Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

L’Oreal tier om risici for børnearbejde i ny rapport

Moderne slaveri er et udbredt fænomen, som virksomheder ifølge britisk lovgivning skal forholde sig til - men topfirmaer skøjter hen over det, viser ny rapport fra ngo.
Del på facebook
Del på google
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på facebook
Del på google
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Amalie Linde
Amalie Linde
Journalist

Har der været børnearbejde, trafficking, gældsspiraler eller anden form for moderne slaveri i forbindelse med virksomheden og dens produkter?

Dette spørgsmål har alle selskaber med en omsætning på mindst 300 millioner kroner i Storbritannien skullet forholde sig til siden 2015, hvor loven Modern Slavery Act trådte i kraft.

[INSERT_ELEMENTOR id=”8121″]

Men langt de fleste af virksomhedernes erklæringer om moderne slaveri er vage og nævner ikke de specifikke risici, som gør sig gældende for netop deres industri.

Sådan lyder kritikken fra organisationen Corporate Social Responsibility, CORE, der har gennemgået de 50 største virksomheders svar i en ny rapport. Rapporten forholder sig ikke til, hvorvidt der reelt er moderne slaveri i virksomhedernes varekæde.

Børn graver efter glimmer

Rapporten kritiserer blandt andet store, internationale kosmetik virksomheder som L’Oréal, Revlon og Estée Lauder for ikke engang at nævne problematikken vedrørende børnearbejde i mika-miner.

Mika er det mineral, som udgør glimmeret i øjenskygge, læbestift og andet make-up. Ifølge rapporten kommer en fjerdedel af al verdens mika fra ulovlige miner i det nordøstlige Indien, hvor omtrent 20.000 børn anslås at arbejde i hundredvis af miner.

Danwatch undersøgte i 2014 forholdene for børn, der graver efter mika i de indiske miner. I undersøgelsen “Hvem lider for skønheden?” kunne vi dokumentere, at børn helt ned til fem år hakker klippeblokkene løs med hammer og mejsel i ulovlige miner med faldefærdige tunneller.

Børnene arbejder med farligt, spidst og tungt værktøj. De indånder støvet fra arbejdet og de risikerer at blive ramt af flyvende sten, når de hugger mikaen løs. De slæber tunge læs op ad spinkle stiger og i værste fald risikerer de at blive begravet levende, hvis de faldefærdige minehuller kollapser.

L’Oréal udtalte dengang til Danwatch, at de ville gennemgå deres leverandørkæde igen for at sikre sig, at der ikke var børnearbejde, og at de havde været opmærksom på, at børnearbejde kunne være et problem siden 2009 – noget de imidlertid ikke har påpeget i den nye erklæring.

L’Oréal: Vi kender alt til mika-problemerne

L’Oréal er blevet spurgt, hvorfor mika ikke nævnes i den nye erklæring om moderne slaveri, som de er forpligtet til i Storbritannien. Dertil svarer deres chef for etik Emmanuel Lulin:

“Vi kender udmærket til problemerne vedrørende mika. Vi har arbejdet med det i en årrække. Vi har samarbejdet og er engageret med lokale ngo’er i arbejdet med disse problemer”, siger Emmanuel Lulin, L’Oreal’s senior vice-president og chef for etik til Thomson Reuters Foundation.

På L’Oréals hjemmeside skriver virksomheden imidlertid om de specifikke problemer med udvindingen af mika.

CSR-ekspert: Lang vej igen

[INSERT_ELEMENTOR id=”8857″]

40,3 millioner mennesker estimeres at leve i moderne slaveri verden over ifølge Global Slavery IndexAndreas Rasche, professor på CBS ved center for Corporate Social Responsibility (CSR), mener, at den britiske lovgivning er “en vigtig milepæl”.

Andreas Rasche er dog overrasket over den ringe rapportering, og mener, at rapporten viser, at der stadig er lang vej igen.

“Rapporten fokuserer på store virksomheder, som oftest er dem, som laver god rapportering. Til trods for det er de fleste erklæringer utilstrækkelige. Det er overraskende”, siger Andreas Rasche.  

Ifølge Andreas Rasche er store virksomheder som regel hurtige til at adaptere ny lovgivning på CSR-området, fordi de har flere ressourcer. Og det kan ifølge Rasche indikere, at mindre virksomheder sandsynligvis ikke vil følge loven.

“Denne forsømmelse fra virksomhederne viser, at moderne slaveri næppe er anerkendt af virksomhederne indtil videre.”

Storbritannien er indtil videre det eneste land, som har specifik lovgivning rettet mod, at virksomheder skal rapportere om moderne slaveri.

Han er heller ikke bekendt med, at andre EU lande skulle arbejde for at få indført lignende lovgivning. Og i lyset af Brexit er det ifølge Rasche ikke særlig sandsynligt, at loven vil smitte af på andre EU lande.

“Selvom jeg sætter pris på ambitionsniveauet, tvivler jeg på, hvor stor betydning lovgivningen i virkeligheden vil få”, siger Andreas Rasche.

Relaterede nyheder

Få vores nyhedsbrev

Hjælp os med at forbinde dig til verden …​

Danwatch holder dig opdateret på, hvordan Danmark er forbundet til de mest sårbare mennesker i verden. Vi holder øje med de forhold, vores fødevarer, tøj og teknologi bliver til under, og vi holder øje med, hvad danske virksomheder laver i udlandet.

Vi tror på, at alle skal have fri adgang til kritisk journalistik, der forbinder os til verden. Derfor har vi som et af de eneste medier i Danmark valgt, at vores journalistik skal være gratis. Samtidig mener vi ikke, at vi troværdigt og kritisk kan dække danske virksomheder og samtidig være økonomisk afhængige af dem. Derfor er Danwatch fri for annoncer.

Danwatch har kun kunnet forblive uafhængige, kritiske, gratis og annoncefri, fordi vi får støtte fra fonde, donorer og støttemedlemmer. Nu mere end nogensinde har vi også brug for din hjælp. Støt Danwatch med et en enkelt donation eller et fast månedligt beløb.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.