Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Nul opmærksomhed på gummiarbejdere

Nul ud af 20 brands af gummistøvler, og gummihandsker og madrasser i Danmark arbejder i praksis med social ansvarlighed overfor gummileverandører.
Del på facebook
Del på google
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email

DanWatch har undersøgt, hvordan gummiprodukter arbejder med social ansvarlighed på papiret og i praksis. Ingen af 20 brands af madrasser, gummistøvler og gummihandsker får i praksis kontrolleret arbejdsforhold på de asiatiske plantager, hvor de køber gummi fra. Og kun Ikea-madrasser og Viking-gummistøvler stiller på papiret krav til gummileverandører om ordentlige arbejdsforhold på plantagerne.

[INSERT_ELEMENTOR id=”8121″]

Totalt set omfatter underøgelsen 32 gummi-brands og kun ét af disse brands – Durex-kodomer fra Reckitt Benckiser – kontrollerer i praksis arbejdsforhold på de plantager, der leverer gummi til kondomerne.

Der er gummi overalt omkring dig

I stort og småt i de danske hjem er der gummi. Du bruger gummi, når du bruger kondomer, gummihandsker, gummistøvler, madrasser/topmadrasser med gummi, børnesutter, balloner, elastikker og så videre.

Der er også gummi i mange produkter i sundhedssektoren, blandt andet i de over 50 millioner gummihandsker som danske hospitaler bruger til undersøgelser og operationer om året. Alligevel er gummi-brands hidtil fløjet under radaren i undersøgelser af social ansvarlig leverandørstyring, både i Danmark og på verdensplan.

Diskrimination og giftige sprøjtemidler

Gummibranchen er en milliardbranche på verdensplan med millioner af gummibønder og -arbejdere. Over 90 procent af af verdens gummi oprinder fra store plantager og små landbrug i Sydøstasien. Det gælder også gummiet i danske produkter, som DanWatch på feltrejser forsøgte at spore til plantager og småbønder i Indonesien og Malaysia.

“Vores undersøgelse viser en stribe problemer i gummiplantagerne i Asien. Vi oplevede krænkelser af basale arbejdstagerrettigheder, diskrimination, løn under mindstelønnen og brug af giftige sprøjtemidler uden tilstrækkelig beskyttelsesudstyr”, siger redaktør i DanWatch Peter Bengtsen og fortsætter:

“Når kun én af de 32 undersøgte virksomheder kontrollerer arbejdsforhold hos gummileverandører, har jeg svært ved at forestille mig, hvordan danske forbrugere kan vide sig sikker på, at gummiet i støvlerne, madrasserne eller kondomerne er produceret under ansvarlige forhold”.

Relaterede nyheder

Få vores nyhedsbrev

Hjælp os med at forbinde dig til verden …​

Danwatch holder dig opdateret på, hvordan Danmark er forbundet til de mest sårbare mennesker i verden. Vi holder øje med de forhold, vores fødevarer, tøj og teknologi bliver til under, og vi holder øje med, hvad danske virksomheder laver i udlandet.

Vi tror på, at alle skal have fri adgang til kritisk journalistik, der forbinder os til verden. Derfor har vi som et af de eneste medier i Danmark valgt, at vores journalistik skal være gratis. Samtidig mener vi ikke, at vi troværdigt og kritisk kan dække danske virksomheder og samtidig være økonomisk afhængige af dem. Derfor er Danwatch fri for annoncer.

Danwatch har kun kunnet forblive uafhængige, kritiske, gratis og annoncefri, fordi vi får støtte fra fonde, donorer og støttemedlemmer. Nu mere end nogensinde har vi også brug for din hjælp. Støt Danwatch med et en enkelt donation eller et fast månedligt beløb.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.