25. maj 2019

Politisk flertal for at fodre danske svin med bæredygtig soja

Landbruget satte i 2014 en kæp i hjulet på forhandlinger om at gøre dansk import af soja til svinefoder bæredygtigt, men nu er der politisk flertal henover midten for at genoptage forhandlingerne.

Danske politiske ordførere er stemt for at genoptage forhandlingerne om at gøre dansk import af soja bæredygtigt. Her er det en lastbil, der læsser konventionel soja af hos virksomheden Louis Dreyfus Company tæt ved havnen i San Lorenzo i Argentina. Pablo Ernesto Piovano

“Noget skal vi gøre”, “Der bør lovgives på området under alle omstændigheder” og “Ingen bør blive kræftsyge på grund af uansvarlig produktion”.

Tre holdninger fra henholdsvis Lise Bech, landbrugs- og fødevareordfører (DF), Trine Torp, miljøordfører (SF), og Mette Abildgaard, miljøordfører for de Konservative.

Danwatch har spurgt de relevante miljø- eller landbrugsordførere i folketinget om deres holdning til dansk sojaimport fra Argentina efter historien i Danwatch om, hvordan Argentinas lokalbefolkning ifølge forskere bliver dødeligt syge af kræft, og hvordan børn bliver født med misdannelser på grund af pesticider spredt over argentinske sojamarker.

Rundspørgen til ordførernes holdninger viser, at uanset hvordan den igangværende valgkamp måtte ende, tegner der sig et parlamentarisk flertal hen over midten for at gøre dansk import af soja bæredygtigt. [Citat1]

Kuldsejlede forhandlinger i 2014

I 2014 forsøgte den daværende fødevareminister Dan Jørgensen (S) at sikre, at dansk import af soja fremover var bæredygtigt. Men på en række møder lykkedes det ikke at flytte landbrugssektorens holdning til emnet. Det er de forhandlinger, som ordførerne nu vil vende tilbage til.

“Jeg synes, man skal genoptage de forhandlinger fra dengang, ja. Jeg synes, det er vigtigt, at man får gjort noget på området, og jeg synes, vi har en forpligtelse til at have styr på det her”, siger Lise Bech (DF)

Carsten Bach, miljøordfører fra Liberal Alliance bakker op:

“Handelsaftaler bør selvfølgelig løbende genforhandles. Det vil være oplagt at genoptage forhandlingerne, hvilket vil være en arbejdsopgave lige til højrebenet for en kommende ny minister”, siger han.

Tilsvarende bakker miljøordførerne Øjvind Vilsholm (EL), Trine Torp (SF) og Christian Rabjerg (S) op om den ide, mens Erling Bonnesen (V) og Mette Abildgaard (K) ikke har ønsket at forholde sig til spørgsmålet.

Christian Poll (AL) og Ida Auken (R) har ikke svaret på henvendelserne fra Danwatch. [Citat2]

S vil handle

Socialdemokratiets miljøordfører, Christian Rabjerg (S), lover at gøre noget, hvis regeringsmagten skifter:

“Hvis vi bliver betroet magten, så vil vi genbesøge det her område for at nå frem til, hvad vi kan gøre”.

Christian Rabjerg var i P1 Orientering i april, hvor han sagde følgende om Danmarks ansvar:

“Vi har et ansvar. Jeg synes, at dansk svineproduktion skulle lære af Arla, der allerede i 2015 gik ind og sagde, at den foder, der bliver brugt i mælkeproduktionen skal være 100 pct. certificeret”, siger han med henvisning til, at Arla udelukkende importerer certificeret eller på anden måde bæredygtig soja.

Han bliver bakket op af Lise Bech, Dansk Folkeparti:

“Jeg bliver helt skidt tilpas af det. Og jeg kan da godt se, at folk bliver syge af det her. Som et land, der ved meget om det her og har forsket meget i det her, skal vi være med til at gøre en forskel”.

Mette Abildgaard fra de Konservative er på bølgelængde med dem. Hun svarer helt overordnet i en mail:

“Ingen bør blive kræftsyge eller børn blive født med misdannelser på grund af uansvarlig produktion. Hvis der med sikkerhed er en direkte forbindelse til pesticidforbruget forbundet med sojaproduktion, så har vi også et dansk ansvar som aftagere af produktet”.

Gå ikke glip af den næste afsløring

Nyhedsbrev sign-up

Gå ikke glip af den næste afsløring

  • Få nyt fra en af landets største graverredaktioner.
  • Vi holder virksomheder og stater ansvarlige i forhold til love, konventioner og egne CSR-politikker.
  • Vi forbinder den almindelige dansker med globale problemstillinger og giver et oplyst grundlag at træffe valg på – uanset om det drejer sig om pension, mad, tøj eller andre forbrugsvarer.
Nyhedsbrev sign-up
heartexit-upmagnifiercrosschevron-down