11. februar 2022

Systematic-chef varsler nyt fokus på menneskerettigheder. Men IT-firmaet kan ikke love, at de stopper deres militære eksport til Emiraterne

Direktør Michael Holm taler for første gang med danske medier om politiets efterforskning af Systematics militære eksport til Emiraterne og Bahrain. Han vil dog stadig ikke stille op til interview med Danwatch og TV2, som står bag afsløringerne.

Michael Holm, IT-firmaet Systematics direktør og stifter, vil med en ny menneskerettighedspolitik "sikre en bedre verden for alle". Men den militære eksport til krigsførende parter i Yemen fortsætter. Mikkel Berg Pedersen/Freelance/Ritzau Scanpix

“I lyset af vores vækst og succes er vi forpligtet til at gøre mere for at sikre en bedre verden for alle”. 

Sådan skrev Michael Holm, direktør for Danmarks største privatejede IT-virksomhed Systematic A/S, i et indlæg på virksomhedens hjemmeside onsdag i denne uge.

Med de ord lancerede topchefen, at Systematic vil “påbegynde en proces” for at udarbejde en bæredygtighedspolitik for virksomhedens påvirkning af miljø og menneskerettigheder.

Dermed kunne man måske tro, at Systematic nu vil stoppe eksporten af militært udstyr til Emiraterne og Bahrain – en eksport, som ifølge danske myndigheder medfører en alvorlig risiko for at bidrage til menneskerettighedskrænkelser og den humanitære krise i Yemen.

Men det vil virksomheden ikke love, skriver Systematics pressechef Maia Lindstrøm Sejersen i en mail til Danwatch

“Vi vil kortlægge vores virksomheds påvirkning og indflydelse på menneskerettighederne og se på, om der er behov for yderligere tiltag. Det er for tidligt at drage konklusioner om eventuelle tiltag, før kortlægningen er gennemført”, skriver pressechefen.

Masser af nyheder fra Systematic

Den forløbne uge har budt på flere nyheder om Systematic. 

”Vi har fået ridser i lakken. Det er første gang i de 35 år, Systematic har eksisteret, at vi har fået kritik af vores forretningsmodel”

Michael Holm
Direktør og stifter, Systematic

“Systematic lander største omsætning i selskabets historie efter hektisk år med enorm militærordre og politianmeldelse”, lød en overskrift hos webmediet Computerworld tirsdag.

Computerworld kunne fortælle, at Systematic i regnskabsåret 2020-2021 har omsat for 1,3 milliarder kroner, hvilket er det højeste for virksomheden nogensinde og viser en vækst på 17 procent.

Torsdag kommenterede Michael Holm i et interview med onlinemediet IT Watch for første gang Danwatch og TV2’s afsløringer af Systematics militære eksport til Emiraterne og Bahrain og den efterfølgende politiefterforskning, som historierne har affødt.

”Vi har fået ridser i lakken. Det er første gang i de 35 år, Systematic har eksisteret, at vi har fået kritik af vores forretningsmodel”, siger Michael Holm blandt andet til ITWatch.

Stiller ikke op til interview

Danwatch og TV2 har siden starten af efteråret 2021 forsøgt at få et interview med Michael Holm, men Systematic har afvist vores forespørgsler.

Ovenpå interviewet med IT Watch har Danwatch og TV2 endnu engang bedt direktøren om et interview, men Michael Holm ønsker ikke at medvirke, skriver Systematics pressechef i en mail. 

Efter afsløringerne af Systematics eksport af militært software til Emiraterne og Bahrain kom det på et politisk samråd i december frem, at Rigspolitiet har meldt IT-giganten til Bagmandspolitiet, som har givet sagen videre til Østjyllands Politi, der i øjeblikket efterforsker Systematics eksport.

Danmark har vedtaget et officielt stop for eksport af militært udstyr til Emiraterne på grund af landets deltagelse i krigen i Yemen, mens det danske udenrigsministerium har en restriktiv linje over for eksport til Bahrain, som EU-parlamentet på det kraftigste advarer sine medlemslande mod at eksportere militær- og overvågningsudstyr til. 

Så Systematics leverancer til de to lande er foregået via et britisk datterselskab. 

I Systematics tilladelser til at eksportere fra Danmark til Storbritannien er det imidlertid angivet, at den endelige slutbruger af det militære udstyr er “ukendt”. Den igangværende politiefterforskning skal nu afklare, om Systematic vidste, at man ville videreeksportere til de to golfstater, da man ansøgte om eksporttilladelse i Danmark – og dermed, om man har givet urigtige oplysninger.

Vi lever i en omskiftelig verden, hvor venner i dag, kan være fjender i morgen.

Michael Holm
Direktør, Systematic

I interviewet med IT Watch siger Michael Holm, at han mener, at reglerne på området er uklare. Han er overrasket over politianmeldelsen, men glad for, at danske myndigheder nu kan blive mere ”præcise i forhold til de oplysninger, Systematic skal levere i forbindelse med en eksportansøgning”.

”Vi har ikke noget ønske om at stå i en situation igen, hvor der bliver sået tvivl om, hvorvidt vi har givet fyldestgørende informationer i en eksportansøgning. Vi har ikke på noget tidspunkt søgt at skjule eller fortie oplysninger overfor myndighederne”, siger han til IT Watch.

Venner i dag, fjender i morgen

Til samrådet i december meddelte justitsminister Nick Hækkerup (S), at Rigspolitiet omgående har inddraget Systematics eksporttilladelse til Storbritannien, som er den mellemstation, Systematic har anvendt til at fortsætte sit lange samarbejde med Emiraternes forsvar efter det danske eksportforbud. 

Men IT-virksomheden bruger også det britiske datterselskab til at eksportere til en lang række andre lande, og tilbagekaldelsen af eksporttilladelsen til Storbritannien har derfor betydet, at Systematic siden december 2021 ikke har kunnet sende softwareleverancer til Australien, England, Canada og en række andre lande.

Det fortæller Michael Holm til IT Watch.

“Det er en generel udfordring for alle i forsvarsindustrien, at man helt efter reglerne kan sælge varer til et land, som så senere kritiseres eller anses for at være dårligt selskab af den ene eller anden grund”, siger han til mediet.

”Vi lever i en omskiftelig verden, hvor venner i dag kan være fjender i morgen. Derfor har vi tillid til, at myndighederne har undersøgt forholdene både diplomatisk og sikkerhedsmæssigt og kun udsteder tilladelser, som de mener, er i overensstemmelse med den gældende politik”, siger Michael Holm til IT Watch.

Han forholder sig i interviewet ikke til, at Systematic netop fortsatte sin eksport til Emiraterne mere end to år efter, at danske myndigheder officielt indførte et stop for eksport af militært udstyr til landet.

Flere artikler fra undersøgelsen:

Gå ikke glip af den næste afsløring

Nyhedsbrev sign-up

Gå ikke glip af den næste afsløring

  • Få nyt fra en af landets største graverredaktioner.
  • Vi holder virksomheder og stater ansvarlige i forhold til love, konventioner og egne CSR-politikker.
  • Vi forbinder den almindelige dansker med globale problemstillinger og giver et oplyst grundlag at træffe valg på – uanset om det drejer sig om pension, mad, tøj eller andre forbrugsvarer.
Nyhedsbrev sign-up
heartexit-upmagnifiercrosschevron-downchevron-leftchevron-right