Husk at dele
Branche
Få danskere er klar over, at de er storforbrugere af soja. For det bruges både som foder til landbrugets dyr og som ingrediens i en lang række fødevarer - læs her hvilke.


 94 procent af verdens sojabønner bruges til at producere sojaolie, sojaskrå og sojalecitin. Alle tre ting bruges til foder eller direkte i mange af de fødevarer, vi spiser i vores dagligdag.

Sojaskrå er proteinet i en sojabønne og bruges blandt andet i foder til produktion af svinekød, mælk og æg. Sojaskrå er billig protein, der får dyrene til at vokse hurtigere. Derudover bruges sojaskrå også i f.eks. nudler, babymad, mel og morgenmadsprodukter.

Varer med soja

  • Foder til produktionen af svinekød, mælk og æg
  • Nudler, babymad, mel og morgenmadsprodukter
  • Madlavningsolie
  • Mayonnaise, margarine, saucer, supper og dressinger
  • Bageriprodukter, færdigmad, salte snacks, kager, slik, is og andre desserter
  • Kosmetik, rengøringsmidler og industrielle produkter
  • Pulverkaffe, pulversuppe, mælkepulver
  • Margarine, minarine, mayonnaise o.l.
  • Is, desserter og slik
  • Kakao- og chokoladevarer
  • Brød og kager
  • Salater

Varer med soja

  • Foder til produktionen af svinekød, mælk og æg
  • Nudler, babymad, mel og morgenmadsprodukter
  • Madlavningsolie
  • Mayonnaise, margarine, saucer, supper og dressinger
  • Bageriprodukter, færdigmad, salte snacks, kager, slik, is og andre desserter
  • Kosmetik, rengøringsmidler og industrielle produkter
  • Pulverkaffe, pulversuppe, mælkepulver
  • Margarine, minarine, mayonnaise o.l.
  • Is, desserter og slik
  • Kakao- og chokoladevarer
  • Brød og kager
  • Salater

Sojaolie, som er den anden vigtige del af en sojabønne, bruges direkte i mange fødevarer. Det bruges især til margerine, men også i f.eks. madlavningsolie, mayonnaise, saucer, dressinger, bageriprodukter, kager, slik og is.

Sojalecitin er et biprodukt fra fremstilling af sojaolie. Det bruges blandt andet som emulgator, antioxidant og stabilisator og er blandt andet en ingrediens i pulverkaffe, margarine, chokolade og salater.

Ukendt sojaforbrug

Hvor meget soja danskerne årligt spiser, er der ingen, der ved. Det har DanWatch måttet konstatere efter at have spurgt flere myndigheder og institutioner. Fødevarerstyrelsen, Sundhedstyrelsen, Fødevarerøkonomisk Institut, Videnscenter for Fødevarer og Sundhed og DTU Food fortæller DanWatch, at man ikke har tal på, hvor meget soja der forbruges i Danmark. Det eneste, der er sikkert, er, at rigtig mange af vores forarbejdede fødevarer indeholder soja i én eller anden form.

Relaterede nyheder
Mere om samme ...
Branche

Når du nu er nået langt ...

Så har vi en lille tjeneste at bede dig om. Flere end nogensinde læser Danwatch’ journalistik,  men få betaler for det. Det er ok, da vi ikke, som mange andre medier, ønsker at ”låse” vores journalistik inde bag en digital betalingsmur. Vi laver vores journalistik i offentlighedens interesse, og derfor er det også vigtigt for os, at den er frit tilgængelig.

Og det er her, vi har brug for dig.

Danwatch’ uafhængige undersøgende journalistik koster tid, penge og hårdt arbejde at producere. Hvis alle der læser og værdsætter vores undersøgende journalistik, også støtter op økonomisk, vil vores særlige journalistiske fokus og Danwatch' fremtid være mere sikker.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.