6. september 2023

Lækket dokument viser: Carlsbergs øverste ledelse var involveret i Myanmar-finte

En højt placeret direktør skrev under, da Carlsberg i hemmelighed lavede forretninger med Myanmars brutale militærregime. Bryggerigiganten har været på kant med EU-sanktioner mod Myanmar, mener ekspert.

Foto: Christian Lindgren/Ritzau Scanpix

Det gik helt op til Carlsbergs koncernledelse, da bryggerigiganten fra 1996 til 2004 stak offentligheden en tyk løgn om, at de havde trukket sig ud af Myanmar på grund af det daværende militærregimes brutalitet.

Som Danwatch tidligere har afdækket på baggrund af lækkede dokumenter fra NGO’en Justice for Myanmar, meldte Carlsberg dengang ud, at de ikke længere ville drive virksomhed i Myanmar – hvorefter de fortsatte sin virksomhed i det konfliktramte land gennem et lyssky datterselskab på Bermuda.

Det var en finte så grov, at Carlsberg i sidste uge udsendte en opsigtsvækkende pressemeddelelse, hvori de “kraftigt fordømte” tidligere ledende medarbejdere efter deres egen interne undersøgelse havde bekræftet sagen.

Carlsberg oplyste, at “de ledende medarbejdere, der var involveret i handlingerne, ikke længere er ansat af Carlsberg”, men derudover har de ikke ønsket at svare på hvilke ledere der er tale om.

Nu kan Danwatch i samarbejde med Berlingske så fortælle, at Carlsbergs koncernledelse var involveret i den hemmelige Myanmar-virksomhed.

Asien-chefen underskrev Bermuda-dokument

Det var gennem et lyssky selskab på Bermuda ved navn Brewinvest, at Carlsberg fra 1996 til 2004 drev sin Myanmar-virksomhed i strid med virksomhedens egne offentlige udtalelser.

Blandt de lækkede dokumenter som NGO’en Justice for Myanmar har delt med Danwatch, findes også den aftale, som blev indgået da Carlsberg i 2004 forlod Myanmar og solgte Brewinvest til et militærejet konglomerat ved navn Myanmar Economic Corporation.

Dokumentet viser, at det var Jesper Bjørn Madsen, der underskrev aftalen på vegne af Carlsberg.

I 2004 var Jesper Bjørn Madsen Senior Vice President og Asien-chef i Carlsberg-koncernen.

Dokumentation

Lækket dokument

Da Carlsberg solgte sin lyssky Bermuda-virksomhed Brewinvest til det militær-ejede Myanmar Economic Corporation for ca. fire millioner amerikanske dollars, skrev bryggerigigantens daværende Asien-chef Jesper Bjørn Madsen under på aftalen.

Jesper Bjørn Madsen ønsker i dag ikke at kommentere forløbet i Myanmar.

Samtidig siger danske erhvervstoppe, der i den aktuelle periode stod i spidsen for Carlsberg, at de ikke har kendt til den lyssky virksomhed. 

Nils Smedegaard var administrerende direktør for Carlsberg fra 2001, indtil han i 2007 blev topchef i Mærsk. 

Han har senere været bestyrelsesformand for Salling Group, og er i dag bestyrelsesformand for den internationale fødevaregigant Unilever.

Smedegaard, der altså var Carlsbergs topchef, da Asien-chefen underskrev aftalen om at sælge Myanmar-virksomheden til militæret i Myanmar, afviser kendskab til kritisable forhold. 

”Hvis der er foregået noget i min tid som administrerende direktør, er det mit ansvar. Men jeg er ikke bekendt med noget, som kan kritiseres selv med nutidens briller,” siger Nils Smedegaard til Danwatch og Berlingske.

Flemming Lindeløv, som kom til Carlsberg i 1996 og blev afløst af Smedegaard i 2001, siger i dag, at oplysningerne er helt nye for ham.

”Jeg er virkelig overrasket over det her. Jeg ved ikke, om der findes underskrifter på, hvordan det her selskab blev oprettet, fordi lige nu sidder jeg med en mistanke om, at nogen dengang gik bag om ryggen på mig og bestyrelsen,” siger Flemming Lindeløv til Danwatch og Berlingske.

Også Flemming Lindeløv har siddet i spidsen for flere andre store danske virksomheder, blandt andet i bestyrelserne for Rockwool, Ørsted og Lundbeck.

Muligt sanktionsbrud

Som Carlsberg også bekræfter i sin pressemeddelelse, solgte de i november 2004 sin bryggeri-virksomhed i Myanmar til et konglomerat ejet af landets militær – Myanmar Economic Corporation. 

I april 2004 indførte EU sanktioner mod selvsamme militær-ejede virksomhed. 

“Ingen pengemidler eller økonomiske ressourcer må hverken direkte eller indirekte stilles til rådighed for eller være til fordel for de fysiske eller juridiske personer, enheder eller organer, der er opført på listen i bilag III”, hedder det i sanktionsteksten.

På det nævnte bilag III optræder netop Myanmar Economic Corporation som Carlsberg solgte sin virksomhed til.  

Mark Taylor, der er sanktionsekspert og tilknyttet Institute of Human Rights and Business såvel som den norske forskningsstiftelse FAFO, fastslår at et salg til en sanktioneret aktør vil være i strid med sanktionerne.

“Hvis vi antager, at sanktionerne blev indført i april med MEC på listen, er salget i november helt sikkert en overtrædelse af sanktionerne,” siger Mark Taylor til Danwatch og Berlingske.

I et skriftligt svar til Danwatch og Berlingske beklager Carlsberg, at deres interne undersøgelse ikke godt nok afdækker spørgsmål om sanktionerne. 

“I 2004 blev Carlsbergs daværende partner i Dagon Brewery i Myanmar, MEC, sanktioneret, hvorefter Carlsberg frasolgte sin investering”, skriver Carlsbergs pressechef Tanja Frederiksen.

“Når en samarbejdspartner idømmes sanktioner, skal du overholde en række lovkrav for at bringe forholdet til ophør. Desværre har vores interne undersøgelse ikke været i stand til at afklare alle aspekter af denne spektakulære sag fra det tidspunkt, hvor lånet blev ydet tilbage i 1996 og frem til investeringen blev solgt i 2004, hvilket er beklageligt” skriver Carlsbergs pressechef.

NGO: Carlsberg bør betale erstatning til ofrene

NGO’en Justice for Myanmar, der har lækket Carlsberg-dokumenterne, glæder sig over, at Carlsbergs egen undersøgelse nu bekræfter, at de i hemmelighed fortsatte sine forretninger med Myanmars militærregime fra 1996 til 2004.

Samtidig opfordrer de bryggerigiganten til at råde bod på skaden.

“Carlsbergs forretning med den tidligere militærjunta hjalp med at finansiere alvorlige menneskerettighedskrænkelser, og opgøret med deres skammelige historie i Myanmar må ikke slutte her. Vi opfordrer Carlsberg til at råde bod på skaden ved at oprette en fond i samråd med legitime repræsentanter for Myanmar, der kan hjælpe ofrene for deres virksomhed”, siger Yadanar Maung, talsperson for Justice for Myanmar.

Myanmar var frem til 2011 ledet af et brutalt militærregime, hvorefter en civil regering startede processen mod mere demokrati i landet. 

I 2021 tog militæret igen magten ved et kup, og Myanmar ledes igen i dag af et militærstyre, der tiltrækker sig internationale overskrifter for sin brutale undertrykkelse af demokratiforkæmpere og politiske modstandere. 

I dag driver Carlsberg igen bryggerivirksomhed i Myanmar efter at de i 2012 indgik et joint venture med virksomheden Myanmar Golden Star.

Flere artikler om /

Gå ikke glip af den næste afsløring

Nyhedsbrev sign-up

Gå ikke glip af den næste afsløring

  • Få nyt fra en af landets største graverredaktioner.
  • Vi holder virksomheder og stater ansvarlige i forhold til love, konventioner og egne CSR-politikker.
  • Vi forbinder den almindelige dansker med globale problemstillinger og giver et oplyst grundlag at træffe valg på – uanset om det drejer sig om pension, mad, tøj eller andre forbrugsvarer.
Nyhedsbrev sign-up
heartexit-upmagnifiercrosschevron-downchevron-leftchevron-right