Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Nye oplysninger kan belaste Systematic i politiundersøgelse

Rigspolitiet undersøger i øjeblikket, om Systematic har givet urigtige oplysninger om militær eksport til Emiraterne. Nye oplysninger om eksport via Storbritannien styrker indtrykket af, at den danske IT-virksomhed har tilbageholdt information, mener eksperter.
Emilie Ekeberg
Emilie Ekeberg
Journalist / Mobil: +45 53771104 / Signal: +47 45033479

Nikolaj Houmann Mortensen

Journalist - Phone/ Signal: + 45 61652353

Charlotte Aagaard

Vi har læst artiklen op. Lyt til den her

En aktindsigt fra britiske myndigheder, som Danwatch og TV 2 har fået, giver nye oplysninger om den danske IT-gigant Systematics fortsatte militære eksport til Emiraterne på trods af et dansk eksportforbud.

Emiraterne står bag bombninger af civile mål og udsultning af civilbefolkningen i det borgerkrigshærgede Yemen, der af FN er betegnet som verdens værste humanitære krise.

Som Danwatch og TV 2 tidligere har fortalt, har Systematic efter forbuddet fortsat eksporten til Emiraterne via et britisk datterselskab. Det har fået Rigspolitiet til at indlede en undersøgelse af, hvad Systematic vidste om slutbrugeren af deres militære software, da de i november 2020 fik tilladelse til at eksportere fra Danmark til Storbritannien.

Ifølge eksporttilladelsen kendte Systematic ikke til den endelige slutbruger af deres software, da man søgte om tilladelse hos de danske myndigheder til at eksportere til Storbritannien. Men det såede Danwatch og TV2’s afsløringer tvivl om. Blandt andet viste jobannoncer, at Systematic søgte ansatte til at implementere deres militære software i Emiraterne både i tiden før og efter den danske eksporttilladelse.

De nye oplysninger dokumenterer nu, at Systematic ønskede at fortsætte sin eksport fra Storbritannien til Emiraterne, kort efter at man havde fået tilladelse til at eksportere softwaren fra Danmark. Ifølge en aktindsigt fra britiske myndigheder søgte og fik Systematic således i april og maj 2021 fire tilladelser til at eksportere deres militære software fra Storbritannien til Emiraterne.

Det får flere eksperter til at reagere.

“Bestyrker mistanken”

Eksperterne mener, at de nye oplysninger øger mistanken om, at Systematic har givet Rigspolitiet ufuldstændige oplysninger, da man ansøgte om en eksporttilladelse i Danmark. 

“Det virker usandsynligt, at virksomheden ikke i november 2020 vidste, at Emiraterne ville være slutbruger. Det ville være rimeligt at spørge virksomheden, hvor lang tid der normalt går, fra at man underskriver nye kontrakter, til at man indsender licensansøgninger”, siger Anna Stavrianakis, der er ekspert i våbenkontrol og professor i international politik ved det britiske University of Sussex, hvor hun følger våbeneksporten til de krigsførende parter i Yemen tæt.

Også Tom Kirchmeier, der er professor i økonomisk kriminalitet ved CBS og London School of Economics, finder det usandsynligt, at IT-firmaet var uvidende om slutbrugeren af deres produkter. Han hæfter sig på samme vis ved, at det normalt tager lang tid at lande ordrer om salg af forsvarsudstyr.

“De nye oplysninger bestyrker mistanken om, at Systematic vidste, at Emiraterne var slutbruger, da man søgte eksporttilladelse i Danmark”, siger Tom Kirchmeier.

Tilladelse til permanent militær eksport

Af aktindsigten fra Storbritannien fremgår det, at Systematic den 8. april og 4. maj 2021 søgte permanente udførselstilladelser til eksport af kommando- og kontrolsystemer til Abu Dhabi, som er Emiraternes hovedstad og huser Systematics lokale kontor i landet. 

Storbritannien, der ikke som Danmark har suspenderet militær eksport til Emiraterne som følge af Yemen-krigen, godkendte Systematics eksporttilladelser i maj og juni 2021.  

Derudover søgte Systematic to midlertidige udførselstilladelser til Emiraterne i april og maj 2021. Danwatch og TV 2 har tidligere fortalt, at Systematic allerede i december 2020 søgte en midlertidig tilladelse til at eksportere militært software til Emiraterne i salgsøjemed. 

Over for Danwatch har Systematic tidligere oplyst, at tilladelsen fra december 2020 blot drejer sig om en demo-version af et softwareprodukt, som skulle bruges til fremvisning og salg i Emiraterne. De permanente tilladelser, som fremgår af den nye aktindsigt, indebærer imidlertid eksport af militær software som skal forblive i Emiraterne.

Rigspolitiet har bedt Systematic om svar

Med henvisning til den igangværende dialog med politiet afviser Systematics pressechef Maia Lindstrøm Sejersen i en mail at kommentere på de konkrete eksporttilladelser til Emiraterne fra april og maj i år.

Systematic svarer således ikke på, om virksomheden vidste, at den ville videreeksportere sin militære software fra Storbritannien til Emiraterne, da man søgte eksporttilladelse i Danmark. 

Danwatch har forsøgt at få en kommentar fra Rigspolitiet i sagen, men det har ikke været muligt.

En aktindsigt hos danske myndigheder viser imidlertid, hvad Rigspolitiet har spurgt Systematic om oven på Danwatch og TV2’s historier om Systematics eksport.

I september i år spurgte Rigspolitiet, om Systematic nu er blevet bekendt med slutbrugeren for de produkter, de i november 2020 fik tilladelse til at eksportere fra Danmark til Storbritannien. 

“Rigspolitiet vil gerne orienteres om, hvorvidt Systematic A/S på nuværende tidspunkt er bekendt med slutbrugeren af de produkter, der er omfattet af tilladelsen”, spurgte Rigspolitiet den 10. september 2021.

Den 17. september gentog Rigspolitiet spørgsmålet, til Systematics advokat.

”Rigspolitiet vil fortsat gerne orienteres om, hvorvidt Systematic A/S er bekendt med slutbrugeren af de produkter, der er omfattet af tilladelsen”, skrev de.

Relaterede nyheder

Få vores nyhedsbrev

Hjælp os med at forbinde dig til verden …

Danwatch holder dig opdateret på, hvordan Danmark er forbundet til de mest sårbare mennesker i verden. Vi holder øje med de forhold, vores fødevarer, tøj og teknologi bliver til under, og vi holder øje med, hvad danske virksomheder laver i udlandet.

Vi tror på, at alle skal have fri adgang til kritisk journalistik, der forbinder os til verden. Derfor har vi som et af de eneste medier i Danmark valgt, at vores journalistik skal være gratis. Samtidig mener vi ikke, at vi troværdigt og kritisk kan dække danske virksomheder og samtidig være økonomisk afhængige af dem. Derfor er Danwatch fri for annoncer.

Danwatch har kun kunnet forblive uafhængige, kritiske, gratis og annoncefri, fordi vi får støtte fra fonde, donorer og støttemedlemmer. Nu mere end nogensinde har vi også brug for din hjælp. Støt Danwatch med en enkelt donation eller et fast månedligt beløb.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.