Fra vores verden: Hvad gemmer sig bag mærkningsordningerne?

I dette tredje nyhedsoverblik ser vi nærmere på mærkningsordninger. Vi skal også rundt om laboratoriekød og et smut til Kina.


Kære læsere

Velkommen til nyhedsoverblikket, der kun har været igang i tre uger, men allerede har fået nyt design. Oven i det, arbejder vi på, at nyhedsbrevet også skal komme ud som email.

Denne gang zoomer vi helt ind på de mærkningsordninger, der er i dit tøj, på din mælk, ja i stort set alle de varer, man kan købe i dagens Danmark. Og som skulle sikre, at vi ikke ligger resten af verden til last. 

Vi skal også se på laboratoriekød og et smut forbi Kina, Bruxelles og Indien.

Miljø, Klima og Arbejdstagerrettigheder

Hvad gemmer sig bag mærkningsordningerne?

Certificeringer og mærkningsordninger er de seneste årtier blevet forbrugernes garanti for, at det, de køber, er lavet under ordentlige forhold og ikke skader mennesker eller kloden. 

Udviklingen startede omkring årtusindskiftet. Den var drevet af et ønske fra store virksomheder og brands, der gerne ville vise, at deres leverandører ikke behandler medarbejdere dårligt, bruger børnearbejde eller skader miljø og klima. 

Siden er CSR og ‘bevidst forbrug’ blevet en del af vores faste ordforråd, og der er kommet en jungle af forskellige mærkningsordninger og certificeringer. Organisationen Ecolabel Index overvåger lige nu 456 forskellige mærker. 

Størstedelen af mærkerne og certificeringerne er baseret på det, der hedder audits. Det er skabt med inspiration fra revisioner, men i stedet for at se på regnskabet, undersøger man for eksempel arbejdsforhold eller CO2-udledning. Forskellen er bare, at de nye audits er frivillige og købes på det frie marked uden den store regulering. 
Det har ifølge forskning betydet, at de inspektører, der skal undersøge virksomhedernes forhold, konkurrerer om at få tjansen hos den enkelte virksomhed. Og at de derfor er der for virksomheden og virksomhedens image skyld og ikke nødvendigvis for at beskytte medarbejderne eller klimaet. Flere historier den seneste tid viser, hvilke problemer det skaber.

  • Jungle: Et flertal uden om regeringen vil rydde op i junglen af mærker og certificeringer, som virksomheder kan bruge til at vise, at de er CO2-neutrale. Lige nu er der stort set ikke nogen regulering på området, og Politiken har dokumenteret, at meget af den klimakompensation, som virksomhederne bruger, er varm luft.
  • Fusk: Global Organic Textile Standard (GOTS) har i mange år været en garanti for, at bomulden i dit tøj er fremstillet under ordentlige arbejdsforhold, og at der ikke er brugt pesticider. Nu er der blevet afsløret fusk hos et af de firmaer, der inspicerer og giver GOTS-mærket, skriver Textile Exchange.
  • Fairtrade: Danwatch kunne i sommer dokumentere, at der bliver brugt børnearbejde på fire ud af seks plantager I Elfenbenskysten, der leverer kakao til Fairtrade-chokolade. De seks plantager var tilfældigt udvalgt og blev besøgt uanmeldt. Siden har Fairtrade sendt certificeringsorganisationen Flocert ud til de plantager, Danwatch besøgte, og Flocert kunne ikke kunne finde børnene på plantagerne. Men da Flocert kom efter høstsæsonen, kan man ifølge en international ekspert ikke bruge deres undersøgelse til særlig meget.
  • Fra vores egen verden: For nylig har Danwatch også dokumenteret, at bæredygtighedscertificeringer af fiskemelsfabrikker er vildledende, og at verdens største virksomheder har erkendt, at certificeringer ikke er nok til at bremse skovrydning.

Andre nyheder:

1Arbejdstagerrettigheder

250 millioner indere strejker

I slutningen af november gik 250 millioner indiske arbejdere og bønder på gaden for blandt andet at protestere mod en liberalisering af landbruget, skriver newsclick.in. Det er vistnok den største generalstrejke i verden nogensinde, og bønder, taxichauffører og lastbilchauffører truer med også at strejke gennem december.

2Overvågning

Pensionskasse blacklister kinesisk firma

AkademikerPension har valgt at trække deres investeringer fra det kinesiske firma Hikvision, da firmaet ikke har leveret en rapport, der dokumenterer, at de overholder menneskerettighederne, skriver IPE. Hikvision leverer overvågningsteknologi, der bruges i de lejre, hvor medlemmer af det muslimske mindretal Uighurerne bliver “genopdraget”.

3Due diligence

Det Europæiske råd vil sikre, at virksomheder passer på miljø og menneskerettigheder

Det Europæiske Råd har bedt EU-kommissionen om at udarbejde ny lovgivning, der sikrer, at europæiske virksomheder sørger for, at der ikke er problemer med menneskerettigheder eller miljø hos deres leverandører, også kendt som due diligence. Danwatch dokumenterede i sommer, at store danske virksomheder ikke lever op til FNs retningslinjer for menneskerettigheder og erhverv.

4Klima

Det første laboratoriekød på vej på markedet i Singapore

Myndigheder i Singapore har godkendt nogle helt særlige “kyllingebidder” fra firmaet Eat Just. Kyllingebidderne kommer nemlig ikke fra en kylling, men er dyrket i en bioreaktor og kan skabe lidt af en madrevolution, skriver The Guardian

Det var alt for dette tredje nyhedsoverblik, der stadig er under udvikling. Vi har endnu ikke lagt os fast på overblikkets endelige form, så det er nu, du skal byde ind, hvis du har særlige ønsker.

Vil du gerne have det på mail? Er det for langt? Er det for kort? Er der nogle andre slags historier, du gerne vil have med? Vil du have det som podcast? Skal det komme oftere? Sjældnere?

Min email jt@danwatch.dk er åben for alskens kommentarer.

Tak, fordi I læste med!

Flere artikler fra serien: 

Gå ikke glip af den næste afsløring

Nyhedsbrev sign-up

Gå ikke glip af den næste afsløring

  • Få nyt fra en af landets største graverredaktioner.
  • Vi holder virksomheder og stater ansvarlige i forhold til love, konventioner og egne CSR-politikker.
  • Vi forbinder den almindelige dansker med globale problemstillinger og giver et oplyst grundlag at træffe valg på – uanset om det drejer sig om pension, mad, tøj eller andre forbrugsvarer.
Nyhedsbrev sign-up
heartexit-upmagnifiercrosschevron-downchevron-leftchevron-right