94 procent af verdens sojabønner bruges til at producere sojaolie, sojaskrå og sojalecitin. Alle tre ting bruges til foder eller direkte i mange af de fødevarer, vi spiser i vores dagligdag.
Sojaskrå er proteinet i en sojabønne og bruges blandt andet i foder til produktion af svinekød, mælk og æg. Sojaskrå er billig protein, der får dyrene til at vokse hurtigere. Derudover bruges sojaskrå også i f.eks. nudler, babymad, mel og morgenmadsprodukter.
[INSERT_ELEMENTOR id=”8121″]
Sojaolie, som er den anden vigtige del af en sojabønne, bruges direkte i mange fødevarer. Det bruges især til margerine, men også i f.eks. madlavningsolie, mayonnaise, saucer, dressinger, bageriprodukter, kager, slik og is.
Sojalecitin er et biprodukt fra fremstilling af sojaolie. Det bruges blandt andet som emulgator, antioxidant og stabilisator og er blandt andet en ingrediens i pulverkaffe, margarine, chokolade og salater.
Ukendt sojaforbrug
Hvor meget soja danskerne årligt spiser, er der ingen, der ved. Det har DanWatch måttet konstatere efter at have spurgt flere myndigheder og institutioner. Fødevarerstyrelsen, Sundhedstyrelsen, Fødevarerøkonomisk Institut, Videnscenter for Fødevarer og Sundhed og DTU Food fortæller DanWatch, at man ikke har tal på, hvor meget soja der forbruges i Danmark. Det eneste, der er sikkert, er, at rigtig mange af vores forarbejdede fødevarer indeholder soja i én eller anden form.