Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Mad med skjult soja

Få danskere er klar over, at de er storforbrugere af soja. For det bruges både som foder til landbrugets dyr og som ingrediens i en lang række fødevarer - læs her hvilke.
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email

 94 procent af verdens sojabønner bruges til at producere sojaolie, sojaskrå og sojalecitin. Alle tre ting bruges til foder eller direkte i mange af de fødevarer, vi spiser i vores dagligdag.

Sojaskrå er proteinet i en sojabønne og bruges blandt andet i foder til produktion af svinekød, mælk og æg. Sojaskrå er billig protein, der får dyrene til at vokse hurtigere. Derudover bruges sojaskrå også i f.eks. nudler, babymad, mel og morgenmadsprodukter.

[INSERT_ELEMENTOR id=”8121″]

Sojaolie, som er den anden vigtige del af en sojabønne, bruges direkte i mange fødevarer. Det bruges især til margerine, men også i f.eks. madlavningsolie, mayonnaise, saucer, dressinger, bageriprodukter, kager, slik og is.

Sojalecitin er et biprodukt fra fremstilling af sojaolie. Det bruges blandt andet som emulgator, antioxidant og stabilisator og er blandt andet en ingrediens i pulverkaffe, margarine, chokolade og salater.

Ukendt sojaforbrug

Hvor meget soja danskerne årligt spiser, er der ingen, der ved. Det har DanWatch måttet konstatere efter at have spurgt flere myndigheder og institutioner. Fødevarerstyrelsen, Sundhedstyrelsen, Fødevarerøkonomisk Institut, Videnscenter for Fødevarer og Sundhed og DTU Food fortæller DanWatch, at man ikke har tal på, hvor meget soja der forbruges i Danmark. Det eneste, der er sikkert, er, at rigtig mange af vores forarbejdede fødevarer indeholder soja i én eller anden form.

Relaterede nyheder

Få vores nyhedsbrev

Hjælp os med at forbinde dig til verden …​

Danwatch holder dig opdateret på, hvordan Danmark er forbundet til de mest sårbare mennesker i verden. Vi holder øje med de forhold, vores fødevarer, tøj og teknologi bliver til under, og vi holder øje med, hvad danske virksomheder laver i udlandet.

Vi tror på, at alle skal have fri adgang til kritisk journalistik, der forbinder os til verden. Derfor har vi som et af de eneste medier i Danmark valgt, at vores journalistik skal være gratis. Samtidig mener vi ikke, at vi troværdigt og kritisk kan dække danske virksomheder og samtidig være økonomisk afhængige af dem. Derfor er Danwatch fri for annoncer.

Danwatch har kun kunnet forblive uafhængige, kritiske, gratis og annoncefri, fordi vi får støtte fra fonde, donorer og støttemedlemmer. Nu mere end nogensinde har vi også brug for din hjælp. Støt Danwatch med et en enkelt donation eller et fast månedligt beløb.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.