Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

nyhedsoverblik

Fra vores verden: Hvad gemmer sig bag mærkningsordningerne?

I dette tredje nyhedsoverblik ser vi nærmere på mærkningsordninger. Vi skal også rundt om laboratoriekød og et smut til Kina.
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email

Kære læsere

Velkommen til nyhedsoverblikket, der kun har været igang i tre uger, men allerede har fået nyt design. Oven i det, arbejder vi på, at nyhedsbrevet også skal komme ud som email.

Denne gang zoomer vi helt ind på de mærkningsordninger, der er i dit tøj, på din mælk, ja i stort set alle de varer, man kan købe i dagens Danmark. Og som skulle sikre, at vi ikke ligger resten af verden til last. 

Vi skal også se på laboratoriekød og et smut forbi Kina, Bruxelles og Indien.

Miljø, Klima og Arbejdstagerrettigheder

Hvad gemmer sig bag mærkningsordningerne?

Certificeringer og mærkningsordninger er de seneste årtier blevet forbrugernes garanti for, at det, de køber, er lavet under ordentlige forhold og ikke skader mennesker eller kloden. 

Udviklingen startede omkring årtusindskiftet. Den var drevet af et ønske fra store virksomheder og brands, der gerne ville vise, at deres leverandører ikke behandler medarbejdere dårligt, bruger børnearbejde eller skader miljø og klima. 

Siden er CSR og ‘bevidst forbrug’ blevet en del af vores faste ordforråd, og der er kommet en jungle af forskellige mærkningsordninger og certificeringer. Organisationen Ecolabel Index overvåger lige nu 456 forskellige mærker. 

Størstedelen af mærkerne og certificeringerne er baseret på det, der hedder audits. Det er skabt med inspiration fra revisioner, men i stedet for at se på regnskabet, undersøger man for eksempel arbejdsforhold eller CO2-udledning. Forskellen er bare, at de nye audits er frivillige og købes på det frie marked uden den store regulering. 
Det har ifølge forskning betydet, at de inspektører, der skal undersøge virksomhedernes forhold, konkurrerer om at få tjansen hos den enkelte virksomhed. Og at de derfor er der for virksomheden og virksomhedens image skyld og ikke nødvendigvis for at beskytte medarbejderne eller klimaet. Flere historier den seneste tid viser, hvilke problemer det skaber.

  • Jungle: Et flertal uden om regeringen vil rydde op i junglen af mærker og certificeringer, som virksomheder kan bruge til at vise, at de er CO2-neutrale. Lige nu er der stort set ikke nogen regulering på området, og Politiken har dokumenteret, at meget af den klimakompensation, som virksomhederne bruger, er varm luft.
  • Fusk: Global Organic Textile Standard (GOTS) har i mange år været en garanti for, at bomulden i dit tøj er fremstillet under ordentlige arbejdsforhold, og at der ikke er brugt pesticider. Nu er der blevet afsløret fusk hos et af de firmaer, der inspicerer og giver GOTS-mærket, skriver Textile Exchange.
  • Fairtrade: Danwatch kunne i sommer dokumentere, at der bliver brugt børnearbejde på fire ud af seks plantager I Elfenbenskysten, der leverer kakao til Fairtrade-chokolade. De seks plantager var tilfældigt udvalgt og blev besøgt uanmeldt. Siden har Fairtrade sendt certificeringsorganisationen Flocert ud til de plantager, Danwatch besøgte, og Flocert kunne ikke kunne finde børnene på plantagerne. Men da Flocert kom efter høstsæsonen, kan man ifølge en international ekspert ikke bruge deres undersøgelse til særlig meget.
  • Fra vores egen verden: For nylig har Danwatch også dokumenteret, at bæredygtighedscertificeringer af fiskemelsfabrikker er vildledende, og at verdens største virksomheder har erkendt, at certificeringer ikke er nok til at bremse skovrydning.

Andre nyheder:

1Arbejdstagerrettigheder

250 millioner indere strejker

I slutningen af november gik 250 millioner indiske arbejdere og bønder på gaden for blandt andet at protestere mod en liberalisering af landbruget, skriver newsclick.in. Det er vistnok den største generalstrejke i verden nogensinde, og bønder, taxichauffører og lastbilchauffører truer med også at strejke gennem december.

2Overvågning

Pensionskasse blacklister kinesisk firma

AkademikerPension har valgt at trække deres investeringer fra det kinesiske firma Hikvision, da firmaet ikke har leveret en rapport, der dokumenterer, at de overholder menneskerettighederne, skriver IPE. Hikvision leverer overvågningsteknologi, der bruges i de lejre, hvor medlemmer af det muslimske mindretal Uighurerne bliver “genopdraget”.

3Due diligence

Det Europæiske råd vil sikre, at virksomheder passer på miljø og menneskerettigheder

Det Europæiske Råd har bedt EU-kommissionen om at udarbejde ny lovgivning, der sikrer, at europæiske virksomheder sørger for, at der ikke er problemer med menneskerettigheder eller miljø hos deres leverandører, også kendt som due diligence. Danwatch dokumenterede i sommer, at store danske virksomheder ikke lever op til FNs retningslinjer for menneskerettigheder og erhverv.

4Klima

Det første laboratoriekød på vej på markedet i Singapore

Myndigheder i Singapore har godkendt nogle helt særlige “kyllingebidder” fra firmaet Eat Just. Kyllingebidderne kommer nemlig ikke fra en kylling, men er dyrket i en bioreaktor og kan skabe lidt af en madrevolution, skriver The Guardian

Det var alt for dette tredje nyhedsoverblik, der stadig er under udvikling. Vi har endnu ikke lagt os fast på overblikkets endelige form, så det er nu, du skal byde ind, hvis du har særlige ønsker.

Vil du gerne have det på mail? Er det for langt? Er det for kort? Er der nogle andre slags historier, du gerne vil have med? Vil du have det som podcast? Skal det komme oftere? Sjældnere?

Min email [email protected] er åben for alskens kommentarer.

Tak, fordi I læste med!

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email

Selv om de danske pensionskasser ikke direkte investerer i de notorisk uforudsigelige kryptovalutaer, er de alligevel påvirket af de seneste ugers voldsomme kursfald på blandt andet bitcoin.

Det skriver Dagbladet Børsen på baggrund af data fra Danwatch’s nye Pensionsmaskine.

Tallene viser, at danske pensionskasser har investeret over 4,5 milliarder kroner i aktier, hvor selskaberne bag har beholdninger af bitcoin. Langt det meste er investeret i elbilproducenten Tesla, der har store bitcoin-beholdninger.

Er du også nysgerrig på, hvor dine pensionskroner er placeret, kan du selv søge helt gratis på Pensionsmaskinen.dk.

Virksomheder:
Mere

En domstol på den italienske ø Sicilien skal tage stilling til, om der skal rejses straffesag mod fire personer, der har reddet hundredvis af kæntrede flygtninge og migranter i Middelhavet i 2016 og 2017. 

De fire er sigtet for at have faciliteret “uautoriseret indrejse” i Italien – en forbrydelse, der i værste fald kan give op mod 20 års fængsel, skriver EU Observer.

Udover de fire er 17 øvrige mennesker sigtet under samme paragraf, ligesom NGO’erne Læger Uden Grænser, Red Barnet og et privat shippingfirma også er sigtet.

Flere end 22.000 mennesker er druknet i Middelhavet i løbet af de seneste otte år.

Brancher:
Lande:
Mere

For første gang i Sri Lankas historie er landet gået i restance og kan ikke leve op til dets gældsforpligtelser. 

En længerevarende økonomisk nedtur og en valutakrise har ifølge Bloomberg gjort, at landet nu mangler hård valuta til at importere nødvendigheder som fødevarer og brændstof. Det har blandt andet ført til stor vrede i befolkningen og voldelige protester landet over.

Sri Lankas centralbankchef, Nandalal Weerasinghe, forventer ifølge Bloomberg, at inflationen de kommende måneder vil stige til 40 procent. Landet forhandler nu med den Internationale Valutafond om et lån, der skal redde økonomien. Alene i år er der brug for mellem 21 og 28 milliarder kroner.

Lande:
Mere

Virksomheder og investorer skal følge de sanktioner, der ved lov er pålagt Rusland og Belarus i forbindelse med invasionen af Ukraine. Men det er ikke nok, lyder det nu fra en række storinvestorer.

I et åbent brev, som er delt af Business & Human Rights Resource Centre, opfordrer de 56 underskrivere – der blandt andet tæller danske AP Pension – virksomheder til at foretage ekstra omhyggelige risikovurderinger. Blandt andet ved at kortlægge, om deres forretninger er med til at berige den russiske stat, landets oligarker eller den russiske militærindustri.

De 56 investorer håndterer tilsammen investeringer for op mod 12 billioner kroner.

Er du nysgerrig på, hvad dine pensionskroner investeres i, kan du selv dykke ned i tallene i vores nye Pensionsmaskine, hvor vi har samlet alle danske pensionsselskabers aktieinvesteringer.

Virksomheder:
Lande: | |
Mere

Forurening fra mennesker, stater og virksomheder verden over er hvert år skyld i cirka 9 millioner menneskers for tidlige død. Det konkluderer et eksperthold fra det anerkendte britiske tidsskrift The Lancet i en ny rapport, som blandt andre Ingeniøren fortæller om.

Forskerne kalder forureningen for en trussel mod hele planeten og opfordrer til akut global indsats mod alle større moderne forureningskilder. Forureningen hænger nemlig direkte sammen med både klimaforandringer og tabet af biodiversitet, lyder det i rapporten.

Mere

Ifølge Malis militærregering under lederen Assimi Goïta afværgede landet i sidste uge et kupforsøg fra en gruppe soldater, der var støttet af en unavngiven “vestlig stat”. Det skriver Malis ministerium for Territoriel Administration og Centralisering i en pressemeddelelse.

Det var ifølge ministeriet en gruppe af officerer og underofficerer, der forsøgte at kuppe sig til magten, men kupforsøget blev afværget “takket være årvågenheden og professionalismen fra Malis forsvars- og sikkerhedsstyrker”, står der i pressemeddelelsen.

Den nuværende maliske militærregering kom selv til magten ved et kup for et år siden. Siden har Mali allieret sig nærmere med Rusland og distanceret sig fra den tidligere kolonimagt Frankrig, som er i gang med at trække sine soldater ud af landet. Danmark har også trukket sine soldater ud af landet, efter at Malis regering i januar i år afviste, at Danmark havde fulgt de rette protokoller og danske soldater dermed ikke havde lov til at opholde sig i landet.

Mere

Som en del af en våbenhvile mellem Saudi Arabien, den yemenitiske regering og oprørsregeringen i Yemens hovedstad Sanaa, er det første kommercielle fly landet i Sanaas lufthavn siden 2016.

På flyet mellem Sanaa og Jordans hovedstad Amman var 151 passagerer, herunder en række patienter der havde brug for behandling.

Våbenhvilen, der skal vare i 60 dage, blev forhandlet på plads af FN og er ifølge nyhedsbureauet AP den første landsdækkende våbenhvile i konflikten i seks år.

Yemens oprørskontrollerede områder er underlagt en blokade af en Saudi-ledt militærkoalition, som har forårsaget verdens værste humanitære krise. Før borgerkrigen i Yemen, der brød ud i 2014, modtog Sanaas lufthavn 6000 passagerer om dagen.

Mere

Den amerikanske burgerkæde McDonald’s søger nu en russisk køber til sine 847 restauranter i Rusland. McDonalds begrunder det kommende salg med den humanitære krise forsaget af Ruslands krig i Ukraine samt det “uforudsigelige” forretningsmiljø i landet, skriver nyhedsbureauet AP.

Da krigen i Ukraine brød ud i marts, satte McDonald’s sine operationer i Rusland på pause, mens virksomheden fortsatte med at betale løn for sine 62.000 medarbejdere.

Den første åbning af en McDonald’s i Sovjetunionen den 31. januar 1990 var en historisk begivenhed og symboliserede på daværende tidspunkt en opblødning i den kolde krig. Men efter mere end 30 år er det altså officielt, at McDonalds nu drejer nøglen om igen.

Mere

På få dage er antallet af febertilfælde i Nordkorea steget til 1,2 millioner og 50 mennesker er afgået ved døden. Det sker efter, at landets første officielle corona-tilfælde blev fundet i torsdags, skriver ABC News.

Den nordkoreanske leder Kim Jong Un har højst usædvanligt kritiseret landets myndigheder for at være for langsomme til at reagere på virussens spredning og han har derfor indsat hæren for at effektivisere indsatsen.

FN og Sydkorea har tilbudt henholdsvis vacciner og medicin, udstyr samt sundhedspersonale for at hjælpe Nordkorea, men indtil videre har landet afvist FN’s tilbud om vacciner og endnu ikke besvaret Sydkoreas tilbud om assistance, ifølge ABC News.

Mere

Sidste år gik langt de fleste investeringer foretaget af den selvejende statslige fond Investeringsfonden for Udviklingslande (IFU) til projekter i Afrika. Det fremgår af fondens årsrapport. I alt investerede IFU 650 millioner kroner i kontinentet. Det svarer til 65 procent af den samlede investeringssum.

Danwatch har over flere omgange dækket IFU-støttede projekter. Senest i december 2021 hvor vi skrev om, hvordan fonden har investeret i en kontroversiel bank i Uganda.

Mere

Oliegiganter som ExxonMobil, Shell, BP og Chevron planlægger kontrakter, som vil være en bombe under de globale indsatser for at bremse klimaforandringerne. Det kan The Guardian afsløre på baggrund af analyse af omfattende datamateriale.

Gennemgangen viser blandt andet, at industrien i øjeblikket har 195 enorme nye gas- og olieudgravninger planlagt, som alene vil bidrage med, hvad der svarer til 18 år med det nuværende samlede globale udslip af CO2.

Mens Rusland og Mellemøsten ofte får opmærksomhed for deres olie og gas, viser The Guardians gennemgang, at USA, Canada og Australien er nogle af de lande, som planlægger den største udvidelse af fossile mega-projekter i den kommende tid, og at de pågældende lande også giver de største økonomiske tilskud til den sorte energi.

Temaer:
Brancher: |
Virksomheder: | | |
Lande: | |
Mere
Ikke flere "Kort Nyt"
No more articles to load

Få det ugentlige

nyhedsoverblik

i din indbakke

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.