder Frontex for at være medansvarlige eller forholde sig passivt til overgrebene.

Mere

Danmark vil ikke være med til at tvinge Pfizer, Moderne og AstraZeneca til at dele opskriften på corona-vacciner. Det står klart efter dagens samråd i Udenrigsudvalget. Her afviste udenrigsminister Jeppe Kofod kategorisk, at vaccinepatenterne står i vejen for at få produktionen af vacciner i vejret.

men den nuværende produktionskapacitet vil det ifølge Enhedslistens Peder Hvelplund tage 57 år at få vaccineret hele verdens befolkning. Derfor opfordrede han og SFs Rasmus Nordqvist regeringen til at ændre holdning og støtte et forslag i Verdenshandelsorganisationen WTO om at suspendere patentrettighederne for corona-relaterede medikamenter, så længe pandemien raser.

Ifølge sundhedsmister Magnus Heunicke er regeringen blandt andet imod at suspendere eneretten på produktion af vacciner, fordi vi er så afhænge af medicinalindustrien.

“Virkeligheden er, at vi er dybt afhængige af, at der fortsat bliver investeret og forsket i at udvikle nye vacciner, som vi formentlig får brug i de kommende år”, sagde Magnus Heunicke på samrådet.

Som Danwatch har beskrevet, debatteres spørgsmålet om suspension af vaccinepatenterne i øjeblikket i WTO, hvor 106 lande støtter forslaget, heriblandt USA og Frankring.

Brancher:
Virksomheder: | |
Lande: | | |
Mere

Dødbringende hedebølger, voldsomme regnskyl og et stigende havniveau påvirker allerede Indiens økonomi og generelle levestandard negativt. Og det er de klart de i forvejen dårligst stillede i det indiske samfund, som bliver ramt hårdest på de fleste parametre, konkluderer en ny rapport fra det britiske Overseas Development Institute.

Blandt andet påvirker klimaforandringerne allerede i betydelig grad beskæftigelse, lønninger og sundheden hos landets fattigste, konkluderer det nye studie, som er lavet på baggrund af en gennemgang af en række eksisterende analyser af klimaforandringernes indvirken i Indien.

Mere

Amnesty International har i dag offentliggjort en ny rapport, der dokumenterer omfattende internering og tortur af særligt uighurer og andre muslimske mindretal i Kina. Det skriver den britiske avis The Guardian.

I rapporten fortæller mere end 50 mennesker om voldsom tortur begået på kinesiske politistationer og i de lejre, som mange hævder at være blevet masseinterneret i.

I lejrene tvinges mange frihedsberøvede til at arbejde. Danwatch har tidligere afsløret, at Lenovo-computere opkøbt af danske kommuner kan være produceret under tvang af internerede uighurere.

Brancher:
Virksomheder:
Lande:
Mere
Ikke flere "Kort Nyt"
No more articles to load

Få vores nyhedsbrev

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.