Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

nyhedsoverblik

Joe Biden vil forandre USA’s forhold til verden. Her er de ting, han allerede har gjort

I dette nyhedsoverblik ser vi på den ulighed, der følger med fordelingen af vacciner. Vi skal også til grønthandleren, en tur til traktordemo og ud at køre i elbil.
Del på facebook
Del på google
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email

Kære læsere

Velkommen til denne uges runde i den verden, vi er forbundet til gennem det, vi køber og investerer i. Det er en verden, der også er blevet påvirket af præsidentskiftet i USA, som vi har fokus på i denne uge.

Derudover skal vi en tur omkring norske rensdyrhyrder, beskyldninger om folkemord og en effektiv protest.

Menneskerettigheder mm.

Joe Biden vil forandre USA’s forhold til verden. Her er de ting, han allerede har gjort 

Onsdag d. 20. januar blev Joe Biden indsværget som USA’s 46. præsident, holdt en tale om  om sammenhold og trak så i arbejdstøjet. Der er nok at reparere på efter fire år med Donald Trump som præsident, og det var da også som om, at der gik et lettelsens suk igennem store dele af vesten, da det endelig var officielt. 

Men hvad skal vi egentlig forvente os af 78-årige Joe fra Scranton, Pennsylvania? Og hvilken betydning får det for vores forhold til verden?

Joe Bidens egen kampagneside kan man læse, hvordan USA skal “lede” verden ved at gå foran med et godt eksempel. Alt tyder altså på, at USA ikke længere vil isolere sig fra os andre, og selvforståelsen hos Biden virker ærkeamerikansk: Vi er verdens ledere. 

Om det er en god eller dårlig ting kommer an på øjnene, der ser, men vi vil nok opleve, et USA, der engagerer sig mere i verden og i højere grad tror på det internationale samarbejde. Tænketanken Atlantic Council har samlet en masse minianalyser af, hvordan USA’s rolle i verden kan udvikle sig. 

Vi holder os i første omgang til det, vi ved, og det er alligevel en del:

Foto: Carlos M. Vazquez II
  • Internationalt samarbejde: På sin første arbejdsdag genindmeldte Joe Biden USA i Paris-aftalen (den juridisk bindenden aftale om at begrænse udledningen af CO2), og verdenssundhedsorganisationen WHO, som Trump ellers havde meldt amerikanerne ud af. “USA er tilbage”, gentog Bidens kampagne. Men i mellemtiden har resten af verden flyttet sig, og det komplicerer tingene, skriver Vox
  • Oprindelige folk: Joe Biden har også aflyst planerne for olieledningen Keystone XL, der skulle føres tværs igennem land ejet af oprindelige amerikanere og canadiere, skriver The Guardian. Ledere af oprindelige befolkningsgrupper vil nu have Biden til at gå videre og stoppe en anden rørledning, Dakota Access Pipeline, som Danwatch tidligere har undersøgt og fundet danske investeringer i. 
  • Krigen i Yemen: Joe Biden har sagt, at han vil stoppe salget af våben til Saudi Arabien og De Forenede Arabiske Emirater, fordi de bliver brugt i krigen i Yemen, hvor Danwatch også har fundet dansk militært udstyr. På den anden side har Danwatch beskrevet, hvordan en tredjedel af Bidens forsvarsstab har en forbindelse til den amerikanske våbenindustri.
  • Arbejdstagerrettigheder: Joe Biden sagde i denne uge, at han vil være den præsident, der kæmper hårdest for fagforeninger. Det er mestendels en amerikansk dagsorden, men han har også sagt, at arbejdstageres interesser skal være en del af alle fremtidige forhandlinger om handelsaftaler, skriver Reuters.

Andre nyheder:

1Menneskerettigheder

USA beskylder Kina for folkemord

Både Trumps afgående administration og Bidens indgående administration mener, at Kina begår folkedrab og forbrydelser mod menneskeheden I Xinjiang-provinsen, hvor det muslimske mindretal uighurerne overvåges, tvangsforflyttes og interneres i lejre, skriver New York Times.

2Klima

Rige lande overdriver klimabistand

Som en del af Paris-aftalen gik mere velbemidlede land med til at betale nogle af omkostningerne i de fattige lande, der var hårdest ramt af klimaforandringer. Udviklede lande lovede at stille med 50 milliarder dollars om året. De officielle tal viser, at man er meget langt fra målet, og ifølge OECD blev der doneret 18,6 milliarder dollar i 2018. Nu viser en gennemgang af organisationen Care, at de udviklede lande har rapporteret, at de giver mere, end hvad de rent faktisk gør. Det er kun 9,7 milliarder dollars, der er gået til klimakampen, skriver Yahoo News.

3Arbejdstagerrettigheder

H&M betaler løn til tekstilarbejdere efter protester

Lige efter jul protesterede 3-4.000 tekstilarbejdere på fabrikken Stylecraft Ltd i Bangladesh, fordi de ikke havde fået deres løn. Det har nu virket, og blandt andre H&M, der får tøj fra fabrikken, vil betale den manglende løn for november og december, skriver Business and Human RIghts Ressource Center.

4Klima

Norske rensdyrhyrder sagsøger vindmøllepark

Samer i den nordlige del af Norge vil gå rettens vej for at stoppe et af landets største energiprojekter, Øyfjellet vindmøllepark, skriver The Guardian. Samerne mener, at vindmølleparken ikke overholder sin licensaftale, fordi vindmøllerne bliver placeret på en måde, der forstyrrer rensdyrs naturlige migrationsruter. Danwatch har tidligere beskrevet et lignende problem for sibiriske rensdyrhyrder, der bliver forstyrret af udvindingen af gas, der blandt andet lander i Danmark.

Det var alt for dette nyhedsoverblik.

Husk, at ris, ros, tips, tricks og opmuntrende ord med glæde modtages på jt@danwatch.dk

Tak, fordi I læste med!

Del på facebook
Del på google
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email

Coronapandemien har været brutal ved Afrikas største økonomi, Nigeria. Det viser nye tal fra FN’s udviklingsprogram, UNDP, og Nigerian Bureau of Statistics.

Helt konkret har hver femte nigerianer mistet sit job siden pandemiens begyndelse, skriver Quartz Africa. Den primære årsag, forklarer de adspurgte virksomheder, er øgede omkostninger.

I marts meddelte Nigerian Bureau of Statistics, at 33% af den nigerianske befolkning står uden arbejde.

Mere

I sidste uge skrev Reuters, at Mali forhandler om en samarbejdsaftale med Wagner Group, en gruppe russiske lejesoldater kendt for deres menneskerettighedskrænkelser og tætte bånd til Kreml.

Skulle en endelig aftale blive indgået, vil Estland, der bidrager til både de fransk-ledede initiativer Operation Barkhane og Task Force Takuba samt FN-missionen MINUSMA, trække sig ud af landet. Det siger forsvarsminister Kalle Laanet til estisk radio.

Danwatch skrev tidligere på ugen om Wagner Groups mulige indtræden i Mali. I den forbindelse spurgte vi Udenrigsministeriet, hvordan Danmark, der fra januar slutter sig til Task Force Takuba, forholder sig til oplysningerne. I et mailsvar kalder ministeriet en eventuel aftale mellem Wagner Group og Mali “uacceptabel”.

Mere

Det var tilsyneladende et kupforsøg, da havne og veje ind til byerne i Sudan tidligt tirsdag morgen blev lukket, men kupforsøget blev hurtigt afvæbnet, siger informationsminister fra overgangsregeringen, Hamza Baloul til Al Jazeera. Overgangsregeringen skyder skylden for kupforsøget på allierede til den tidligere præsident Omar al-Bashir, der blev afsat i 2019.

Lande:
Mere

Migrantarbejdere i LA tøj syr til anerkendte modebrands for mellem 19 og 38 kroner i timen, viser en undersøgelse fra den amerikanske ngo Garment Work Center. Det fortæller CBS News. I 2016 dokumenterede en undersøgelse fra det amerikanske arbejdsministerium, at 85 procent af de undersøgte sweatshops i LA underbetalte deres arbejdere.

Lande:
Mere

Den 16. september mistede verden en af de største forkæmpere for virksomheders sociale ansvarlighed i verden. Professor John G. Ruggie (1944-2021), Harvard University, brugte det sidste årti af sin karriere på at definere og implementere retningslinjer for bæredygtig adfærd for virksomheder i en verden defineret af markedsøkonomi. Det skriver den britiske ngo Business and Human Rights Ressource Center.

Virksomheder:
Mere

Ifølge Altinget har det grønlandske landsstyremedlem for Udenrigsanliggender, Erhverv, Handel og Klima Pele Broberg i denne uge underskrevet en støtteaftale med den amerikanske regering på 63 millioners kroner. Det er anden gang i år at USA laver en aftale om udviklingsstøtte med Grønland.

I April indgik partnerne en lignede aftale på 83 millioner kroner. Den fik hård medfart fra danske politikere. ”Det er ekstremt provokerende, at vi har en tæt alliancepartner, der så åbenlyst går ind og puster til splittelse i rigsfællesskabet”, sagde SF’s udenrigsordfører Karsten Hønge dengang til Altinget.

Men det grønlandske landsstyre glæder sig over aftalerne: ”Udbygningen af vores samarbejde med USA er med til at skabe muligheder for den grønlandske befolkning og økonomi, der tager udgangspunkt i vore egne ønsker og behov. Derfor glæder det mig at denne aftale er indgået med den amerikanske regering, som er endnu et skridt i en retning hvor Grønland åbner sig mere op for verden,” siger Pele Broberg til Altinget.

Lande:
Mere

Støtterne til den fængslede oppositionsleder Alexei Navalny beskylder Appel og Google for politisk censur, efter de har fjernet en stemmeapp op til det russiske parlamentsvalg i dag. Det skriver The Guardian. App’en der går under navnet Navalny’s Smart Voting initiative samler oppositionens stemmer hos de stærkeste modstandere af regeringspartiet Forenet Rusland. De to techvirksomheder har fjernet app’en efter pres fra de russiske myndigheder, der anser salget af appen som ulovlig påvirkning af valget. Kreml melder, at de bifalder fjernelsen af oppositionens stemmeapp.

Brancher:
Virksomheder: |
Lande:
Mere

Det skal være slut med at sælge varer i Europa, der er produceret under tvang, lyder det fra EU-Kommissionens formand Ursula von der Leyen.

Der er 25 millioner mennesker i verden, der er truet eller tvunget ind i tvangsarbejde. Vi kan aldrig acceptere, at disse mennesker tvinges til at fremstille produkter – og at disse produkter derefter ender med at blive solgt i butikker her i Europa“, siger Ursula von der Leyen i sin tale Unionens tilstand 2021. “Menneskerettigheder er ikke til salg uanset prisen”, tilføjer hun.

EU-kommissionen vil udarbejde et forslag, der skal gøre det forbudt at sælge produkter fremstillet ved tvangsarbejde. Det skriver Ritzau.

Brancher:
Lande:
Mere

For lidt over et år siden eksploderede et lager med ammoniumnitrat i Beirut og efterlod sig massive ødelæggelser og flere hundrede dræbte. Det undersøgende medie OCCRP har nu fundet frem til, hvem der ejede den store mængde kemikalier, der blev opbevaret på havnen i Beirut. De peger på en ukrainsk forretningsmand ved navn Volodymyr Verbonol, der står bag virksomheden Savaro, der ejede beholdningen af ammoniumnitrat. Det skriver OCCRP. Dertil har de fundet tegn på, at Savaro er en del af et årtier gammelt netværk for salg af kemikalier, hvor også Cypern og Storbritannien er involveret.

Brancher: |
Mere

Ny rapport viser, at siden Parisaftalen blev indgået i 2015 er mere end tre ud af fire planer om nye kulminer skrottet. Det skriver The Guardian.

Det er E3G, Global Energy Monitor og Ember – tre tænketanke med fokus på klimaforandringer – der står bag rapporten. Deres research viser, at i alt 44 lande på verdensplan har droppet fremtidige planer om kulminer og vil i stedet satse på vedvarende energi. Det giver ifølge rapporten anledning til at være optimistisk på klimaets vegne. De tre tænketanke mener, at en fremtid uden forurenende energikilder er indenfor rækkevidde.

Brancher:
Mere

Michelle Bachelet, der er Menneskerettighedskommissær ved FN, har i dag udpeget klima- og miljø som den største trussel for menneskerettighederne. Det skriver Reuters.

“Omfattende problemer med forurening, klimaforandringer og biodiversitet er en voksende trussel – og øger samtidig spændinger, konflikter, strukturel ulighed og gør mennesker stadig mere udsatte”, sagde Michelle Bachelet under sin åbningstale til et 48-timers møde ved FN’s Menneskerettighedsråd i Geneve.

Mere
Ikke flere "Kort Nyt"
No more articles to load

Få vores nyhedsbrev

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.