Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Internationale brands appellerer til regeringen i Bangladesh. Fem år for sent, lyder kritikken

Massefyringer, fængslinger uden kaution og trusler har været virkeligheden for tekstilarbejdere de sidste fire uger. 21 brands lægger pres på regeringen. “Alt for sent”, siger organisation
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
21 af verdens største tøjproducenter fik omsider nok.Onsdag kunne Danwatch fortælle, hvordan fabriksejere i Bangladesh siden kort før jul har fyret omkring 3000 tekstilarbejdere, politiet har tilbageholdt mindst 24 arbejdere og fagforeningsmedlemmer. Utallige er forsøgt forsøgt at truet til tavshed, lyder det fra fagforeninger i Bangladesh.Regeringen slog hårdt tilbage, da “titusinder” af tekstilarbejderne gik på gaden i protest mod massefyringer og alt for lav løn. Protesterne blev besvaret med gummikugler fra politiet. Kort efter lukkede op mod 50 fabrikker for at dæmpe opstanden.

Efterfølgende skrev en af verdens største tøjbrands, GAP, til regeringen i Bangladesh:

“Vi er dybt bekymrede over (…), at enkeltpersoner er blevet truet de sidste dage”.

Fra H&M Danmark lyder det fra Sustainability Manager, Mia Møgelgaard:

“Vi opfordrer regeringen til at gøre den nødvendige indsats for at sikre arbejdernes rettigheder og i særdeleshed rette opmærksomhed mod de demokratisk valgte repræsentanter for de fyrede medarbejdere”.

21 brands appellerer til Bangladesh’s regering

Auchan, C&A, El Corte Ingles, Esprit, Gap Inc. (ejer Banana Republic og Old Navy), H&M, Hudson’s Bay Company, Inditex (ejer Zara og Bershka), LC Waikiki, Li & Fung Ltd., Lindex, Loblaw Companies Limited, Next, Primark, PVH Corp. (ejer Calvin Klein, Tommy Hilfiger, Van Heusen, IZOD, ARROW, Speedo, Warner’s and Olga), s.Oliver, Tchibo, Tesco Stores Ltd., The Children’s Place, The Foreign Trade Association / Business Social Compliance Initiative, VF Corporation (North Face, Jansport, and Lee)

Nu er 21 af verdens største brands gået sammen om en erklæring til regeringen, hvori de appellerer til, at trusler, fyringer og uretmæssige fængslinger ophører – og at mindstelønnen vil stige fast årligt.

Og det er det rigtige at gøre, siger Helle Løvstø Severinsen fra Clean Clothes Campaign, der arbejder med rettigheder for tekstilarbejdere i bla. Bangladesh:

Det er bare alt for sent.

“Det her er en situation, der har ventet på at sprænge i luften. Det er fint, at de skriver til regeringen, det skulle de bare have gjort for fem år siden”.

Brands bør tale med større bogstaver

Det er positivt, at store tøjbrands nu åbent udtrykker bekymring over for arbejdsforholdene og regeringens manglende respekt for arbejdernes menneskerettigheder i Bangladesh, ikke mindst den særlige beskyttelse fagforeningsledere har krav på, mener Tim Whyte, der er generalsekretær i Mellemfolkeligt Samvirke.

“De burde dog tale med større bogstaver og stille et klart ultimatum om at trække ordrerne fra Bangladesh, hvis regeringen ikke sikrer arbejdernes ret til fredelige protester over de alt for dårlige lønninger og arbejdsforhold, som de i dag må leve og dø af.”

Den eskalerende situation i Bangladesh tekstilindustri rækker langt videre end bare anholdelser, mener Helle Løvstø Severinsen fra Clean Clothes Campaign.

“Det skal frem i lyset, hvad arbejderne er anklaget for, og hvorvidt det har hold i virkeligheden. Det er en skræmmende situation for de arbejdere, der enten er organiserede eller ønsker at blive det. Regeringen har lavet en skræmmekampagne, hvor de truer folk til tavshed. Og det virker stik imod det, der er brug for, nemlig at løfte løn og tale om arbejdsforhold. Den her situation har været status quo i årevis, hvor der burde være sket noget med de alt for lave lønninger,” siger Helle Løvstø Severinsen.

Løn man ikke kan leve for

I 2010 var den lovlige minimumsløn i Bangladesh 120 kroner om måneden, hvilket dengang lå under FN’s fattigdomsgrænse. I 2013 førte omfattende protester fra tekstilarbejderne til en lønstigning i den lovbestemte mindsteløn.

I dag er minimumslønnen for en tekstilarbejder i Bangladesh 5300 taka, hvilket svarer til 460 kr om måneden. Til gengæld er udgifter til mad og bolig steget støt. Levelønnen, som er prisen for mad, bolig og fornødenheder er 29.442 taka, hvilket svarer til knap 2570 kr, ifølge en beregning fra Asia Floor Wage.

Overarbejde for overlevelse

Med en løn, der er omtrent en ⅕  af, hvad det koster at leve i Bangladesh, er tekstilarbejderne nødt til at arbejde overtid stort set hver dag. Det betyder en arbejdsdag på 10-12 timer, fortæller Helle Løvstø Severinsen.

“Overtid hænger jo sammen med lønniveau, man arbejder ikke 10-12 timer hver eneste dag for sjov. Så er der noget galt”, siger hun.

– Kunne de internationale brands gøre mere?

“Vi mener ikke, at man skal boycutte, for når man har så stor en produktion og lægger så mange penge, så burde de kunne få et ord indført. Deres værktøj er jo at sige, at ellers går vi vores vej. Man skal prøbe at løse problemerne, og når man ikke længere finder det muligt, så kan man jo finde en ny fabrik”, siger Helle Løvstø Severinsen.

Bangladesh er Vestens systue, og Danmark er en særdeles ivrig indkøber. Alene sidste år var Danmark med et indkøb på 639 millioner dollars faktisk EU’s fjerde største importør af tøj fra Bangladesh, viser tal fra Tekstilindustrien i Bangladesh’s brancheforening, BGMEA.

Relaterede nyheder

Få vores nyhedsbrev

Hjælp os med at forbinde dig til verden …​

Danwatch holder dig opdateret på, hvordan Danmark er forbundet til de mest sårbare mennesker i verden. Vi holder øje med de forhold, vores fødevarer, tøj og teknologi bliver til under, og vi holder øje med, hvad danske virksomheder laver i udlandet.

Vi tror på, at alle skal have fri adgang til kritisk journalistik, der forbinder os til verden. Derfor har vi som et af de eneste medier i Danmark valgt, at vores journalistik skal være gratis. Samtidig mener vi ikke, at vi troværdigt og kritisk kan dække danske virksomheder og samtidig være økonomisk afhængige af dem. Derfor er Danwatch fri for annoncer.

Danwatch har kun kunnet forblive uafhængige, kritiske, gratis og annoncefri, fordi vi får støtte fra fonde, donorer og støttemedlemmer. Nu mere end nogensinde har vi også brug for din hjælp. Støt Danwatch med et en enkelt donation eller et fast månedligt beløb.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.