Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Politisk flertal for at fodre danske svin med bæredygtig soja

Landbruget satte i 2014 en kæp i hjulet på forhandlinger om at gøre dansk import af soja til svinefoder bæredygtigt, men nu er der politisk flertal henover midten for at genoptage forhandlingerne.
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email

“Noget skal vi gøre”, “Der bør lovgives på området under alle omstændigheder” og “Ingen bør blive kræftsyge på grund af uansvarlig produktion”.

Tre holdninger fra henholdsvis Lise Bech, landbrugs- og fødevareordfører (DF), Trine Torp, miljøordfører (SF), og Mette Abildgaard, miljøordfører for de Konservative.

Danwatch har spurgt de relevante miljø- eller landbrugsordførere i folketinget om deres holdning til dansk sojaimport fra Argentina efter historien i Danwatch om, hvordan Argentinas lokalbefolkning ifølge forskere bliver dødeligt syge af kræft, og hvordan børn bliver født med misdannelser på grund af pesticider spredt over argentinske sojamarker.

Rundspørgen til ordførernes holdninger viser, at uanset hvordan den igangværende valgkamp måtte ende, tegner der sig et parlamentarisk flertal hen over midten for at gøre dansk import af soja bæredygtigt.

Jeg bliver helt skidt tilpas af det. Og jeg kan da godt se, at folk bliver syge af det her. Som et land, der ved meget om det her og har forsket meget i det her, skal vi være med til at gøre en forskel.

Lise Bech, fødevare- og landbrugsordfører, Dansk Folkeparti

Kuldsejlede forhandlinger i 2014

I 2014 forsøgte den daværende fødevareminister Dan Jørgensen (S) at sikre, at dansk import af soja fremover var bæredygtigt. Men på en række møder lykkedes det ikke at flytte landbrugssektorens holdning til emnet. Det er de forhandlinger, som ordførerne nu vil vende tilbage til.

“Jeg synes, man skal genoptage de forhandlinger fra dengang, ja. Jeg synes, det er vigtigt, at man får gjort noget på området, og jeg synes, vi har en forpligtelse til at have styr på det her”, siger Lise Bech (DF)

Carsten Bach, miljøordfører fra Liberal Alliance bakker op:

“Handelsaftaler bør selvfølgelig løbende genforhandles. Det vil være oplagt at genoptage forhandlingerne, hvilket vil være en arbejdsopgave lige til højrebenet for en kommende ny minister”, siger han.

Tilsvarende bakker miljøordførerne Øjvind Vilsholm (EL), Trine Torp (SF) og Christian Rabjerg (S) op om den ide, mens Erling Bonnesen (V) og Mette Abildgaard (K) ikke har ønsket at forholde sig til spørgsmålet.

Christian Poll (AL) og Ida Auken (R) har ikke svaret på henvendelserne fra Danwatch.

Ingen bør blive kræftsyge eller børn blive født med misdannelser på grund af uansvarlig produktion.

Mette Abildgaard, miljøordfører, de Konservative

S vil handle

Socialdemokratiets miljøordfører, Christian Rabjerg (S), lover at gøre noget, hvis regeringsmagten skifter:

“Hvis vi bliver betroet magten, så vil vi genbesøge det her område for at nå frem til, hvad vi kan gøre”.

Christian Rabjerg var i P1 Orientering i april, hvor han sagde følgende om Danmarks ansvar:

“Vi har et ansvar. Jeg synes, at dansk svineproduktion skulle lære af Arla, der allerede i 2015 gik ind og sagde, at den foder, der bliver brugt i mælkeproduktionen skal være 100 pct. certificeret”, siger han med henvisning til, at Arla udelukkende importerer certificeret eller på anden måde bæredygtig soja.

Han bliver bakket op af Lise Bech, Dansk Folkeparti:

“Jeg bliver helt skidt tilpas af det. Og jeg kan da godt se, at folk bliver syge af det her. Som et land, der ved meget om det her og har forsket meget i det her, skal vi være med til at gøre en forskel”.

Mette Abildgaard fra de Konservative er på bølgelængde med dem. Hun svarer helt overordnet i en mail:

“Ingen bør blive kræftsyge eller børn blive født med misdannelser på grund af uansvarlig produktion. Hvis der med sikkerhed er en direkte forbindelse til pesticidforbruget forbundet med sojaproduktion, så har vi også et dansk ansvar som aftagere af produktet”.

Relaterede nyheder

Få vores nyhedsbrev

Hjælp os med at forbinde dig til verden …​

Danwatch holder dig opdateret på, hvordan Danmark er forbundet til de mest sårbare mennesker i verden. Vi holder øje med de forhold, vores fødevarer, tøj og teknologi bliver til under, og vi holder øje med, hvad danske virksomheder laver i udlandet.

Vi tror på, at alle skal have fri adgang til kritisk journalistik, der forbinder os til verden. Derfor har vi som et af de eneste medier i Danmark valgt, at vores journalistik skal være gratis. Samtidig mener vi ikke, at vi troværdigt og kritisk kan dække danske virksomheder og samtidig være økonomisk afhængige af dem. Derfor er Danwatch fri for annoncer.

Danwatch har kun kunnet forblive uafhængige, kritiske, gratis og annoncefri, fordi vi får støtte fra fonde, donorer og støttemedlemmer. Nu mere end nogensinde har vi også brug for din hjælp. Støt Danwatch med et en enkelt donation eller et fast månedligt beløb.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.