Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Nu udgiver FN endelig en liste over firmaer, der tjener penge på israelsk besættelse

Internationale selskaber som Motorola, Airbnb, Expedia og Booking.com står alle på en længe ventet FN-liste over virksomheder, som profiterer på besættelsen af Vestbredden, Østjerusalem og Golan.
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Nikolaj Houmann Mortensen
Nikolaj Houmann Mortensen
Journalist - Phone/ Signal: + 45 61652353
Vi har læst artiklen op. Lyt til den her

Med tre års forsinkelse har FN nu offentliggjort en database over firmaer, der tjener penge på den israelske besættelse af Vestbredden, Østjerusalem og Golanhøjderne.

Listen indeholder navne på 112 israelske og udenlandske virksomheder, heriblandt Motorola og rejseselskaber som TripAdvisor, Airbnb, Expedia og Booking.com.

Du kan finde den samlede liste her.

Både Israel og USA har tidligere sagt, at de arbejdede intenst på at stoppe offentliggørelsen af databasen.

“Vi vil gøre alt, hvad vi kan, for at forhindre denne liste i at se dagens lys,” sagde Israels daværende FN-ambassadør, Danny Danon, i 2017, da listen første gang skulle have været offentliggjort.

Listen er skrumpet

I 2018 meldte FN ud, at man havde en liste med 206 virksomheder, som opererer i bosættelser, men uden at man offentliggjorde navne på virksomhederne.

Men på den liste, som nu er kommet ud, figurerer der altså kun 112 virksomheder.

En virksomhed som HeidelbergCement, som gentagne gange har været anklaget for at udvinde naturressourcer fra den besatte vestbred i strid med international lov – senest i en rapport fra den hollandske NGO SOMO fra sidste uge – er for eksempel ikke at finde på listen.

Danwatch har tidligere i undersøgelsen Forretning på forbudt land blotlagt, at 23 danske pensionskasser, investeringsforeninger og kommuner har investeret knap tre milliarder kroner i 34 virksomheder, der er aktive i de besatte områder.

Hugh Lovatt, mellemøstekspert i den anerkendte tænketank European Council for Foreign Relations sagde dengang til Danwatch:

“Israelske bosættelser i de besatte områder er ulovlige og fordriver palæstinenserne og fragmenterer deres hjemland. Bosættelserne krænker palæstinensernes rettigheder og udnytter deres naturressourcer”.

Relaterede nyheder

Få vores nyhedsbrev

Hjælp os med at forbinde dig til verden …

Danwatch holder dig opdateret på, hvordan Danmark er forbundet til de mest sårbare mennesker i verden. Vi holder øje med de forhold, vores fødevarer, tøj og teknologi bliver til under, og vi holder øje med, hvad danske virksomheder laver i udlandet.

Vi tror på, at alle skal have fri adgang til kritisk journalistik, der forbinder os til verden. Derfor har vi som et af de eneste medier i Danmark valgt, at vores journalistik skal være gratis. Samtidig mener vi ikke, at vi troværdigt og kritisk kan dække danske virksomheder og samtidig være økonomisk afhængige af dem. Derfor er Danwatch fri for annoncer.

Danwatch har kun kunnet forblive uafhængige, kritiske, gratis og annoncefri, fordi vi får støtte fra fonde, donorer og støttemedlemmer. Nu mere end nogensinde har vi også brug for din hjælp. Støt Danwatch med en enkelt donation eller et fast månedligt beløb.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.