Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Syngenta forsøger at bremse kritisk film

Verdens største pesticidproducent, Syngenta, forsøger at bremse kritisk dokumentarfilm om virksomhedens forbindelse til uetiske højrentelån til bønder i Indien. DanWatch viser nu filmen.
Del på facebook
Del på google
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
I dag har DanWatch premiere på filmen ‘Seeds of debt’, der er produceret af den danske dokumentarist, Jens Pedersen. Dokumentarfilmen viser, hvordan agenter fra Syngenta, som er én af verdens største landbrugsvirksomheder med en global omsætning på 90 milliarder kroner, udsteder lån med skyhøje renter på 36-60 procent til fattige bønder i Indien. Ofte kan bønderne ikke betale deres gæld tilbage, og de ender som gældsslaver af Syngentas agenter.

[INSERT_ELEMENTOR id=”8121″]

Dokumentarist Jens Pedersen har nu i flere måneder forsøgt at få Syngenta i tale for at høre deres side af historien og reaktion på den uetiske og ulovlige udlånspraksis virksomhedens agenter praktiserer i delstaten Andhra Pradesh. Et interview var aftalt mellem Syngenta og Jens Pedersen i Schweiz i efteråret, men efter at have set filmen ønsker Syngenta ikke at deltage.

“Som virksomhed har vi ikke meget lyst til at deltage i en historie, når vi ved, at vinklen er meget negativ. Det er jo ikke overraskende” siger Syngentas kommunikationschef Paul Barrett til Jens Pedersen.

Syngenta afviser dokumentation

Syngentas hovedkvarter i Schweiz afviser kendskab til, at virksomhedens agenter i Andhra Pradesh udsteder højrentelån. I et brev til Jens Pedersen 12. November i år skriver virksomheden, at ‘bønderne kan modtage rentefri forudbetalinger for deres afgrøder, der bliver fratrukket den endelige betaling for bøndernes høst’.

Under fremvisning af filmen i efteråret noterede virksomhedens repræsentanter alle kilder, der optræder i filmen som de efterfølgende har kontaktet ifb. med en ‘uafhængig undersøgelse’, skriver de til Jens Pedersen.

“Efter at have set filmen har Syngenta kontaktet mine kilder i Andhra Pradesh, men ingen af mine kilder har trukket deres historie tilbage,” fortæller Jens Pedersen, der interviewede en række bønder, Syngenta agenter og landbrugseksperter i Andhra Pradesh i 2013-2014.

Truer med sagsanlæg

[INSERT_ELEMENTOR id=”8857″]

Jens Pedersen har derefter haft en lang e-mail og brevudveksling med Syngenta, der i et brev dateret d. 22 oktober advarer Jens Pedersen om, at virksomheden allerede har ansat en advokat i Danmark i tilfælde af, at filmen offentliggøres.

“Hvis du ikke giver os god tid og mulighed for at kommentere ukorrekte påstande, må vi beskytte vores rettigheder, og vi har til dette formål kontaktet en advokat i Danmark,” skriver kommunikationschef Paul Barrett til Jens Pedersen.

DanWatch tager det fulde ansvar

Jens Pedersen har forelagt Syngenta sin dokumentation og givet virksomheden mulighed for at forholde sig til filmen.

“Vi har udvekslet 40 e-mails og har haft en række telefonsamtaler. Syngenta påstår, at nogle af mine kilder ikke er Syngenta avlere eller agenter, men jeg har det hele på bånd,” forklarer Jens Pedersen.

DanWatch’s ansvarshavende chefredaktør Louise Voller har haft en månedlang dialog med Jens Pedersen, og DanWatch har kvalitetssikret dokumentarfilmen og dens kilder, og udgiver nu rapporten, ‘Danske investeringer i indisk gældsslaveri’ sammen med filmen.

“Syngenta truer med sagsanlæg mod Jens Pedersen, derfor har DanWatch nu købt rettighederne til at vise filmen, og vi tager fuldt ansvar for dens indhold. Vi mener, at budskabet er for vigtigt. Når virksomheder som Syngenta forsøger at true journalister til tavshed, vil vi i DanWatch gå forrest for at sikre, at vigtige historier, der sagligt dokumenterer virksomheders krænkelser af menneske- og arbejdstagerrettigheder kommer ud”, siger Louise Voller.

Relaterede nyheder

Få vores nyhedsbrev

Hjælp os med at forbinde dig til verden …​

Danwatch holder dig opdateret på, hvordan Danmark er forbundet til de mest sårbare mennesker i verden. Vi holder øje med de forhold, vores fødevarer, tøj og teknologi bliver til under, og vi holder øje med, hvad danske virksomheder laver i udlandet.

Vi tror på, at alle skal have fri adgang til kritisk journalistik, der forbinder os til verden. Derfor har vi som et af de eneste medier i Danmark valgt, at vores journalistik skal være gratis. Samtidig mener vi ikke, at vi troværdigt og kritisk kan dække danske virksomheder og samtidig være økonomisk afhængige af dem. Derfor er Danwatch fri for annoncer.

Danwatch har kun kunnet forblive uafhængige, kritiske, gratis og annoncefri, fordi vi får støtte fra fonde, donorer og støttemedlemmer. Nu mere end nogensinde har vi også brug for din hjælp. Støt Danwatch med et en enkelt donation eller et fast månedligt beløb.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.