Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Minister i samråd om uetiske investeringer

I kølvandet på en række afsløringer fra DanWatch kalder Enhedslisten nu udviklingsministeren i samråd og stiller krav om begrænsning af globale uetiske investeringer.
Del på facebook
Del på google
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Danske investeringer i virksomheder på kant med menneskerettighederne bør begrænses eller forhindres. Dét udtaler Enhedslistens udviklingsordfører Christian Juhl efter en række afsløringer fra DanWatch af millioninvesteringer fra danske pensionskasser og investeringsforeninger i virksomheder med aktiviteter, der er i strid med internationale konventioner og retningslinjer.

Investeringer i gældsslaveri

Senest dokumenterede DanWatch 26. december i år, hvordan danske pensionskasser har investeringer for mere end 270 millioner i Syngenta, en af verdens største frø-virksomheder, der via agenter i Andrah Pradesh udsteder højrentelån til indiske bønder, som risikerer at ende i gældsslaveri, hvis høsten slår fejl. Flere end 280.000 landmænd har de seneste to årtier begået selvmord pga gæld, dokumenterer rapporten.

“Det er ganske uacceptabelt, at danske pensionskasser har investeret i Syngenta. De bør omgående stoppe sådanne kyniske investeringer, som indirekte er medvirkende til, at landmænd i stort tal begår selvmord på grund af deres gældsslaveri”.

Forretning på Forbudt Land

[INSERT_ELEMENTOR id=”8121″]

De 10 største danske pensionskasser og otte største investeringsforeninger har desuden milliardinvesteringer i virksomheder med aktiviteter på den israelsk besatte vestbred, der er på kant med menneskerettighederne. Eksempelvis en virksomhed som Caterpillar, der leverer bulldozere til det israelske militær, som bl.a. har anvendt dem til at rive palæstinenseres huse ned med, dokumenterede en DanWatch-rapport i begyndelsen af december i år.

Bosættercremer væk fra hylderne

Endelig fjernede kosmetikforhandlere i Illum og Magasin samt Matas og Salling i september i år alle AHAVA cremer fra hylderne efter DanWatch dokumenterede, at cremerne produceres i en israelsk bosættelse. Dengang udtalte Handels- og Udviklingsminister, Mogens Jensen (S):

“Regeringen har ved flere lejligheder mindet offentligt om, at den fraråder danske borgere og virksomheder at indgå i engagementer, der kan gavne israelske bosættelser. Det vil jeg passende minde om igen”

Minister i samråd

På baggrund af efterårets afsløringer kalder Enhedslisten nu ministeren i samråd.

“Vi bør i Folketinget finde veje til at stramme reglerne for pensionsselskabernes investeringer ude i verden efter DanWatchs afsløringer. Enhedslisten kalder derfor Handels- og Udviklingsminister Mogens Jensen i samråd i kølvandet på en række afsløringer af danske pensionskassers og investeringsforeningers problematiske investeringer,” skriver Christian Juhl i en pressemeddelelse d. 26. december.

Relaterede nyheder

Få vores nyhedsbrev

Hjælp os med at forbinde dig til verden …​

Danwatch holder dig opdateret på, hvordan Danmark er forbundet til de mest sårbare mennesker i verden. Vi holder øje med de forhold, vores fødevarer, tøj og teknologi bliver til under, og vi holder øje med, hvad danske virksomheder laver i udlandet.

Vi tror på, at alle skal have fri adgang til kritisk journalistik, der forbinder os til verden. Derfor har vi som et af de eneste medier i Danmark valgt, at vores journalistik skal være gratis. Samtidig mener vi ikke, at vi troværdigt og kritisk kan dække danske virksomheder og samtidig være økonomisk afhængige af dem. Derfor er Danwatch fri for annoncer.

Danwatch har kun kunnet forblive uafhængige, kritiske, gratis og annoncefri, fordi vi får støtte fra fonde, donorer og støttemedlemmer. Nu mere end nogensinde har vi også brug for din hjælp. Støt Danwatch med et en enkelt donation eller et fast månedligt beløb.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.