20. april 2023

Carlsberg starter undersøgelse af bånd til militærjuntaen i Myanmar

Lækkede dokumenter viser, at Carlsberg i al hemmelighed har samarbejdet med det brutale militærregime i Myanmar længe før militærkuppet i 2021. Den danske bryggerigigant starter nu en intern undersøgelse af forretningsforbindelser til det brutale militær fra 1997 til 2013.

160 bygninger blev ødelagt under luftangreb på byen Thantlang i oktober 2021 Foto: AFP / Ritzau Scanpix

I sidste uge kulminerede en voldskampagne fra Myanmars militærjunta foreløbigt med et luftangreb på et politisk møde for landets oprørsbevægelse. Angrebet dræbte 168 mennesker, og mere end 3.000 civile er blevet dræbt siden militærkuppet i februar 2021.

Til trods for det fortsætter Carlsberg med at brygge øl i landet, og i denne uge kom det frem i Politiken, at den danske bryggerigigant har betalt 72 millioner i skat til juntaen. 

En række lækkede dokumenter, publiceret af NGO’en Justice for Myanmar og gennemgået af Danwatch, viser at Carlsbergs forretninger med det brutale regime går langt tilbage. 

Carlsberg, der er det sydøstasitiske lands tredje største øl-producent, havde under det forrige militærdiktatur, der varede fra 1962 og helt frem til 2011, tætte økonomiske bånd til den militærjunta, der nu igen har taget magten i landet. 

Dokumenterne viser, at Carlsberg, efter at de i 1996 påstod, at de havde forladt Myanmar som følge af det brutale militærregime, fortsatte sine forretninger gennem et lyssky datterselskab på Bermuda ved navn Brewinvest.

Brewinvest indgik ifølge dokumenterne et joint venture med militærets holdingselskab, Myanmar Economic Corporation (MEC) i 1997 – og fortsatte så sine forretninger i det voldsudsatte land i tæt samarbejde med militæret. 

I 2005, hvor militæret i Myanmar ligesom i dag var sanktioneret af EU, solgte BrewInvest tilsyneladende sine aktier til MEC, til en sum af 4 millioner amerikanske dollar.

I et skriftligt svar til Danwatch oplyser Carlsberg, at de nu vil undersøge de oplysninger, der kommer frem i de lækkede dokumenter.

“Vi kan bekræfte, at vi har iværksat en intern undersøgelse af de forhold, der er relateret til perioden 1997-2011 i Myanmar. Vi har for nuværende ikke yderligere at tilføje mens undersøgelsen pågår, men vi vil informere om konklusionerne, når undersøgelsen er afsluttet”, skriver Carlsbergs pressechef Tanja Frederiksen i en mail til Danwatch.

Den gyldne stjerne

Siden 2012 har Carlsbergs forretningspartner i landet heddet Myanmar Golden Star Group. Carlsberg oplyser, at de efter militærkuppet i 2021 gennemførte en undersøgelse af økonomiske bånd mellem Myanmar Golden Star Group og militæret i Myanmar.

Denne undersøgelse viste, at der fra 2012 og frem til da, ikke havde været nogen økonomiske bånd mellem militæret og Carlsbergs lokale forretningspartner, Myanmar Golden Star Group.

De lækkede dokumenter, som Justice for Myanmar har publiceret, fortæller dog en anden historie. De viser, at Myanmar Golden Star Group i 2013 indgik en aftale om et luksushotel ved navn Paramount Resort med Myanmar Army’s Office of the Quarter Master General.  

Carlsberg skriver til Danwatch, at de også vil undersøge dette forhold:

“Vi har ikke kendskab til det påståede samarbejde mellem Myanmar Gold Star og MEC om Paramount Resort i 2013. I 2021 fik vi en ekstern partner til at lave en due diligence i Myanmar og dette er ikke et forhold, der fremgår af de undersøgelser. Det er derfor en oplysning, der er ny for os, som vi vil undersøge nærmere.”

NGO’en Justice for Myanmar, der har delt de lækkede dokumenter, mener at Carlsberg med deres forretninger i Myanmar har støttet op om drab på civile, voldtægter, tortur og tvangsarbejde.

“Carlsbergs dybe og tilsyneladende hemmelige bånd til det myanmarske militær-konglomerat MEC er yderst bekymrende. Carlsberg ser ud til at have vildledt den myanmarske offentlighed, det internationale samfund og deres egne aktionærer ved at foregive at forlade Myanmar i 1996, mens de faktisk brugte et proxy-selskab til at etablere et bryggeri med et militær, der var kendt for at begå systematiske drab, voldtægter, tortur og tvangsarbejde”, siger Yadanar Maung, talsperson for Justice For Myanmar, til Danwatch.

NGO’en er dog glad for, at den danske bryggerigigant nu vil undersøge forløbet. 

“Vi glæder os over Carlsbergs beslutning om at iværksætte en uafhængig undersøgelse af denne periode og de løbende forbindelser, deres partner har med det morderiske Myanmar-militær”, siger Yadanar Maung. 

Danwatch har tidligere afdækket Carlsbergs dilemma ved at skulle betale millioner af kroner i skat til Myanmars militærstyre:

Flere artikler om

Gå ikke glip af den næste afsløring

Nyhedsbrev sign-up

Gå ikke glip af den næste afsløring

  • Få nyt fra en af landets største graverredaktioner.
  • Vi holder virksomheder og stater ansvarlige i forhold til love, konventioner og egne CSR-politikker.
  • Vi forbinder den almindelige dansker med globale problemstillinger og giver et oplyst grundlag at træffe valg på – uanset om det drejer sig om pension, mad, tøj eller andre forbrugsvarer.
Nyhedsbrev sign-up
heartexit-upmagnifiercrosschevron-downchevron-leftchevron-right