En Danwatch-undersøgelse

Krigsforbrydelser under radaren

17. maj 2020

Charlotte Aagaard

Emilie Ekeberg

Journalist / Mobil: +45 53771104 / Signal: +47 45033479

Charlotte Aagaard

Emilie Ekeberg

Journalist / Mobil: +45 53771104 / Signal: +47 45033479

Grafik: Payam Elhami & Johan Seidenfaden

Redaktør: Jesper Hyhne | Executive Editor: Jesper Nymark | Vil du vide mere om denne undersøgelse, kan du kontakte Danwatch her

I samarbejde med TV2, Lighthouse Reports og NOIR

Danmarks største forsvarsvirksomhed Terma har leveret udstyr til krigsskibe og bombefly, som de Forenede Arabiske Emirater anvender til at udsulte og bombe civile i Yemen.

Ifølge eksperter og menneskerettighedsorganisationer kan Terma være medansvarlig for mulige krigsforbrydelser.

Det kan Danwatch, TV2 og det hollandske medie Lighthouse Reports afsløre på baggrund af blandt andet satellitbilleder, aktindsigter og fotos og videoer delt på sociale medier

Kulegravningen viser, at Terma har leveret radarsystemer til emiratiske krigsskibe, som deltager i flådeblokade mod Yemen. FN-eksperter vurderer, at blokaden kan være en krigsforbrydelse, fordi den medvirker til at udsulte millioner af civile i Yemen.

Det danske firma har desuden leveret antimissil-systemer til emiratiske bombefly, som har været anvendt i Yemen. Eksporten fandt sted, mens FN advarede om overlagte bombninger af civile i Yemen.

Selvom Danmark har forbudt al eksport af militært udstyr til Emiraterne, har Terma leveret radardele til de emiratiske krigsskibe indtil oktober 2019 – næsten et år efter forbuddet indtraf. Eksperter vurderer, at radarudstyret er militært, men danske myndigheder siger nu, at radarererne hverken er militært udstyr eller såkaldt dual use.

Ifølge eksperter lever Danmark med eksporten til Emiraterne ikke op til EU’s regler om våbeneksport og FN’s våbentraktat

en danwatch-undersøgelse

Er denne undersøgelse noget værd for dig?​

Vi synes, det er vigtigt at undersøge virksomheders og staters påvirkning af menneskerettigheder og miljø. Og vi vil rigtigt gerne lave mange flere af denne slags undersøgelser.

Derfor håber vi, at du har fået lyst til at styrke vores arbejde.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.