28. februar 2024

Myndighederne undersøger Hafnia efter afsløring om russisk brændstof 

Rederiets handel med et russiskejet selskab i Indien får nu de danske myndigheder til at undersøge, om sanktionerne mod Rusland er blevet brudt.

Hafnia leverede knap 30 millioner liter flybrændstof fra det russiskejede raffinaderi Nayara Energy til Prøvestenen i København.

Erhvervsstyrelsen er ved at undersøge, om det danske rederi Hafnia har brudt EU’s sanktioner mod Ruslands olieeksport.

Det sker som konsekvens af afsløringer fra Danwatch og Ekstra Bladet om, hvordan Hafnia i oktober har sejlet knap 30 millioner liter flybrændstof fra Nayara Energy i Indien til København.

Nayara Energy er et russiskejet raffinaderi, som er 49,13 procent ejet af Ruslands statsolieselskab Rosneft. Derudover er yderligere 25 procent af raffinaderiet ejet af en russisk oligark.

Raffinaderiet i Indien omdanner russisk olie til brændstof for så at sælge det til Europa. På den måde er brændstoffet på papiret indisk og ikke underlagt sanktioner.

Styrelsen bekræfter for Danwatch og Ekstra Bladet, at undersøgelsen er i gang.

”Som led i Erhvervsstyrelsens generelle kontrolarbejde undersøger Erhvervsstyrelsen bl.a. Hafnia Tankers foranstaltninger ift at sikre overholdelse af EU’s sanktioner mod Rusland”, skriver styrelsen i et skriftligt svar.

Ifølge Erhvervsstyrelsen er Hafnia blevet orienteret om undersøgelsen.

Hafnia afviser overfor Danwatch og Ekstra Bladet at have handlet i strid med sanktionerne.

“Hafnia handler i fuld overensstemmelse med alle relevante love og regler. Vi opretholder robuste kontroller og protokoller for at forhindre overtrædelser af sanktioner, herunder sanktionsklausuler i alle chartre, der kræver overholdelse af EU’s, USA’s og FN’s love, og vi arbejder i overensstemmelse med en streng sanktionspolitik”, skriver rederiet.

Desuden afviser Hafnia at være blevet underrettet af danske myndigheder om, at en undersøgelse er i gang.

Flere sejladser fra russer-raffinaderi

Hafnias sejlads med russiskproduceret flybrændstof til København var langt fra et enkeltstående tilfælde.

Som en del af undersøgelsen kunne Danwatch og Ekstra Bladet afsløre, at Hafnia mindst fem gange har sejlet med fyldt last fra raffinaderiet i Indien, der har tråde til Kreml.

Det drejer sig om skibene Hafnia Africa, Hafnia Australia, Hafnia Excellence, Hafnia Seine og Hafnia Shenzhen, der samlet har sejlet med over 2,5 millioner tønder flybrændstof fra raffinaderiet.

Både danske og internationale eksperter har vurderet over for Danwatch og Ekstra Bladet, at Nayara Energy bliver brugt til at udnytte et smuthul i sanktionerne mod Rusland.

Blandt andet sagde den amerikanske forsker Craig Kennedy, der er ekspert i russisk olie og sanktioner ved Havard Universitys Davis Center, at det kunne blive et reelt problem for Vesten, hvis vi ikke får lukket ned for handlen.

”Mens Vadinars (Nayara Energy, red.) europæiske salg i dag er småt i den overordnede russiske eksport, så er det en lækage, som kan blive til en oversvømmelse”, lød det.

I 2023 købte Indien russisk råolie for mere end 250 milliarder kroner ifølge en rapport fra tænketanken CREA. Det er 13 gange mere, end hvad inderne importerede af russisk olie før krigen i Ukraine.

Flere artikler fra undersøgelsen:

Gå ikke glip af den næste afsløring

Nyhedsbrev sign-up

Gå ikke glip af den næste afsløring

  • Få nyt fra en af landets største graverredaktioner.
  • Vi holder virksomheder og stater ansvarlige i forhold til love, konventioner og egne CSR-politikker.
  • Vi forbinder den almindelige dansker med globale problemstillinger og giver et oplyst grundlag at træffe valg på – uanset om det drejer sig om pension, mad, tøj eller andre forbrugsvarer.
Nyhedsbrev sign-up
heartexit-upmagnifiercrosschevron-downchevron-leftchevron-right