30. juni 2023
Danwatch anbefaler

Selskabs-skak, kontokaos og stråmænd. Lækkede dokumenter afslører, hvordan Putins venner omgår sanktionerne

Sammen med Le Monde, Der Spiegel og tretten andre mediepartnere har det undersøgende netværk OCCRP afsløret, hvordan nogle af Putins nærmeste venner omgår de internationale sanktioner og redder deres formue


Under deres opvækst i Leningrad gik de to brødre Arkady og Boris Rotenberg til kampsport sammen med Ruslands kommende præsident Vladimir Putin.

Venskabet fulgte de tre ind i voksenlivet, og mens Putin satsede på politisk magt, satsede de to brødre på at tjene penge. Og deres rigdom voksede til milliarder, blandt andet takket være en række lukrative statslige kontrakter som fandt vej til Rotenberg-brødrene på grund af deres forbindelse til Ruslands mægtigste mand.

Danwatch anbefaler: Undersøgende journalistik til din sommer

Danwatch anbefaler denne sommer noget af det bedste undersøgende journalistik, vi har læst, set eller hørt, fra nogle af de sejeste medier og journalister rundt omkring i verden.

Men da Vladimir Putin besluttede at invadere Ukraine i 2014 og annektere Krim, vakte Rotenberg-brødrenes tætte bånd til den russiske præsident uvelkommen opmærksomhed. Både Arkady og Boris Rotenberg kom på FN's, USA's og EU's sanktionslister, og deres enorme udenlandske aktiver var i fare.

Fortsat mangemilliardærer  

Brødrene forsøgte først at flytte deres investeringer og selskaber uden for vestlige myndigheders rækkevidde. De havde meget at beskytte, og næsten et årti senere er de to brødre fortsat utroligt velhavende.

Ifølge Forbes Magazine udgør deres anslåede formue i 2023 omkring 4,9 milliarder dollars, hvilket svarer til mere end 34 milliarder kroner.

Efter Putins seneste invasion af Ukraine er listen over sanktionerede russiske oligarker og firmaer, hvis indtjening gavner den russiske statskasse, blevet alenlang.

Men det betyder ikke, at de mange russiske forretningsfolk mister alt hvad de ejer. Tværtimod.

Det kaster det undersøgende netværk OCCRP sammen med femten andre medier lys over i en ny afdækning af oligarkernes mange hjælpere i Europa og USA.

Takket være mere end 50.000 lækkede dokumenter og e-mails, som det undersøgende journalistnetværk OCCRP og det uafhængige russiske medie IStories har fået adgang til, er det lykkedes at kaste lys over de advokater, bankfolk og mellemmænd, som har hjulpet blandet andet Arkady og Boris Rotenberg med at beskytte deres enorme værdier.

Selskabs-skak og stråmænd

De lækkede dokumenter viser blandt andet, hvordan Rotenbergs hjælpere flytter virksomheder rundt i verden som skakbrikker til lande, hvor kontrollen er mere lempelig.

Et andet trick er at konstant at lukke og åbne nye bankkonti, så pengestrømmene bliver noget nær umulige at spore.

Og et tredje trick er konstant at ændre selskabernes struktur, give dem nye navne, adresser og ejerforhold for at omgå sanktionerne eller som reaktion på spørgsmål fra kontrolmyndigheder.

Et fjerde trick, som brødrene systematisk har brugt, er at indsætte ukendte stråmænd som ejere og direktører for deres virksomheder, heriblandt en livvagt, andre lokalt ansatte og en hidtil ukendt elskerinde, hvis navne ikke står på sanktionslisterne.

Flere end 60 journalister arbejder med afsløringerne, der har fået tilnavnet The Rotenberg Files. Historierne kan blandt andet følges i Le Monde, Der Spiegel, The Times, Forbes og på OCCRPs hjemmeside.

Flere artikler om / /

Gå ikke glip af den næste afsløring

Leave this field blank

Gå ikke glip af den næste afsløring

  • Få nyt fra en af landets største graverredaktioner.
  • Vi holder virksomheder og stater ansvarlige i forhold til love, konventioner og egne CSR-politikker.
  • Vi forbinder den almindelige dansker med globale problemstillinger og giver et oplyst grundlag at træffe valg på – uanset om det drejer sig om pension, mad, tøj eller andre forbrugsvarer.
Leave this field blank
heartexit-upmagnifiercrosschevron-downchevron-leftchevron-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram