12. januar 2024

Vækker politisk vrede: Hafnia gør, hvad Putin ønsker

Det møder voldsom kritik fra politisk side, at Hafnia har sejlet med brændstof fra et russiskejet raffinaderi. Nu skal det drøftes i udenrigspolitisk nævn.

Hafnias tankskibe bør ikke sejle med brændstof fra et russiskejet raffinaderi, som har tråde til Kreml, lyder det fra danske politikere. Skibet på billedet er ikke fra Hafnia.

At det danske rederi Hafnia sejler med russisk brændstof for flere milliarder kroner, er på ingen måde acceptabelt, hvis man spørger danske politikere.

Derfor vil udenrigspolitisk nævn nu tage sagen op efter Danwatch og Ekstra Bladets afsløringer, siger formanden for nævnet, Michael Aastrup Jensen (V), til medierne.

”Det er selvfølgelig ekstremt problematisk, at danske virksomheder i jagten på penge – for at sige det ligeud – sætter al moral over styr og gør det her. Man kan ikke andet end at blive harm over det, for et massivt flertal i Folketinget støtter ukrainerne i deres eksistenskamp mod et forfærdeligt styre”, siger han.

Danwatch og Ekstra Bladet har dokumenteret, at Hafnia har sejlet med omkring 2,5 million tønder flybrændstof og diesel fra et russiskejet raffinaderi i Indien, som har tråde til Kreml.

Det, synes jeg, at erhvervsministeren bør tage på sig, så vi i fællesskab kan få lukket de smuthuller.
Lisbeth Bech-Nielsen
SF’s erhvervsordfører

Raffinaderiet styres af selskabet Nayara Energy, som er 49 procent ejet af den russisk stat gennem Rosneft, mens en russisk oligark med tråde til Rosneft ejer 25 procent.

Selskabet er bygget op således, at det lige akkurat ikke bliver sanktioneret, hvilket russerne selv har været åbne omkring. Derfor er det åbenlyst, at danske virksomheder ikke bør handle med dem, mener Michael Aastrup Jensen.

Ifølge ham modarbejder Hafnia direkte danske og europæiske interesser.

”De gør jo netop det, som Rusland gerne vil. Nemlig at holde gang i en forretning på det her område, som de har brug for, for at skaffe sig vestlig kapital. Det spiller lige ind i, hvad Putin ønsker sig”, mener han.

Opfordrer erhvervsministeren til handling

Spørger man SF’s erhvervsordfører Lisbeth Bech-Nielsen er sagen gravalvorlig. Hun mener, at Hafnia støtter Ruslands invasion på Ukraine gennem deres virksomhed.

”Det er både dybt amoralsk, men det er også tydeligt, at man med åbne øjne bryder tanken bag sanktionerne på en kreativ måde, og derfor både tjener rigtig mange penge og får blod på hænderne”, siger hun til Ekstra Bladet og Danwatch.

Hafnia har udført og fortsætter med at udføre aktiviteter internationalt i overensstemmelse med loven.
Skriftlig kommentar fra Hafnia

Hun vil derudover tage sagen op med erhvervsminister Morten Bødskov (S) med henblik på at få stoppet virksomhedernes handel med selskaber som Nayara Energy.

”Der er jo tit smuthuller, specielt når lande i verden – i dette tilfælde Indien – bidrager til at hvidvaske russisk olie”, siger hun og tilføjer:

”Her har vi så at gøre med et rederi, som både er dansk, men også laster russisk olie i Danmark. Det, synes jeg, at erhvervsministeren bør tage på sig, så vi i fællesskab kan få lukket de smuthuller”, lyder det fra SF’eren.

Hafnia afviser at have handlet forkert

Det har været meget svært for Ekstra Bladet og Danwatch at få Hafnia i tale om deres forretning med det russiskejede raffinaderi, men efter udgivelsen af historien torsdag er de endelig vendt tilbage.

Her bekræfter Hafnia i en mail deres ”internationale aktiviteter”, men afviser at have gjort noget forkert.

”Hafnia har gennemgået bekymringerne rejst af Danwatch og Ekstra Bladet. Vi tager beskyldningerne seriøst og værdsætter muligheden for at bekræfte at Hafnia har udført og fortsætter med at udføre aktiviteter internationalt i overensstemmelse med loven og reguleringen i alle europæiske, amerikanske og FN’s sanktioner”, står der.

Hafnia har blandt andet leveret knap 30 millioner liter brændstof fra det russiskejede raffinaderi til København 2. oktober. Danwatch og Ekstra Bladet ville gerne have haft svar på, hvem køberen er.

Det har dog ikke været muligt.

Hafnia tilføjer til sidst, at:

”Vi anbefaler at alle individer, grupper, organisationer eller enheder, der vil have indflydelse på den pågældende lovgivning, uanset om det er på et moralsk eller politisk grundlag, at de arbejder direkte med politikere og lovgivere”.

Flere artikler fra undersøgelsen:

Gå ikke glip af den næste afsløring

Nyhedsbrev sign-up

Gå ikke glip af den næste afsløring

  • Få nyt fra en af landets største graverredaktioner.
  • Vi holder virksomheder og stater ansvarlige i forhold til love, konventioner og egne CSR-politikker.
  • Vi forbinder den almindelige dansker med globale problemstillinger og giver et oplyst grundlag at træffe valg på – uanset om det drejer sig om pension, mad, tøj eller andre forbrugsvarer.
Nyhedsbrev sign-up
heartexit-upmagnifiercrosschevron-downchevron-leftchevron-right