27. juni 2022

Medicin til danske hospitaler forurener i Indien: “De burde have fanget det”

Efter svensk krav om kontrol med medicinalvirksomheder, der får medicin fra indiske fabrikker, der forurener i Hyderabad, skal lægemidler til danske hospitaler også strammes op, lover direktør for Amgros, Flemming Sonne.

Amgros køber lægemidler ind for 10 milliarder kroner om året og publicerede først i 2021 udbud med miljøkriterier. Efter afsløring af massiv forurening i Indien, lover Flemming Sonne, direktør i Amgros, et øget fokus på miljø. Anne-Li Engström/Presse

Da Danwatch i maj i år kunne afsløre, at vores medicin kommer fra indiske fabrikker, der forurener søer i Hyderabad, Indien, og slår alle fisk ihjel, var Pauline Göthberg hurtig til at reagere. Hun er chef for svenske regioners indkøb, Nationell Samordnare og sammen med sine kolleger krævede hun en forklaring fra tre af virksomhederne i Danwatchs undersøgelse.

De tre virksomheder,  Mylan/Vitalis, Orifarm Generics og Orion Pharma køber nemlig medicin fra fabrikker i Hyderabad. I februar 2022 fik to af de indiske fabrikker en dom og en bøde ved en miljødomstol. Det drejer sig om Mylan/Vitalis og Aurobindo, der leverer til blandt andre Orion Pharma. 

Pauline Göthberg  og hendes kolleger ville vide, hvilke krav medicinalvirksomhederne har tænkt sig at stille deres indiske leverandører, for Mylan/Vitalis vedkommende, end ikke en leverandør, men deres eget selskab. Svenskerne annoncerede desuden et kontrolbesøg hos virksomhederne i løbet af sommeren for at sikre, at der er styr på deres risikovurderinger, såkaldt due diligence processer.

I et interview med Danwatch efterlyser Pauline Göthberg samtidig et samarbejde med danske offentlige indkøbere af medicin. 

“Vi vil gerne i kontakt med de danske myndigheder”, siger Pauline Göthberg til Danwatch. 

“De burde have fanget det”

I Danmark er Flemming Sonne ansvarlig for danske regioners indkøb af medicin til danske hospitaler, et foretagende, der siden januar i år har omsat 1,9 milliarder kroner til lægemidler på danske hospitaler. Det svarer til knap 10 milliarder om året til danske hospitaler. Pauline Göthberg oplyser, at svenske regioner hvert år køber lægemidler ind til svenske hospitaler for trecifrede millionbeløb. 

Danske og svenske hospitaler er altså gode kunder, der kan stille krav til de medicinalvirksomheder, som de køber lægemidler af. Og det gør de. I kontrakterne med medicinalvirksomhederne, de handler med, skal man naturligvis overholde loven, og man skal være opmærksom på alt fra lagerstørrelse til skat og svig, terror og hvidvaskning hos sine leverandører. Men når det kommer til miljø og bæredygtighed er “due diligence pt. ikke en del af vores nuværende set up”, oplyser Amgros.

Amgros køber lægemidler af tre af de fire virksomheder fra Danwatchs’ undersøgelse, og derfor ringer vi Flemming Sonne op. Vi vil gerne vide, hvad indkøberen af lægemidler til samtlige danske hospitaler, Amgros, har gjort efter afsløringen af en dom for miljøforurening i Hyderabad? 

“Det er ikke fordi, problemet er nyt”, siger Flemming Sonne. 

“Det er vigtigt det her, det er klart, så spørgsmålet er, hvordan vi kommer videre. Vi har været i dialog med virksomhederne. De siger, at de tager miljø og bæredygtighed seriøst, fulgt op på, om deres samarbejdspartner i Indien overholder de regler, der gælder der. Ingen af dem har efterfølgende meldt tilbage til Amgros om uregelmæssigheder”.

– Medicinalvirksomhederne i Danmark har ikke fundet en dom fra en miljødomstol fra 2022, der er tilgængeligt online? Hvordan synes du så, at deres due diligence fungerer?

De burde selvfølgelig have fanget det. Det kan også være, at virksomheden i Indien har fanget det, men en del af problemet her er, at medicinen går gennem mange led, der kan være flere underleverandører, og det er meget vanskeligt at vide, præcis hvad der foregår på jorden i alle led”. 

– En af virksomhederne er Mylan, de har deres egen produktion i Indien, så der er ikke tale om en underleverandør. Hvorfor ved Mylan i Danmark så ikke, at deres virksomhed i Indien har fået en dom og en bøde? 

“Du kan have ret i, at de burde have fanget det, og det har den indiske virksomhed måske også, men det er globale virksomheder, og der kan gå noget tid, før den viden når kontoret i Danmark. Desuden er det en dom fra februar 2022, og de lægemidler, vi har nu, kan være flere år gamle”. 

– Svenske regioner har sagt, at de vil lave audits hos tre af medicinalvirksomhederne i Sverige i løbet af sommeren. Er det muligt for Amgros? 

“Det er ikke en mulighed i vores kontrakter lige nu. Med det vi ved nu, er der ingen tvivl om, at vi kunne have grebet det anderledes an. Vi har taget initiativ til dialog med branchen og lægemiddelstyrelsen i forhold til, hvordan vi kommer videre med det her, og der er ingen tvivl om, at de største medicinalvirksomheder som Lundbeck og Novo Nordisk allerede har et kæmpe set up. Vi skal fra vores side sikre, at vi kan tage vare på den her opgave”. 

Svenskerne har været fremme i mange år

Siden 2015 har de nordiske lande arbejdet sammen i Nordisk Lægemiddelforum, netop på initiativ fra Amgros, for at “dele viden og arbejde hen imod fælles nordiske løsninger”. Nordisk Lægemiddelforum skal arbejde for at gøre det attraktivt at “levere lægemidler til de nordiske lande, som i global sammenhæng er meget små markeder”, står der på hjemmesiden

“Svenskerne er restriktive, og de har været meget langt fremme i mange år og organiseret sig på en anden måde, end vi har. Derfor skal vi også i dialog med svenskerne og tale om, hvordan vi kan sikre due diligence”. 

– Men hvor meget har I i Nordisk Lægemiddelforum talt om forurening af miljøet i de lande, hvor medicinen produceres? 

“Det har vi endnu ikke. Men vi har en del møder om det her, for det er højt på vores dagsorden, og virksomhederne skriger efter standarder, og vi skal samtidig passe på, at virksomhederne ikke drejer udenom Danmark og Sverige”. 

– Så standarder skal komme fra EU eksempelvis? 

“Ja, vi har et tæt samarbejde, og vi fortsætter vores arbejde med at presse på, men der er nødt til at komme noget fra EU. De her virksomheder er så store, at selvom vi fanger små fisk, så hjælper det ikke, hvis det ikke kommer videre. Vi har brug for et mere forpligtende regelsæt på miljøområdet”, siger Flemming Sonne. 

I en mail til Danwatch oplyser Senior kommunikationsspecialist i Amgros, Karen Torgny, at Amgros også laver kontrolbesøg hos “tilbudsgivere og deres ledere i forhold til alt fra myndighedstilladelser, lagerstørrelse samt tro og love erklæringer på, at de overholder diverse love, som vedrører alt fra skat og svig til terror og hvidvaskning”.

“Nu er vi kommet dertil, hvor vi vil undersøge mulighederne for at indgå i samarbejdet med Sverige, Norge og Finland om due diligence. Det betyder, at vi på sigt kommer til at skærpe kravene til ansvarlig virksomhedsadfærd endnu mere i vores aftaler – og i vores procedurer for at følge op på aftalerne”, skriver Karen Torgny.

Flere artikler fra undersøgelsen:

Gå ikke glip af den næste afsløring

Nyhedsbrev sign-up

Gå ikke glip af den næste afsløring

  • Få nyt fra en af landets største graverredaktioner.
  • Vi holder virksomheder og stater ansvarlige i forhold til love, konventioner og egne CSR-politikker.
  • Vi forbinder den almindelige dansker med globale problemstillinger og giver et oplyst grundlag at træffe valg på – uanset om det drejer sig om pension, mad, tøj eller andre forbrugsvarer.
Nyhedsbrev sign-up
heartexit-upmagnifiercrosschevron-downchevron-leftchevron-right