2. september 2021

Ny aftale skal forhindre brande og kollapsede tøjfabrikker i Sydasien, men dansk virksomhed tøver

Efter flere fatale ulykker på tøjfabrikker i Sydasien har fagforeninger og virksomheder indgået en ny aftale om sikkerhed og kontrol. En række danske virksomheder med tøjproduktion i Bangladesh har skrevet under, men ét supermarked er endnu ikke med.

Den nye Accord-aftale skal forbedre sikkerheden for syerske i Bangladesh og lignende tekstilproducerende lande Foto: Tareq Salahuddin, Wikimedia Commons

Du husker måske Rana Plaza-katastrofen i Bangladeshs hovedstad Dhaka i 2013.

Et ni-etages fabrikskompleks kollapsede over hovedet på tusindvis af tekstilarbejdere. Over 1.100 af dem døde i murbrokkerne. Billederne gik verden rundt og satte for alvor fokus på arbejdsforholdene i den globale tøjbranche.

Mens befolkningen i Bangladesh begravede deres døde, måtte tøjindustrien indse, at de ikke længere kunne lukke øjnene for de fatale forhold og indgik den såkaldte Bangladesh Accord. Aftalen har sikret bedre vilkår på tøjfabrikkerne og er indgået med de lokale og internationale fagforeninger.

Men nu er aftalen udløbet, og en ny, bredere aftale er netop blevet forhandlet på plads. Den skal gælde indtil 2023. 

En række af organisationerne bag aftalen håber, at virksomheder med tøjproduktion overalt i det globale syd vil være med, skriver de i en pressemeddelelse:

“Nu skal vi rette vores opmærksomhed mod at sikre, at alle brands, der får tøj fra højrisiko lande i Sydasien og i resten af verden, skriver under”.

Danske COOP ser tiden an

COOP, der ellers har været med tidligere, står ikke på listen over de virksomheder, der er med i den nye aftale fra 1. september 2021.

“Aftalen er netop landet, og vi har brug for lidt tid til at forstå den nye aftale og organisering ordentligt. Inden vi skriver under, vil vi gerne forstå den nye aftale til fulde for at sikre, at vi kan stå inde for aftalen”, siger Anne Mette Brasen, der er CSR manager i COOP til Danwatch og fortsætter:

“Aftalen har ikke helt fastsat prisen på deltagelse endnu. Det er jo det der med ikke at skrive under på noget, vi ikke helt ved, hvad koster endnu”.

Anne Mette Brasen vil ikke kommentere på udsigterne til, hvornår COOP vil skrive under.

De seneste års fabriksulykker i andre Sydasiatiske og Nordafrikanske lande har vist, at der i høj grad er behov for aftalen i mere end ét land i fremtiden

Christie Miedema
Clean Clothes Campaign

Pakistan kan være næste land i rækken

Som noget nyt sigter aftalen mod internationale forbedringer af forholdene på tekstilindustriens fabrikker. Christie Miedema, der arbejder for organisationen Clean Clothes Campaign, skriver i et mailsvar til Danwatch:

“De seneste års fabriksulykker i andre Sydasiatiske og Nordafrikanske lande har vist, at der i høj grad er behov for aftalen i mere end ét land i fremtiden”.

Ifølge Christie Miedema er Pakistan det mest oplagte land at udvide aftalen til i første omgang. Allerede før Rana Plaza-katastrofen burde virksomhederne have haft øje på landet, mener hun. For der er hårdt brug for at forbedre forholdene på de pakistanske fabrikker, hvilket branden på en tekstilfabrik i byen Karachi i 2012, hvor 260 arbejdere døde, slår fast, siger hun.

Den nye aftale er ligesom den gamle Bangladesh-aftale indgået mellem de internationale virksomheder, der får produceret tøj i landene og de internationale fagforeninger, IndustriALL Global Union og UNI Global Union. 

De tiltag, som ifølge Christie Miedema har forhindret store fabriksulykker i Bangladesh efter 2013, er også med i den nye internationale aftale.

F.eks. forpligter den nye aftale såvel som den tidligere, virksomhederne til at betale deres leverandører tilstrækkeligt til at implementere ordentlig sikkerhed på fabrikken. Hvis ikke leverandøren opfylder kravene, er virksomheden forpligtet til at opsige samarbejdet.

Derudover har arbejderne ret til ikke at arbejde, hvis de selv vurderer, at forholdene er for usikre. Skulle det være tilfældet, mister de ikke deres løn.

Christie Miedema siger til Danwatch, at de virksomheder, der har underskrevet, ligesom hidtil kan holdes til ansvar i retten. De er også underlagt uafhængig kontrol på fabrikkerne, som har til formål at holde dem op på deres ord.

Andre danske virksomheder har skrevet under

deltagerlisten fremgår det, at flere danske virksomheder har skrevet under. Det drejer sig om Bestseller, DK Company, ID Rexholm, PWT Brands og Salling Group. 

Bestsellers administrerende direktør Anders Holch Povlsen siger i den forbindelse i en pressemeddelelse

“Vi har et ansvar for at sikre, at arbejdere i vores forsyningskæde går på arbejde i et sikkert arbejdsmiljø”.

Denne artikel er opdateret 3. september 2021 kl. 11. 25, fordi Salling efter udgivelsen har skrevet under på aftalen.

Flere artikler fra serien: 

Gå ikke glip af den næste afsløring

Nyhedsbrev sign-up

Gå ikke glip af den næste afsløring

  • Få nyt fra en af landets største graverredaktioner.
  • Vi holder virksomheder og stater ansvarlige i forhold til love, konventioner og egne CSR-politikker.
  • Vi forbinder den almindelige dansker med globale problemstillinger og giver et oplyst grundlag at træffe valg på – uanset om det drejer sig om pension, mad, tøj eller andre forbrugsvarer.
Nyhedsbrev sign-up
heartexit-upmagnifiercrosschevron-downchevron-leftchevron-right