Krig & konflikt

Kære læser

I disse tider er det vel ikke så kontroversielt, hvis jeg siger, at en lille smule vagtsomhed er sundt. Der er krig og konflikt omkring os, og med krigen er fulgt en masse spørgsmål om den personlige og rigets sikkerhed.

Pludselig sidder du og googler sætninger som, ‘hvad er hybridkrig’, ‘hvor længe holder makrel på dåse’ eller ‘hvor meget vand drikker et menneske dagligt’.

For os, der beskæftiger os med at følge krigen mellem Rusland og Ukraine, bliver linjerne mellem vagtsomhed og paranoia nogle gange udvisket.

For lad os være ærlige og kalde en spade for en spade: Der er konflikt mellem Danmark og Rusland. Krigen i Ukraine betyder, at det er meget højspændte tider i forholdet mellem Europa og Rusland, og selvom det ikke er en konventionel krig, så er der, som du måske har googlet på et tidspunkt, tale om en hybridkrig.

Så da jeg som journalist blev opmærksom på, at et syrisk skib med 20.000 tons eksplosivt materiale fra Rusland havde retning mod Danmark og Storebælt, og at skibet sejlede med smadret ror, skrue og revner i skroget, var jeg så vagtsom eller paranoid, fordi mine alarmklokker ringede? Lasten var ammoniumnitrat (kunstgødning), som er det samme stof, der skabte Beirut-eksplosionen – men skibet bar syv gange mere ammoniumnitrat end mængden fra eksplosionen i Beirut.

Skibet hedder Ruby. Det er styret af en række syriske borgere gennem et selskab i Libanon, og det sejlede fra det nordlige Rusland forbi Norge med retning mod Litauen. Det skulle derfor have sejlet gennem Danmark, direkte under Storebæltsbroen, hvilket fik forsvarsanalytikere til at frygte det værste. For kunne russerne finde på at smadre et skib ind i broens pyloner og splitte landet i to? Risikoen er formentlig astronomisk lille, men ifølge en række personer fra Forsvarsakademiet, så er den der. Ruby, mener nogen, kunne være et perfekt hybridvåben, fordi ingen kan stilles til ansvar. Det er, på papiret i hvert fald, bare en ulykke.

Ruby har smadret skrue og ror, og der er sprækker i skroget. Det var i lang tid ude af kontrol og blev trukket af en lille slæbebåd, mens det havde slingrekurs mod Storebælt.

Så er det vagtsomhed eller paranoia, hvis vi spørger eksperter, om et ødelagt syrisk skib med russisk last, der potentielt kan skabe en eksplosion ved Storebæltsbroen, der i størrelse nærmer sig en lille atombombe, kunne være et led i Ruslands hybridkrig?

Alene frygten for den ulykke skibet ville kunne lave, kan det ikke også være en form for hybridkrig? Eller er det paranoia? Jeg har ærligt talt ikke svaret.

Rusland er blevet modige – eller snarere mere provokerende – når det kommer til, hvad de tør tillade sig i danske farvande, mener de eksperter, vi taler med. De benytter sig i stigende grad af gamle, nedslidte skibe til at transportere især olie, og de afviser også i stigende grad at tage danske navigatører (lodser) ombord for at hjælpe skibene sikkert gennem de snævre, lavvandede danske stræder.

For i Danmark har vi ikke noget valg: Vi er tvunget til at lade russiske skibe sejle gennem vores land, fordi vi i 1857 underskrev en traktat om fri passage, og den tør ingen røre ved.

Nu skal du ikke sidde og læse det her og blive paranoid, for naturligvis er der intet, som lige nu peger på, at et skib med syv Beirut-bomber i lasten kommer til at sprænge dansk infrastruktur i luften. Skibet har ikke kurs mod Danmark længere, men ligger i stedet for anker lidt væk fra England.

Men Ruby fik da myndighederne i Danmark, Sverige og Norge til at vågne op.

Så spørgsmålet er, hvor grænsen går, når man er vagtsom. Det er noget af det, vi på Danwatch helt naturligt arbejder ekstremt meget med i vores dækning af verdens store konflikter – Ukraine og Rusland, Israel og Palæstina, Kina og Uighurerne og alt det andet frygtelige, der foregår.

I dette nyhedsbrev vil vi fremlægge de vigtigste ting fra verdens konflikter, som vi selv eller andre har dækket, og vi håber, du vil læse med.

Velkommen til Krig & Konflikt.

Fggvkbvabzplk85lubg14qtsxazmpnchhfndstdw

4. okt '24

Hvor er endestationen for Israels krig?

På efterretningskontorer verden over må de have spærret øjnene op en ekstra gang, da nyheden om det efter alt at dømme israelske personsøgerangreb i Libanon så dagens lys. Tusindvis af små personsøgere sprang i luften på samme tid og sårede over 3000 libanesere, hvoraf mange ifølge en række medier havde en eller anden form for forbindelse til Hizbollah-bevægelsen. Skaderne gik både ud over militante grene af bevægelsen, men også civile institutioner, som ligger i Hizbollah-styrede områder.

Der har været meget spekulation i, hvem der stod bag, og hvordan de gjorde det. New York Times mener at have fundet svaret og peger på Israel, og andre medier som ABC har også lavet mindre nyheder om afsløringen.

Israel har endnu ikke taget ansvar for angrebet, selvom situationen nu har udviklet sig til voldsomme israelske bombardementer af både det sydlige Libanon og hovedstaden Beirut. Ifølge Israel er målene for angrebene Hizbollah, og israelerne hævder at have dræbt stort set hele Hizbollahs ledelse.

Blandt de døde er den prominente og mangeårige leder Hassan Nasrallah, der blev dræbt af israelske bombardementer i Beirut, mens Benjamin Netanyahu stod på talerstolen i FN’s hovedkvarter i New York.

Flere medier har sidenhen skrevet, at Netanyahus tale i FN var en slags afledningsmanøvre for at få dræbt Nasrallah, som ifølge medierne blev bombet, mens han så talen på fjernsyn.

Verdensledere fra øst og vest har opfordret Israel til at stoppe sine angreb på både Libanon og Palæstina, men Netanyahu mener selv, at målet med de israelske angreb er at “skabe fred”. Det står i skarp kontrast til meldinger fra Læger Uden Grænser og andre organisationer i de angrebne områder, der melder om voldsomme ødelæggelser og mange dræbte.

Siden har Iran også angrebet Israel med et stort antal ballistiske missiler, hvoraf flere lykkedes at penetrere israelernes forsvarssystemer. Israel har svoret at hævne sig for angrebet, og Iran har svoret at bombe igen, hvis israelerne hævner sig. Dermed ser den eskalerende konflikt i Mellemøsten ud til at fortsætte.

I en analyse fra Dansk Institut for Internationale Studier lyder det således: Endestationen for Israels krig i Mellemøsten er ragnarok.

Lad os håbe, at det ikke er sandt.

Fem historier fra os

Mærsk sejlede mineudstyr til russiske lejesoldater i Sudan

I 2022 og 2023 transporterede Mærsk mineudstyr til et selskab ejet af Wagner-gruppen i Sudan. Ekspert forklarer, at det danske rederi har ydet en central service for en af Ruslands vigtige indtægtskilder

SAS-partner leverer våben til Myanmars militærjunta

En kinesisk flygigant, der arbejder “meget tæt” med SAS om indretningen af deres flykabiner, sælger militærfly og våben til Myanmars sanktionerede militærregime.

Pensionskasser har investeret over 200 mio. i selskab med forbindelse til Myanmars militær

Airbus’ nære samarbejdspartner AVIC leverer militærfly og våben til Myanmars sanktionerede militærregime. Industriens Pension, PensionDanmark og P+ vil undersøge sagen

Uighurer i opråb til Danmark: Stop med at købe kinesiske solceller

Risikoen for uighursk tvangsarbejde er for høj, når vi importerer solceller fra Kina, mener tre uighurer, der netop har været i Danmark for at tale med den danske solcelleindustri. De retter samtidig en kritik af Danmark og EU’s værdier.

Farlig udvikling øger risikoen for katastrofe i danske stræder

Gamle russiske tankskibe fra skyggeflåden sejler oftere i Danmark end nogensinde før. Samtidig oplever myndighederne i stigende grad, at de ikke vil lade danske lodser stige ombord. Tidligere eksempler viser, hvor galt det kan gå.

Det skriver andre medier

CIA hverver nye informanter i Nordkorea, Iran og Kina

Efter invasionen af Ukraine begyndte den amerikanske efterretningstjeneste CIA at lede efter russiske informanter ved hjælp af sociale medier. Amerikanerne delte noget, der til forveksling lignede russiske jobopslag som informant for CIA, på den krypterede beskedtjeneste Telegram, men også Facebook, X, YouTube, Instagram og LinkedIn. Det har været så stor en succes, at de nu forsøger at gøre det samme i Nordkorea, Iran og Kina, skriver BBC.

Kina, Iran og Rusland vil bruge kunstig intelligens til at påvirke amerikansk valg

Ifølge den årlige trusselvurdering fra USA vokser truslen fra Kina, Iran og Rusland, der forsøger at påvirke valget mellem Donald Trump og Kamala Harris den 5. november. De tre lande bruger blandt andet kunstig intelligens til at sprede falske og splittende oplysninger, lyder det i vurderingen. Rapporten advarer om, at russiske aktører har spredt historier om migranter for at så splid, mens iranske aktører har udgivet sig for at være amerikanske aktivister og opildnet til protester mod Israel. Det skriver Reuters.

Kom helt ind i maskinrummet hos den ukrainske præsident

I den ukrainske præsident Volodymyr Zelenskyjs “situation room” i Kyiv overvågede den krigshærdede leder kampene mod Rusland, mens han forberedte sig på en rejse til USA for at præsentere sin “sejrsplan” for USA’s præsident, Joe Biden. Planen omfatter Ukraines sikkerhed og potentielle NATO-medlemskab, ligesom Zelenskyj ville bede om mere militær støtte. Mødet i USA var afgørende, da den amerikanske valgkamp kan påvirke den fremtidige støtte til Ukraine. New Yorker fulgte den ukrainske præsident op til mødet og var med ham helt inde i maskinrummet.

Til sidst rejser vi fra den store verden tilbage til Danmark og kigger på et opslag, som Forsvarets Efterretningstjeneste lagde op den 27. september.

I opslaget står der, at FE søger “personer og virksomheder”, som er klar til at løse “større eller mindre opgaver” både i Danmark og udlandet. Det er ikke til at vide, hvad de opgaver går ud på, men hensigten er ifølge opslaget at “beskytte Danmark”, og derfor er det en fordel, hvis man er “forankret uden for landets grænser”.

Ja, krig og konflikt er i sandhed kommet hele vejen hjem til vores lille land.

God weekend.

Jakob Kjøgx Bohr