Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

nyhedsoverblik

Joe Biden vil forandre USA’s forhold til verden. Her er de ting, han allerede har gjort

I dette nyhedsoverblik ser vi på den ulighed, der følger med fordelingen af vacciner. Vi skal også til grønthandleren, en tur til traktordemo og ud at køre i elbil.
Del på facebook
Del på google
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email

Kære læsere

Velkommen til denne uges runde i den verden, vi er forbundet til gennem det, vi køber og investerer i. Det er en verden, der også er blevet påvirket af præsidentskiftet i USA, som vi har fokus på i denne uge.

Derudover skal vi en tur omkring norske rensdyrhyrder, beskyldninger om folkemord og en effektiv protest.

Menneskerettigheder mm.

Joe Biden vil forandre USA’s forhold til verden. Her er de ting, han allerede har gjort 

Onsdag d. 20. januar blev Joe Biden indsværget som USA’s 46. præsident, holdt en tale om  om sammenhold og trak så i arbejdstøjet. Der er nok at reparere på efter fire år med Donald Trump som præsident, og det var da også som om, at der gik et lettelsens suk igennem store dele af vesten, da det endelig var officielt. 

Men hvad skal vi egentlig forvente os af 78-årige Joe fra Scranton, Pennsylvania? Og hvilken betydning får det for vores forhold til verden?

Joe Bidens egen kampagneside kan man læse, hvordan USA skal “lede” verden ved at gå foran med et godt eksempel. Alt tyder altså på, at USA ikke længere vil isolere sig fra os andre, og selvforståelsen hos Biden virker ærkeamerikansk: Vi er verdens ledere. 

Om det er en god eller dårlig ting kommer an på øjnene, der ser, men vi vil nok opleve, et USA, der engagerer sig mere i verden og i højere grad tror på det internationale samarbejde. Tænketanken Atlantic Council har samlet en masse minianalyser af, hvordan USA’s rolle i verden kan udvikle sig. 

Vi holder os i første omgang til det, vi ved, og det er alligevel en del:

Foto: Carlos M. Vazquez II
  • Internationalt samarbejde: På sin første arbejdsdag genindmeldte Joe Biden USA i Paris-aftalen (den juridisk bindenden aftale om at begrænse udledningen af CO2), og verdenssundhedsorganisationen WHO, som Trump ellers havde meldt amerikanerne ud af. “USA er tilbage”, gentog Bidens kampagne. Men i mellemtiden har resten af verden flyttet sig, og det komplicerer tingene, skriver Vox
  • Oprindelige folk: Joe Biden har også aflyst planerne for olieledningen Keystone XL, der skulle føres tværs igennem land ejet af oprindelige amerikanere og canadiere, skriver The Guardian. Ledere af oprindelige befolkningsgrupper vil nu have Biden til at gå videre og stoppe en anden rørledning, Dakota Access Pipeline, som Danwatch tidligere har undersøgt og fundet danske investeringer i. 
  • Krigen i Yemen: Joe Biden har sagt, at han vil stoppe salget af våben til Saudi Arabien og De Forenede Arabiske Emirater, fordi de bliver brugt i krigen i Yemen, hvor Danwatch også har fundet dansk militært udstyr. På den anden side har Danwatch beskrevet, hvordan en tredjedel af Bidens forsvarsstab har en forbindelse til den amerikanske våbenindustri.
  • Arbejdstagerrettigheder: Joe Biden sagde i denne uge, at han vil være den præsident, der kæmper hårdest for fagforeninger. Det er mestendels en amerikansk dagsorden, men han har også sagt, at arbejdstageres interesser skal være en del af alle fremtidige forhandlinger om handelsaftaler, skriver Reuters.

Andre nyheder:

1Menneskerettigheder

USA beskylder Kina for folkemord

Både Trumps afgående administration og Bidens indgående administration mener, at Kina begår folkedrab og forbrydelser mod menneskeheden I Xinjiang-provinsen, hvor det muslimske mindretal uighurerne overvåges, tvangsforflyttes og interneres i lejre, skriver New York Times.

2Klima

Rige lande overdriver klimabistand

Som en del af Paris-aftalen gik mere velbemidlede land med til at betale nogle af omkostningerne i de fattige lande, der var hårdest ramt af klimaforandringer. Udviklede lande lovede at stille med 50 milliarder dollars om året. De officielle tal viser, at man er meget langt fra målet, og ifølge OECD blev der doneret 18,6 milliarder dollar i 2018. Nu viser en gennemgang af organisationen Care, at de udviklede lande har rapporteret, at de giver mere, end hvad de rent faktisk gør. Det er kun 9,7 milliarder dollars, der er gået til klimakampen, skriver Yahoo News.

3Arbejdstagerrettigheder

H&M betaler løn til tekstilarbejdere efter protester

Lige efter jul protesterede 3-4.000 tekstilarbejdere på fabrikken Stylecraft Ltd i Bangladesh, fordi de ikke havde fået deres løn. Det har nu virket, og blandt andre H&M, der får tøj fra fabrikken, vil betale den manglende løn for november og december, skriver Business and Human RIghts Ressource Center.

4Klima

Norske rensdyrhyrder sagsøger vindmøllepark

Samer i den nordlige del af Norge vil gå rettens vej for at stoppe et af landets største energiprojekter, Øyfjellet vindmøllepark, skriver The Guardian. Samerne mener, at vindmølleparken ikke overholder sin licensaftale, fordi vindmøllerne bliver placeret på en måde, der forstyrrer rensdyrs naturlige migrationsruter. Danwatch har tidligere beskrevet et lignende problem for sibiriske rensdyrhyrder, der bliver forstyrret af udvindingen af gas, der blandt andet lander i Danmark.

Det var alt for dette nyhedsoverblik.

Husk, at ris, ros, tips, tricks og opmuntrende ord med glæde modtages på jt@danwatch.dk

Tak, fordi I læste med!

Del på facebook
Del på google
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email

Pandemien har øget den globale ulighed, og få steder er det så tydeligt som i de store supermarkeders forsyningskæder. Det viser en netop udgivet rapport, Not in This Together, fra den ulighedskritiske ngo Oxfam Ibis. Mens supermarkedernes aktionærer har fået udbetalt klækkeligt udbytte henover det seneste halvandet år, er arbejdernes løn enten faldet eller stagneret, ligesom diverse rettighedsovertrædelser er fortsat. Særligt slemt står det til for kvinderne.

Mere

Den danske regering ønsker på flere områder at begrænse EU’s kommende lov om virksomhedsansvar. Det fremgik af et samråd i Folketingets udenrigsudvalg tirsdag.

På samrådet lovede erhvervsminister Simon Kollerup ganske vist, at Danmark vil arbejde for, at den nye lov kommer til at følge FN’s Retningslinger for Erhverv og Menneskerettigheder samt OECDs retningslinger for Multinationale virksomheder.

Begge regelsæt fastslår, at alle virksomheder uanset størrelse har et ansvar for at respektere menneskerettigheder og miljøhensyn i hele virksomhedens værdikæde – fra jord til bord, så at sige.

Men når det kommer til detaljerne stod det klart, at den danske regering ønsker et langt mere begrænset ansvar.

På samrådet stod Simon Kollerup fast på, at en kommende lov kun bør gælde virksomheder med mere end 500 ansatte. Han understregede også, at ansvaret for at påvirke menneskerettigheder og miljø negativt, kun børomfatte virksomheden selv og et vist antal underleverandører.

Desuden anbefalede Kollerup, at virksomhederne ikke skal kunne sagsøges ved de almindelige domstole.

Som Danwatch fortalte mandag, bliver den danske holdning mødt med skarp kritik fra bl.a. Amnesty International, der finder den danske regerings holdning alt for uambitiøs.

Mere

FN’s Menneskerettighedsråd er i disse dage samlet i Geneve til en af deres tre årlige sessioner. I den anledning mødte højkommissær Michelle Bachelet pressen mandag, og her lagde hun ikke fingre imellem. “For at komme os over det mest vidtrækkende og alvorlige tilbageslag for menneskerettighederne i vores liv, har vi brug for en ny vision og fælles handling”, lød det. Bachelet udtrykte særlig bekymring om situationen i Myanmar, Hviderusland, Etiopien, Kina, Rusland og Mozambique.

Mere

Mens pandemien er ved at slippe sit tag i Europa, fortsætter den for fuld kraft i Afrika. Færre end én ud af 100 millioner afrikanere er blevet vaccineret, og nu advarer verdenssundhedsorganisationen WHO om, at kontinentet vil blive ramt af en ny, brutal omgang smitte. I sidste uge steg smitte- og dødstallet med henholdsvis 20 og 15 procent. “Afrika befinder sig midt i en regulær tredje bølge. Den nedslående udvikling kræver alles opmærksomhed”, siger WHO’s Afrika-chef, Matshidisho Moeti, ifølge blandt andet den britiske avis The Telegraph. Særligt Sydafrika, Afrikas næststørste økonomi, er hårdt ramt. Det samme er Uganda.

Mere

I dag er det ti år siden FN samstemmigt vedtog retningslinjer for virksomheder, hvis varer rejser på tværs af kloen. Retningslinjerne er opfundet af Harvard professor John Ruggie, der i dag kan fejre, at retningslinjerne implementeres til lov i Frankrig, Storbritannien, Holland, Schweiz og Finland, og senest Tyskland, Norge og Canada. EU Kommissionen forventer i år at vedtage, at virksomheder af en vis størrelse i EU skal lave risikovurderinger for deres aktiviteter, når det gælder påvirkning af menneskerettighederne.

Mere

I en pressemeddelelse 14. juni udtalte FN-eksperter “ekstrem bekymring” over beskyldninger om organhøst begået mod minoriteter, herunder Falun Gong-tilhængere, tibetanere, uyghurer, kristne og muslimer i kinesiske fængsler. FN-eksperterne udtaler, at de har beviser på ulovlige blodprøver og undersøgelser af organer, der angiveligt opbevares i en database til salg af organer. Eksperterne har bedt Kina reagere prompte på disse beskyldninger.

Lande:
Mere

Snart skal norske virksomheder vide, om produktionen af deres varer eller service påvirker mennesker eller miljø uheldigt i verden. Det norske parlament har netop vedtaget en ny åbenhedslov, der pålægger virksomheder at give offentligheden kendskab til eventuelle påvirkninger på menneskerettigheder eller miljøet, som kan findes i produktionen af deres varer eller service. Loven træder i kraft 1. januar 2022.

Mere

Den 11. juni vedtog 412 mod 159 nej-stemmer at tyske virksomheder fra 2023 skal risikovurdere deres egen og deres direkte leverandørers påvirkning på menneskerettighederne og miljøet. Loven gælder i første omgang virksomheder med flere end 3000 ansatte, men skal med tiden også omfatte virksomheder med minimum 1000 ansatte. Ngo’er kalder parlamentets vedtagelse “epokegørende”, imens virksomheder bl.a. mener, at loven også bør omfatte internationale virksomheder på det tyske marked.

Mere

Gil Arias Fernández, tidligere vicedirektør for EU’s grænseagentur Frontex, lufter i et opsigtsvækkende interview med den britiske avis The Guardian sin bekymring for udviklingen inden for det europæiske grænseovervågningsorgan. 

Fernández mener blandt andet, at Frontex oplever en infiltration fra højreradikale kræfter, og at Frontex-vagter vender det blinde øje til ulovlige ’pushback’-aktioner, hvor flygtninge – ofte ved brug af vold – tvinges tilbage over EU’s ydre grænser uden mulighed for at søge asyl.

Danwatch har tidligere beskrevet, hvordan migranter i stigende grad udsættes for pushback-aktioner fra europæiske grænsevagter, og hvordan en række organisationer beskylder Frontex for at være medansvarlige eller forholde sig passivt til overgrebene.

Mere

Danmark vil ikke være med til at tvinge Pfizer, Moderne og AstraZeneca til at dele opskriften på corona-vacciner. Det står klart efter dagens samråd i Udenrigsudvalget. Her afviste udenrigsminister Jeppe Kofod kategorisk, at vaccinepatenterne står i vejen for at få produktionen af vacciner i vejret.

men den nuværende produktionskapacitet vil det ifølge Enhedslistens Peder Hvelplund tage 57 år at få vaccineret hele verdens befolkning. Derfor opfordrede han og SFs Rasmus Nordqvist regeringen til at ændre holdning og støtte et forslag i Verdenshandelsorganisationen WTO om at suspendere patentrettighederne for corona-relaterede medikamenter, så længe pandemien raser.

Ifølge sundhedsmister Magnus Heunicke er regeringen blandt andet imod at suspendere eneretten på produktion af vacciner, fordi vi er så afhænge af medicinalindustrien.

“Virkeligheden er, at vi er dybt afhængige af, at der fortsat bliver investeret og forsket i at udvikle nye vacciner, som vi formentlig får brug i de kommende år”, sagde Magnus Heunicke på samrådet.

Som Danwatch har beskrevet, debatteres spørgsmålet om suspension af vaccinepatenterne i øjeblikket i WTO, hvor 106 lande støtter forslaget, heriblandt USA og Frankring.

Brancher:
Virksomheder: | |
Lande: | | |
Mere

Dødbringende hedebølger, voldsomme regnskyl og et stigende havniveau påvirker allerede Indiens økonomi og generelle levestandard negativt. Og det er de klart de i forvejen dårligst stillede i det indiske samfund, som bliver ramt hårdest på de fleste parametre, konkluderer en ny rapport fra det britiske Overseas Development Institute.

Blandt andet påvirker klimaforandringerne allerede i betydelig grad beskæftigelse, lønninger og sundheden hos landets fattigste, konkluderer det nye studie, som er lavet på baggrund af en gennemgang af en række eksisterende analyser af klimaforandringernes indvirken i Indien.

Mere
Ikke flere "Kort Nyt"
No more articles to load

Få vores nyhedsbrev

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.