27. januar 2017

Internationale brands appellerer til regeringen i Bangladesh. Fem år for sent, lyder kritikken

Massefyringer, fængslinger uden kaution og trusler har været virkeligheden for tekstilarbejdere de sidste fire uger. 21 brands lægger pres på regeringen. “Alt for sent”, siger organisation


21 af verdens største tøjproducenter fik omsider nok.Onsdag kunne Danwatch fortælle, hvordan fabriksejere i Bangladesh siden kort før jul har fyret omkring 3000 tekstilarbejdere, politiet har tilbageholdt mindst 24 arbejdere og fagforeningsmedlemmer. Utallige er forsøgt forsøgt at truet til tavshed, lyder det fra fagforeninger i Bangladesh.Regeringen slog hårdt tilbage, da “titusinder” af tekstilarbejderne gik på gaden i protest mod massefyringer og alt for lav løn. Protesterne blev besvaret med gummikugler fra politiet. Kort efter lukkede op mod 50 fabrikker for at dæmpe opstanden.

Efterfølgende skrev en af verdens største tøjbrands, GAP, til regeringen i Bangladesh:

“Vi er dybt bekymrede over (…), at enkeltpersoner er blevet truet de sidste dage”.

Fra H&M Danmark lyder det fra Sustainability Manager, Mia Møgelgaard:

“Vi opfordrer regeringen til at gøre den nødvendige indsats for at sikre arbejdernes rettigheder og i særdeleshed rette opmærksomhed mod de demokratisk valgte repræsentanter for de fyrede medarbejdere”.

21 brands appellerer til Bangladesh’s regering

Auchan, C&A, El Corte Ingles, Esprit, Gap Inc. (ejer Banana Republic og Old Navy), H&M, Hudson’s Bay Company, Inditex (ejer Zara og Bershka), LC Waikiki, Li & Fung Ltd., Lindex, Loblaw Companies Limited, Next, Primark, PVH Corp. (ejer Calvin Klein, Tommy Hilfiger, Van Heusen, IZOD, ARROW, Speedo, Warner’s and Olga), s.Oliver, Tchibo, Tesco Stores Ltd., The Children’s Place, The Foreign Trade Association / Business Social Compliance Initiative, VF Corporation (North Face, Jansport, and Lee)

Nu er 21 af verdens største brands gået sammen om en erklæring til regeringen, hvori de appellerer til, at trusler, fyringer og uretmæssige fængslinger ophører – og at mindstelønnen vil stige fast årligt.

Og det er det rigtige at gøre, siger Helle Løvstø Severinsen fra Clean Clothes Campaign, der arbejder med rettigheder for tekstilarbejdere i bla. Bangladesh:

Det er bare alt for sent.

“Det her er en situation, der har ventet på at sprænge i luften. Det er fint, at de skriver til regeringen, det skulle de bare have gjort for fem år siden”.

Brands bør tale med større bogstaver

Det er positivt, at store tøjbrands nu åbent udtrykker bekymring over for arbejdsforholdene og regeringens manglende respekt for arbejdernes menneskerettigheder i Bangladesh, ikke mindst den særlige beskyttelse fagforeningsledere har krav på, mener Tim Whyte, der er generalsekretær i Mellemfolkeligt Samvirke.

“De burde dog tale med større bogstaver og stille et klart ultimatum om at trække ordrerne fra Bangladesh, hvis regeringen ikke sikrer arbejdernes ret til fredelige protester over de alt for dårlige lønninger og arbejdsforhold, som de i dag må leve og dø af.”

Den eskalerende situation i Bangladesh tekstilindustri rækker langt videre end bare anholdelser, mener Helle Løvstø Severinsen fra Clean Clothes Campaign.

“Det skal frem i lyset, hvad arbejderne er anklaget for, og hvorvidt det har hold i virkeligheden. Det er en skræmmende situation for de arbejdere, der enten er organiserede eller ønsker at blive det. Regeringen har lavet en skræmmekampagne, hvor de truer folk til tavshed. Og det virker stik imod det, der er brug for, nemlig at løfte løn og tale om arbejdsforhold. Den her situation har været status quo i årevis, hvor der burde være sket noget med de alt for lave lønninger,” siger Helle Løvstø Severinsen.

Løn man ikke kan leve for

I 2010 var den lovlige minimumsløn i Bangladesh 120 kroner om måneden, hvilket dengang lå under FN’s fattigdomsgrænse. I 2013 førte omfattende protester fra tekstilarbejderne til en lønstigning i den lovbestemte mindsteløn.

I dag er minimumslønnen for en tekstilarbejder i Bangladesh 5300 taka, hvilket svarer til 460 kr om måneden. Til gengæld er udgifter til mad og bolig steget støt. Levelønnen, som er prisen for mad, bolig og fornødenheder er 29.442 taka, hvilket svarer til knap 2570 kr, ifølge en beregning fra Asia Floor Wage.

Overarbejde for overlevelse

Med en løn, der er omtrent en ⅕  af, hvad det koster at leve i Bangladesh, er tekstilarbejderne nødt til at arbejde overtid stort set hver dag. Det betyder en arbejdsdag på 10-12 timer, fortæller Helle Løvstø Severinsen.

“Overtid hænger jo sammen med lønniveau, man arbejder ikke 10-12 timer hver eneste dag for sjov. Så er der noget galt”, siger hun.

– Kunne de internationale brands gøre mere?

“Vi mener ikke, at man skal boycutte, for når man har så stor en produktion og lægger så mange penge, så burde de kunne få et ord indført. Deres værktøj er jo at sige, at ellers går vi vores vej. Man skal prøbe at løse problemerne, og når man ikke længere finder det muligt, så kan man jo finde en ny fabrik”, siger Helle Løvstø Severinsen.

Bangladesh er Vestens systue, og Danmark er en særdeles ivrig indkøber. Alene sidste år var Danmark med et indkøb på 639 millioner dollars faktisk EU’s fjerde største importør af tøj fra Bangladesh, viser tal fra Tekstilindustrien i Bangladesh’s brancheforening, BGMEA.

Flere artikler fra serien: 

Gå ikke glip af den næste afsløring

Nyhedsbrev sign-up

Gå ikke glip af den næste afsløring

  • Få nyt fra en af landets største graverredaktioner.
  • Vi holder virksomheder og stater ansvarlige i forhold til love, konventioner og egne CSR-politikker.
  • Vi forbinder den almindelige dansker med globale problemstillinger og giver et oplyst grundlag at træffe valg på – uanset om det drejer sig om pension, mad, tøj eller andre forbrugsvarer.
Nyhedsbrev sign-up
heartexit-upmagnifiercrosschevron-downchevron-leftchevron-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram