Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Massebesvimelser i Cambodja fortsætter: 150 besvimet på Nike-fabrik

Danwatch har tidligere dokumenteret, hvordan tekstilarbejdere besvimer i hundredevis på fabrikker i Cambodja, der leverer tøj til brands som Bestseller og Nike. Problemerne fortsatte i slutningen af februar, hvor 150 arbejdere besvimede på en fabrik, der leverer til Nike. En ekspert forventer, at tendensen vil fortsætte.
Del på facebook
Del på google
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på facebook
Del på google
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email

I slutningen af februar fandt endnu tre tilfælde af massebesvimelser sted i Cambodja. I alt 150 mennesker besvimede på fabrikken Olive Apparel i Phnom Penh, skriver Khmer Times. Fabrikken leverer tøj til Nike, ifølge Nikes egen leverandørliste.

Dermed fortsætter tendensen med massebesvimelser i Cambodja. Danwatch kunne i 2017 dokumentere, hvordan syersker besvimer i hundredevis af bl.a. udmattelse og hede på fabrikker, der leverer til brands som Asics, Puma, Bestseller og Nike.

I slutningen af 2018 viste en undersøgelse, at mere end 2.000 tekstilarbejdere besvimede på fabrikker i Cambodja i 2018. Det var en betragtelig stigning i forhold til året før. Undersøgelsen var lavet af Cambodjas offentlige sundhedsforsikring, National Social Security Fund (NSSF).

Ekspert: Ændringer kræver samlet pres fra store brands

Næsten 90 procent af fabrikkens arbejdere er kvinder, og besvimelserne skyldtes ifølge NSSF stress, panikanfald og lugten fra en nabofabrik, skriver The Phnom Penh Post.

Ifølge CSR-ekspert fra CBS, Peter Lund-Thomsen, kræver en ændring i arbejdsforholdene i Cambodja en samlet indsats fra de store brands, da Nike kun står for en mindre del af fabrikkerne i landet:

“Medmindre de her brands går sammen, så det er hele tøjindustrien i Cambodja, der bliver presset, så har det ikke den store effekt”, siger han til Danwatch.

Danwatch har tidligere beskrevet, at tekstilindustrien udgør en stor del af Cambodjas eksport og økonomi. I 2016 stod tekstil- og skoindustrien for 80 procent af landets eksport. En holdbar løsning kræver derfor ifølge Peter Lund-Thomsen et pres fra flere sider:

“Hvis ikke man får overbevist regeringen og fabriksejerne om, at det er i deres egen interesse med forbedringer, så bliver det ikke vedvarende ændringer.”

Besvimelser vil fortsætte

Nike er ellers en af de virksomheder, der er gået forrest for at forbedre forholdene i deres varekæder, forklarer Peter Lund-Thomsen. Men det kommer i konflikt med Nikes ønske om at effektivisere sin leverandørkæde. Og det kommer til at spille ind på forholdene i Cambodja, påpeger han:

“Prisen er også afgørende for dem. Og jo mere, du presser prisen på f.eks. en Nike-tshirt fra leverandørerne, jo mindre er der også til at investere i sikkerhed på fabrikken”, siger han.

Peter Lund-Thomsen ser ikke nogen grund til at tro, at besvimelserne blandt tekstilarbejderne vil stoppe:

“Er det noget, der vil fortsætte? Ja formodentlig, medmindre den cambodjanske regering kommer under stort pres fra alle de store virksomheder, som får tøj produceret i Cambodja”, siger han til Danwatch.

Nike undersøger sagen

I 2017 dokumenterede Danwatch to tilfælde af massebesvimelser hos leverandørfabrikker til Nike. Mindst 49 arbejdere besvimede på Nikes fabrikker mellem 2016 og 2017. Dengang sagde Nike til Danwatch, at man “tager problemet med besvimelser alvorligt”.

Nike siger til Danwatch, at de vil kigge nærmere på de nye tilfælde af besvimelser på Olive Apparel-fabrikken:

“Arbejderes helbred og sikkerhed er vores førsteprioritet. Vores hold, sammen med lokale myndigheder, arbejder tæt sammen med de involverede parter for at identificere, hvad der forårsagede hændelserne og vurdere de næste skridt,” skriver Nike til Danwatch i en mail.

Relaterede nyheder

Få vores nyhedsbrev

Hjælp os med at forbinde dig til verden …​

Danwatch holder dig opdateret på, hvordan Danmark er forbundet til de mest sårbare mennesker i verden. Vi holder øje med de forhold, vores fødevarer, tøj og teknologi bliver til under, og vi holder øje med, hvad danske virksomheder laver i udlandet.

Vi tror på, at alle skal have fri adgang til kritisk journalistik, der forbinder os til verden. Derfor har vi som et af de eneste medier i Danmark valgt, at vores journalistik skal være gratis. Samtidig mener vi ikke, at vi troværdigt og kritisk kan dække danske virksomheder og samtidig være økonomisk afhængige af dem. Derfor er Danwatch fri for annoncer.

Danwatch har kun kunnet forblive uafhængige, kritiske, gratis og annoncefri, fordi vi får støtte fra fonde, donorer og støttemedlemmer. Nu mere end nogensinde har vi også brug for din hjælp. Støt Danwatch med et en enkelt donation eller et fast månedligt beløb.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.